• 0

Product herlanceren, contact met originele founders?

Beste lezers,

 

Zodra je kinderen krijgt, kom je in aanraking met een breed scala aan aanverwante artikelen waar je voorheen nog geen idee van had.

 

Tijdens een uitstapje kwam ik bij een andere ouder een vervoershulpmiddel tegen waar ik ontzettend enthousiast over raakte. Direct zocht ik het product op, en ik kwam erachter dat dit Nederlandse product al jaren niet meer verkocht werd. Ik knoopte een praatje aan met de eigenaar, en die was erg enthousiast over het product. De enige manier om er een te bemachtigen was via de tweedehands verkoopkanalen. De populariteit bij eigenaren zorgt er voor dat men niet heel snel afstand doet van hun exemplaar, en dat de prijzen relatief hoog waren. Enkele dagen later verscheen er een op Marktplaats, en die heb ik direct gekocht. Nu, twee jaar later, is het nog steeds een van de beste producten die ik heb gekocht. Het blijft me verbazen dat er geen gelijkwaardig product te koop is. Tijdens uitjes met het gezin wordt ik steevast aangesproken over dit vervoermiddel. Als ik het verhaal vertel, wordt ik ook regelmatig gevraagd of ik hem niet wil verkopen. Jullie begrijpen dat dit voor mij een regelmatig terugkerende trigger is om te onderzoeken of er geen markt is voor de herlancering van dit product, maar dan een nog verder geoptimaliseerde uitvoering.

 

Onderzoek leert dat dit product is ontwikkeld door een duo dat in onmin is geraakt. Hierna zijn de activiteiten gestaakt. Inmiddels heb ik me grondig verdiept in het product. Inmiddels heb ik goed beeld van de toenmalige keten rondom dit product; het externe ontwerpbureau, de leverancier van de stoffen, de namen en potentiële contactgegevens van dit duo, de patentaanvraag en de geschiedenis van het patent. De laatste patentbijdrage is al jaren geleden voor het laatst voldaan. Beide ‘founders’ werken nu in een totaal ander vakgebied.

 

Na een paar jaar gebruik heb ik natuurlijk wel enkele verbeterpunten gevonden, en zie ik dus kans om te optimaliseren. Het is dus primair niet mijn bedoeling om het object te kopiëren, maar het als basis te gebruiken om verder te verbeteren.

 

Komend jaar zou ik graag stappen willen maken in het ontwikkelen van het bovenstaande. Mijn dilemma zit hem in de vraag of het bij dit proces handig is om contact op te nemen met de geestelijk vaders, of juist niet. Enerzijds hebben zij veel kennis en contacten over praktische zaken zoals het ontwerp, de productie etc. Dit zou mij kunnen helpen. Anderzijds kan het zo zijn dat zij bij het horen van mijn plannen en enthousiasme mij de loef afsteken. Zij hebben immers een grote voorsprong.

 

Welk pad zouden jullie bewandelen, en met welke argumenten?

 

Overigens heb ik een HBO WTB achtergrond met enige kennis van productontwikkeling, maar dat is meer technisch van aard.

 

Bij voorbaat dank voor jullie reacties,

 

 

 

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 1
(aangepast)

Welkom op HL!

 

Ik denk dat als het patent nog steeds geldig is dat  je er niet omheen komt om de eigenaren daarvan te benaderen om of een licentie overeen te komen of om het patent te kopen. Dit laatste kan in de papieren lopen, maar wellicht ook niet, omdat men er nu niets aan heeft. Of als het patent niet lang meer te gaan heeft die tijd te gebruiken om klaar te staan op de datum dat het afloopt.

aangepast door Jeroen Kisters RPLU ARe

Met vriendelijke groet,

 

Jeroen Kisters RPLU ARe

Adviseur juridisch risicomanagement, Risicodeskundige aansprakelijkheid & Getuige-deskundige Beroepsaansprakelijkheid

  • 1
5 minuten geleden, Jeroen Kisters RPLU ARe zei:

Ik denk dat als het patent nog steeds geldig is dat  je er niet omheen komt om de eigenaren daarvan te benaderen om of een licentie overeen te komen of om het patent te kopen. 

Of de juridische expertise inhuren om te kijken hoe je om het patent heen kunt werken met jouw product. Maar dat kan nog duurder worden. 

 

27 minuten geleden, Gertos zei:

Anderzijds kan het zo zijn dat zij bij het horen van mijn plannen en enthousiasme mij de loef afsteken.

 Als je echt denkt het product te kunnen verbeteren, kun je ook proberen de rechten over jouw verbetering op een of andere manier vast te leggen, voordat je contact legt met de oorspronkelijke makers. Dan kunnen ze niet met jouw idee aan de haal gaan, en kun je aansturen op samenwerken, in wat voor vorm dan ook (gezamelijk ondernemen, hun expertise inhuren, jouw rechten op de verbetering verkopen, enz.)

 

Kortom, met de suggestie van Jeroen en mijzelf heb je dan al wat opties:

  • Licentie nemen op patent
  • Wachten tot patent afloopt
  • Om patent heenwerken
  • Samenwerken

Een goede idee is echter niet voldoende. Is het ook zinvol? Het is misschien "een van de beste producten die [je] heb[t] gekocht", maar tegelijk klinkt het als een onbekend niche product. Is er voldoende markt om er ook een winstgevend product danwel winstgevende onderneming van te maken? Anders wordt dit een dure hobby. 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

  • 1

Dank voor jullie reactie. 

 

Via Espacenet heb ik het patent gevonden. Mijn kennis met betrekking tot patenten is sinds de HTS wat roestig geworden, maar bij "Legal Events" staat in 2017 genoemd "Lapsed due tot failure to pay maintenance fee" voor het US patent. Het NL patent noemt iets gelijkswaardigs, enkele maanden eerder "Lapsed because of non-payment of the annual fee". Allen iets meer dan 10 jaar na het indienen van het patent. 

 

De vraag of het idee levensvatbaar is, is natuurlijk een zeer legitieme. Uiteraard ben ik er van overtuigd dat dit product levensvatbaar is gezien het enthousiasme van eigenaren, van mensen die mij aanspreken en huidige prijzen op de 2e hands markt. Sinds het beëindigen van de activiteiten van het originele product zie ik wel een fors hogere investering in kind gerelateerde mobiliteit. Denk hierbij een de investeringen voor een bakfiets, kinderwagens, bolderkarren, dure autostoeltjes, hippe loopfietsjes enzovoort. Het product past qua prijs in een niche, maar ik ben van mening dat dat bij bijvoorbeeld een Urban Arrow óók het geval is; je hebt immers voor een derde van het geld óók een nieuwe bakfiets. 

 

Zoals omschreven is mijn aanname dat ik van de (verlopen) patenten geen risico loop op problemen. Mijn primaire reden om contact op te nemen zou zijn om enkele stappen versneld te kunnen zetten, met als risico dat ik hen op ideeën breng. 

 

Het lijkt me in ieder geval handig om een professional te vragen om mee te kijken naar de status van de patenten, zodat ik niet op basis van verkeerde aannames later in de problemen kom. 

 

 

  • 0
1 uur terug, Gertos zei:

Het lijkt me in ieder geval handig om een professional te vragen om mee te kijken naar de status van de patenten, zodat ik niet op basis van verkeerde aannames later in de problemen kom. 

Hou er ook rekening mee dat een verlopen patent op een aspect van het product niet betekent dat het product daarmee helemaal rechtenvrij is. Er kunnen nog steeds andere vormen van intellectueel eigendom van toepassing zijn. 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

  • 0

Een 'lapsed' octrooi/patent is verlopen, dus daarover zou je weinig zorgen hoeven te hebben. Wat terecht wordt aangedragen, is of er mogelijk nog andere (IE-, merk-)rechten op rusten.

 

Maar als het oorspronkelijke ontwerp in jouw ogen gedateerd is en daardoor voor verbeteringen vatbaar is om het weer een toekomst te geven, zit daarin wellicht jouw ontwerpuitdaging om met een goede innovatiestrategie toch een (niche)markt aan te kunnen boren. 

 

Dat zal van jou wel stevige investeringen in Geld, Energie en Tijd vragen, primair aan jezelf dus de vraag of en in hoeverre je dat kunt/wilt opbrengen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!

  • 0

Toch vraag ik me af waarom de oorspronkelijke eigenaren gestopt zijn, en niet de zaak verkocht hebben.

Was de ruzie zo groot? Of was de winstgevendheid toch niet zo groot? Er is een verschil tussen iets mooi en nuttig vinden enerzijds en er voor willen betalen anderzijds.

  • 1
10 minuten geleden, wimj zei:

Toch vraag ik me af waarom de oorspronkelijke eigenaren gestopt zijn, en niet de zaak verkocht hebben.

Was de ruzie zo groot? Of was de winstgevendheid toch niet zo groot? Er is een verschil tussen iets mooi en nuttig vinden enerzijds en er voor willen betalen anderzijds.

Dat blijft gissen, maar eveneens een terechte en essentiële vraag. De informatie hierboven is al weer een jaar of 7 oud. Ik zou altijd een contactpoging kunnen ondernemen en aangeven dat ik geïnspireerd ben door hun product, en vragen waarom zij gestopt zijn. Aangezien de geestelijk vaders nu totaal ander werk lijken te doen, zien ze het wellicht meer als compliment dan als bedreiging. 

  • 0
2 minuten geleden, Gertos zei:

...vragen waarom zij gestopt zijn...

 

De koninklijke weg, eerlijk duurt het langst. Als je er dan meer helderheid over krijgt en er duidelijk in bent dat je er wellicht wat mee zou willen doen, is er later ook minder kans dat ze jou aanspreken op te kwader trouw handelen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    10 leden, 106 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.