Jump to content
Lukraak
Verberg

Verlaging dga loon

Hoi allemaal,

 

Ik ben van plan om op korte termijn een onderneming op te starten. Alhoewel ik eerder geholpen heb in start-ups en daar iets boven het aanmerkelijke belang heb gezeten, heb ik nooit vanuit een management fee constructie gewerkt. Met deze nieuwe onderneming word ik echter DGA en dat is allemaal nog wat nieuw voor mij. Daarnaast heb ik deze situatie nog niet eerder gezien. Het volgende speelt:

 

Ik ga een onderneming opzetten met een aantal andere investeerders. Zij brengen een deel in en ontvangen daarvoor een percentage van de aandelen. Zelf breng ik een deel in vanuit mijn eigen vermogen in en het restant wil ik vanuit mijn holding lenen bij een aantal van deze mede participanten (om vervolgens ook in te brengen in de WM). Deze lening wil ik dan in een aantal jaar aflossen, waarbij mijn plan is om 4K per maand management fee te factureren vanuit mijn holding aan de WM. Dan wil ik 1K per maand gebruiken om de lening af te lossen en de overige 3K als loon uitkeren. De WM maakt de eerste 1,5 tot 2 jaar nog geen winst is onze verwachting.

 

Nu is mijn vraag. Mag dit? Zal de BD accepteren dat mijn holding 4k per maand factureert en ontvangt van de WM, maar dat ik daarvan niet het volledige bedrag uitkeer als loon en daardoor onder het vastgestelde DGA loon uitkom?

 

Groet Jesse

Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Beste Jesse,  allereerst welkom op Higherlevel!

 

14 minuten geleden, Lukraak zei:

Nu is mijn vraag. Mag dit? Zal de BD accepteren dat mijn holding 4k per maand factureert en ontvangt van de WM, maar dat ik daarvan niet het volledige bedrag uitkeer als loon en daardoor onder het vastgestelde DGA loon uitkom?

 

 

Het mag indien je daar vooraf schriftelijk toestemming voor vraagt aan de belastingdienst.  Zolang er geen of te weinig winst wordt gemaakt gaat de belastingdienst- mits onderbouwd - akkoord met verlaging van het DGA salaris tot € 36.000,- Een management fee van 4 K waarmee een salaris van 3K wordt betaald komt mij  in dat  geval ook niet vreemd voor. 

 

En in het onwaarschijnlijke geval dat de belastingdienst er niet meer akkoord zou gaan heb je nog een alternatief:  zeg je zelf een gebruikelijk loon van 47K toe en draag daarover ook de loonheffing af, maar keer het netto salaris niet geheel uit : de rest boek je bijvoorbeeld in rekening courant DGA en kun je op een later moment weer netto onttrekken naar privé: er is immers al loonbelasting over betaald 

 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Mijn ervaring is dat de fiscus niet zondermeer zal instemmen met aan lager dga-loon alleen omdat de BV nog geen winst maakt, terwijl er uit de management wel afgelost wordt aan de andere aandeelhouders. Hun standpunt is dat een civielrechtelijke afspraak geen voorrang krijgt boven het dwingend karakter van het dga-loon.


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

Hoi Joost,

Dank voor je reactie en het delen van jouw ervaring. Stemmen ze ook niet in wanneer je  onderbouwd dat het een vereiste constructie is om de onderneming van de grond te krijgen? Ik leen het immers voor dat doel.

 

Of zou ik andere argumenten kunnen/moeten aanhalen?

 

Ben benieuwd of het enige kans van slagen heeft!


Jesse

Link to post
Share on other sites
 • 0

 

Ik vind het, eerlijk gezegd, altijd lastig te adviseren als iemand meteen een BV wil beginnen, in dit geval zelfs met investeerders, in aanvang verliesgevend en dan toch zelf geld eruit wil trekken, wat i.p. geleend geld van investeerders is. Die moeten er dan wel enorm in geloven?

 

Is er geen andere mogelijkheid te bedenken dan meteen een holding en investeerders eerst op enig moment simpel te laten delen in de winst? Als de onderneming echt winst gaat maken, kun je altijd nog een holding constructie opzetten...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0

@Lukraak durf ik niet te zeggen. Kan nog wel eens verschillen als je het voorlegt. Maar in beginsel is aflossen op de lening geen argument voor een lager dga-loon. 


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

@Hans van den Bergh ik begrijp je punt, maar dat gaat met dit business plan niet. Het is geen bureau  dat je met eigen geld kunt opzetten. Er is een forse investering nodig en die investering is bij elkaar gebracht middels investeerders. Iedereen kent de onderliggende plannen en cijfermatige onderbouwing. 

 

@Joost Rietveldok dank voor je toelichting. Ik ga het proberen en anders een ander alternatief pad bewandelen.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 318 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept