• 0

Hoe het beste te beginnen?

Mijn eerste post op dit forum, dus ik hoop dat ik het goed doe ;)

 

Ik heb al een geruime tijd (~2 jaar) als hobby zelf feesten te organiseren, en hiervoor ook zelf de techniek voor te verzorgen.

Nu is dit steeds verder uitgegroeid, tot het punt dat ik een aantal maanden geleden besloot zelf een professionele showlaser te bouwen.

Ik heb daarmee ook meerdere shows gegeven op kleinere feesten en verjaardagen.

Uiteindelijk kwam ik steeds vaker in contact met horecaondernemers welke erg geïnteresseerd waren in de projector, zowel voor koop,lease en huur. Nu doe ik dat nog gratis als hobby.

 

Nu wil ik dus een kleine onderneming starten, welke de volgende bedrijfsactiviteiten zal hebben:

- Verkoop/verhuur van laserprojectors.

- Reparatie van laserprojectors.

- Op maat gebouwde laserprojectors.

 

Ook wil ik op den duur uitbreiden met de volgende bedrijfsactiviteiten:

- Complete verzorging van kleine tot middelgrote feesten (~500 bezoekers).

- Verkoop licht en geluidsapparatuur.

 

Mijn vraag is, hoe kan ik het beste beginnen?

Ik ben al een weekje aan het rondlezen, maar ik zie door de bomen het bos niet meer.

De voornaamste redenen voor mij om een eigen onderneming te starten zijn:

- Makkelijker handelen met horecaondernemers (Zonder KVK kan dit niet zomaar)

- Aftrek BTW bij aanschaf nieuwe apparatuur (Dit is vaak enkele honderden euro's)

- Inkopen bij de Sligro voor kleine feesten.

 

Het liefste ga ik morgen gewoon langs de KVK om me in te schrijven, maar ik wil het allemaal zo goed mogelijk voorbereid hebben zodat ik een goede start maak.

De website en het logo zijn inmiddels klaar, dus zodra de inschrijving voltooid is kan de marketingmachine al gelijk op volle toeren gaan draaien :)

 

Alle tips zijn welkom!

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hoewel het naar ik begrijp maar een klein bedrijfje wordt, is het toch verstandig om als eerste stap een ondernemingsplan te maken.

Dat heeft als voordeel dat je op een gestructureerde manier alle onderwerpen tegenkomt die voor jouw onderneming van belang zijn. Tevens geeft het inzicht in je markt, je afzetmogelijkheden, omzet, kosten en winstmarge.

JouwOnderneming biedt ondernemingsplan software voor startende ondernemers. Een bedrijfsplan maken gaat eenvoudig en professioneel met onze software. Tevens ondersteuning via email en telefoon
Link naar reactie
  • 0

Bij de KvK kun je veel meer dan je alleen inschrijven. Informeer naar de startersdagen, adviesgespreken, startersprojecten (IkStartSmart) enzovoorts. Er zijn ook informatieavonden die samen met de Belastingdienst worden georganiseerd. Zo krijg je snel overzicht van een aantal zaken waar je als ondernemer aan moet denken.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

@bert@jo,

jammer dat je een nieuweling op Higherlevel meteen welkom heet met een WC-eendje. Wij die ondernemingsplansoftware verkopen adviseren elke starter een ondernemingsplan te schrijven. Deel dan aub meteen even het harde bewijs dat dat enige invloed heeft op succesvol ondernemerschap (wat er volgens mij niet is ::)).

 

@M.

De toekomst ligt in de niches. Er zijn al heel veel evenementenorganisatoren en verkopers van licht en geluid. Waarom wil je nu al die kant op een neem je jezelf niet gewoon voor de komende jaren te focussen op projectoren en bijvoorbeeld de beste bouwer van op maat gemaakte laserprojectoren te worden?

Dat is blijkbaar waar je goed in bent. :)

 

Misschien is het handig om nog even te vertellen wat je naast die hobby doet. Studeer je nog? Heb je een fulltime baan? (en hoef je dus voorlopig nog niet te kunnen leven van je bedrijf) Anders?

 

Heb je al een beetje bij die horeca-ondernemers gevist naar hoeveel omzet je daar weg kunt halen als je enkele van dat soort apparaten aanschaft en aan hen gaat verhuren, leasen of verkopen? En heb je al een idee of je daar genoeg aan over kunt houden dat het de moeite is om de rompslomp van een bedrijf oprichten te compenseren.

 

Ik ben het met Will eens dat als je nu al weet dat je betalende klanten gaat krijgen, je verder bent dan de meeste startende ondernemers. Je kunt ook gewoon dat momentum pakken en de rest van je plannen uitwerken nadat je je bedrijf bij de Kamer van Koophandel hebt ingeschreven en een btw-nummer hebt geregeld.

 

En oh ja, als je graag bij de Sligro wilt kunnen inkopen, kun je gewoon op Facebook vragen wiens pasje je mag lenen. Half Nederland heeft er tegenwoordig een. Maar verwacht niet dat het je veel voordeel zal opleveren.

Vind dat altijd een prachtige reden om ondernemer te willen worden. Lang leve het Sligropasje. ;D

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0

"Schenkt u alcoholhoudende dranken in een horecabedrijf of op een evenement? Dan bent u verplicht zich te houden aan de Drank- en Horecawet. De leidinggevende of uzelf moet in het bezit zijn van de verklaring Sociale Hygiëne. Ook moet één van u, gedurende de drankverstrekking, aanwezig zijn."

 

Verder zou ik eens researchen of je ook aan bepaalde wetten/eisen moet voldoen als je met lasers werkt.

(Of misschien weet je dat al ;)

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de vele en waardevolle reacties!

 

@bert@jo:

Het ondernemingsplan is inderdaad iets waar ik mee bezig ben, alle belangrijke punten heb ik al (concurrentie, kosten, omzet, marketing, wistmarge etc).

 

@WillPekelharing:

De horecaondernemers hebben inderdaad een financiële compensatie te bieden tegen de diensten (en binnenkort producten) die ik te bieden heb, dus in feite is het inderdaad slechts een kwestie van inschrijven bij de KVK en factureren.

Ik wil het echter wel meteen goed aanpakken zodat ik niet voor verassingen kom te staan.

 

@ronvanderkolk:

Hier heb ik inderdaad ook naar gekeken, en hier ga ik nog naar informeren wanneer ik een dagje vrij heb!

 

@Karen:

Je hebt helemaal gelijk, echter is het ook weer zo dat klanten het fijner vinden om voor een evenement slechts één bedrijf in te huren, in plaats van een apart bedrijf voor het licht, geluid.

Maar dat is allemaal toekomstmuziek, het is een van de ideeën die ik heb om later uit te breiden als alles een beetje loopt.

 

Daarnaast ben ik over een aantal maanden afgestudeerd als webdeveloper, en heb ik ook al 5 jaar ervaring met programmeren.

Ik heb al een baan aangeboden gekregen als parttime leidinggevend programmeur, wat ideaal is omdat ik me dan kan focussen op zowel mijn eigen onderneming als mijn vak waar ik eigenlijk voor opgeleid ben.

 

Ik heb ook al diverse gesprekken gehad met een aantal clubeigenaren in verschillende steden, die elk erg enthousiast zijn over de mogelijkheden die ik te bieden heb.

Mijn huidige projector zou met ingang van volgende week al elke vrijdag en zaterdag in diverse clubs kunnen hangen, waarna ik ze na grofweg 10 weken heb terugverdient.

Daarna is het effectief pure winst, en die zou dan gebruikt worden om weer nieuw materiaal aan te schaffen.

 

Wat betreft het sligropasje, dat is leuk voor als we een feest geven in een zaal waar we zelf álles moeten verzorgen. Maar het is zeker geen keerpunt geweest om me in te gaan schrijven :P

 

@Annedien Hoen:

Klopt, maar het is dus voor zalen welke een horecavergunning hebben, maar waarbij we wel zelf alles moeten verzorgen.

 

Wat betreft de wetten en eisen rondom lasers; deze zijn er nog niet echt in Nederland.

In andere landen moet je certificaten hebben, en de straal mag absoluut niet het publiek in, zelf niet als deze afgezwakt is.

In Nederland zijn hier geen regels of wetten voor, en er is zelfs een tijd terug een bedrijf vrijgesproken wat permanent oogletsel heeft aangericht bij een bezoeker.

 

Ik heb zelf veel research gedaan over de veiligheid van lasers en het zogenoemde "crowdscanning", en ik doe dit dan ook met technieken welke 100% veilig zijn.

In tegenstelling tot sommige bedrijven die zonder aarzelen een high-power laser het publiek in jagen..

Link naar reactie
  • 0
Wat betreft de wetten en eisen rondom lasers; deze zijn er nog niet echt in Nederland.

In andere landen moet je certificaten hebben, en de straal mag absoluut niet het publiek in, zelf niet als deze afgezwakt is.

In Nederland zijn hier geen regels of wetten voor, en er is zelfs een tijd terug een bedrijf vrijgesproken wat permanent oogletsel heeft aangericht bij een bezoeker.

 

Huh???????

Er is uitgebreide wetgeving, Arbobesluit, art. 6.12 en 6.27.

En een complete NEN-norm, NEN 60825-1, veiligheid van laserproducten

 

En nog de normering van de Gezondheidsraad, waar overheid en verzekeraars van uitgaan bij beoordeling van publiek- en privaatrechtelijke aansprakelijkheid bij ongevallen.

Veiligheidsmaatregelen:

1. Voor het creëren van lasereffecten moeten zo veel mogelijk lasers van klasse 1 en 2 gebruikt worden. Hoewel de door deze apparatuur uitgezonden laserstraling geen schade aan de gezondheid toebrengt, dient men toch het laserpad en de reflecties zodanig te richten dat deze niet op ooghoogte van medewerkers en publiek kunnen komen.

2. Worden lasers van klasse 3 en 4 gebruikt, dan dient de straal door middel van een optische voorziening dusdanig geconvergeerd te worden dat op plaatsen waar zich publiek bevindt de klasse-2 limiet niet wordt overschreden (de operator dient dit aan te kunnen tonen).

3. Wordt de straal niet geconvergeerd zoals in punt 2 is aangegeven, dan moeten de stralen van klasse 3 en 4 lasers en de eventueel door spiegels gereflecteerde stralen zo te worden gericht dat ze zich overal in de ruimte tenminste 2,5 meter boven publiek of medewerkers bevinden.

4. Kan op enkele plaatsen in de ruimte niet aan de eis volgens punt 3 worden voldaan dan moet de laserstraal met behulp van een vaste voorziening (bijv. buizen van doorzichtig materiaal) zo gericht worden dat personen niet in de straal kunnen komen.

5. Spiegels, ook draaiende spiegelbollen, moeten vast en onwrikbaar aangebracht worden zodat zekerheid bestaat over de richting van de straal. Kunnen, door andere oppervlakken, diffuus gereflecteerde stralen op ooghoogte van personen komen, dan mag de stralingswaarde de klasse-2 limiet niet overschrijden.

6. Klasse 3 en 4-lasers mogen alleen gebruikt worden wanneer de straal dusdanig geconvergeerd is dat ook bij continue belasting op een willekeurig raakpunt in de ruimte, geen hogere temperatuur dan 80 graden Celsius opgewekt wordt.

7. Lasers moeten vast en onwrikbaar zijn opgesteld en zodanig dat zij slechts voor bevoegden toegankelijk zijn.

8. Klasse 3 en 4 lasers moeten een voorziening hebben waarmee het te allen tijde mogelijk is het uittreden van straling te onderbreken.

9. Is de laserstraal constant op een vast punt gericht en kunnen personen ongecontroleerd met een reflecterend voorwerp in het laserpad komen, dan moeten voorzieningen worden aangebracht (bijv. fotocellen) die bij onderbreking van de straal de apparatuur automatisch uitschakelt.

10. Laser-light-shows mogen slechts door een laser-gevolmachtigde (cursus?) uitgevoerd worden. Hij moet tijdens de show voortdurend toezicht houden op de laserapparatuur en het laserpad, en de laser uitschakelen (conform punt 8 de straling onderbreken) indien:

- een storing in de apparatuur optreedt

- zich onzekere gebruiksvoorwaarden voordoen

- er onrust bij het publiek ontstaat

11. De laser moet door het bedienend personeel zo uitgeschakeld kunnen worden, dat onbevoegden de laser niet in werking kunnen stellen (bij pauzes en dergelijke).

12. In het geval van waterkoeling moet de waterafvoer zo beveiligd zijn, dat deze niet kan worden afgekneld.

13. De voor de veiligheid verantwoordelijk gestelde medewerker van de locatie dient vroegtijdig op de hoogte te zijn van het voorgenomen gebruik van de laser. Dit om eventuele voorbereidingen (zie bovenstaande punten) in overleg met de productie te kunnen treffen.

14. De laser mag pas in bedrijf worden gesteld als de verantwoordelijk gestelde medewerker hiervoor toestemming heeft verleend.

15. Bij breuk van de laserbuis dienen de restanten te worden behandeld als uiterst giftig materiaal (Berylliumoxyde).

16. De verantwoordelijk gestelde medewerker en het bedienend personeel dienen een kopie van de vastgestelde veiligheidregels in hun bezit te hebben.

 

Elektrische risco's:

Op de hoogspanningsgedeelten dienen duidelijke waarschuwingen tegen hoogspanningsgevaar te zijn aangebracht. Bestaande micro-switches die beveiligen tegen dit gevaar mogen niet worden overbrugd. Ook indien de laser (gedeeltelijk) in eigen beheer is gefabriceerd dient te zijn voldaan aan alle wettelijke bepalingen en normen inzake elektrische veiligheid. Werkzaamheden aan de elektrotechnische voorzieningen zijn voorbehouden aan medewerkers die voldoende kennis en ervaring hebben. Hierbij moet worden bedacht dat ook de metalen mantel een functie bij de elektrotechnische

beveiliging kan hebben.

 

Regelgeving:

De wettelijke basis voor het veilig werken met lasers is vastgelegd in het Arbobesluit art. 6.12 en 6.27. Daarnaast onderschrijft de overheid de advieswaarden van de Gezondheidsraad en adviseert zij te voldoen aan deze waarden. Producenten zijn verplicht lasers te voorzien van een klassenaanduiding en een waarschuwing.

 

De IEC (International Electrotechnical Commission) heeft een internationale standaard (IEC-60825 -1) opgesteld voor de classificatie, de vereisten en het gebruik van lasers.

(bron: www.arbopodium.nl)

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

@Norbert Bakker:

Dat artikel had ik nog niet gevonden, zal het zo eens even doorlezen! Wel zijn deze richtlijnen volgens mij meer gericht op de écht sterke lasers (> 4W en gaslasers), maar alsnog zeer interessant.

 

Wel is het zo dat er helaas nog geen goede controle is, ik heb op diverse evenementen al eens een straal in mijn oog gehad waar ik gewoon enkele dagen last van bleef houden. Op die evenementen werden stralen gewoon rustig het publiek in gejaagd alsof het niets is.

 

Maar sowieso houd ik me aan de norm dat de straal het publiek gewoon níet in gaat, en ook standaard afgezwakt is tot 400 tot 500mw.

Ook stel ik per situatie 'zones' in in de software waar de straal niet mag komen, en zones waar hij nog verder afgezwakt wordt.

Dit zorgt ervoor dat je potentieel gevaarlijke situaties uit sluit, en mocht er onverwachts iets mis gaan bínnen de projector, dan schakelt deze zichzelf meteen uit.

Link naar reactie
  • 0
Wel zijn deze richtlijnen volgens mij meer gericht op de écht sterke lasers

Nope, op alle lasers, zelfs op de meest eenvoudige laserpointers. Hierover heeft de Gezondheidsraad recent een risico-evaluatie gepubliceerd

 

Wel is het zo dat er helaas nog geen goede controle is

Preventieve handhaving (controle) vindt pas plaats als het een paar keer goed mis is gegaan. Tot die tijd wordt er vooral repressief opgetreden na schade.

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 181 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.