Jump to content
NHees
Verberg

Compagnon probeert een meerderheidsbelang af te dwingen.

vraag

Hopelijk kan iemand mij hier helpen want na veel zoeken kom ik niet echt verder en ik vindt het nog te vroeg om gericht advies in te kopen.

 

Ik heb een VOF waarin ik samen met mijn compagnon een 50/50 belang heb. Dit is 3 jaar geleden zo geregeld zonder overeenkomst en is altijd zonder problemen verlopen. Nu geeft mijn partner al enige tijd aan dat hij mijn inbreng niet meer in lijn vind staan met de verdeling en wil de verdeling aanpassen naar ten nadelen van mij. Hij heeft ook al gezinspeeld dat als de situatie 50/50 blijft hij uit de VOF stapt.

 

Nu wil het volgende, de taak verdeling is dat hij het klantcontact onder zijn hoede heeft en ik de uitvoering. Beide werken we fulltime in de zaak maar zijn taak staat het toe om thuis door te werken zodat hij meer uren draait, dit op eigen initiatief. Wat dus eigenlijk inhoud dat als hij eruit stapt ik met een lege VOF zit waarin geen klanten meer zitten omdat hij die dan mee neemt.

 

Ik heb dus het gevoel dat ik geen poot heb om op de staan en voel mij gedwongen om met zijn voorstel in te stemmen omdat ik anders met lege handen sta.

 

Mijn concrete vraag is of iemand mij hierin kan adviseren? Wat zijn mijn rechten en plichten? Kan ik zelf ook maatregelen nemen om dit te voorkomen of ben ik volledig aan mijn compagnon overgeleverd?

 

Gr

N

 

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

@NHees, allereerst welkom op Higherlevel!

 

en ik vindt het nog te vroeg om gericht advies in te kopen.

1 tip van een door schade en schande ervaringsdeskundige: het is nooit te vroeg om gericht advies in te kopen. Het is soms wel te laat om dat te doen! Mijn advies: stel het niet uit, NU lijkt me het juiste moment. (mij heeft het te laat inschakelen van een advocaat me mijn bedrijf en héél veel geld - 5 nullen voor de komma - gekost)

 

u geeft mijn partner al enige tijd aan dat hij mijn inbreng niet meer in lijn vind staan met de verdeling en wil de verdeling aanpassen naar ten nadelen van mij. Hij heeft ook al gezinspeeld dat als de situatie 50/50 blijft hij uit de VOF stapt.

Lang verhaal kort: is er een VOF overeenkomst en wat staat daar in over uit de VOF stappen?

Edit: nee dus :'(

 

Wat dus eigenlijk inhoud dat als hij eruit stapt ik met een lege VOF zit waarin geen klanten meer zitten omdat hij die dan mee neemt.

Ook zonder VOF overeenkomst kan dat niet zomaar: jij bent ook voor 50% eigenaar van deze klanten/overeenkomsten en vennoten mogen niet zomaar iets ondernemen dat de ander (of de VOF) schade toe kan brengen, of zijn dan schadeplichtig

 

Mijn concrete vraag is of iemand mij hierin kan adviseren?

Concreet antwoord: een advocaat

 

Wat zijn mijn rechten en plichten? Kan ik zelf ook maatregelen nemen om dit te voorkomen

Allemaal zaken die afhangen van wat er wel en niet is afgesproken en vooral wat daarvan schriftelijk vastligt in overeenkomsten, mails, overige documenten etc. Iets om samen met een advocaat te bespreken

 

of ben ik volledig aan mijn compagnon overgeleverd?

Alleen als jij dat toestaat, of geen professionele hulp inschakelt.

 


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Welkom op ondernemersforum Higherlevel!

 

Heeft hij of zij een punt? Hij heeft het klantcontact, jij de uitvoering. Ik zou me sterker voelen of rijker rekenen met het tweede. Met die vaardigheden kun je altijd je sales-kwaliteiten ontwikkelen of deze met haken en ogen inhuren. Laat hem met een 'goede' adviseur aan jouw zijde maar uittreden of jou uitkopen...

 

...succes, of jullie moeten beide nog zoiets als mediation willen overwegen.

 

Hoe verrekenen jullie (meer)uren zonder contract? Werk jij met een idee van 40 uur is fulltime ondernemerschap? En hoeveel uren stelt hij of zij daar dan tegenover?

 

Ik heb wel een idee, maar wie voert de financiële administratie of onderhoudt het contact met de boekhouder of accountant?

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Vervelende situatie.

 

Het klinkt bijna alsof jouw compagnon wat acquisitie training kan gebruiken of op een andere manier slimmer leert werken als hij meer tijd nodig heeft dan jij om genoeg klanten binnen te halen. :p

 

Schakel hulp in en ga in op waarom hij er meer tijd in moet steken en hoe je hem daarbij kunt ontlasten.

Van een afstand klinkt het als frustratie dat hij minder tijd overhoudt voor andere dingen dan jij.


BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In mijn zoektocht naar de juiste adviseur / mediator heb ik helaas nog niet de juiste persoon gevonden. Kent iemand hier een adviseur met kennis van VOF's waar ik mee in contact kan komen? Liefst omgeving Uden?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 298 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept