NilsR

Senior
  • Aantal berichten

    40
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door NilsR

  1. Beste forum leden, Ik sta op het punt een huurovereenkomst aan te gaan waarvan de " ALGEMENE BEPALINGEN HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE in de zin van artikel 7: 230a BW" onderdeel zijn. Ik ben juridisch een leek en vroeg me af of er vanuit Huurder perspectief een lijstje is met vaak gemaakt aanpassingen aan die voorwaarden? dank alvast,
  2. ik zou graag (betaald) een curus doen die mij aan de basiskennis voor financiele planning, fiscale zaken en verzekeringen voor ondernemers helpt. Dus iets wat mij high level uitleg geeft over zaken als: - wat is de FOR, - het verschil tussen banksparen en lijfrente, - AOV versus broodfonds - wanneer overstappen van 1mz naar BV - ..., andere zaken waar je als ondernemer tegenaanloopt qua financiele planning, fiscale zaken en verzekeringen Het doel is na afronden van de cursus te weten wat de mogelijkheden qua financiele toekomst ongeveere zijn een zinvol gesprek te kunnen voeren met mijn accountant. Bestaat iets dergelijks?
  3. dank voor alle antwoorden. Hoewel ik ze begrijp voelt het voor mij toch nog wat onbevredigend: het lijkt erg af te hangen van de gemoedstoestand van de betreffende inspecteur die in de boeken duikt. Het risico van willekeur en omkopen lijkt me aanzienlijk? Is het mogelijk om een case voor te leggen aan de belastingdienst en vooraf schriftelijk bevestiging te krijgen dat bepaalde kosten zakelijk zijn?
  4. Dank allen voor de reacties. Op basis van het bovenstaande komt het op mij over alsof het voor een groot deel afhankelijk is van de interpretatie van de persoon die een eventuele controle doet. Wanneer is iets aannemelijk bedrijfsmatig? Zijn daar harde criteria voor die de BD hanteert? Of is er sprake van willekeur?
  5. dank voor de suggesties voor reviews en ervaringen uit de gebruikersgroep van de site. Dit is zeker iets om naast mijn eigen ervaringen mee te nemen. Mijn vraag gaat echter vooral over het ficale gedeelte: mag ik de kosten opvoeren als zakelijke kosten of gaat de fiscus dan moeilijk doen omdat het een prive reis geurtje heeft?
  6. ik heb een website gericht op wintersporters en publiceer daar onder andere reviews van wintersportgebieden. Om dat werk te kunnen doen moet in natuurlijk zelf ook ervaringen opdoen in de verschillende gebieden. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen als ik de kosten van mijn tripjes naar wintersportgebieden volledig op de zaak ( BV ) wil zetten? Is het uberhaupt mogelijk?
  7. kijk ook eens naar voorbeelden uit de US, bijvoorbeeld Chegg http://www.crunchbase.com/company/chegg Leuke learning: Ik geloof dat deze partij ontdekte dat het geen zin heeft om de boeken op voorraad te hebben en terug te halen als ze niet geretourneerd worden, omdat simpelweg een nwe laten bezorgen via Amazon goedkoper is.
  8. "rode wijn" en "witte wijn" apart noemen is beter dan "rode en witte wijn", maar doe dat alleen als je de leesbaarheid niet schaadt. Hier vindt je een beknopte en goede handleiding voor webteksten die SEO proof zijn en goed leesbaar voor de eindgebruiker.
  9. dat is zeker een mogeljkheid en eentje die we in het verleden hebben toegepast. De betreffende persoon heeft inmiddels aandeel in het bedrijf. In dit geval is de situatie anders en wil de kandidaat profiteren van onze vakinhoudelijke kennis en deze in een hands-on stoomcursus tot zich nemen. Het praktijkwerk wat hierbij wordt uitgevoerd is voor ons de reden om daarop in te willen gaan. dank, ga ik doen.
  10. Met regelmaat vragen (met name de grotere corporates) om een NDA. Graag deel ik onze redenen om deze niet te tekenen en lees ik jullie opvattingen hierover. Hoe gaan jullie hiermee om? Waarom wij geen NDA tekenen: [*]Als een klant ons vraag een NDA te tekenen zeggen ze feitelijk dat ze ons niet vertrouwen. Vertrouwen zien wij als de basis van elke samenwerking. [*]Een NDA is een juridisch document met juridische consequenties. We kunnen deze dus niet tekenen zonder een jurist hiernaar te laten kijken. Dit kost ons onnodig tijd, energie en geld die we beter in het opzetten van een constructieve samenwerking kunnen steken. [*]We kunnen ongewenst door een toevalige samenloop van omstandigheden in een rechtzaak belanden doordat de klant meent dat wij afspraken in de NDA niet nakomen (denk aan ‘vermoedens’ rondom gebruik data van klant bij bedienen van concurrenten van de klant). Lijkt me duidelijk dat we daar niet bij van worden. [*]Als wij een partij zouden zijn die niet te vertrouwen is dan zou de klant dat al lang weten: we doen zowel persoonlijk als als bedrijf al ruime tijd zaken en als we klanten zouden belazeren dan zou dat niet moeilijk te achterhalen zijn. [*]NDA’s zijn meestal niet specifiek genoeg: er wordt over algemene informatie/kennis gesproken. Dit maakt het onmogelijk om te werken omdat een koffiegesprek al als zodanig is aan te merken en dus nooit buiten de context van de klant ter sprake mag komen. Ondoenlijk. [*]NDA’s bevatten soms opmerkingen over het ‘niet overnemen van personeel’. Los van het feit dat wij dat niet snel willen geeft dergelijk statement aan hoe zo’n organisatie in elkaar steekt: eigen problemen (personeelsbeleid; waarom wil iemand weg?) camoufleren met juridische macht. Zo’n houding past niet bij onze manier van zaken doen. [*]NDA’s van klanten zijn bijna altijd eenzijdig opgesteld: wij mogen geen informatie/kennis van de klant gebruiken voor andere doelen, maar hoe zit dat met informatie/kennis vanuit ons? [*]NDA’s zijn weer een extra administratieve last. Niemand word blij van onnodige extra administratie [*]De laatste reden is topgeheim, je kunt hem krijgen na een NDA te tekenen... Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.
  11. interessante mogelijkheid Dennis, ik ga er eens verder naar kijken. Iemand tips waar te zoeken? ik begrijp dit standpunt en respecteer je mening. Het is niet mijn doel geweest hier een morele discussie aan te wakkeren (ik ben enkel op zoek naar de mogelijkheden binnen de NLse regelgeving), maar toch even mijn reactie: Ikzelf zie het als een vrijwillige keuze van de kandidaat in kwestie om werkervaring op te doen (in de praktijk leer je meer meer relevante kennis dan bij een opleiding). Dit stelt daarnaast onze startup in staat verder te bouwen aan innovaties die niet mogelijk zouden zijn als we minimum loon zouden moeten uitkeren. Daarmee hopen we de economie weer verder te helpen wat ook weer in meer arbeidsplaatsen resulteert. Nee, dit is niet het idee. Was er in die tijd een rechtsgeldige oplossing waarbij werknemers vrijwillig voor die oplossing konden kiezen?
  12. jongeren die afgestudeerd zijn zijn vaak al 23, en dan is het bruto minimuloon € 1.456,20 per maand geloof ik, met alle andere lasten erbij zit je als werkgever dan al snel aan 1800eur per maand. Veel meer dan een stagevergoeding.
  13. wij krijgen met regelmaat pas-afgestudeerden aan de deur die werkervaring willen opdoen in de vorm van een stage, met bijbehorende stagevergoeding. de stagevergoeding bedraagt zo'n 400eur per maand (ver onder minimumloon), maar is voor de kandidaten geen probleem. Het probleem is echter dat ze niet meer aan een onderwijsinstelling verbonden zijn, waardoor we volgens mij automatisch verplicht zijn minimumloon te betalen. Dat is zonde, want daardoor kan de kandidaat geen leerstage aangaan en wij geen goede werkkracht tegen lage kosten inzetten. Is hier een oplossing voor?
  14. achtergrond: ik ben een leek op het gebied van financiele administratie en wil dat graag zo houden. 3 jaar geleden heb ik een accountant uitgezocht die ik via via door heb gekregen, en waarmee ik een goede klik had. Inmiddels is de betreffende persoon ruim een jaar geleden bij het bureau vertrokken en heb ik een nieuw contactpersoon gekregen. Sindsdien is de administratie een puinhoop: regelmatig krijg ik paarse enveloppen met berichten dat jaaropgaven te laat zijn ingediend, moet ik zelf achter aangiftes voor de loonbelasting aan en worden allerlei zaken verkeerd ingeboekt. Zwaar frustrerend omdat ik hier echt nul uren mee bezig wil zijn. Duidelijk is wel dat ik een nieuwe accountant nodig heb, maar ik kan nergens goede criteria vinden op basis waarvan een startende onderneming een accountant moet selecteren. Zijn die er? ps: mijn geval is een extreme, ik gooi het liefst alle belasting post en bonnen in een doos en stuur dat 1x per kwartaal door.
  15. Binnen een WerkBV is een product ontwikkeld ism een derde persoon. Deze derde persoon willen we voor langere termijn bertrekken en aandeel geven in het product. We overwegen deze persoon als derde vennoot te betrekken bij onze Werk BV en hem daarin aandeel te geven, of een nieuwe dochter BV op te richten en daar het product in onder te brengen, waarbij hij aandeel krijgt in de dochter BV. Momenteel hebben mijn huidige partner en ik allebei een persoonlijke holding die elk 50% heeft van aandelen in de holding van de Werk BV, deze holding heeft 100% van de aandelen van de Werk BV. Waar moet ik op fiscaal en juridisch gebied allemaal aan denken bij de overweging om een derde vennoot te betrekken in de Werk BV, of het product onder te brengen in een nieuwe dochter BV? dank alvast!
  16. is er een plek waar templates voor de standaard overeenkomsten waar iedere startende onderneming mee te maken krijgt te vinden zijn? Ik denk hierbij aan zaken als: - overeenkomst voor samenwerken met Freelancer - overeenkomst voor overdracht intellectueel eigendom - aandeelhoudersovereenkomst voor BVs - managemantovereenkomst - voorbeelden van algemene voorwaarden voor bijv software leveranciers - ... Een soort open source repository voor conctracten dus... -
  17. @renep dank voor je antwoord. Klopt het dat de belastingdienst moeilijk kan doen in de door jou gestelde oplossing? Als in: er wordt waarde van ABC BV naar ABC Holding BV verplaatst dus betaal maar belasting, of iets dergelijks?
  18. vanuit de werk BV ("ABC BV") willen we freelancers inhuren die software bouwen waarvan het volledig IP en alle exploitatierechten zonder enig voorbehoud bij ABC Holding BV komt. Kan dat door onderstaande artikelen in de freelance overeenkomst tussen ABC BV en de Freelancer op te nemen? Is dit zo voldoende vastgelegd? 1. Freelancer overhandigt ABC Holding BV bij dezen de volledige intellectuele eigendomsrechten van de in het kader van de in artikel X omschreven diensten tot stand gekomen werken welk recht ABC Holding BV hierbij aanvaardt. 2. Freelancer zal zich onthouden van iedere handeling welke afbreuk kan doen aan de uitoefening van de rechten van ABC Holding BV met betrekking tot de hiervoor genoemde werken. 3. ABC Holding BV is bevoegd haar exploitatierechten uit deze overeenkomst over te dragen aan derden.
  19. tijdens het uitzoeken van subsidiemogelijkheden voor mijn startup liep ik tegen deze vraag aan: kan WBSO subsidie ook aangevraagd worden voor de uren die gemaakt worden door de directie die via een management fee wordt vergoed? na bellen met SenterNovum bleek dat als volgt te kunnen in onze situatie: Als: - de directieleden hebben ieder een eigen holding BV - de directieleden krijgen hun uren voor de Werk BV uitgekeerd via een management fee aan de persoonlijke holding BV (staan dus niet op de loonlijst van de Werk BV, wel op loonlijst van de persoonlijke holding) - het werk binnen de Werk BV valt onder de Speur&Ontwikkeling regeling dan kan ieder directielid vanuit zijn eigen holding een verzoek tot WBSO subsidie indienen. Klinkt goed, toch? Iemand ervaring met deze constructie?
  20. thanks! zou mooi zijn als er zo'n voorbeeld voor Ned startups was... dank naamgenoot ;) op basis van welke primaire variabelen worden startups met elkaar vergeleken? op basis van welke informatie vindt vervolgens die waardebepaling dan plaats? kan een startup zelf achter de noodzakelijke info rondom die transacties komen?
  21. waardebepaling is bedoeld om te bepalen hoeveel aandeel we realistisch gezien weg kunnen/moeten geven voor funding van de startup fase (pre-seed zijn we voorbij, zoeken seed capital).
  22. hoe kan ik de waarde van aandelen in mijn startup bepalen? na veel zoeken en lezen (oa op dit forum, dank allen) lees ik de meest waarschijnlijke conclusie in de Gids Startkapitaal: de beste manier is om te kijken naar recente transacties in vergelijkbare bedrijven. delen jullie deze menig? if so, hoe kom ik aan informatie over recente transacties in vergelijkbare bedrijven? (ja, de via via weg snap ik ;)
  23. misschien ter verduidelijking van de vraag: ik lees veel verschillende opinies over dit vraagstuk, er zal dan waarschijnlijk ook geen eenduidig antwoord zijn, maar ik zoek de "autoriteiten/experts" die me evt tegen betaling verder kunnen helpen. Wie zijn dat? Dank allen voor de reacties tot nu toe.
  24. met mijn nieuwe onderneming wil ik ideëen implementeren waarvoor ik de hulp van toppers uit de digitale industrie nodig heb. Wat ik vaak van hen terugkrijg is dat zij al jaren als contracter/freelancer een aardig salaris verdienen en genieten van de vrijheden van dat bestaan; ze hebben geen zin om in loondienst voor een chef te gaan werken. Tegelijkertijd erkennen ze dat het niet schaalt voor de langere termijn: relatief veel tijd kwijt aan zelf educatie in een nauw vakgebied (weinig zelfontplooiing) en een bankrekening die gestaag, maar niet significant groeit. De wens om een financiele klapper te kunnen maken speelt op. Nu wil ik vanuit mijn onderneming dergelijke professionals aan me binden door ze aandeel in de winst uit deelondernemingen/projecten te geven, maar geen directe invloed in de bedrijfsstrategie (daar zitten ze vaak ook niet op te wachten). De vraag is hoe dit het beste te realiseren: BV met een SAK die certificaten uitgeeft? een SAR regeling? winstdeling per project? een cooperatie? opties? Waar kan ik me het beste toe wenden om wegwijs te worden in dit landschap? Idealiter hou ik mijn verhaal tegen een aantal experts aan (tegen betaling).
  25. daar ben ik dus te rade gegaan maar daar kreeg ik een nee op rekest (geen adviesuren vanuit de desk zelf, wel doorverwijzing naar anderen)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.