Jump to content
JesperW
Verberg

Contractueel te regelen bij tegengestelde bedrijfsbelangen

Ik ga voor verdere groei samenwerken met een tweetal andere gevestigde organisaties die naast het nieuwe samenwerkingsverband (nieuwe BV) ook nog een andere organisatie hebben.

Nu vraag ik mij af wat ik contractueel kan/moet regelen voor mijzelf als persoon m.b.t. situaties als o.a. tegengestelde belangen / prioriteitstelling / besluitvorming.

 

Het management team zal uit 3 personen bestaan. De besluitvorming op basis 2 van de 3 moeten het ermee eens zijn principe.

Ikzelf ben de enige persoon die 100% focus zal hebben op het gezamenlijke. De andere 40% en 50% omdat ze er nog een organisatie naast hebben.


Enkele dingen waar ik aan denk zijn bijvoorbeeld kosten doorbelastingen. De andere 2 kunnen er belang bij hebben om de eigen organisatie in te zetten en zo kosten door te belasten naar het gezamenlijk bedrijf terwijl ik nut en noodzaak niet zie (cash onttrekking).

 

Of bij gelijktijdige “brand” / hectiek. Ik heb 100% focus en zal de brand bij het gezamenlijk bedrijf willen blussen. Zij mogelijk liever in de eigen organisatie. Met als gevolg dat ik alleen voor sta voor het bluswerk.

 

Hoe voorkom ik (voor zover mogelijk) dat, indien andere niet in belang van het gezamenlijke bedrijf handelen, het door mij ingebrachte bedrijf/product mogelijk schade kan ondervinden of benadeeld wordt? Aan wat voor soort afspraken moet ik denken?

Ook i.v.m. mogelijk persoonlijke imago schade voor mij als gevolg (ik ben het gezicht naar de buitenwereld en heb een jarenlange betrouwbare reputatie in het vakgebied).

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Zoals u het omschrijft, zou ik er niet aan beginnen. De enige optie die ik zie is wanneer u het zo regelt dat uw stem altijd de doorslag geeft. Daar zal men niet snel mee akkoord gaan. En dan nog vraag ik mij af waar voor u nu eigenlijk de voordelen zitten van dit nieuwe bedrijf.

Edited by UwJurist

Met vriendelijke groet,

mr. Monique Doomernik

UwJurist.nl-Contracten en Voorwaarden-Arbeidsrecht-Huurrecht-Franchiserecht

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dit soort zaken worden geregeld in een aandeelhoudersovereenkomst. En voor de inhoud van die overeenkomst is het in zijn algemeenheid en zeker in deze situatie van belang om echt in scenario's te denken en voor elk van die scenario's een passende invulling te bedenken.

 

Dit werkt niet alleen om die problemen voor te zijn, maar ook om te zien of het voor de anderen bespreekbaar is dat deze voorwaarden zo gesteld worden.

Link to post
Share on other sites
 • 1

dame en heer, hartelijk dank voor jullie reactie.

Het doel is inderdaad zoals Steven aangeeft iets te voorkomen. Ik hoor het veel om mij heen. Op dit moment speelt het intern niet bij ons maar wat niet is kan komen. samenwerkingen gaan de eerste periode meestal goed omdat iedereen enthousiast is. Na verloop van tijd kan dat veranderen.

 

Hoe verwerk je zo iets in een overeenkomst? Zijn daar algemene bepalingen voor?

Moeten echt alle situaties uitgeschreven worden. Dat lijkt mij ondoenlijk.

Als het uitschrijven is, welke veel voorkomende situaties zouden we moeten beschrijven?

De genoemde voorbeelden ken ik toevallig door ervaring van iemand anders. Zelf bedenken wat er mis kan gaan is een lastige.

 

Een doorslaggevende stem lijkt mij niet haalbaar en ook door mij niet gewenst. Is er iets te regelen in een soort van adviesrol oid?

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Het op de hoogte zijn van het risico is al uitstekend. Dan weet je waar je op moet letten. Je kan ook nooit uitputtend alle mogelijke gevallen in een overeenkomst regelen/afdekken, dus je moet altijd blijven opletten.

 

Het risico bestaat alleen als ieder van jullie drie zelfstandig de bv kunnen vertegenwoordigen. Daarvan uitgaande kan je dan wellicht opnemen dat als er overeenkomsten of verplichtingen worden aangegaan door de BV met aan de aandeelhouders/directeuren gelieerde partijen, eerst de toestemming van de andere aandeelhouders/partijen wordt gevraagd. En eventueel toevoegen "Welke toestemming niet onredelijkerwijs zal worden onthouden." Dan heb je een mechanisme ingebouwd waarbij voor ene bijzondere categorie eerst de toestemming moet worden gevraagd, en geef je een bepaalde assurance dat als het verzoek redelijk is, de toestemming ook zal worden gegeven.

 

Spreek dit soort dingen uit bij je partners, dan kan je samen op zoek naar een oplossing. Goede communicatie is het beste middel tegen ruzie.

 


Advocaat bij MalmbergWaling te Den Haag: http://MalmbergWaling.nl/

Advocaat Samenwerkingen en Ontvlechtingen

Link to post
Share on other sites
 • 0
Op 10-12-2018 om 13:33, JesperW zei:

Het doel is inderdaad zoals Steven aangeeft iets te voorkomen. Ik hoor het veel om mij heen. Op dit moment speelt het intern niet bij ons maar wat niet is kan komen. samenwerkingen gaan de eerste periode meestal goed omdat iedereen enthousiast is. Na verloop van tijd kan dat veranderen.

 

Hulde dat je dit van tevoren al bedenkt. Er komen hier zeer regelmatig topics voorbij van mensen die daar pas achter komen als er ruzie is en dan hier komen vragen wat ze kunnen doen om de schade te beperken (en dat is meestal niet zo heel veel). Dus heel goed dat je het van tevoren al goed wilt regelen. Ik kan je daar helaas niet bij adviseren, veel succes gewenst!


Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 107 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept