• 0

Markt voor doe het zelf bakker

Vroeg me af of er markt zou zijn voor een winkel die in doe het zelf bakken doet.

 

Je kunt daar broodmachines en alle profesionele ingrediënten kopen.

 

Niet dat ik dat nou wil gaan doen, maar in mijn dorp moet een bakker noodgedwongen sluiten omdat er domweg teveel bakkers zijn, Terwijl het wel het lekkerste brood heeft. Althans dat vind ik. Ik heb het al voorgelegd. Zou je niet jouw deeg willen verkopen? Bakker moest daar om lachen.Mensen gaan toch zelf geen brood bakken! Nou weet ik niet! Ik heb het ook nog niet gedaan, maar als het net zo lekker brood geeft, het ruikt lekker in huis, mijn vriezer is niet meer vol, hoef ik maar één keer in de week een zak meel te halen...nou waarom niet?

 

Als ik dan ook nog eens goed geadviseerd wordt. gaan we wat workshopps geven in die bakkerij. Zou toch weer in levensvatbaar moeten kunnen worden?

 

Heeft iemand misschien wat onderzoeksgegevens over de brood eters?

 

Ik zie al een keten voor me. "De bakkerij":-)

 

Nogmaals, ik doe hier niets mee, misschien leuk om verder uit te werken, meer niet. De bakker stopt eind januari...we zouden nog een weekje een proef kunnen nemen...toch nog maar eens praten met die bakker:-)

 

Perry

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

helaas. volgens mijn zijn broodmachines bij iedere witgoedzaak te koop en meel/bloem/gist bij iedere supermarkt.

 

wij bakken overigens al jaren zelf ons brood. ik haal het meel etc. per 25 kg bij de windmolen in de buurt. heel erg lekker en altijd vers brood.

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
  • 0

Venture Capital geeft het al aan.

Er zijn slecht enkele bakkers/molenaars die kunnen leven van mensen die thuis brood bakken.

De bakker bij ons heeft nu kant an klaar mixen in de winkel staan voor de prijs van ..... een gebakken brood ???

De bakker geeft ééns in de zoveel weken een broodbak cursus, maar het loopt geen storm.

Zo'n broodbak machine is ook nog eens een apparaat wat mensen een paar keer gebruiken voor deze onderin het aanrechtkastje verdwijnt.

 

Misschien kan deze bakker zich op een ander soort brood bakken specialiseren.

Over een paar weken gaan wij thuis ook zelf ons brood bakken omdat onze kinderen overgevoelig zijn voor veel in voedsel verwerkte stoffen.

Misschien is er voor hem markt te creeeren in speciaal brood ?

Link naar reactie
  • 0

Nederlanders bakken jaarlijks zelf 55 miljoen broden

 

dinsdag 28 december 2004

 

De broodbakmachine rukt op

 

In Nederland worden door de consumenten jaarlijks minimaal 55 miljoen broden zelf gebakken. Dit blijkt uit onderzoek van Trendbox, strategisch marktonderzoekbureau in Amsterdam, onder een representatieve steekproef van ruim 1.100 Nederlanders. In 9% van de Nederlandse huishoudens wordt de broodbakmachine wekelijks minimaal twee keer per week gebruikt. Dit is bijna vier keer zoveel als in 2003, toen was dit ruim 2%.

 

De broodbakmachine zit in Nederland nog steeds in de lift. In 2003 werd door 2% van de Nederlanders minimaal 2 keer per week zelf een brood gebakken. Inmiddels is de kant-en-klare mix voor alles van witbrood tot brood met gedroogde tomaten en Parmezaanse kaas te vinden in de schappen van de supermarkt. En gebruikt 9% van de Nederlanders minimaal 2 keer per week de broodbakmachine. Gaan we dan uit van ongeveer 6,5 miljoen Nederlandse huishoudens, dan betekent dat 1.170.000 broden per week. Vermenigvuldigen we dat met 47 weken, we laten de vakanties en de zelfgemaakte jam en degenen die maar af en toe een brood bakken even buiten beschouwing, dan bakt Nederland minimaal een kleine 55 miljoen broden op jaarbasis zelf.

 

Waar komt deze opmars van de broodbakmachine nu vandaan? De recessie zou een rol kunnen spelen. Al naar gelang het gebruik van kant-en-klare mix of het zelf spelen met meel en gist is een zelfgebakken brood iets goedkoper dan bij de bakker. Daar staat dan weer tegenover dat juist onder de bovenmodale inkomens het meest de broodbakmachine wordt gebruikt (10% minimaal twee keer per week). Een betere verklaring is te vinden in Life & Living, het onderzoek waarmee Trendbox sinds 1990 de ontwikkelingen in houding, gedrag, gedrag, interesses, hobby’s, normen en waarden in Nederland volgt. Onder inmiddels zo'n 70.000 Nederlanders. Daaruit blijkt duidelijk dat Nederland de laatste jaren een duidelijke hang naar “back to basics” vertoont. Meer aandacht voor huiselijkheid en gezelligheid, zekerheid en geborgenheid. De broodbakmachine past daarmee precies in het gat dat er lag tussen het ambachtelijk (af)gebakken brood van de bakker en het gehannes met meel en gist in de eigen oven.

 

 

bron: Trendbox

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

helaas. volgens mijn zijn broodmachines bij iedere witgoedzaak te koop en meel/bloem/gist bij iedere supermarkt.

 

wij bakken overigens al jaren zelf ons brood. ik haal het meel etc. per 25 kg bij de windmolen in de buurt. heel erg lekker en altijd vers brood.

 

Wel grappig dat jij helemaal naar een windmolen boer gaat. We gaan echt terug in de tijd:-)

 

Nou zijn er niet overal windmolens. Inderdaad stel nou dat je echt meel van een windmolen gaat verkopen, volgens mij zit daar toch wel brood in, maar goed nogmaals...ik wil geen bakker worden:-)

 

Perry

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dat trendbox onderzoek werpt ook niet echt een barriëre op.

 

backtobasics.com is die al vrij:-)

Daar kun je

- meel van molenaar kopen

- appels van een boomgaard

- honing van een echte imker

 

En wordt wekelijks met paard en wagen rond gebracht:-)

 

Niet haalbaar, maar zou toch weer leuk zijn:-)

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

Het is wel een grappige trend hoor.. ik ben zelf meer van de afbak-croissants en dergelijken, maar thuisbakken schijnt hier en daar wel hip te zijn. Of je ervan kunt leven? Ik geloof dat een pond meel 20 cent kost bij de locale grootgrutter... het moet dus wel iets bijzonders zijn wil je het duur kunnen verkopen lijkt me.

 

ik haal het meel etc. per 25 kg bij de windmolen in de buurt. heel erg lekker en altijd vers brood.

 

Per 25 kilo? Ik denk dat ik daar de rest van mn leven warme broodjes van kan eten.. verkoop je dat brood ofzo?

Link naar reactie
  • 0

De bakker maakt per dag x soorten brood en dat 5 of 6 dagen per week is dus 6*x verschillende broden.

Elke dag komen er dus ongeveer 5*x/5 broden uit de vriezer, en deze gaan de oven in.

 

Broodpadzzzzz dus, wat zeg je Kanis.

Ga nou maar bakken ander s wordt je broodje coooolll

 

Gewoon een diepvries brood (dus niet die namaak voorgebakken gistballen) zo de oven in.

 

Link naar reactie
  • 0

een gezin met 3 kinderen, dat zijn twee broden van 500 gram per dag. dus 1 kg meel/bloem per dag. dus elke 3 a 4 weken langs de molen.

 

maar nu even serieus: als je aan een winkelconcept denkt, er zijn maar heel weinig winkels die kunnen overleven op basis van een één-product strategie. Ook al heb je een geniaal idee, er zijn vrijwel geen winkels (meer), die op basis van één product kunnen leven.

 

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
  • 0

Is dat zo moeilijk? Als je zo'n broodbakmachine ziet zou je denken dat de gemiddelde mens het daarmee toch zou moeten kunnen.

 

Volgens mij ben je wel ff bezig voor je er een lekker fluffie brood uit tovert :o. Misschien dat Venture Capital daar wat over kan vertellen? Hij is ervaringsdeskundige.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Ik woon ook in een klein dorp met ook een molen en heb ook een broodbak-machine. EN ik woon achter de bakker (die vandaag 15 jaar bestaat, overigens). Heerlijk, die versgebakken brood lucht in de morgen (Quote Apocalypse Now : "Nothing beats the smell of napalm in the morning", nou wel dus). Maar ik dwaal af.

 

Ik zie de klandizie van de broodbakker afkalven. Dus ben naar ze toegestapt : wat dachten jullie wat van innovatie ? Nou, dat hadden ze een paar keer geprobeerd met andere broodjes en zo, maar dat werkte niet.

Mijn idee is dat een deel van het dorp niet (meer) bij ze komt, omdat ze te gewoon brood bakken. Geen biologisch, geen echt ouderwetsch brood zonder broodverbeteraars, e.d.

Toen ik met ze ging praten, merkte ik al op dat ze bijv. kinderpartijtjes doen, waarbij de kids zelf hun taart kunnen maken. Simpel toch : iemand om het overzicht te maken, de ingredienten staan al standaard op tafel en de basis van elke taart is van tevoren gemaakt en ook : standaard.

Daarnaast hebben ze in de zomer een klein terras met mogelijkheid om wat thee, koffie en koekjes te eten.

In de laatste twee activiteiten zag ik al heel wat, maar ze blijven het afhouden.

Het idee van Perry had ik ook bedacht, maar gezien hun eerdere reacties, durfde ik die uberhaupt niet te opperen. Terwijl een deel van het dorp wel degelijk zijn eigen brood bakt.

Daarnaast is inderdaad broodbakken niet gemakkelijk. Zeker als je ouderwets ovenbakken wil proberen, dan heb je nog een probleempje. Krentenbollen, pizza's, Turks brood, Spaans zoet brood, Brood met olijven, brood met gedroogde tomaten, appeldriehoeken, ongerezen brood, ontbijtkoek, roggebrood,etc, etc : je kan bijna een volledige wijncursus gaan geven over het maken, voorbereiden en vooral het opeten van brood.

 

Heeft iemand van jullie bijv. wel eens Nederlands Middeleeuws brood gegeten ? Of brood, zoals de Romeinen het maakten ?

 

Kortom : ja, er is volgens mij ruimte voor een winkel die zelf (speciaal ?) brood verkoopt en daarnaast ingredienten voor brood & broodbakmachines. Als ze daarnaast ook nog eens de CONSULTANT op gebied van brood/gebak/anders worden en in de zomer zelfgemaakt IJSCH en tearoom zijn : dan is er nog veel te bereiken.

 

Voor het geval jullie hier licht over denken : het zou mij niets verbazen als we over 25 jaar geen "ouderwetse" bakker meer hebben. Er wordt nu al erg veel niet meer door bakkers zelf gebakken : banket bijvoorbeeld en gespecialiseerd brood zoals croissants e.d. : komt gewoon 's ochtends achterom gereden uit Belgie. Zo uit het vriesvak.

Dus : koop bij je eigen bakker en zorg dat die toegevoegde waarde blijft houden & ontwikkelen.

 

(zo, nu aan de sesamzaadbol)

Link naar reactie
  • 0

Het zal wel weer vloeken en de kerk zijn, maar in vind het afbak concept van Albert Hein prima. Lekker vers brood uit de supermarkt. Ze zouden het assortiment alleen wat vaker moeten wisselen.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

enigszins off-topic, maar daar komt'ie dan.

iedereen kan het en het kost 1 minuut om het onderstaande uit te voeren:

2 gram gist

100 gram bloem

400 gram meel

1 theelepel zout

1 eetlepel honing

2 eetlepels olijfolie

350 cc water

 

dit alles doe je in de machine, aanzetten en 2 uur later: heerlijk vers brood.

 

eet smakelijk.

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
  • 0

Over een paar weken gaan wij thuis ook zelf ons brood bakken omdat onze kinderen overgevoelig zijn voor veel in voedsel verwerkte stoffen.

Misschien is er voor hem markt te creeeren in speciaal brood ?

@Merkava: wij gebruiken uitsluitend SPELT-meel, dat is gezond, lekker en puur. zie verder 'mijn' recept.

succes.

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
  • 0

als je aan een winkelconcept denkt, er zijn maar heel weinig winkels die kunnen overleven op basis van een één-product strategie. Ook al heb je een geniaal idee, er zijn vrijwel geen winkels (meer), die op basis van één product kunnen leven.

 

Dat lijkt me ook inderdaad, zeker in dit geval niet. Het product op zich is wel te verkopen, maar dat zou ik combinatie met andere producten moeten om er iets aan te verdienen.

 

Of een bakker het meest logische verkooppunt is betwijfel ik, het lijkt me meer een product voor iets als een eko-winkel of ruim gesorteerde groentenboer / buurtwinkel... kwestie van uitzoeken waar de gewenste niche winkelt.

 

Link naar reactie
  • 0

De Witte !! Afbakken ?!! >:(

 

Nou, dan hebben we dus Nog een categorie erbij voor de moderne Bakker :

 

1. Brood ende Banket, zoals vroeger

2. Ingredienten voor broodbakken bij je thuis

3. Consultancy/workshops over zelf broodbakken

4. Tearoom, verjaarspartijtjes en Events

5. Afbakbrood ende Afbakbanket

6. Biologisch ende Speciaal Brood

 

;D

Link naar reactie
  • 0

Voor het geval jullie hier licht over denken: het zou mij niets verbazen als we over 25 jaar geen "ouderwetse" bakker meer hebben.

 

Voor elke trend (consument koopt brood bij supermarkt) is er wel een tegentrend. 8)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

De Witte !! Afbakken ?!! >:(

 

Nou, dan hebben we dus Nog een categorie erbij voor de moderne Bakker :

 

1. Brood ende Banket, zoals vroeger

2. Ingredienten voor broodbakken bij je thuis

3. Consultancy/workshops over zelf broodbakken

4. Tearoom, verjaarspartijtjes en Events

5. Afbakbrood ende Afbakbanket

6. Biologisch ende Speciaal Brood

 

;D

Af bakbrood doen we in de ban, dat smaakt net zo beroerd als Senseo koffie.

En om nog even door te borduren op het lijstje van Webwolff.

 

7 zelf gebak maken,bakken creeeren.

8 zelf bonbons maken

9 marsepein en alles wat erbij komt

10 ambachtelij ijs en niet die troep die uit een siroop blik komt.

11 Niet te vergeten luxe koekies

 

Alleen in een klein dorp wordt dit wat moeilijk, tenzij dat dorp Aerdenhout, Vogelzang, enz is.

 

@VC over twee weken hoop ik eindelijk de twee oven Aga (niet die op de foto) uit de schuur te kunnen halen en deze te installeren. Deze oven is van gietijzer en is 24 ur per dag op temperatuur, dus brood kun je er zo inschuiven. :)

aga.jpg

Link naar reactie
  • 0
Heeft iemand van jullie bijv. wel eens Nederlands Middeleeuws brood gegeten ? Of brood, zoals de Romeinen het maakten ?

 

Volgens mij gebruikten ze toen hetzelfde principe van zuurdesem brood: potje met water en meel lekker paar daagjes buiten laten staan tot de natuurlijk gisten hun werk gaan doen. Dit mengsel gebruiken voor je brood en deel eruit halen om weer terug in het potje buiten te zetten. Weet niet of dat van de keuringsdienst nog mag tegenwoordig.

 

Wel erg lekker zulk brood! Italiaanse kennis heeft zo'n oergistsoepje dat zelfs mee op vakantie gaat :) Brood is echt heerlijk.

 

Er zijn kant en klare broodmix pakken met voorgemengde smaken met bijvoorbeeld basilicum en zon gedroogde tomaat. In je apparaat kieperen en klaar. Als bakker zelf lekker voormixen en een flinke marge erop. Bij de mensen die ik ken met zo'n machine stond hij na 2 maanden ergens achter in een kastje. Met een lekker (makkelijk) mixje voor wat speciaals krijg je hem er misschien wel weer uit. Nescafe speelt nu ook handig in op alle espresso machines die in kastjes staan met hun reclame. Kan misschien ook voor brood?

 

Als je zo'n soort concept voor meerdere bakproducten neerzet lijkt me dat er wel een markt voor is. Weense appeltaart pakket met voorgemengde bloem, eventueel appels, klein potje abrikozen jam, zakje rozijnen en flesje strohrum erbij. Pizza kit met bloem, papierenmaatzakje voor water, zakje kruiden en blikje tomatenprut. Allemaal met de uitstraling vers, luxe en makkelijk. Uiteraard moet er ook een leuke cadeau verpakking variant zijn (om die kennis die absoluut kan koken aan te sporen het weer eens te proberen ;D)

Link naar reactie
  • 0

Het ging om de bakker in mijn dorp. Ik spreek hem zaterdag pas weer als ik mijn wekelijkse 4 broden kom ophalen.

 

Ik zal de thread uitprinten en hem geven.

 

Wat is de conclusie:

 

Ik denk dat we het verhaal van trendbox een beetje moeten aanhouden, dat klinkt redelijk onderzocht.

 

Als die bakker het geheim van zijn recept wil verkopen en inderdaad adviezen en bak feestjes voor kinderen wil gaan organiseren, zijn er misschien wel mogelijkheden, maar heb er een hard hoofd in om er een klinkend ondernemersplan van te kunnen maken:-)

 

- Een taart bakken als kinder feestje. Op een woensdagmiddag van 13:30 tot 15:00 bijvoorbeeld. Voor 7 kinderen, mag niet meer dan 7 euro per kind kosten lijkt me. Dat is 49 euro. Schiet niet op natuurlijk! Hoeveel feestjes per jaar? 20? brengt 980 euro op, 500 euro kosten, hou je 480 euro over!

 

- Broodmachines zullen niet echt verkocht gaan worden, misschien door samen te werken met een elektro gigant kan dit nog wat opleveren. Laten het er 500 op jaar basis zijn. 20 euro marge = 1.000 euro. Schiet ook niet op.

 

- Hoeveel meel moet je wel niet verkopen? Tuurlijk als het een goed recept is, is hier de meeste marge op te maken.

 

- Zijn nog altijd 4 supermarkten op het dorp. Verkopen allemaal brood en..meel ...en gist...

 

 

mmm, nee, ik denk niet dat ik het ga aanbevelen hoe romantisch het ook klinkt...Misschien als de man het nog als hobby wil...maar anders niet. Hij hoeft in ieder geval niet meer snachts zijn bed uit:-)

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

Het gaat natuurlijk niet alleen om de kindertjes die een taartje komen bakken.

Het gaat erom dat je weer mensen naar de winkel moet krijgen, dat ze jou als bakker die omzet gunnen i.pv. dat ze het chemobrood bij de supermarkt halen.

En natuurlijk is het moeilijk om tegen de trend in te roeien, de mensen wilen makkelijk alle boodschappen doen onder één dak, en dat kunnen ze bij de supermarkt.

Alleen bundelen van Slager Groenteman en Bakker kunnen de toekomst voor hun redden, en vergeet niet de visboer en de kaasman die bij hun voor de deur moeten staan en niet bij de supermarkt.

 

Toch zijn er ambachtelijke bakkers die hun bestaan mede ontlenen aan de workshops die ze geven, het moet een combinatie van zijn.

 

Voor jou bakker is het tij misschien niet meer te keren, hij geeft zelf al aan er niet meer in te geloven.

 

Maar waarom wacht je eigenlijk tot zaterdag ?

Als er nog actie moet plaats vinden moet dat nu.

Mobilseer jou dorp, want als de bakker sluit, volgt later de groenteman, de slager, het postagentschap waar je al die handige andere dingen kunt kopen.

Stop de verloedering, voordat je het weet heb je alleen nog AH en die andere supermarkt, en die zijn dan hun concurrentie van die kleine zelfstandige kwijt, he geen concurrentie, omhoog met die prijzen, klant is koning, laat me niet lachen.

 

Of neem genoegen met chemibrood

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 156 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.