Jump to content
Vitalife
Verberg

Hoe omzet inschatten van afhaal/bezorgrestaurant?

vraag

Goedenavond,

 

Ik heb een vraag over het financiële gedeelte van mijn ondernemingsplan. En dan met name de Exploitatiebegroting. Ik wil samen met mijn vriend een afhaal en bezorgrestaurant openen. Hiervoor dien ik in te schatten hoeveel klanten/afnemers wij ongeveer zullen krijgen per kwartaal,maand/week etc. Echter heb ik geen idee hoe ik aan deze cijfers kan komen. Ik heb de websites van het CBS, KVK, Rabobank, Datlinq etc geraadpleegd maar kom er helaas niet uit.

 

Wellicht kies ik niet voor de juiste zoektermen aangezien ik geen economische achtergrond heb. Graag wil ik het eerst zelf proberen op te stellen en er dan later een professional naar laten kijken voor verbeterpunten.

 

Een klein beetje achtergrondinformatie:

 

- Afhaal bezorg restaurant

- Regio Rotterdam

- Gerechten zijn vergelijkbaar met de gerechten die bij een eetcafé worden geserveerd maar dan biologisch en verantwoord van aard.

 

Ik hoop dat iemand mij kan/wil helpen.

 

Alvast vriendelijk bedankt!

 

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Welkom op HL!

 

Hoeveel gerechten kun je bereiden per uur? Doe dat eens maal het totaal aantal openingsuren en corrigeer dat naar de piektijden dat er gegeten wordt maal de gemiddelde prijs per gerecht.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Aantallen bezoekers of verkeersbewegingen van bezorgers van concurrenten of vergelijkbare zaken kun je eenvoudigweg turven bij observatie of navragen. Dat is harstikke aardig in een oriëntatiefase en anders valt dat ook makkelijk uit te besteden. Wat doen vergelijkbare, zelfstandige zaken in andere steden?

 

Hebben jullie al enig idee van openingstijden en werkdagen? Hoe ziet een lunchkaart en avondkaart eruit? En wat kosten de voordeligste salade en het startmenu en hoeveel wordt daarbij gedronken? Dan zou je voor een idee kunnen gaan rekenen zoals Hans aanraadt. Daar is in beginsel niks moeilijks aan en natuurlijk wordt dat nooit waarheid, maar je kunt een plan altijd stap voor stap realistischer proberen te maken, totdat jij (jullie) en andere stakeholders er meer dan voldoende vertrouwen in hebben.

 

Hoe wil je de bezorging gaan organiseren en hoeveel marge 'kost' dat?

 

Hoe nabij woont jullie primaire doelgroep?

 

Kunnen we bij jou (jullie) ook zitten, bediend worden en reserveren?

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Highio,

 

Bedankt voor uw reactie. Het restaurant zal 6 dagen per week open zijn. We zijn nog een beetje aan het twijfelen of dit van 12:00u t/m 20:00u wordt of van 16:00u/17:00u t/m 20:00u. Dit is afhankelijk van hoeveel klanten we kunnen/zullen bereiken. De tip die u gaf zou daarbij goed van pas kunnen komen. Binnenkort gaan wij dus een aantal concurrenten bezoeken ;).

 

De doelgroep woont in de wijk waar wij ons willen vestigen en dit is ook dichtbij het centrum en uitvalswegen. De bezorging hebben wij nog niet berekend. Waarschijnlijk zal dit per scooter of auto gaan gebeuren. Waarbij de maximale reistijd naar de klant +/-15/20 minuten mag zijn om de versheid van het gerecht te kunnen garanderen. Dit gaan wij nog allemaal uittesten.

 

Of de klant ook bij ons kan eten in het restaurant zelf, zijn wij nog niet over uit. Op dit moment gaat onze voorkeur uit naar afhaal en bezorging. Wellicht dat we alleen drankjes aanbieden in het restaurant tijdens het wachten. De lunchgerechten zijn prijzen tussen de €5,00 t/m €10,00 en de diner gerechten zijn tussen de €8 t/m €12,00. We serveren geen alcoholische dranken. De prijs van de vers bereide drankjes wordt tussen de €3,00 en €4,50.

 

Vriendelijke groeten,

 

Melissa

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Daarom zijn dit soort vragen niet eenvoudig te beantwoorden: met een beperkte bezorgingsafstand beperk je ook je potentiele aantal kanten, en of ze wel of niet of niet in je restaurant kennen eten ook.

 

Als je beide opties als ja/nee varianten bekijkt heb je al 4 mogelijke combinaties waar je een aantal voor wilt weten.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hiervoor dien ik in te schatten hoeveel klanten/afnemers wij ongeveer zullen krijgen per kwartaal,maand/week etc. Echter heb ik geen idee hoe ik aan deze cijfers kan komen. Ik heb de websites van het CBS, KVK, Rabobank, Datlinq etc geraadpleegd maar kom er helaas niet uit.

Het is ook niet de bedoeling dat je de schatting voor jouw onderneming baseert op branchegemiddelden. Die statistieken zijn ten eerste achteraf en ten tweede gemiddelden. Dat zegt niets over het toekomstig resultaat van jouw specifieke onderneming. Met die branchegemiddelden reken je jezelf rijk, want die klanten komen niet vanzelf.

 

Je zult een onderbouwde schatting moeten maken door heel specifiek te kijken naar vergelijkbare ondernemingen in een vergelijkbare buurt, door er op diverse momenten in het jaar te gaan turven. Reken jezelf opnieuw niet rijk door alleen op een zonnige vrijdag te gaan kijken, maar ook op herfstige maandagen. Houd er vervolgens rekening mee dat zo'n onderneming er mogelijk jaren over heeft gedaan om zoveel klanten te krijgen.

 

Veel belangrijker is een plan wat je gaat doen om die geschatte aantallen te realiseren. Ga je vestigen op een plek waar veel mensen langskomen, ga je veel adverteren, heb je connecties met gerelateerde bedrijven, enzovoorts. Hoe kun je de loop er een beetje inkrijgen en zorgen voor herhaalaankopen. Reken je ook hier niet rijk met een paar acties op social media, want dat levert meestal niet zoveel op, zeker niet als je net begint.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 145 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept