Norbert Bakker

Moderator
  • Aantal berichten

    17997
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    67

Berichten die geplaatst zijn door Norbert Bakker

  1. 13 uur geleden, DaanHouten zei:

    Daar ga ik mij eens verder in verdiepen. De vraag is dan, regel je zo'n performance bond bij een partij in de US, of in NL?

     

    Bij voorkeur regel je zoiets in je eigen rechtsgebied en naar je eigen (NL/EU) recht. 

     

    Let overigens goed op de kosten van deze bonds, en vergelijk die met de kosten van de eerder genoemde alternatieven.  Een in  Nederlands actieve aanbieder van garanties is Atradius

  2. 56 minuten geleden, overhage zei:

    Daarnaast, wat gebeurd er als je inderdaad failliet gaat? De overheid staat garant maar deze kan het vervolgens toch weer op jou verhalen begreep ik, hoe werkt zoiets in de praktijk?


    Precies zoals je schrijft. De borgstelling dekt het risico van de financierende bank af; niet dat van jou. 

  3. 27 minuten geleden, DaanHouten zei:

    Zijn er verzekeringen die ik dan kan afsluiten om dat risico voor de klant in te dekken?

     

    Ja

     

    27 minuten geleden, DaanHouten zei:

    Zo ja, hoe heet zo'n verzekering?

     

    Een keymanverzekering

     

    De daadwerkelijke (verzekerings-)producten heten meestal anders: het gaat dan vaak om een specifieke overlijdensrisicodekking, al dan niet in combinatie met een ongevallen/critical illness dekking bij arbeidsongeschiktheid. 

     

     

    27 minuten geleden, DaanHouten zei:

    En is dat gebruikelijk?

     

    Niet heel erg gebruikelijk bij een eenmanszaak / zelfstandige, maar het komt voor; o.a. bij projecten die een flinke investering (en/of aanbetaling) vergen. De keymanverzekering is dan een soort garantie/contradekking die naar keuze terugbetaling van de aanbetaling en/of het inhuren van een vervangende zelfstandige financiert

     

  4. 1 uur terug, Ron van der Kolk zei:

    Je schrijft niet of onderzocht is of de schade mogelijk op werknemer is te verhalen.

     

    Een aansprakelijkheidsverzekeraar zal dat zeker onderzoeken, want áls de schade op een werknemer te verhalen is, is er meestal geen dekking op de aansprakelijkheidsverzekering (opzet of bewuste roekeloosheid van werknemers is vaak - maar niet altijd - uitgesloten) 

     

    Voorwaarden voor verhaal van schade op een werknemer staan in art 7:661 BW: er moet sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid (aan opzet grenzende merkelijke schuld). Dat valt zelden of nooit te bewijzen. En bovendien: waar is je verantwoordelijkheid (opleiding, aansturing, toezicht, procedures en handhaving) als werkgever? 

     

    48 minuten geleden, Broodje met beleg zei:

    is dat wel een idee wat ik zou kunnen gaan uitvoeren. Om te kijken of we de schade op de werknemer kunnen verhalen.

    Bespaar je zelf die moeite, zie boven. 

     

  5. Bestuurders  van bedrijven worden door nieuwe Europese regels expliciet verantwoordelijk voor het cyberbeleid van hun bedrijf. Daarvoor waarschuwen raadsleden Lokke Moerel en Claudia de Andrade, en directeur cybersecurity en statelijke dreigingen bij de NCTV Hester Somsen  in een artikel in Het Financieele Dagblad (gratis te lezen na registratie) 

     

    Als gevolg van nieuwe Europese regels moeten bestuurders straks de maatregelen om cyberrisico’s te beheren goedkeuren en toezien op uitvoering ervan. Ze moeten ook meehelpen om de cyberveiligheid bij hun directe toeleveranciers te waarborgen.

     

    Als een bedrijf onvoldoende doet aan cyberveiligheid kan het waarschuwingen krijgen en boetes die kunnen oplopen tot 2% van de jaaromzet. Blijft voldoende verbetering daarna uit, dan kunnen bestuurders persoonlijk de gevolgen ondervinden en zelfs tijdelijk uit hun functie worden gezet.

     

    Bedrijven moeten niet wachten op de invoering van de regels per begin 2025, maar nu al aan de slag gaan om op tijd klaar te zijn.

     

    Informatie over de NIS2 richtlijnen is hier te vinden.

     

    Bron: Cyber Security Raad

  6. 11 uur geleden, marcel_A zei:

    Dan vind ik het eigenlijk best wel discriminatie ten opzichte van de normaal werkende mensen die voor zich zelf willen beginnen 

     

    Ik niet. het is geen taak van de Overheid om iedereen met plannen om te gaan ondernemen een krediet te verstrekken . 

     

    Het starterskrediet is een maatregel voor mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt die daardoor geen arbeidsverleden én geen kredietwaardigheid (meer) hebben of hebben kunnen opbouwen en daarom niet dezelfde kans hebben als een werkende. 

     

    En het is maar één van de vele maatregelen. Voor mensen in de bijstand is er een BBZ Krediet en wie wil gaan ondernemen nadat hij onvrijwillig werkeloos is geworden kan gebruik maken van de WW startersregeling. 

  7. Beste marcel_A, allereerst welkom op Higherlevel@!

     

    1 uur geleden, marcel_A zei:

    maar kan ik dan via het uwv een starterskrediet krijgen

     

    Die regeling is voor zover mij bekend alleen bedoeld voor mensen met een "structurele functionele beperking". In normaal Nederlands: een ziekte of handicap die normaal werk of een normale opleiding onmogelijk maakt. 

  8. 8 minuten geleden, Bjorn24 zei:

    Geldt dit voor het netto- of brutobedrag?

    Bruto

     

    9 minuten geleden, Bjorn24 zei:

    Is deze berekening accuraat

     

    De wijze van berekenen ( x 0,71 = -29%) is in ieder geval goed.


    Het netto verschil valt inderdaad altijd lager uit door de heffingskortingen, dus bij benadering zal het wel kloppen. 

  9. Beste PVTRXCK, allereerst welkom op Higherlevel!

     

    1 uur terug, PVTRXCK zei:

    Als de twee bestuurders nu Holding B.V.'s oprichten in NL, kunnen zij dan woonachtig zijn in het buitenland, en de Nederlandse Holding B.V.'s aanhouden?

     

    Ja dat kan. Die Holding BV's verhuizen dan mee naar het buitenland omdat er sprake is van z.g.n. "zetelverplaatsing" van de feitelijke leiding van de Holding BV's. 

     

    Voor zover mij bekend moet je die verhuizing dan wel doorgeven aan de Nederlandse KvK en dien je je BV ook in te schrijven bij de lokale Kamer van Koophandel in je buitenlandse woonplaats.

     

     

  10. Op 3-4-2024 om 16:36, compiler zei:

    -Do all the shareholders need to receive a DGA salary from either our BV or from their holdings? Or is it enough for only of them get a DGA salary?

     

     

    Please note:

     

    A DGA who cannot prevent his or her own dismissal is (usually) compulsorily socially insured against unemployment and long-term illness. The operating company must pay social security contributions for this.

     

    (This applies to both you and the 15% shareholder, but it can easily be avoided for you by including a provision in the articles of association that decisions on dismissal of a director must be taken by a majority of 2/3: with 35% shares you can you can then prevent your own dismissal)

  11. 4 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

    De vennoot heeft hier mijns inziens, mede gelet op de daartoe ontbrekende vastlegging van afspraken, weinig gezag over.

     

    Uitgezonderd als die andere werkzaamheden een inbreuk zouden vormen op het bedrijfsdebiet.

     

    Een opdracht buiten de BV uitvoeren die je normaliter binnen die BV uitvoert of geacht wordt uit te voeren, of een opdracht die je hebt gekregen dankzij de contacten en diensten van de BV, behoren tot dat bedrijfsdebiet. 

     

     

  12. Nabrander in een anderhalf jaar inactief topic op basis van voortschrijdend inzicht

     

    Recht op deelname aan de vrijwillige verzekeringen (Ziektewet en of WIA) ontstaat pas na

    • 1 jaar bij een full time dienstverband waar je verplicht sociaal verzekerd bent
    • 3 jaar bij een part time dienstverband waar je verplicht sociaal verzekerd bent 

    Zie voorwaarden vrijwillige verzekering UWV, artikel 1, lid 2 sub C:

     

    Kortom: een part time dienstverband zoals TS hier voorstelt werkt niet binnen 1 jaar, je zult dat minstens 3 jaar moeten volhouden. En dan nog zal na 3 jaar de hamvraag worden of zijn: kun je alleen je sociaal verzekerde inkomen afdekken, of je volledige winst. 

     

     

  13. @Leon85, allereerst welkom op Higherlevel. 

     

     

    1 uur geleden, Leon85 zei:

    Kan ik hiervoor extra aandelen kopen (maar heb al 100%), of de prijs ervan wijzigen zodat ik meer geld in kan brengen? 

     

    Je kunt als BV extra aandelen uitgeven. Betekent wel weer een akte, aanpassing aandeelhoudersregister,  een nota van de notaris. etc. Niet de meest voor de hand liggende optie.

     

    1 uur geleden, Leon85 zei:

    Of is dat gewoon een kwestie van een paar duizend overmaken en klaar, als "schenking"  o.i.d?

     

    Geen schenking maar een informele kapitaalstorting.  Feitelijk agio (extra waarde) op al uitgegeven aandelen.

     

    Houdt er wel rekening mee dat storten erg makkelijk kan, maar je voor het weer opnemen van agio alsnog  naar de notaris moet en dan 2 aktes nodig hebt : agio moet dan  eerst worden omgezet in aandelenkapitaal, en het aandelenkapitaal daarna weer worden verminderd.

  14. 41 minuten geleden, spruce zei:

    en met een zakelijke autoverzekering mis ik misschien mijn opgebouwde schadevrije jaren.

     

    Niet als je die schadevrije jaren ook vrij beschikbaar hebt (m.a.w. ze niet tegelijkertijd ook op een andere actieve autoverzekering geregistreerd staan)

     

    Quote

    Als je met de verzekeringen belt verdwijn je voor je het weet in een grijs kenteken verhaal of ze zeggen "we doen geen zakelijke autoverzekeringen"

     

    Dat krijg je als je belt met particuliere budgetverzekeraars. Als je belt met algemene of zakelijke verzekeraars (zoals Centraal Beheer, ASR, NN, Allianz, Turien) etc. dan krijg je een offerte voor een zakelijke autoverzekering. 

     

    (Ik rijd zelf ook een youngtimer. Zakelijk verzekeren was voor mij een stuk goedkoper dan particulier, ben nu verzekerd bij Avéro Achmea)

  15. Op 28-2-2024 om 10:31, Freeaqingme zei:

    ik gok dat de AOV voor ondernemers daar ook onderdeel van zal zijn.

     

    Klopt, dit betreft het advies van de commissie Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstel (OCTAS).  OCTAS heeft een advies uitgebracht over het hele huidige stelsel van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en voorzieningen. Dat gaat voornamelijk over werkgevers en werknemers, maar raakt ook ondernemers. 

     

    OCTAS constateert dat het huidige stelsel veel te complex is en stelt 3 alternatieven voor:

     

    1) Huidig stelsel beter 

    In deze variant stelt OCTAS een flink aantal maatregelen voor om het huidige stelsel minder complex, menselijker en begrijpelijker te maken. Zo wordt de WIA eenvoudiger door onder meer uit te gaan van één in plaats van de huidige drie regelingen. Ook komen door een regeling voor zelfstandigen en een lagere drempel voor arbeidsongeschiktheid meer mensen in aanmerking voor de WIA. Vooral mensen die eerder een flexibel contract hadden met een laag inkomen, hebben baat bij deze maatregelen.

     

    2) ‘Werk staat voorop’

    In deze variant ligt de nadruk op wat mensen wél kunnen, in plaats van wat ze níet kunnen. In deze variant schetst OCTAS een werkwijze waar eerst gekeken wordt naar de mogelijkheden van re-integratie. Tijdens deze periode van 3 tot 5 jaar ontvangt iemand een re-integratieuitkering. Zo wordt voorkomen dat iemand snel het label ‘arbeidsongeschikt’ krijgt. Daarna volgt de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling. Mensen waarvan re-integratie niet haalbaar blijkt komen dan in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidseinduitkering (AO-einduitkering).

     

    3) Basis voor alle werkenden

    Zowel werknemers als zelfstandigen komen in dezelfde regeling terecht. Alle werkenden worden in deze variant op dezelfde manier beoordeeld, ondersteund en begeleid naar eventuele re-integratie. Eén regeling beoogt het stelsel geschikter te maken voor mensen die afwisselend of tegelijkertijd werken in loondienst en werken als zelfstandige. Voor werkenden is er een verplichte aanvullende verzekering, waardoor hun inkomensbescherming weinig verandert ten opzichte van de variant ‘huidig stelsel beter’.

     

     In variant 3 komt de huidige verplichte AOV feitelijk te vervallen, want wordt vervangen door een basisdekking voor iedereen. Die dekking zal dan mogelijk wel lager zijn (op bijstandsniveau ipv minimum loon).

     

    vakbond FNV heeft al aangegeven niets voor deze derde variant te voelen en ziet liever dat de verplichte AOV  zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Enerzijds omdat FNV niets voelt voor minder onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen, anderzijds omdat de verplichte AOV voor de sociale partners vooral bedoeld was om zelfstandigen duurder te maken. 

     

    Voor wie het rapport zelf wil lezen: zie bijlage

     

     

     

     

    Bijlage 1. Eindrapport OCTAS - Toekomst van het Arbeidsongeschiktheidsstelsel.pdf

  16. Een oplettend lid maakte me erop attent dat in mijn handtekening per abuis een verkeerde datum stond. Voor de goede orde dus: het webinar is dus op woensdagavond 13 maart. 

     

    Verder nuttig om te weten: woensdagavond 13 maart vertel ik je niet alleen de feiten over de verplichte AOV, maar reken ik je ook voor hoe "goedkoop" die zogenaamde snelle online aanbieders (waar je geen ""dure adviseur"" bij nodig hebt 😉 ) nu echt zijn.

    En ik vertel je hoe je een schenkkring zoals SamSamKring kunt combineren met een AOV en toch een uitkering kunt krijgen bij bij bevallingsverlof.

    En last but not least ga ik je iets vertellen over de aankomende internetconsultatie en hoe jij als zelfstandige daarin een belangrijke rol kunt spellen voor jezelf en alle andere ondernemers.

    Kun je niet woensdagavond? Meld je dan toch aan: je krijgt dan na het webinar de link toegestuurd waarmee je de opname kunt terugkijken op een moment dat jou past. (en mocht je daarna nog vragen hebben, stel ze mij of SamSamKring dan gerust.

    PS: aanmelden kan hier: aanmeldlink

  17. Datum evenement: 13-03-24
    Tijdstip: 20:00
    Locatie: online
    Prijs: gratis
    Organisator: Norbert Bakker (B2Bsure) en SamSamKring
    Website link naar meer informatie en aanmelden evenement:
    Samenvatting event:

     

     

    Helaas zijn er wat partijen die spookverhalen vertellen en daarmee sommige ZZP’ers de stuipen op het lijf jagen. “Je MOET NU iets doen, ANDERS”… 

     

    Gelukkig zit het zo niet in elkaar, je hoeft nu niet per se iets te doen, maar als je toch al aan het twijfelen bent, is 2024 wel een geschikt moment om je te gaan oriënteren.

     

    Ook zijn er snelle online aanbieders die met veel marketingbudget suggereren dat je binnen 15 minuten een goedkope en goede AOV dekking kunt afsluiten waarmee je de veel duurdere verplichte AOV kunt oplopen 

     

    Goedkoop blijkt vaak duurkoop. Wie zich laat verleiden tot een snel online aanbod zonder bredere oriëntatie blijkt vaak slechter en zelfs duurder uit. 

     

    Wij zijn uitstekend op de hoogte van de  meest actuele plannen voor de verplichte AOV en brengen je het feitelijke verhaal. En natuurlijk gaan wij ook iets vertellen over waarom het verstandig is nu al iets te regelen. En waarom je dat in combinatie met SamSamkring kunt doen.

     

    Ook krijgt iedere deelnemer het aanbod om een geheel vrijblijvende (en kosteloze!) persoonlijke indicatie te krijgen van de kosten en mogelijkheden van een goede AOV in combinatie met SamSamKring. 

     

    Schrijf je in voor onze live webinar, leuk als je er bij bent!

    En… Hoort zegt het voort!

     

    Deze live webinar is een samenwerking tussen B2Bsure en SamSamkring. Je krijgt een toelichting op de impact van de verplichte AOV op ondernemers en een uitleg over de werking van SamSamkring (schenkkring). Alle ruimte voor vragen tijdens de webinar!

     

    image.png.01f44a8e92d8ec1a1ffdf641aafec59c.png

  18. 3 uur geleden, Martin de Ruiter zei:

    Issue is natuurlijk dat je vanuit de BV ook een inkomen moet geven. Die moet dus wel gevoed bijven. Blijf het lastig vinden.

     

    Als je een bepaalde periode geen arbeid verricht voor de BV omdat je die periode elders in loondienst bent, hoef je jezelf voor zover mij bekend ook geen DGA salaris over die periode uit te keren. 

     

    Toegegeven: is suboptimaal, dus ik ben benieuwd of er betere werkende oplossingen zijn. 

  19. 2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

    Waarom richt je van niet een consultancy bureau op?

    Of een VOF bestaande uit BV's. Daar hoef je niet moeilijk over te doen

     

    Ik denk dat de moeilijkheid bestaat uit het aantonen van een dienstverband met werknemersverzekeringen: een VOF met BV's wordt meestal juist gebruikt als je het dienstverband met de werkmij en de sociale verzekeringsplicht wilt vermijden.

     

    33 minuten geleden, Martin de Ruiter zei:

    De vraag is of dit is toegestaan en daarmee het probleem is opgelost.

     

    Toegestaan lijkt me wel, maar op het probleem is opgelost hangt af van de vragen/eisen van de opdrachtgever: ik ken ook opdrachtgevers die geen aanmerkelijk belanghouders willen aannemen, ook niet vanuit een DUBV.

     

    Ik zie meer  ondernemers tegenwoordig kiezen voor hybride ondernemerschap: af en toe een leuke opdracht in loondienst aannemen en daarnaast blijven freelancen als zelfstandige. Heeft voor IB-ondernemers wel gevolgen voor urencriterium en zelfstandigenaftrek en is soms lastig met je AOV, maar kennelijk is dat de enige manier om met deze opdrachtgevers te kunnen samenwerken. 

     

    Dus als er goede werkbare alternatieven zijn, dan houd ik mij aanbevolen! 

     

  20. 16 uur geleden, Rik · zei:

    O, ik zie nu dat er nog meer keuzes zijn afhankelijk van of het om een polis van voor 2014 gaat.

     

    Rik ·, het gaat hier niet om een polis. Dit is een een lijfrentevoorziening die - als deze afgestort wordt - moet voldoen aan de fiscale regels op datum afstorting.. 

     

    Idem als het een FOR betreft: dat is ook geen polis maar een fiscale reserve: de polis of lijfrente ontstaat dan pas op het moment van afstorten in een lijfrente 

     

    16 uur geleden, Rik · zei:

    Al die regels zijn dus schijnbaar in 2014 op de schop genomen.

     

    De grootste wijzigingen zijn  16-10-1990 en 2014 inderdaad

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.