Peter Bosman

Senior
  • Aantal berichten

    76
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Peter Bosman

  1. Ik heb ooit ervaring gehad met het bedrijf Dexport, ik geloof in R'dam. Zij weten veel van de Duitse markt en wetgeving. Ik weet niet of het nog steeds zo is maar in Duitslang mogen advocaten een claim bij iemand neerleggen. Bijvoorbeeld als je niet de juiste voorwaarden op de (duitse) website hebt kan een advocatenkantoor je een boel kosten bezorgen. Dus het lijkt me verstandig om dit eens uit te zoeken.
  2. Dank Roel en Henk, Zo komen uiteindelijk bij de juiste uitkomst. Voor de volledigheid zouden we ook pensioenopbouw mee moeten nemen maar die berekening laat ik graag aan iemand anders over. :)
  3. HenkH Bedoel je dit? A. inkomen 17.000 + 15.000= 32.000 - 9404= 22.596 belastbaar inkomen. Blijft over na belasting (35%) = 24.091 Als ik het goed heb berekend, maar ik ben geen belastingadviseur, is het belastbare inkomen 22.596 hij/zij draagt dus 35% = 7908 belasting af. Ik kom dan met mijn boerenverstand op 32.000 - 7908 = 24.091 wat overblijft. Inderdaad meer dan het belastbaar inkomen. Dat is het effect van de ondernemersaftrek in dit geval. Of mis ik iets? En heffingskortingen hypotheekaftrek e.d buiten beschouwing gelaten omwille de eenvoud.
  4. Is er een belastingdeskundige in de zaal? Parttime fulltime baan/ondernemen. Hoe zit het in dit voorbeeld? Uitgaande van deze situaties: A. Iemand heeft een parttime baan (50% inkomen half modaal ca 17.000) uit dienstbetrekking. Daarnaast een deeltijd onderneming met een winst van 15.000 euro, (maar dat zal volgend jaar natuurlijk hopelijk verbeteren.) Wat houdt deze persoon over? Na startersaftrek en zelfstandigenaftrek? B. En dan ten opzichte van 100% baan en 34.000 euro inkomen Wat houdt deze persoon over na belasting? C. of fulltime onderneming met 30.000 winst? Inclusief startersaftrek en zelfstandigenaftrek Wat houdt deze persoon over? Zelf kom ik op de volgende cijfers: totaal ondernemersaftrek 7.280 + € 2.123 = 9404 Voor het gemak reken ik de belasting op 35%, met schijven wordt het nog ingewikkelder. A. inkomen 17.000 + 15.000= 32.000 - 9404= 22.596 belastbaar inkomen. Blijft over na belasting (35%) = 24.091 B. inkomen 34.000 = 34.000 belastbaar inkomen blijft over na 35% belasting = 22.100 C inkomen 30.000 - 9404 = 20.596 belastbaar inkomen. Blijft over na belasting (35%) = 22.791 Als de winst in het eerste jaar lager is, bijvoorbeeld 10.000 euro, dan: A. inkomen 17.000 + 10.000 = 27.000 - 9404 = (belastbaar) = 17.596 (na belasting (35%) = 20.841 B. inkomen 34.000 blijft gelijk = 22.100 C. (2 x 10.000 voor voorbeeld) winst 20.000 - ondernemersaftrek = (belastbaar) = 10.596 (na belasting (35%) blijft over: 16.291 Bij lagere winst is parttime ondernemen gunstiger. Het is een beetje appels met peren vergelijken omdat wie fulltime onderneemt niet per se twee keer zoveel winst maakt. Maar uit deze snelle berekening blijkt het de moeite waard om te kijken naar de combinatie starten en parttime werken en je denkt niet direct heel veel met je bedrijf gaat verdienen.
  5. Of die weinig eigen geld hebben om te investeren en al hun verdiensten terugstoppen in de eigen zaak om in jaar 2 en 3 te groeien. Met een baan(tje) naast dat bedrijf kan dat. Ik denk dat de groep toch vrij groot is, mensen met weinig eigen geld, weinig mogelijkheden/zekerheden om te lenen. Maar die wel een bedrijf willen starten. Of die kansloos zijn weet ik niet, of het beter is om fulltime te werken en te sparen voor de start van je bedrijf weet ik ook niet. Sommige mensen spreiden hun risico, maakt ze dat mindere ondernemers?
  6. Heb ik dan half gelijk of half ongelijk? Maar ik schaam me evengoed want ik had dit moeten weten. Ik heb afgelopen januari bezig ben geweest om alle hoofstukken van het handboek parttime ondernemen bij te werken en dit ook voorbij is gekomen snap je dat mijn antwoord over fiscale voordelen niet slim was.
  7. Hallo Peter, De berichten kruisen elkaar soms, maar mijn uitwerking met voorbeeld staat boven dit bericht. Corrigeer me als ik het mis heb.
  8. Ik heb vroeger veel mensen met een WW-uitkering begeleid. Het was opvallend dat mensen die voor een eigen bedrijf kozen relatief vaak ook snel een baan kregen aangeboden. Voor deze groep kan parttime ondernemen een uitkomst zijn, je kunt een baan zoeken beneden je niveau en ondertussen met je eigen bedrijf bezig zijn. Het fiscale voordeel bij parttime starten kan groot zijn, voor een fulltime starter geldt de aftrek voor de bedrijfswinst. Voor een deeltijdstarter met baan geldt de aftrek voor het totale inkomen, dus ook voor het geld dat hij als werknemer verdient. Voor bedrijven die niet direct veel geld opleveren kan dat een voordeel zijn. Er is vast wel een accountant in de zaal die dit beter uit kan leggen maar ik probeer het met een extreem voorbeeld: Stel je belastbaar inkomen met je baan is 20.000 euro en je bedrijfswinst is 1.000 euro. Als ondernemer mag je de aftrek dan over 21.000 euro rekenen.
  9. Voor sommige starters heeft parttime starten voordelen, je spreidt je risico, houd de voordelen van het werknemerschap. En voor sommige mensen is de stap om direct fulltime te ondernemen te groot.
  10. Iemand die parttime werkt en daarnaast een eigen bedrijf start kan startersaftrek en zelfstandigenaftrek krijgen. Mits hij/zij voldoet aan de eisen van de belastingdienst.
  11. Ik bedoel de fiscale voordelen van parttime ondernemer/werknemer ten opzichte van fulltime werknemer. Met name startersaftrek, ondernemersaftrek.
  12. Hallo René, heb je al eens overwogen om parttime te starten? Dit heeft een aantal voordelen. Fiscaal, als ondernemer heb je belastingvoordelen. Je vergroot er niet alleen je kansen mee als ondernemer, maar je vergroot ook je kansen op een baan. Hoe dat komt? Door je netwerk dat zich gaat uitbreiden en je je anders profileert naar werkgevers en/of klanten. Het werkt echt, ik heb het vaak gezien. Meedoen aan een startersproject werkt ook goed wat dat betreft. Parttime ondernemen betekent ook dat je je beslissing om 100% te ondernemen of in loondienst te gaan uitstelt. Op een gegeven moment zal je een keuze moeten maken. Het geeft je bovendien de mogelijkheid om naast je bedrijf ook een baan of tijdelijk werk onder je niveau aan te nemen. Dat is zeker belangrijk in Nederland waar je 'bent wat je doet'. Je bent dan ondernemer en je wordt als zodanig ook behandeld.
  13. Ondernemen kun je op elke leeftijd. De groep starters die onderneemt omdat ze moeten (50+ weinig kans op baan) is vaak succesvol omdat ze ervaring en netwerk hebben. De slagingskansen van oudere 'gedwongen' starters en mensen die een 'gat in de markt' hebben gevonden verschilt niet veel. Succes in ondernemen vereist drie belangrijke eigenschappen, doorzettingsvermogen, marktinzicht en leervermogen.
  14. Naast mijn andere bedrijven (ik had onder andere een kaasmakerij waar ik Nederlandse brie maakte, inmiddels verkocht.) en andere bezigheden heb ik een klein boekenfonds dat al jaren bestaat. Het grappige is dat de verkoopcijfers de stand van de economie goed weergeven. Net als de aandelen van uitzendbureaus goede graadmeters zijn voor groei of krimp van de economie. De oplagecijfers van twee titels geven een aardige indicatie, tijdens en na de crisis was het 'Handboek Parttime Ondernemen' populair, inmiddels is de balans omgeslagen en wordt de 'ZZP Gids' meer verkocht. Wat leeftijdsopbouw betreft zijn er weinig verschillen, je zou verwachten dat oudere starters eerder parttime starten, maar ook de nieuwe generatie heeft deze tussenvorm ontdekt. Mijn voorzichtige en niet wetenschappelijke conclusie is dat starters momenteel meer vertrouwen hebben in succes en snelle groei en daarom sneller fulltime starten. En dat is goed voor de schatkist van de overheid, want parttime ondernemen biedt fiscale voordelen die nu immers niet geclaimd worden.
  15. Die ene tip waar je nog steeds plezier van hebt als ondernemer. Of misschien wel meer tips. Ikzelf heb er twee: [*]'een vliegende kraai vangt altijd wel wat' (kom in beweging ga de deur uit, altijd goed voor je bedrijf) [*]'Je moet niet (be) denken maar weten.' Vaak neem je dingen aan, maar klopt die aanname wel, baseer je je plannen niet op iets dat je had bedacht in plaats van uitgezocht? Laat jouw beste tips weten, ik wil de allerbeste gebruiken als voorbeelden in de nieuwe Startup Gids (broertje/zusje van de ZZP Gids). Ik ben benieuwd! [verandering: titel]
  16. Crowdfunding betekent risicodragende investeringen doen. Risico beperk je door geen geld te investeren dat je niet kunt missen. Verder is crowdfunding geschikt om sympathieke bedrijven te helpen. Crowdfunding verschilt wat dat betreft niet veel van aandelenhandel, alleen is het laagdrempelig en leuk om te doen. Voor 25 euro (bijvoorbeeld via Symbid) kun je al deelnemen aan een startup. Verder klopt het verhaal van jeex. Je loopt hoe dan ook risico. De kaasmakerij die ik startte werd deels gefinancierd via crowdfunding. Inmiddels is het bedrijf overgenomen door een grotere partij omdat de aanloop toch veel langer duurde dan gepland. Wel ander nadeel Bij de verkoop was de constructie met aandeelhouderscoöperatie (de crowd) voor sommige partijen reden om af te haken bij deelname/overname. En dat is dus wel een nadeel.
  17. Hoi Annaa, Gefeliciteerd met je baan. Natuurlijk kun je naast je baan ook nog als Parttime ondernemer aan het werk. Dat kan financieel gezien heel gunstig zijn. Wel moet je op een aantal zaken letten. Je kunt zo ook uitvinden of loondienst of ondernemen iets voor je is. Succes en groet, Peter Bosman Publimix
  18. Hallo Ralf, Parttime starten kan voordelen hebben. Echter niet in elke branche. Ik zie enkele punten bij je plan die aandacht verdienen: - hoogte van de huur - wijze van verkoop - samenwerking - Wat je wilt doen is in auto's handelen. De handel in gebruikte auto's vindt voornamelijk plaats via Internet. Je hebt dus geen dure showroom nodig, wel een plek waar je foto's van de auto's kunt maken. - Als je slechts enkele dagen per week beschikbaar bent is verkoop via Internet ook ideaal. Je hebt geen fysieke winkel nodig en je kunt dagelijks kijken of er klanten zijn. Zelf ben ik ook ooit zo begonnen. Na verloop van tijd merk je of de handel goed is, dan kun je altijd nog besluiten om voltijds over te stappen. - bij samenwerken (en in jouw geval) samen betalen is het goed om een duielijke samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Ik zou echter rustig beginnen met een eigen webshop of handelen via marktplaats of een andere online aanbieder. Koop eens een auto en biedt hem aan via Internet, je merkt snel genoeg of dit loopt. Parttime ondernemen biedt heel veel mogelijkheden en is fiscaal ook aantrekkelijk. Als je aannemelijk kunt maken dat je ongeveer 24 uur in je bedrijf steekt kun je al gebruik maken van belastingfaciliteiten. Veel succes, Peter Bosman (uitgever Handboek Parttime ondernemen en eigenaar kaasfabriek.)
  19. Beste Henk, bedankt, (en nu oprecht) voor je reactie. Misschien stap ik wel helemaal over van boeken naar kaas. Tot voor kort wist ik ook niets van Crowdfunding, nu een klein beetje. Crowdfunding is in elk geval heel spannend. Leuk om de score van "ingelegd bedrag, volgers en investeerders" te volgen. Wat dat betreft is het heel direct meetbaar. Alles wat aandacht krijgt groeit, dat geldt helemaal voor crowdfunding, als het te lang duurt en er geen momentum onstaat bij investeerders dan haken ze af. Je krijgt bij crowdfunding in elk geval meer en betere feedback dan van de bank. (alhoewel die onder strikte voorwaarden ook wel wilde financieren). Omdat het verschijnsel zo nieuw is ben ik benieuwd naar mensen die slechte ervaringen hebben of nadelen die ik over het hoofd heb gezien. Ik hoop het niet natuurlijk maar wie weet.
  20. Ik ben met crowdfunding begonnen, (kaasmakerij via symbid) de vragen die ik naar aanleiding van mijn plan krijg zijn over het algemeen intelligent en opbouwend, de investeerders zijn geinteresseerd, je leert er van wat ze willen. Het nadeel zit 'm wat mij betreft in de snelheid, je hebt niet in de hand wanneer het kapitaal binnen is. Ik denk dat je vooral in het begin heel veel moeite moet doen, heb je eenmaal een bepaald perecentage van je geld 'binnen' dan is de rest eerder geneigd ook te investeren. De motieven van de crowd zijn niet alleen maar financieel, daar zijn de bedragen vaak te klein voor, maar juist plannen met een ideeel karakter of hele innovatieve zaken, daar willen mensen bij betrokken zijn. Kortom het gaat veel investeerders om betrokkenheid boven financieel belang. EN dat vind ik heel gezond.
  21. Dank voor je opbouwende reactie. De funding is voor bergerkaas, een bedrijf dat ik in mijn vrije tijd heb opgericht.
  22. Ik ben bezig met een crowdfundingcampagne voor een nieuw bedrijf (kaasmakerij). Ik doe dat via symbid en het loopt aardig. Wel veel werk om alles steeds bij te houden. Nu vroeg ik mij af, is er hier iemand die ervaring heeft met de negatieve kanten van crowdfunding? Zijn die er? En kan iemand iets zeggen over een reele verhouding investering/aandeel? (is nu 45.000 euro voor 25% van het bedrijf). Alsvast bedankt, Peter Bosman Bergerkaas
  23. Hallo Xolphin, Af te dragen niet, te vragen wel. groet peter
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.