Hoe middelgrote website verkopen?

Aanbevolen berichten

Beste leden,

 

Allereerst heb ik geen idee of dit het goede forum is om dit topic in te plaatsen, maar kon geen relevanter forum vinden voor onze vraag.

 

Wij zitten in een vervelende situatie waarbij prive en werk niet meer goed samen gaan. Mijn vriendin is samen met haar ouders ruim 3 jaar geleden een webwinkel begonnen. Nu 3 jaar later is de webwinkel best goed uitgegroeid (met nog 2 websites eraan gekoppeld) en heeft de webwinkel een aardige naam binnen de sector.

 

Het vervelende is alleen dat er geen goede balans meer kan worden gevonden tussen de webwinkel en prive. Dit aangezien iedereen er ook nog een full-time baan naast heeft en de spanningen soms te hoog oplopen. Dus is er onderling (met veel pijn en moeite) besloten om de webwinkel te verkopen.

 

Maar nu vragen wij ons af hoe wij dit het beste kunnen aanpakken. Wij kennen wel websites waar meestal relatief kleinere websites worden verkocht (+/- 5.000 euro). Maar hoe gaat het in zijn werk bij webwinkels die wat meer waarde hebben? Komt er dan een soort van makelaar bij kijken of zijn er bedrijven cq bemiddelaars voor?

 

De maandomzet is in een duidelijke lijn over de afgelopen 3 jaar aan het toenemen en zou zeker met een goede leider/ondernemer kunnen doorslaan (in mijn visie). Ik wil liever niet openbaar alle cijfers en statistieken bekend maken maar begrijp dat jullie wat meer informatie nodig hebben om een indicatie vraagprijs te kunnen geven.

 

Er is een brede voorraad aan producten met een inkoopwaarde van +/- 16.000. De jaaromzet was vorig jaar +/- 25.000. Er zijn geen marketingkosten, en de winkel neemt gem. een half uur per dag in beslag. Pakketjes inpakken, verzenden, en mailcontact.

 

Is er iemand die ervaring heeft met het kopen/verkopen van websites en ons kan vertellen hoe wij dit het beste kunnen doen?

 

Bedankt voor de aandacht.

 

Link naar reactie

Hoi Sander,

 

Altijd balen als je je bedrijf moet verkopen om een negatieve reden!

 

Wat voor onderzoek heb je gedaan? Als je namelijk zoekt op dit forum op iets als "webwinkel verkopen" dan vind je meerdere topics over mensen die voor eenzelfde keuze gestaan hebben.

 

Hier werd precies dezelfde vraag gesteld.

Oa dit bericht van Manon heeft veel nuttige info over wat je zoal moet vastleggen bij de overdracht.

 

Succes er mee!

 

 

Link naar reactie

Bedankt voor je reactie Wouter,

 

Ik heb de zoekfunctie inderdaad ontdekt op Higherlevel en kwam ook bij het topic van Liedje terecht. Er werd dezelfde vraag gesteld alleen lag die situatie volgens mij wat complexer (zonder software, geen volledige overname).

 

Ook zie ik in de reacties suggesties als Sitedeals, TBforum of concurrenten benaderen. De laatste suggestie zou een mogelijkheid zijn, maar kunnen wij niet beter een expert op dit gebied ernaar laten kijken die naar het gehele plaatje kijkt en op basis hiervan een indicatie aan ons kan geven. In plaats van 8/12/16 x de maandomzet? Het is namelijk een webwinkel in een specifieke sector waarin vrij weinig concurrentie is. Ook komt het merendeel (90%) van de bezoekers uit Google en zitten er verder (behalve inkoop) minimale kosten aan de website vast. De webwinkel heeft met verschillende productnamen topposities binnen Google, dit heeft toch ook een zekere vorm van waarde?

 

Het bericht van Manon had ik echter nog niet gezien en bevat zeker nuttige informatie om mee te nemen.

Link naar reactie

De waarde van een webwinkel laat zich niet zo makkelijk berekenen. Dat komt omdat het succes van een webwinkel erg afhankelijk is van een zekere externe factor (Google) en dit wel eens wil fluctueren, zeker zonder een flinke marketing afdeling.

 

Je kan er een expert naar laten kijken, maar grote kans dat als je een andere expert er naar laat kijken dat er een compleet ander bedrag uit komt.

 

Wat je best kan doen is de tegenpartij om een bod vragen. Het komt vaak voor dat er een veel hogere prijs geboden wordt dan wat jij in je hoofd had. In dat geval is het appeltje eitje.

Stel dat het bod (te) laag is dan kan je altijd in gesprek met elkaar of er alsnog een externe, neutrale partij naar laten kijken.

 

Manon, van het bericht die ik linkte, is overigens gespecialiseerd in het bepalen van de waarde van een bedrijf. Misschien kan je haar eens een bericht sturen als je er niet uit komt.

Link naar reactie

Op basis van de huidige cijfers (omzet €25.000, voorraad €16.000, half uurtje werk excl. management / marketing / administratie) lijkt het me geen enorme cashcow.

 

Laten we eens grofweg een voorzichtige berekening maken:

Omzet excl. BTW: €25.000

Inkoop + variabele kosten (60%): €15.000

Financieringslasten + risico voorraad (10% van €16.000): €1600,-

Handling, arbeid + overhead (300 uur/jaar á €25) €7500,-

Algemene kosten (KvK, telefoon, website etc): €750,-

EFFECTIEF RESULTAAT: €150,-

 

Dat kan niet heel erg aantrekkelijk zijn voor derden (tenzij de marges veel beter zijn dan ik hierboven geschat heb). Het lijkt erop dat de markt gewoon te klein is (je zegt dat er nauwelijks concurrenten zijn) om hier een serieus bedrijf van te maken.

In dat licht gezien is het misschien verstandig dat je vriendin ermee gaat stoppen.

 

Heb je de concurrenten al benaderd om te vragen of zij geinteresseerd zijn?

vriendelijke groet,

 

Jean

 

Importeur van Adler en Pasian pelletkachels en Ariterm pellet-CV.

www.ecogeneration.nl · www.pasian.nl · www.adlerpellet.nl · www.ariterm.be

Link naar reactie

Bedankt voor de reacties,

 

De markt is zeker niet te klein om er een serieus bedrijf van te maken. De marges liggen inderdaad een stuk anders dan Jean aangeeft. Ik bedoel aan te geven dat er in deze markt wat minder online concurrentie is wat denk ik juist als voordeel zou moeten worden gezien. Uit de statistieken van Analytics is te zien dat er veel zoekopdrachten zijn naar de producten die wij aanbieden. Dagelijks worden er tussen de 2 en 5 bestellingen gedaan.

 

De webwinkel heeft flinke pieken in de zomer (vakantie periode) en ook in de winter maanden. Er is in de zomer veel vraag naar strandlakens, en in de winter naar badjassen (tevens producten die het hele jaar door lopen) zodat er een constante stroom van inkomsten is met goede winstmarges.

 

Flippa.com kon ik nog niet, bedankt voor de tip.

 

De reactie van moderator TwaBla slaat werkelijk nergens op en ik vraag me dan ook af wat de toegevoegde waarde hiervan is. Voor jou zijn deze bedragen misschien niet interessant en maak je er daarom luchtig grapjes om. Maar probeer voordat je een antwoord post eerst even dubbel na te denken. Waarom zullen wij een bericht op HigherLevel plaatsen denk je? Het gaat om een gezinsbedrijfje waarbij het van een leuke hobby is uitgelopen tot een webwinkel met achter de schermen veel te veel stress en spanningen mede door een gebrek aan strategie/time-management om door te breken. Daarom is dus besloten om de webwinkel van de hand te doen.

 

Je humor is leuk, alleen de situatie is in werkelijkheid wat pijnlijker.

Link naar reactie

Sander,

 

Je meld dat er met drie personen aan de website gewerkt wordt, daarna dat de website maar een half uurtje per dag aan tijd kost. Daarnaast nog de administratie van 2-5 bestellingen per dag.

Dus als drie personen elk een half uurtje per dag werken dan lijkt me dat niet zoveel om er even bij te doen.

 

Jullie hebben de voorraad thuis liggen? Dus geen dropshipping?

Dat maakt de verkoop moeilijker. Ik wil wel een webshop, maar heb geen ruimte. Zo zullen er meer zijn.

 

 

Link naar reactie

Jullie hebben de voorraad thuis liggen? Dus geen dropshipping?

Dat maakt de verkoop moeilijker. Ik wil wel een webshop, maar heb geen ruimte. Zo zullen er meer zijn.

Daar ben ik weer. Onderstaand bedoel ik niet persoonlijk, maar ik meen het wel.

 

Iemand die op zoek is naar "dropshipping" is per definitie kansloos. Ik heb er al veel over geschreven, zowel hier als op het webwinkel forum. In het kort: Dropshipping is een methode voor je logistiek, maar mag nooit een doel op zich zijn. Er zitten zo ontzettend veel haken en ogen aan die constructie dat je dit alleen kan doen als de relatie met je leveranciers zeer goed is en als je leveranciers dit niet aan jan en alleman aanbieden.

 

Als je een webshop nog moet starten maar geen ruimte heb voor de logistiek, dan gaat het je niet lukken. Heb je een goed en uitgewerkt plan voor een shop, of liever, al een goed draaiende shop, en je kan toevallig ook de logistiek door je leveranciers (let op de s van meervoud, zodat je niet afhankelijk bent van 1 partij!) dan kan je dat best doen. Anders niet.

Link naar reactie

Beste Wouter,

 

Ik ben het gedeeltelijk met je eens.

In het geval dat een webshop gehouden wordt naast een normaal inkomen, ofwel je bent niet afhankelijk van de webshop, dan is dit met dropshipping best te doen. Je genereert wat extra inkomen en doet de marketing voor je leverancier. Of dit wel of niet succesvol kan zijn hangt voor een groot deel van je eigen inspanning af en hoeveel dropshippers de leverancier onderhoudt.

 

Vraag: hoeveel procent van de webshops in Nederland werkt met dropshipping?

Ik schat zelf dat dit een heel groot deel is, voornamelijk als bijverdienste.

 

Zelf ken ik meerdere dropshippers die aan een computertje op de zolderkamer genoeg hebben. Ik ken 1 met een echte webshop, zijn huis is zijn magazijn. Dat moet je niet willen.

Maar om een webshop vanuit een magazijn te runnen heb je al aardig wat omzet nodig. Dat lijkt me ook lastig.

Link naar reactie

Let wel: ik ga altijd uit van dat je een goed en professioneel bedrijf wilt gaan hebben. Als je het als bijverdienste of hobby wilt blijven doen, be my guest maar je zult nooit succesvol worden als je het perse met dropshipping wilt doen.

 

Als je een goede webwinkel gaat opzetten en je zoekt "een leverancier" die "iets" verkoopt, met als (enige?) voorwaarde dat het middels dropshipping geleverd wordt bij jouw klanten, dan gaat het echt niets worden. Er zijn dan al honderden mensen die precies zo denken en een shopje hebben opgezet met dat assortiment van die leverancier. Bedenk eens wat dat met jouw USPs en marges doet.

 

Hoeveel procent van het totaal aantal shops dat is dat lijkt mij niet relevant, het gaat er om wat jij zelf doet, het gaat er niet om te kopiëren wat de rest doet.

 

Het beginnen van een bedrijf kost nou eenmaal (veel) geld. Dat de drempel met de opkomst van internet lager lijkt wil niet zeggen dat je nou opeens voor een habbekrats een bedrijf kan beginnen. Een bedrijf kost veel geld, tijd en moeite.

 

Maar dit heeft op zich niet zo veel meer te maken met het verkopen van een shop, dus laten we het daar weer over hebben :)

Link naar reactie

Het verhaal klopt m.i. niet. Het is een half uur werk per dag, maar doet de balans werk/privé negatief uitslaan. Kan het zijn dat de oorzaak dan ergens anders ligt? Of, zitten in dit tijdsbeslag alleen de operationele taken?

 

Mooi voorbeeld van demping van seizoensinvloeden. Als dit de werkelijke producten zijn, zou ik overnamekandidaten zoeken in de hoek van borduurbedrijven en aanbieders van cadeau's of persoonlijke verzorging (pakketten).

 

Waarom pakt niemand dit in z'n eentje op?

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie

 

Het nadeel van internet is dat eerdere domeindeals een invloed hebben op latere handeltjes. Een goede reputatie bouw je langzaam op, maar die kan snel veranderen als je beloften niet nakomt.

 

Buyer beware!

 

Beste leden,

 

Allereerst heb ik geen idee of dit het goede forum is om dit topic in te plaatsen, maar kon geen relevanter forum vinden voor onze vraag.

 

Wij zitten in een vervelende situatie waarbij prive en werk niet meer goed samen gaan. Mijn vriendin is samen met haar ouders ruim 3 jaar geleden een webwinkel begonnen. Nu 3 jaar later is de webwinkel best goed uitgegroeid (met nog 2 websites eraan gekoppeld) en heeft de webwinkel een aardige naam binnen de sector.

 

Het vervelende is alleen dat er geen goede balans meer kan worden gevonden tussen de webwinkel en prive. Dit aangezien iedereen er ook nog een full-time baan naast heeft en de spanningen soms te hoog oplopen. Dus is er onderling (met veel pijn en moeite) besloten om de webwinkel te verkopen.

 

Maar nu vragen wij ons af hoe wij dit het beste kunnen aanpakken. Wij kennen wel websites waar meestal relatief kleinere websites worden verkocht (+/- 5.000 euro). Maar hoe gaat het in zijn werk bij webwinkels die wat meer waarde hebben? Komt er dan een soort van makelaar bij kijken of zijn er bedrijven cq bemiddelaars voor?

 

De maandomzet is in een duidelijke lijn over de afgelopen 3 jaar aan het toenemen en zou zeker met een goede leider/ondernemer kunnen doorslaan (in mijn visie). Ik wil liever niet openbaar alle cijfers en statistieken bekend maken maar begrijp dat jullie wat meer informatie nodig hebben om een indicatie vraagprijs te kunnen geven.

 

Er is een brede voorraad aan producten met een inkoopwaarde van +/- 16.000. De jaaromzet was vorig jaar +/- 25.000. Er zijn geen marketingkosten, en de winkel neemt gem. een half uur per dag in beslag. Pakketjes inpakken, verzenden, en mailcontact.

 

Is er iemand die ervaring heeft met het kopen/verkopen van websites en ons kan vertellen hoe wij dit het beste kunnen doen?

 

Bedankt voor de aandacht.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 67 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.