• 0

Wie wilt mijn ondernemingsplan nakijken?

Hoi allemaal ik heb een Lening aangevraagd bij de ING van 15.360 met een eigen vermogen van 25%. Nu hebben zij mij aanvraag ontvangen en hadden commentaar op mijn Financielplan en een klein stukje op mijn ondernemingsplan. Verder vonden zij het idee goed en hebben zij mij BKR alvast getoets deze was in orde dus met een goed plan willen zij mij aanvraag in behandeling nemen.

 

Ik heb de stukjes waar zij kritiek op hadden in mijn ondernemingsplan aan o.a. meer vertellen over onderzoek en werkervaring aangepast. Mijn Financiel plan was ook niet helemaal oke omdat de Prognose door een financieel expert nagekeken moet worden.

 

Hebben jullie nog tips/commentaar op mijn ondernemingsplan? Ik heb vernomen op dit Forum dat vooral je zelf blijven belangrijk is. Dit heb ik dus gedaan.

 

*Het staat allemaal een beetje slordig dit komt omdat ik sommige stukken wegens privacy redenen eruit heb geknipt! Hij is in werkelijkheid gewoon netjes opgebouwd.

 

Alvast bedankt,

 

Groetjes.

higherlevel.docx

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

 • 0

Lastig om commentaar te geven op een plan waar een heleboel uit is geknipt. Toch een paar dingen die me opvielen:

 

- je hebt het over je "loopbaan als verkoper", maar als ik het goed gelezen heb gaat je ervaring op verkoopgebied om één betaalde bijbaan, dat zou ik geen "loopbaan" willen noemen; daarnaast heb ik het gevoel dat je de ervaring van je familie in de horeca te uitgebreid gebruikt als motivatie dat jij succesvol een winkel zou kunnen runnen

 

- je zegt in V. geen concurrentie te hebben, maar hoe zit het met de online concurrentie? In je plan haal je het artikel "Steeds meer mensen winkelen online" van 24-9-2011 aan, dus dan vraag ik me af hoe dat zit in jouw branche en wat voor effect dat heeft op jouw plannen?

 

- je zegt eerst "ik koop dus niet in van groothandelaars", maar een alinea verderop lees ik dat de levering gebeurt "vanuit de groothandel direct bij mij voor de deur"?

 

- onder het kopje "gratis reclame" zie ik "promotiefolders", maar die zijn niet gratis ...

Link naar reactie
 • 1

Welkom op HL en leuk dat je een eigen winkel wil beginnen! Hopelijk krijg je voldoende tips om je droom te realiseren.

 

Ik hen het even heel snel doorgekeken en naast de tips van John valt het volgende me op:

 

- je wilt vanaf kleins af aan al een winkel beginnen maar daarna begin je direct over je onderzoek etc. naar het opzetten van een creche, omdat dat niet mogelijk is ga je nu een winkel starten? Waarom dan die creche?

 

- Je zegt dat je geen concurrenten hebt alleen XX en XX als kinder en babykledingwinkels. Ik zou dan niet stellen dat je geen concurrenten hebt. Vooral omdat je bij prijs alleen de prijzen aangeeft van de kleding (lijkt me dan toch essentieel onderdeel).

 

- Ik mis het gehele financieel plan (of heb je dat er helemaal uitgehaald? H3?) want die paar zaken die je noemt (prijzen / kosten) zijn geen financieel plan.

 

- Uit je onderzoek is gebleken dat een winkel zoals je wilt oprichten echt gemist wordt, maar wat missen ze dan? De merken die je noemt, of het tweedehands gedeelte? Waren het spontane antwoorden? Ik zou hier iets dieper op in gaan en aangeven hoe je hier precies op inspeelt.

 

- Wat word je unique sellingpoint (usp)?

 

- "In XX zal ik de eerste en enige babyspeciaalzaak zijn wat ook media aandacht zal trekken!" Indien ik google op de plaatsnaam + babyzaak komt als eerste zoekopdracht toch de kinderkleding winkel tevoorschijn.

 

- Kopje Onderzoek: je vermeld daar dat je onderzoek hebt gedaan, maar wat zijn de uitkomsten? Het is juist van belang deze te vermelden! Je moet ze overtuigen dat XX de beste plaats is om je winkel te vestigen, dat kan je onderbouwen met de uitkomsten van je onderzoek. Daarbij vemeld je zaken bij onderzoek die niet bij onderzoek horen maar bij marketing (zoals dat van de gemeente website > al vind ik dat persoonlijk niet heel overtuigend).

 

- Bedreigingen en prijs: de bedreiging zijn grote ketens zoals Babydump, maar je hebt aangegeven altijd onder die prijs te willen gaan zitten. Daarna geef je aan "Om mijzelf zo goed mogelijk tussen hen te plaatsen bied ik een hele goede service". Ik denk dat het belangrijk is om er even goed voor te gaan zitten hoe jij je winkel in de markt wil gaan zetten. Als de goedkoopste, of de winkel met de beste service? Combinatie? Zie ook mijn eerdere opmerking over USP. Maak dit duidelijk en zorg ervoor dat dit in het hele plan consequent is.

 

Heel veel succes met het aanpassen van het ondernemingsplan en het opstarten van je winkel!

 

Ps. je bent wel een aantal zaken vergeten weg te halen, zo heb ik bijvoorbeeld wel een idee hoe je de winkel wil gaan noemen en de plaats waar je de winkel wilt vestigen > misschien dat je dat nog weg wilt halen indien dat echt anoniem moet blijven..

Marketing & Communicatie

Link naar reactie
 • 0

Buiten de eerder genoemde punten van Linda heb ik ook nog wel een 'puntje',

gramaticaal en schrijftechnisch rammelt het aan alle kanten, om over de spelfouten nog maar te zwijgen!

 

Zoek hulp van een familielid of vriend/vriendin of desnoods professioneel om het plan punt voor punt door te nemen en te verbeteren en de spelfouten eruit te halen.

Treed ook vooral niet teveel in details, hou het zakelijker.

"zoek het maar uit"

Link naar reactie
 • 1

Beste TS

 

Ik vind het knap dat je zo'n verhaal hebt kunnen opstellen, ik heb het nog nooit eerder gedaan en zou het volgens mij ook niet kunnen. Dus voor de eerste opzet en het durven starten heb je mijn complimenten. Maar als ik het zo lees denk ik wel dat je nog aardig wat werk voor de boeg hebt. Al scannend/lezend kom ik de volgende punten tegen (als een amateur die het simpelweg doorleest).

 

halveer je persoonlijke verhaal.... Ervaring, ambitie en zelfinschatting kan concreter en meer toegespitst op de door jou genoemde toekomst wens. Minder wollig en niet als vulling. De mensen die dit zullen lezen, willen concrete informatie om hun keuze te bepalen. Misschien meer als opsommingen zoals in een C.V.

 

Als je referenties wilt gebruiken doe ze dan concreet. Consument besteld vaker op internet, bron www.nu.nl. NU.nl is geen gezaghebbend orgaan, alleen een portal voor artikelen waar deskundige informatie delen. Dus verwijs naar concrete artikelen.

 

Het gedeelte "personeel" geeft niet echt vertrouwen. Hulp van partner, bij druk zal ik eens gaan nadenken over..., bij personeel zullen zij dit en zus zijn. Ik geloof dat iedere ondernemer weet dat goed en passend personeel lastig te vinden is. Dus dat jij dit zo stelt vind ik nogal een sterke aanname van jouw wervings capaciteiten.

 

Gratis reclame. Dit bestaat niet. Buiten kosten voor logistiek, drukwerk en creatie... heb je altijd nog te maken met quid pro quo. Dus promotie in xxx is niet vrijblijvend. Misschien de eerste keer, maar daar bouw je geen momentum mee op, dus hoe dan verder? Social media.... ja gooi er even een term tegenaan. Maar invulling kost tijd oftewel geld.

 

In mijn vriendenkring is een aardige babyboom aan de gang, tevens werk ik veel voor verloskundige praktijken. En ik twijfel bij de combinatie van 2e hands vs nieuw i.c.m. social media/marktplaats. Maak daar wel een duidelijke scheiding in. Want het hebben van kinderen is plat gezegd niet goedkoop, en ouders willen binnen hun budget het beste voor hun kroost. Niet iedereen kan die megamindyubermaxisupercosi betalen. Maar vooral bij 2e hands willen ouders een zekere reinheidsgarantie hebben.

 

Groothandel. Tante als referentie... niet doen. Ten tweede vind ik de afspraken nogal vrijblijvend klinken. Lees op dit forum eens de topics over "leverancier levert niet meer", "of leverancier komt toezeggingen niet na". Afspraken op papier met datum en handtekeningen overtuigen.

 

2.6 bedreigingen. Uit mijn ervaringen zie ik dat ouders die een eerste spruit mogen verwelkomen hemel en aarde willen bewegen om het beste binnen hun budget voor de eerstgeborene te regelen. De vrouw vol met nesteldrang hormonen en de goedzak volgzaam door pure angst adrenaline. Dus als een HQ one-stop-shop mogelijkheid is binnen 30 minuten waarin een complete baby set te regelen is.... dan zie ik het lokale puur als impuls (zijn we vergeten) mogelijkheid. Dus laag verkoop bij inloop. (puur mijn mening, maar ik ben geen ervaringsdeskundige).

 

2.3. de winkel. 3 maanden huurvrij klinkt prima. Maar je wilt de locatie prijs wel koppelen aan verwachte omzet (lijkt mij). Lager dan in de Randstad zegt niet zoveel. Kalverstraat A'dam is anders als Hoofdorp, maar is beide Randstad. Kosten VS Omzet.

 

Ook praat je over gezinnen. Maar als het grotendeels gezinnen zijn in de late 30, veelal met 1, tot 3 kinderen. Dan kan je concluderen dat er niet veel nieuwe kinderen bijkomen. Dus het lijkt mij interessanter om te weten of er jonge stellen zijn, of projecten voor woonwijken voor startende gezinnen.

 

Webshop. Je wilt je lokaal richten met een fysieke winkel, tezamen met een webshop voor Nederland en Belgie. Mijn vraag zou zijn: waar ligt je focus. Winkel en admin doe je zelf. Een winkel is een fulltime baan, administratie is vooral in het begin een aardige urenpost ernaast, logistiek er nog bij en dan een webshop. De grootste valkuil van startende e-commerce ondernemers is dat een webshop iets is wat je zomaar even doet. Dus in dit plan mis ik zeker 80 uur per week die niet vervuld kunnen worden omdat je alles in eerste instantie alleen gaat doen.

 

Dit was een interpretatie van een leek, ik hoop dat je er misschien wat aan hebt en verders wens ik je heel veel succes met alles.

 

Micha

 

 

 

 

 

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
 • 0

Dankjewel voor jullie antwoorden! Ik ga meteen aan de slag en ga eventueel als het niet lukt hulp inschakelen!

 

Om terug te komen op de meeste antwoorden

 

Over de concurrentie:

Ik word geen baby-kinderkledingwinkel. Ik start een babyspeciaalzaak met echt de hele babyuitzet zoals kinderwagens, kinderkamers, boxen, eetstoelen loopstoelen en nog veel meer daarnaast zal er ook een rek kinderkleding komen te hangen maar dat is een bijzaak. In V heb je nog geen babyspeciaalzaak, alleen kinderkledingzaken.

 

- Over het stukje van het opzetten van de creche

Dit heb ik neergezet zodat de bank niet denkt dat het ondernemen na een avondje zakken is opgekomen. Ik ben al langer aan het nadenken over een eigen onderneming en ben hier heel serieus mee bezig om mijn dromen waar te maken.

 

-Groothandelaar.

Dit zijn de rechtstreekse groothandels van de merken waar ik van inkoop. dus geen groothandel die inkoopt van de merken en het daarna aan ondernemers doorverkoopt.

 

-ik wil gaan voor service en een goede prijs. Babydump zal wellicht meer kosten p/m maken met zulke grote winkels en duizende medewerkers hun prijs ligt daarom altijd hoger dan elders. Dit heb ik zelf meegemaakt bij het kopen van spullen voor mijn kindje.

 

 

Dankjewel voor jullie reacties!!!

Link naar reactie
 • 0

 

 

- Over het stukje van het opzetten van de creche

Dit heb ik neergezet zodat de bank niet denkt dat het ondernemen na een avondje zakken is opgekomen. Ik ben al langer aan het nadenken over een eigen onderneming en ben hier heel serieus mee bezig om mijn dromen waar te maken.

 

 

 

Ik ben het eens met Linda: ik zou dit stukje weglaten. Het komt namelijk over als of deze onderneming een soort van tweede keus is. Als je wilt aangeven dat je al lang bezig bent met het plan te ondernemen, zou bijvoorbeeld je voorbereidingstraject voor dit plan kunnen omschrijven. Dat sluit veel beter aan, omdat je bij het onderwerp blijft.

 

Link naar reactie
 • 0

 

-ik wil gaan voor service en een goede prijs. Babydump zal wellicht meer kosten p/m maken met zulke grote winkels en duizende medewerkers hun prijs ligt daarom altijd hoger dan elders. Dit heb ik zelf meegemaakt bij het kopen van spullen voor mijn kindje.

 

 

Ik had jouw "ondernemingsplan" gister al even bekeken maar je mag het nauwelijks een ondernemingsplan noemen, ik vind het ook een vreemde zaak dat de bankmedewerker zo enthousiast was.

 

Naast het gemis van het financiële gedeelte mis ik een goed marketingplan. Jouw filosofie over de concurrentie is op zijn minst gevaarlijk te noemen want een Babydump koopt zijn goederen stukken goedkoper in dan jij en wil jij onder hun prijzen gaan dan zal je te weinig winst maken om uit de kosten te komen.

 

Wil je in de opzet, die jij voor ogen hebt, willen slagen zal je een groot pand moeten betrekken want met een assortiment van 2 of 3 complete babykamers zal je te weinig winst maken.

 

Je spreekt in je ondernemingsplan over een marktonderzoek, ben je daarvoor de straat opgegaan en heb je het winkelend publiek jouw vragen voorgelegd of familie en kennissen en wat waren de vragen?

 

Mijn advies is om een standaard ondernemingsplan te downloaden en die in te vullen zodat er een compleet beeld komt van jouw concept en vraag je dan ook af waarom jouw concept er al niet is.

 

Succes.

RetailAnalist en Adviseur Detailhandel | Zet winkels ( weer) op de rails.

Link naar reactie
 • 0

Wat is de reden dat je niet wil inkopen bij de groothandel?

 

De winst die je wil gaan maken hangt niet enkel af van je inkoop prijs.

 

Ik vermoed zo dat de groothandel flexibeler zal zijn wat betreft betalingsvoorwaarden, minimum afnames en aantal bestellingen dat je per seizoen kan doen.

 

Het risico van je winkel zit hem in de hoeveelheid geld die je in voorraad zal steken en de omloopsnelheid van die voorraad.

 

En zoals reeds vermeld is een mondelinge afspraak niets waard. Ik zou er niet op rekenen dat je ook daadwerkelijk bij de fabrikanten kleine hoeveelheden kan kopen.

 

Daarnaast schrijf je bij het hoofdstuk "levering" dat de groothandel bij jou zal leveren. Dus toch groothandel of niet?

 

Voorts las ik dat je leveranciers hebt bezocht. "Zelfs aan de andere kant van het land". Veel bedrijven halen hun spullen aan de andere kant van de wereld. Dus dit komt wel een beetje lullig over.

 

De branche anderzijds is erg goed. Heel veel behoefte en heel veel emotie. Perfect. Baby-aankopen worden niet rationeel beslist. En een maand later zijn de aangekochte spullen te klein of niet meer interessant en staan ze terug in je winkel.

 

Doorgaan maar je plan verder uitwerken en zakelijker maken.

 

 

Link naar reactie
 • 0

 

Beste,

 

Op basis van de comentaren die ik gelezen heb kan ik alleen concluderen dat je een adviseur nodig hebt om samen met jou je ondernemingsplan te herschrijven en deze dan in te dienen bij de Bank.

 

Uit vele opmerkingen wordt duidelijk gemaakt dat er geen (goed) onderzoek is gedaan. De internet baby branch is sins 2005 een boeming branch en zwakt de afgelopen jaren sins 2008 af door het grote aanbod en grote spelers die heel goekoop kunnen inkopen. Denk aan magazijn verkopen.

 

Om hierin succesvol te zijn heb je niet alleen een goed ondernemingsplan nodig maar dien je ook je marktonderzoek te verrichten.

 

Gr,

Link naar reactie
 • 0

 

Beste,

 

Op basis van de comentaren die ik gelezen heb kan ik alleen concluderen dat je een adviseur nodig hebt om samen met jou je ondernemingsplan te herschrijven en deze dan in te dienen bij de Bank.

 

 

 

Laat me raden welke adviseur ze daarvoor kan inschakelen... >;(

 

 

Lijkt me dat je haar van geweldige tips kan voorzien hier in dit topic toch?

 

Danny

Link naar reactie
 • 0

Zonder het plan te lezen, lukte me niet de download te openen, toch wat commentaar n.a.v. de commentaren.

 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je met "slechts" enkele babykamers geen babykamers gaat verkopen. Babydump en Babypark hebben grote showrooms met een grote keuze. Babykamers verkopen niet goed vanuit een catalogus, men wil ze zien. Het zelfde geld voor kinderwagens.

De bekende merken worden door dump en park uitgemolken en onder jouw inkoopprijs aangeboden. Weet je al of de leveranciers van deze merken wel aan je willen leveren? Er zijn er bij die flinke eisen stellen aan winkeliers als afname aantallen, beschikbare vloeroppervlakte voor hun merk etc. Kan en wil je daar aan voldoen? Als ik kijk naar het door jou te lenen bedrag, verwacht ik van niet.

Er zijn de afgelopen twee jaar en dan met name het afgelopen half jaar, behoorlijk wat faillisementen gevallen onder babywinkels, klein en groot.

 

In onze gemeente is het aantal geboortes in 2010 t.o.v. 2008 met 20% gedaald. 2012 zal t.o.v. 2010 ook weer een daling laten zien, we weten alleen nog niet hoe hoog.

 

Zwangere vrouwen willen elke babywinkel zien die redelijk in de buurt is, met goede marketing krijg je dus vanzelf bezoek. Voor een dump of park maken ze er een dagje uit van en gaan ze makkelijk 20 tot 40km rijden, met name leaserijders maken zich niet druk.

 

Goedkoper dan dump gaat je overigens niet lukken. Ze hebben een laagste prijs garantie en zullen ook zeker bij jou komen kijken, met name in het begin. Bovendien maken klanten gewoon foto's in je winkel van de aanbiedingen omdat ze dan bij dump geld terugkrijgen of extra korting. Een fotoverbod is geen overbodige luze overigens. Als familie het moet zien nemen ze die maar mee naar je winkel.

 

Klinkt wat somber wellicht maar er liggen zeker ook goede kansen. Probeer met je assortiment buiten de strijd van dump en park te blijven. Ze hebben veel artikelen waar ze niet mee stunten en vaak zelfs duurder zijn dan nodig. Trek je verder niet te veel van die bedrijven aan en ga je eigen gang (maar hou ze wel een beetje in de gaten). Met een goed (op dit moment niet te exclusief) assortiment is het prima te doen.

 

Succes met de plannen!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  12 leden, 193 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.