Jump to content
sjaarloos
Verberg

WW en bestaande onderneming

vraag

Ik ben sinds 1 December werkloos geworden door faillissement van mijn werkgever. 2 jaar full time 40 uur gewerkt.

 

Ik heb recht op 15 maanden WW.

 

Naast de full time job verkoop ik via marketplaces ( oa Bol.com / Amazon ) al een jaar of 2 goederen. Dit is een hobby waar ik geen loon uit wil / kan halen. Ik ben er per maand misschien een uur mee kwijt ( lang leve het internet ). Ik heb dan ook geen startersaftrek op wat dan ook.  Goederen worden geleverd gestickerd en wel. Ik plak een verzendlabel erop en gaat naar het magazijn van Bol.com / Amazon en het verkoopt. Alle inkomsten worden in nieuwe voorraad gestoken en de opbrengst per jaar fiscaal gezien is verwaarloosbaar. Ik huur geen pand heb geen bedrijfskosten helemaal niets.  Moet ik het morgen stopzetten doe ik dat ook. Ik maak geen reclame doe ook niet aan nieuwe kanalen of klantenwerving. Ook heb ik geen website waarop ik deze goederen verkoop.

 

Nu heb ik na het faillissement van mijn werkgever nagedacht over wat wil ik nu gaan doen. Ik zie potentieel in een andere branche en wil daar ook werk van gaan maken. Nu wil ik bij het UWV een startperiode aan gaan vragen om in 6 maanden een bedrijf te bouwen wat zichzelf kan bedruipen. In die 6 maanden heb ik de WW nodig om te kunnen leven en mijn vaste lasten te betalen.

 

Maar hoe gaat het UWV mij nu zien? Als bestaande zelfstandige en dan krijg ik een urenkorting?

 

Of gaat het UWV mee in het verhaal met behoud van WW ( 29% UWV korting  dat weet ik ) en kan ik een startperiode van 6 maanden verkrijgen om een business te bouwen waar ik ook van wil gaan leven.

 

Graag advies zodat ik bij contact met het UWV het juiste verhaal neer kan leggen. Ik wil uiteraard open kaart spelen wat mij altijd het beste lijkt om problemen te voorkomen.

 

Groet,

 

 

 

 

 

Edited by sjaarloos
Link to post
Share on other sites

14 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer
15 minuten geleden, sjaarloos zei:

Alle inkomsten worden in nieuwe voorraad gestoken en de opbrengst per jaar fiscaal gezien is verwaarloosbaar.

Hoewel dit volgens mij voor je eigenlijke vraagstelling een irrelevant detail is, klopt dit niet. Jouw voorraad groeit daarmee immers en daarmee groeit ook jouw bedrijfsresultaat, en dus de winst.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
21 minuten geleden, sjaarloos zei:

Maar hoe gaat het UWV mij nu zien? Als bestaande zelfstandige en dan krijg ik een urenkorting?

 

Als je het - zoals in de titel -  presenteert als een "bestaande onderneming", dan laat je UWV geen andere keuze : de starterskorting is niet voor ondernemers die al gestart zijn.

 

Maar laat dat eens achterwege en presenteer het gewoon zoals het is:  Je hebt - door je hobby - waar je geen geld mee verdient (*) en waar je ook weinig tijd aan besteedt -een  idee voor een onderneming gekregen en je hebt een goed plan waaruit blijkt dat dat levensvatbaar is en je je daarmee zelf van genoeg inkomen kan voorzien.  Dán ben je een starter, met recht op starterskorting. 

 

*= alhoewel dat nog te betwijfelen valt. zie de  opmerking  van Wouter, die ik onderschrijf

 

Quote

Hoewel dit volgens mij voor je eigenlijke vraagstelling een irrelevant detail is, 

 

Hoe structureler en hoger die eventuele winst, hoe relevanter het wordt: 

 

image.thumb.png.26d735fc431bdf087f431e3d25c6e754.png


Waarmee kan ik je helpen?

Ik help  ondernemers met financieel inzicht en advies over betaalbare én betrouwbare verzekeringen en voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid,  aansprakelijkheid en pensioen onder het motto "geld voor nu én geld  voor later".   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
1 uur terug, Norbert Bakker zei:

waar je geen geld mee verdient (*)

 

Ik vrees dat dit dus waarschijnlijk wel aan de hand is, maar dat TS dat misschien niet op die manier ziet. Dit omdat hij meent dat de winst fiscaal gezien te verwaarlozen is.

Rekenvoorbeeldje.
Stel dat je dit jaar begonnen bent met 1000 euro aan voorraad die bij bol.com ligt. Aan het eind van het jaar heb je, omdat je steeds 'her-investeerde' in de voorraad, 20.000 euro aan voorraad liggen bij bol.com. Dan heb je alleen daar al een winst van 19.000 euro te pakken. Daarover ben je IB verschuldigd (er van uitgaande dat je een EMZ hebt).

 

Mocht dit je niet bekend in de oren klinken, dan zou ik even snel een boekhouder inschakelen om de boel (alsnog) glad te strijken. Anders zou je zomaar een nare naheffing kunnen krijgen van de fiscus.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Jij hebt recht op 15 maanden WW en heb al een lopend bedrijf met inkomsten. Ik zie twee mogelijkheden:

 1. Je gaat solliciteren om een nieuwe 40 urige werkweek te vinden. In de tussentijd ga je door met je bedrijf en het geld wat jedaarmee verdient wordt niet ingehouden op je uitkering.  Je verdiende dit immers ook al in loondienst. Belangrijk om hiervoor je cijfers op orde te hebben.
 2. Je geeft aan dat je verder wilt met je bedrijf en gaat dus niet solliciteren. In dit geval krijg je een regeling aangeboden waarin je betaald wordt vanuit het WW voor een bepaalde periode de kans krijgt je bedrijf te bouwen. Volgens mij geldt hiervoor een regeling met inkomen voor een bepaalde periode en een update plicht.

Ik raad je aan te gaan praten met het UWV, in mijn ervaring denken ze goed met je mee. Mijn vrouw heeft vanuit haar WW een succesvolle coachingspraktijk opgericht. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

1 uur terug, Vincent - zei:

In de tussentijd ga je door met je bedrijf en het geld wat je daarmee verdient wordt niet ingehouden op je uitkering.  Je verdiende dit immers ook al in loondienst. 

 

Sorry Vincent, maar dit klopt  op meerdere punten niet.

 

De WW kijkt bij zelfstandige werkzaamheden niet naar het inkomen maar naar  de bestede uren. De gemiddelde uren die Sjaarloos in de 6 maanden voor  de aankondiging van het einde van het dienstverband al als zelfstandige  maakte ( volgens eigen opgave 1 uur per maand) , worden vrijstellingsuren die buiten beschouwing blijven voor de urenkortingsregeling.  Alle extra uren die Sjaarloos gaat maken voor het eigen bedrijf, worden direct en permanent gekort op de WW uitkering.

 

1 uur terug, Vincent - zei:

Je geeft aan dat je verder wilt met je bedrijf en gaat dus niet solliciteren. In dit geval krijg je een regeling aangeboden waarin je betaald wordt vanuit het WW voor een bepaalde periode de kans krijgt je bedrijf te bouwen. Volgens mij geldt hiervoor een regeling met inkomen voor een bepaalde periode en een update plicht.

 

Ook dit klopt niet. De regeling waar je op doelt, de startperiode of startersregeling, is niet bedoeld voor ondernemers die "verder willen met hun bedrijf": een van de voorwaarden is dat je nog geen bedrijf hebt/had en je nog niet bent gestart.

 

1 uur terug, Vincent - zei:

Ik raad je aan te gaan praten met het UWV, in mijn ervaring denken ze goed met je mee

 

Mee eens, maar dan moet je wel je verhaal scherp hebben. Als je - zoals deze topictitel - begint met "bestaande onderneming",  dan valt er weinig mee te denken. UWV voert wetten uit, en wijkt daar niet vanaf. 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik help  ondernemers met financieel inzicht en advies over betaalbare én betrouwbare verzekeringen en voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid,  aansprakelijkheid en pensioen onder het motto "geld voor nu én geld  voor later".   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Allen hartelijk dank voor jullie reacties. Ik heb nagedacht over verschillende opties om de zaken naar het UWV over te brengen. Feit is dat ik gewoon een hobby / onderneming heb en heb gehad. Mocht uiteindelijk mijn inkomsten opgave aan het einde van het jaar niet stroken met het UWV kan ik wellicht een boete ontvangen en alles met 100% extra terug gaan betalen.  Heb ik geen zin in.

 

Ik heb altijd geleerd eerlijkheid duurt het langst. En als ze gaan graven komen ze er toch wel achter zo simpel is het ook.

 

Vanmiddag contact gehad met de coach van het UWV. Een prettige dame die dan ook direct enthousiast werd van mijn verhaal.  Eerlijk als ik ben heb ik verteld dat ik wat voor de hobby op internet doe. Geen zicht op een salaris en wat ook niet de doelstelling is. Na uitgelegd te hebben wat de inhoud is van de onderneming is wilde ze gaan kijken hoeveel uur ik daar mee bezig ben. Heel eerlijk in de maand 1 tot 2u geef er geen aandacht aan eigenlijk en het loopt simpel.

 

Nu vraagt ze om het volgende:

 

Je hebt vandaag aangegeven dat je al een bedrijf ingeschreven hebt bij KvK sinds 2015 en daar je daarin af en toe wat verkopen hebt via Bol.com.
Je stuurt mij jouw belastingopgaven in over de twee kwartalen die vooraf gingen aan jouw eerste uitkeringsdag (faillisementsuitkering).
Dan ga ik bekijken en bespreken of een startperiode nog mogelijk is.

 

Ik begrijp totaal niet waarom ze belastingopgaven in wil zien over de 2 kwartalen.

1. Wat verstaan ze onder belastingopgaven? De kwartaalaangifte voor de BTW?

2. Mag het wel wat ze vraagt? Als ik mijn "hustle "business zo heb ingericht dat ik daadwerkelijk 1-2u bezig ben per maand en / of ik daar nu 5000 Euro omzet mee draai of 500.000 is irrelevant naar mijn inziens ( mocht ik het fout hebben let me know ).

 

Ik wil het morgen gaan regelen met het UWV want dan kan ik vooruit. Mijn nieuwe onderneming staat te springen om te beginnen :).

 

Groet

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
17 uur geleden, sjaarloos zei:

1. Wat verstaan ze onder belastingopgaven? De kwartaalaangifte voor de BTW?

Ja

17 uur geleden, sjaarloos zei:

. Mag het wel wat ze vraagt? Als ik mijn "hustle "business zo heb ingericht dat ik daadwerkelijk 1-2u bezig ben per maand en / of ik daar nu 5000 Euro omzet mee draai of 500.000 is irrelevant naar mijn inziens ( mocht ik het fout hebben let me know ).

 

Je hebt het deels goed en deels fout. Omzet op zich is geen criterium: je hebt pas een bedrijf als je structureel zaken doet en daarbij winst nastreeft. 

Omzet kan wel een goede indicatie zijn van dat structureel zaken doen, en daarom zal UWV dat nu vragen. Is die omzet laag, dan lijkt het er op dat UWV overweegt je toegang te geven tot die startersregeling

 

En ja, het mag wat ze vraagt :classic_smile:, maar je bent niet verplicht om het ook te verstrekken....alleen weet je dan het antwoord al. 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik help  ondernemers met financieel inzicht en advies over betaalbare én betrouwbare verzekeringen en voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid,  aansprakelijkheid en pensioen onder het motto "geld voor nu én geld  voor later".   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je hebt voor de inkomstenbelasting een paraplucategorie Inkomsten uit Overige Werkzaamheden voor als 'loondienst' en 'onderneming' je situatie niet goed beschrijven. Je kunt met overige werkzaamheden 100 euro per jaar winst maken of 100 miljoen euro (al zul je boven de 20.000 euro in zo'n situatie* al gauw aan iets als een BV gaan denken).

Je zult dus ook niet de eerste in deze situatie zijn. De kunst is uit te vinden hoe anderen daarmee zijn omgegaan. Ik zie trouwens zo gauw nergens staan dat je geen hoog inkomen mag hebben om een uitkering aan te vragen (al is het natuurlijk wel een beetje raar).

*) Zo'n situatie: 1) geen ondernemer voor de IB, dus geen zelfstandigenaftrek, en 2) weinig werkzaamheden, dus waarschijnlijk vrijstelling van het gebruikelijk loon.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Met letterlijk een of twee uur tijdsbesteding in de maand heb je geen hoog inkomen. Dat lukt niemand op Bol.com.

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
36 minuten geleden, Branko Collin zei:

Ik zie trouwens zo gauw nergens staan dat je geen hoog inkomen mag hebben om een uitkering aan te vragen (al is het natuurlijk wel een beetje raar).

 

Het is op zicht niet raar. De WW is een werknemersverzekering voor verlies van loondienstinkomen, geen bijstand.

Vermogen en overige inkomsten (andere baan, ondernemerschap, passief inkomen etc) spelen in de WW geen enkele rol : alleen arbeidsverleden, loon en werkuren.

En je moet - als je geen gebruik maakt of kunt maken van de startersregeling wel beschikbaar zijn voor de loondiensturen en ook solliciteren.  

Ga je meer tijd besteden aan je onderneming [ meer dan in de referentieperiode van 6 maanden voor (het moment van) aankondiging van] ontslag, dan worden die extra uren gekort permanent gekort op je WW-uitkering. 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik help  ondernemers met financieel inzicht en advies over betaalbare én betrouwbare verzekeringen en voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid,  aansprakelijkheid en pensioen onder het motto "geld voor nu én geld  voor later".   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
6 minuten geleden, Highio zei:

Met letterlijk een of twee uur tijdsbesteding in de maand heb je geen hoog inkomen. Dat lukt niemand op Bol.com.

 

En daarom is die (BTW)-aangifte vraag van UWV eigenlijk best slim: de mini-ondernemers en hobbyisten zullen niet eens BTW plichtig zijn, dus ook geen aangiftes doen. 

Wie wel BTW aangifte doet en dat combineert met een relatief hoge omzet, maakt meestal (veel) meer uren en heeft dan ook al echt een bedrijf: die persoon komt niet in aanmerking voor de startersregeling. Maar eerlijk gezegd: een beetje slimme ondernemer die vrijstellingsuren aannemelijk kan maken, maakt dan sowieso liever gebruik van de urenkortingsregeling 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik help  ondernemers met financieel inzicht en advies over betaalbare én betrouwbare verzekeringen en voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid,  aansprakelijkheid en pensioen onder het motto "geld voor nu én geld  voor later".   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Quote

Nu wil ik bij het UWV een startperiode aan gaan vragen om in 6 maanden een bedrijf te bouwen wat zichzelf kan bedruipen. In die 6 maanden heb ik de WW nodig om te kunnen leven en mijn vaste lasten te betalen.

Quote

Ik wil het morgen gaan regelen met het UWV want dan kan ik vooruit. Mijn nieuwe onderneming staat te springen om te beginnen :).

Laat je goed informeren voordat je een traject ingaat of definitieve afspraken maakt. Bijvoorbeeld ook hier dus.

 

En hopelijk spring je financieel nog een beetje aardig uit het faillissement van jouw ex-werkgever.

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt allen voor de reacties.

Vandaag wederom contact gehad met het UWV om te bespreken of ik nu wel of niet in aanmerking ga komen voor de startperiode. Men heeft de belastingaangiftes ontvangen. Vandaag kon men nog geen definitief besluit nemen. Hiervoor heeft men voorgesteld om volgende week mij uit te nodigen voor een gesprek. Hier zal dan een specialist van het UWV betrokken gaan worden die dieper in wil gaan op het "bedrijf "wat ik nu al heb.

 

Zoals Highio ook al zegt je kan in 2u per maand op Bol.com geen hoog inkomen opbouwen en dat is het ook daadwerkelijk niet. De omzet is stabiel laten we zeggen 2-2.5K per maand. Groeit niet krimpt ook niet. Ik spendeer er nauwelijks tijd aan omdat ik erg druk was met mijn loondienst functie waar ik in het MT van een 100 FTE bedrijf verantwoordelijk was voor de gehele club samen met de CEO en CFO. Alle tijd naast de 40 urige werkweek ging zitten in het redden van het bedrijf wat helaas niet is gelukt. Maar dat is niet relevant.

 

Nu moet ik mijn strategie wel helemaal gereed hebben voor het UWV. Wie kan mij juist adviseren over de beste strategie om het UWV de juiste kant op te sturen die ik voor ogen heb. Het doel is de startperiode niet meer en niet minder.

 

Groet

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
19 uur geleden, sjaarloos zei:

Wie kan mij juist adviseren over de beste strategie om het UWV de juiste kant op te sturen die ik voor ogen heb. Het doel is de startperiode niet meer en niet minder.

 

Zonder in herhaling te vallen: 

Op 18-12-2018 om 14:03, Norbert Bakker zei:

Als je het - zoals in de titel -  presenteert als een "bestaande onderneming", dan laat je UWV geen andere keuze : de starterskorting is niet voor ondernemers die al gestart zijn.

 

Maar laat dat eens achterwege en presenteer het gewoon zoals het is:  Je hebt - door je hobby - waar je geen geld mee verdient (*) en waar je ook weinig tijd aan besteedt -een  idee voor een onderneming gekregen en je hebt een goed plan waaruit blijkt dat dat levensvatbaar is en je je daarmee zelf van genoeg inkomen kan voorzien.  Dán ben je een starter, met recht op starterskorting. 

 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik help  ondernemers met financieel inzicht en advies over betaalbare én betrouwbare verzekeringen en voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid,  aansprakelijkheid en pensioen onder het motto "geld voor nu én geld  voor later".   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 235 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept