• 0

Alleen starten? Partners vinden?

Ik heb de afgelopen jaren met goed rondkijken en veel testen een aantal creatieve concepten verzonnen in de nieuwe media die mijns inziens profitabel zijn, zeker als ik ze met elkaar combineer.

 

Mijn probleem is dat ik één en ander begin 2006 wil lanceren en geen idee heb hoe ik alles kan implementeren en organiseren binnen die periode. De periode langer maken zou een mogelijkheid zijn, maar heeft het gevaar dat anderen me voor zijn.

 

Ik krijg steeds sterker het gevoel dat ik het allemaal niet alleen kan bolwerken, maar ben ook bang eventuele partners-in-crime bij de plannen te betrekken (o.a. vanwege geheimhouding). Verder kan ik mezelf wel financieel bedruipen in de ontwikkelfase, maar ben bang om m'n (ook jonge) vriendenkring (degenen die ik in van meet af aan kan vertrouwen) actief te enthousiasmeren voor een samenwerkingsverband.

 

Je neemt toch een risico bij het starten van een bedrijf, en dat ik daar zelf de dupe van zou kunnen worden kan me weinig schelen, maar als vrienden er de dupe van worden ga ik me heel erg schuldig voelen.

 

Ikzelf heb voldoende marktgevoel en voldoende technische kennis. Ik zou graag samenwerken met iemand met meer bedrijfservaring (administratie, belastingwetgeving, fiscale regelingen, subsidies, contracten, internationale wetgeving, etc) en met een echte techneut, die mij een antwoord kan geven als ik vraag "volgens mij gaat dit ergens fout daar en daar, is dat zo?", waarbij ik de link tussen die twee personen kan zijn en als adviseur en motivator kan optreden.

 

Is er iemand die ervaring heeft met bovenstaande problematiek, wat raad je mij aan om nu te doen? In principe zal ik het bedrijf begin januari 2005 bij de kamer van koophandel laten registreren, zodat ik echt aan de slag kan met implementatie en organisatie.

 

 

Alvast bedankt,

Matthijs van Blijswijk

Houden van is ondernemen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

Met zakelijke partners is het net als met "echte partners" in het dagelijks leven. Samen uit samen thuis. De meeste ondernemers, vooral die met ambitieuze plannen trekken het niet alleen. Met z'n tweeen is echt makkelijker. Je komt sneller vooruit. Het betekend wel dat je moet kunnen delen en rekening moet kunnen houden met elkaar. Goede partnerschappen zijn altijd gebaseerd op wederzijds respect en wederzijds vertrouwen. Het is echter niet altijd makkelijk om een goede partner te vinden.

 

Je potentieele partner moet zelf tot de conclusie komen dat hij (of zij) met jouw het avontuur aan wil gaan. Je kan het niet te veel verkopen. Als je partner het weloverwogen besluit heeft genomen om met je in zee te gaan, is het ook zijn (of haar) bedrijf en wordt de verantwoordelijkheid gedeeld. Mcoht het mis gaan, dan moet jou niks te verwijten vallen.

 

Als je jong bent vind je de gezochte partner meestal in je eigen sociale netwerk. Het hoeft geen goede vriend te zijn, maar je moet hem/haar wel goed kennen. Neem daar anders ruimschoots de tijd voor, alvorens een verbintenis aan te gaan.

 

Kortom, alleen is ook maar alleen en samen kom je echt verder. Gebruik je boeren verstand en neem de tijd. Dan gaat het meestal wel goed.

 

Groeten,

Nils

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Ik ben benieuwd naar die nieuwe plannen.

 

Ik begrijp je probleem en herken het. Ik kan je wel het advies geven dat je heel goed moet oppassen wanneer je in zee gaat met familieleden. Tevens met met mensen uit je sociale kringen. Zorg dat je alles in een contract zet alvorens je begint.

 

Ben er van overtuigd dat het een voordeel is wanneer met twee man wordt begonnen. Het is wel lastig zo'n persoon te vinden. Het gaat er met namen om dat je dezelfde ideeen hebt, dezelfde instelling.

 

By the way: volgens mij bestaat er wel een site die ondernemers bij elkaar brengt. Ik ga daar even naar opzoek.........

 

Verder veel succes.

Jan Willem

Coffee-star | espressobars

www.coffee-star.nl

Quote: Kijk niet naar wat vandaag kan, maar denk aan wat morgen mogelijk is.

Link naar reactie
  • 0

Beste Matthijs,

 

Deze site brengt ondernemers bij elkaar. Maar of ik en collega-ondernemers geinteresseerd zijn in je plan en partner willen worden?

Dan zou ik in ieder geval een ruw idee moeten hebben wat dat plan behelst. Wellicht dat als het iets is dat mij aanspreekt we verdere gesprekken hierover zouden kunnen voeren. Met wat je tot op heden hebt vermeld denken ik en mogelijke andere potentiele partners: Whats in it for me?

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie
  • 0

Hai Mathijs,

 

Heb even zitten neuzen.... Er zijn in Nederland nogal wat ondernemers netwerken. Zoals jong MKB (www..jongmkb.nl) Ook zijn er wel netwerken die specifiek op jouw bedoelde branche gericht zijn.

 

misschien is het ook wel wat om mee te doen met wat ondernemerswedstrijden (www.newventure.nl/ www.livewire.nl), omdat je in een vroeg stadium van je plannen bent is daar veel free publicity aan over te houden en het brengt je in contact met andere vaak jonge ondernemers.

 

Uiteraard kan je ook wat seminars bijwonen om eventuele zakelijke partners te ontmoeten.

 

Nogmaals veel suc6

Jan Willem

Coffee-star | espressobars

www.coffee-star.nl

Quote: Kijk niet naar wat vandaag kan, maar denk aan wat morgen mogelijk is.

Link naar reactie
  • 0

Ben ondertussen weer een paar weken verder en heb besloten dat ik toch alle verantwoordelijkheden zelf ga nemen, maar wel meer mensen betrek bij alle stappen.

 

Eerste versie van m'n ondernemingsplan is af, ga wat mensen in m'n omgeving om advies en verbeteringen vragen. Tantes die CMG consult geweest zijn, vrienden van vaders die één en ander voor Philips opgestart hebben. Vriend die bijna klaar is met bedrijfskundige informatica, etc.

 

Het belangrijkste is dat ik me zeker blijf voelen over wat ik van plan ben, heb ik al gemerkt. Als je opeens verantwoordelijk gaat worden voor bedragen van tegen de 40k euro die gewoon weg zijn als het niet zou lukken, hakt de twijfel er soms even in, wennen, nog. Maar ach, de rest van de wereld krijgt het ook voor elkaar, dus waarom ik niet. En ik kan geen enkele reden verzinnen waarom het niet zou lukken :)

 

 

Mijn advies voor andere starters is dus: vertel de hele wereld dat HET gaat beginnen! Concentreer je op een ondernemingsplan en gebruik dat om op terug te vallen bij elk moment van twijfel (-slapeloze nachten, bijv-) en om anderen de mogelijkheid te verschaffen hun waardevolle mening te geven. Zodra die positief worden zit je op de goede weg!

Houden van is ondernemen.

Link naar reactie
  • 0

@'Tremenor':

 

Goed om te horen dat je het wil gaan proberen maar laat me je(als je er behoefte aan hebt) nog deze tips meegeven en zie maar wat je ermee doet.

 

1:

Staar je niet teveel blind op je businessplan want in de praktijk zul je merken dat er meer hobbels op je weg tegenkomen dan in je business-plan was voorzien.

2:

Als je een partnerschap aangaat liever GEEN familie-lid! Teveel VOF's/B.V.'s zijn er in het verleden aan kapot gegaan dan dat er succes mee is behaalt. We kennen intussen allemaal de redenen wel--goedkoper,vertrouwelijk persoon blabla-- en gebleken is dat teveel en tevaak het emotionele/sociale aspect de overhand krijgt waardoor op langer termijn je zelf financieel uitkleedt.

Ik zeg niet dat het altijd zo is, maar wel de afgelopen 30 jaar gebleken is dat het teveel en te vaak financiele malaise daaraan was te wijden.

Er is niks op tegen dat je familie ed. erbij betrekt in de pre-evaluatie fase naast je externe adviseurs maar om ze een directe functie te geven binnen je nieuw op te richten onderneming is vroeg of laat vragen om problemen omdat je dan beslissingen gaat nemen die teveel en tevaak rekening gaan houden met " maar het is m'n..."Dat wekt op den duur wrevel op bij het overig personeel.

Mocht je het toch doen dan moet je keiharde contracten afsluiten waarbij het familie-lid geen bevoorrechte positie krijgt ook! als ze de geldschieter zijn van je onderneming.Waarom dat dan?

Simpel als jullie slaande ruzie krijgen om wat dan ook en de onderneming kapot gaat je naast de emotionele klap van het verlies van je onderneming een nog grotere emotionele klap komt en wel die van je familie-verhoudingen.Dat laatste is het meest moeilijke te herstellen.

3:

Zorg dat je partner in business niet je beste vriend is(zie punt 2 familie) of.... als het dan toch moet,zowie zo niet het zelfde als jij denkt.Een onderneming in spe drijft op karakters die elkaar aanvullen danwel verschillend zijn maar uiteindelijk het zelfde doel voor ogen hebben.

Hetzelfde denken/zijn is itt wat de meeste 'mainstream' ondernemers als goed bestempelen funest! voor je onderneming.Ondernemen is juist niet 'mainstream' denken.Je moet stinkend eigenwijs en eigengereid zijn en durf! hebben(ondernemen dus).En dan zal je mischien op je bek gaan,en dan zullen ze je uitlachen of wat dan ook. Geeft niet,daar ben je ondernemer voor en daarna gewoon opnieuw proberen.

4:

Het is handig aan netwerken te doen danwel sommige beurzen te bezoeken maar staar je daar niet alleen blind op want vaak is het uiteindelijkrendement ervan magertjes itt wat men altijd daar beloofd.

Bedoel dure consultants die je van alles beloven vooral gestaafd door het bekende "wij doen al 30 jaar..." is vaak de eye-catcher maar zoals je weet: Successen uit het verleden zijn geen garantie voor successen in de toekomst!

Vaak is het rondneuzen, praten met andere collega ondernemers(denk aan de groenteboer bij je om de hoek ofzo waarmee je een goed contact hebt) veel lucratiever en 'winstgevender' dan zo een dure workskop of kennismakings borrel a € xxx,- op een Beurs.Let wel zo een workshop moet echt voor je een aanvullende betekenis hebben ipv dat het de zoveelste "praktijkgerichtewhatever" cursus is wat jezelf met enige autodidactische instelling ook via aanschaf bij de boekhandel ook had kunnen weten.

5:

Als het even kan, gebruik nooit je eigen kapitaal als het niet hoeft.Banken zijn over het algemeen zeer geintresseerd in toekomstige ondernemingen die een uniek concept hebben en hebben daar reserves voor.Tuurlijk zul je e.e.a. met rente terug moeten betalen maar op de langer termijn kun je e.e.a. met behulp van de bekende blauwe envelop veel interessanter maken als het gaat om het bekende kostenplaatje.

 

 

 

Nou... hopelijk heb je er wat aan. Sterkte ermee!

Link naar reactie
  • 0

 

waarbij ik de link tussen die twee personen kan zijn en als adviseur en motivator kan optreden.

[knip]

En ik kan geen enkele reden verzinnen waarom het niet zou lukken :)

[knip]

Mijn advies voor andere starters is dus:

[knip]

 

Ik hoor je drie oei-dingen zeggen ;D

 

1. Jij wil als adviseur en motivator optreden ten opzichte van mensen die in principe gelijkwaardige partners zouden moeten zijn-- mensen die bereid zijn om het risico mee te dragen van jouw plannen?

Adviseur en motivator; daar stel ik me iemand met enige senioriteit of modder aan z'n broekspijpen bij voor (iemand met enige ervaring dus).

Je kunt uiteraard wel mensen adviseren en motiveren, maar om je van begin af aan in een onderneem-avontuur zo op te stellen? ??? Ik weet niet of je daar op korte termijn 'vrienden mee maakt'.

 

2. Je kan geen enkele reden verzinnen waarom het niet zou lukken.

Hoort een analyse van mogelijke misluk-punten niet bij een goed ondernemingsplan? Anders zou ik die punten alsnog maar eens gaan verzinnen ... :)

 

3. Jouw advies voor andere starters.

Ik ken je niet, maar ben je zelf een starter? Of ben je meer jezelf aan het oppeppen ;D?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Banken zijn over het algemeen zeer geintresseerd in toekomstige ondernemingen die een uniek concept hebben en hebben daar reserves voor.Tuurlijk zul je e.e.a. met rente terug moeten betalen maar op de langer termijn kun je e.e.a. met behulp van de bekende blauwe envelop veel interessanter maken als het gaat om het bekende kostenplaatje.

 

Uhh welke banken?

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Banken zijn over het algemeen zeer geintresseerd in toekomstige ondernemingen die een uniek concept hebben en hebben daar reserves voor.Tuurlijk zul je e.e.a. met rente terug moeten betalen maar op de langer termijn kun je e.e.a. met behulp van de bekende blauwe envelop veel interessanter maken als het gaat om het bekende kostenplaatje.

 

Uhh welke banken?

 

Databanken

Link naar reactie
  • 0

Banken zijn over het algemeen zeer geintresseerd in toekomstige ondernemingen die een uniek concept hebben en hebben daar reserves voor.Tuurlijk zul je e.e.a. met rente terug moeten betalen maar op de langer termijn kun je e.e.a. met behulp van de bekende blauwe envelop veel interessanter maken als het gaat om het bekende kostenplaatje.

 

Uhh welke banken?

 

Databanken

 

Oh ja :-X

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0
En ik kan geen enkele reden verzinnen waarom het niet zou lukken :)

Mijn advies voor andere starters is dus: vertel de hele wereld dat HET gaat beginnen! Concentreer je op een ondernemingsplan en gebruik dat om op terug te vallen bij elk moment van twijfel (-slapeloze nachten, bijv-) en om anderen de mogelijkheid te verschaffen hun waardevolle mening te geven. Zodra die positief worden zit je op de goede weg!

 

Ehm die snap ik even niet, je hebt geen reden tot twijfel, maar je slaapt er af en toe slecht van.

 

En als die anderen positief worden, je bedoelt toch niet kritiekloos ?

De beste support komt van de kritische vragensteller.

Link naar reactie
  • 0

Jullie hebben volkomen gelijk.

 

Om enige punten te verduidelijken:

"waarbij ik de link tussen die twee personen kan zijn en als adviseur en motivator kan optreden." - ik heb vrij veel doorzettingsvermogen, wat ik tot nu toe ook vaak op anderen heb kunnen overbrengen (=motivator). Met "adviseur" dacht ik zelf meer aan 'creative director' en dergelijke termen. Zorgen dat oplossingen bedacht worden voor problemen waar we tegenaan lopen, niet als in "je zou dit moeten doen, je zou dat moeten doen".

 

"En ik kan geen enkele reden verzinnen waarom het niet zou lukken :)" De ontwikkelingsfase van het product is waarschijnlijk het grootste obstakel, daar het ook de grootste investering vergt. Als deze periode succesvol afgesloten wordt, verwacht ik in ieder geval dat de investeringen zich terugbetalen.. De smilie staat in deze voor "okey, er zullen vast een hoop dingen vreselijk fout gaan, maar met voldoende doorzettingsvermogen moet het lukken.

 

Sommige slapeloze nachten ontstaan door het ineens bedenken van doem-scenarios. Als ik echter verder doordenk kunnen deze scenario's voorkomen worden door het ondernemingsplan verder te speciferen en in een aantal gevallen gewoon rustig te blijven volgen ==> doorzetten en niet opgeven als je lastige punten tegenkomt maar er een oplossing voor proberen te vinden.

 

"De beste support komt van de kritische vragensteller." Hoop ook dat ik nog veel lastige vragen zal mogen beantwoorden de komende maanden :) Vandaag bijvoorbeeld met iemand gehad over "Wat zeg je als eerste als de bankman je vraagt waarom je dit bedrijf wil beginnen?". Haar suggestie was een zeer zinvolle en beter dan het antwoord dat ik in eerste instantie voor ogen had..

Houden van is ondernemen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 77 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.