Jump to content

FRM

Senior
 • Content Count

  49
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  financiering
  juridi
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Wanneer je iets verkoopt dat met een creditcard betaald wordt maak je de volgende journaalpost: Creditcards (= kruispost) aan Omzet Wanneer het bedrag van de creditcard binnenkomt op de bank maar je de volgende journaalpost: Bank Provisie creditcards aan Creditcards De kruispost creditcards moet min of meer op nihil tegen elkaar weglopen. Het werkt in feite hetzelfde als met geld van de ene naar de andere bankrekening storten. Je boekt het een keer debet en een keer credit op kruisposten, dus per saldo 0. Als jij dus de provisie er nog nooit uit hebt gehaald moet je toch wel een redelijk verschil op de kruispostrekening Creditcards hebben staan ? Ik zie wel eens bankafschriften waarop creditcardbetalingen (Paysquare, BS, Visa etc.) binnenkomen. Meestal staat er dan in de omschrijving van de betaling een verwerkingsdatum (de datum van verkoop via creditcard), een netto-bedrag en een provisie die de creditcardinstantie inhoudt op de uitbetaling. Voorbeeld: Verkoop via creditcard: 100 Provisie: 2 Netto ontvangst via bank: 98 Journaalpost: 1100 Bank 98 4496 Provisie creditcardinstanties 2 Aan 2151 creditcards 100 In die provisie zit volgens mij geen BTW.
 2. Het is onmogelijk om zomaar 'ff' wat omzetschetsen en kostenschetsen te produceren zonder allerhande achterliggende informatie. Zoals aangegeven dient er gedegen onderzoek plaats te vinden (door specialisten) omtrent te verwachten omzetten. Hierbij speelt de (markt)omgeving natuurlijk een grote rol. Ik denk dat de W&V rekening er ongeveer als volgt uit zal zien: Omzet Kostprijs omzet: - Inkoop dranken en voedsel; - Inhuur muziekanten/DJ-s, muziekrechten etc.; - Inkoop hulpmaterialen (glazen, rietjes etc.) Personeelskosten - Loonkosten; - Werkkleding Afschrijvingen: - Gebouw; - Inventaris; - Vervoermiddelen; - Pand (optioneel). Huisvestingskosten: - Huur; - G/w/e; - Onderhoudskosten; - Aanschaffingen kleine spullen; - (Gemeentelijke) belastingen; - Schoonmaakkosten; - Verzekeringen inventaris en pand; Kantoorkosten: - Telefoonkosten; - Contributies en abonnementen. Verkoopkosten: - Reclame Autokosten (optioneel): - Brandstof; - Onderhoud; - MRB. Algemene kosten: - Beveiligingskosten; - Accountantskosten; Financiële baten/lasten: - Rente r/c bank; - Rente leningen; - Bankkosten.
 3. Een echte fiscalist is niet hetzelfde als een boekhouder. Een fiscalist weet doorgaans wel e.e.a. van boekhouden af, en andersom weet een boekhouder ook doorgaans aardig wat van fiscaliteit af. Zolang het niet al te ingewikkeld is qua fiscaliteit heb je geen fiscalist nodig, maar een boekhouder die ook in staat is een degelijke fiscale aangifte samen te stellen. Daarvan zijn er genoeg voorhanden en dit hoeft echt niet altijd een accountant te zijn. Overigens is een uurtarief van 50 euro voor een relatiemanager (waarmee jij om de tafel zit) zeer laag. De feitelijke werkzaamheden (aangifte samenstellen etc.) worden wellicht uitgevoerd door iemand met een uurtarief van 50 euro.
 4. Juist niet :P Tevens is het wel raadzaam om als ondernemer zelf het e.e.a. van je administratie af te weten. Dat je de feitelijke boekhouding uitbesteed aan een administratiekantoor/accountantskantoor is verstandig omdat je jezelf dan beter kan focusssen op de kernactiviteiten van je onderneming, het ondernemen etc.
 5. @nielx: Duidelijk, zonder meer WUO.
 6. Wat zijn de resultaten van de activiteiten als kunstenaar in de afgelopen jaren (positief/negatief en in welke mate) en wat zijn de toekomstverwachtingen qua winst ? Dit speelt een grote rol bij bepaling ROW of WUO.
 7. Hangen de adviesactiviteiten in je EMZ samen met het op te richten technologiebedrijf ?
 8. Een etentje in het kader van je activiteiten als ZZP-er valt onder representatiekosten. Deze zijn voor 73,5% aftrekbaar. Je maakt dus de boeking: Representatiekosten 100% Aan bank 100% Bij je aangifte IB tel je het niet-aftrekbare deel (26,5%) op bij je winst. In het aangiftepakket vind je ergens een appart invoerveld voor beperkt- en niet-aftrekbare kosten. Relatiegeschenken worden hetzelfde behandeld als representatiekosten. Overigens wel even rekening houden met de BTW. BTW op zakendiners mag je niet terugvorderen. Ten aanzien van de BTW op relatiegeschenken geldt volgens mij dat je deze wel mag terugvragen wanneer je in het jaar voor niet meer dan € 227 ex. BTW aan de betreffende persoon schenkt middels een relatiegeschenk.
 9. Ja, dat zijn bedreigingen, of heel misschien kansen. Ik zou ze zeker meenemen. Ik vraag mij af of een e-mail gaat werken bij iemand die een betalingsachterstand heeft, ik voorzie dat mensen gaan zeggen dat ze email niet ontvangen hebben. Met de huidige digitalisering zou het daarnaast ook wél kunnen werken, maar daar durf ik in ieder geval geen uitspraak over te doen.
 10. Een externe analyse omvat factoren waar de onderneming niet direct of in zeer beperkte mate invloed op kan uitoefenen. De meso- en macrofactoren dus. Als je het relateerd aan een SWOT omvat een externe analyse kansen en bedreigingen van een onderneming. Voor het maken van een externe analyse kan je DESTEP gebruiken. Dit staat voor demografie, economie, sociaal-cultureel, technologisch, ecologisch en politiek/juridisch. Ik zou ook de elementen uit het 5-krachten model van Porter meenemen in de externe analyse: 1. Kracht van de leveranciers; 2. Kracht van de afnemers; 3. Concurrentie in de markt; 4. Bedreiging nieuwe toetreders; 5. Substituten.
 11. Mogelijk dat hij voor jou een jaarrekening heeft gemaakt of iets wat daar op lijkt, dus een balans en W&V rekening met toelichting ? Opnames/stortingen kan je terugvinden op de bankafschriften en op de eventuele kasbladen. Kleine kans dat er geen privemutaties zijn. Je moet immers ergens van leven als ondernemer zijnde en daarvoor haal je bij een EMZ vaak geld uit de kas/van de bank. Overigens wil ik je voor 2012 meegeven ervoor te zorgen dat je een deugdelijke administratie inricht waarin je alles eenvoudig kunt terugzoeken. En dat je een duidelijk overzicht houdt in BTW aangiften versus betalingen.
 12. Als het goed is houd je een boekhouding bij waarin je onder meer verwerkt wat je prive opneemt (dat kan in geld en in goederen zijn) en wat je prive stort (dat zijn bijvoorbeeld zakelijke kosten die je via prive betaald). Eigen vermogen wordt bepaald door het eigen vermogen per begin boekjaar en daarop corrigeer je prive opnames/stortingen en het winstsaldo (dit kan ook een verlies zijn).
 13. Dat jij jezelf ondernemer vindt snap ik, maar ben je ook ondernemer volgens de belastingdienst ? Heb je al eerder met je bedrijf winst uit onderneming aangegeven ? Bij winst uit onderneming kan je gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling en mogelijk de zelfstandigenaftrek. Via inkomen uit dienstbetrekking krijg je wellicht een deel van de ingehouden loonheffing terug.
 14. Beste Janton, Wanneer jij werkzaamheden in dienstverband verricht draagt de werkgever loonheffing en premies volksverzekeringen af. Dit is dan globaal gezien volgens jou 350 euro, want je krijgt 1.400 uitbetaald, terwijl je brutoloon 1.750 is. Als je het via je bedrijf doet krijg je 1.750 op je zakelijke rekening gestort wat je boekt als omzet. Omzet - kostprijs omzet - bedrijfskosten = winst. Die winst is bij jou belast in box I als Winst uit onderneming, er vanuit gaande dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Dit ook buitenom ondernemersfaciliteiten zoals zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling etc. Als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dien je de opbrengsten en kosten van je bedrijfje aan te geven als resultaat uit overige werkzaamheden, wat net als winst uit onderneming bij jou in box I wordt belast. In plaats van loon uit dienstbetrekking is je inkomen nu winst uit onderneming of resultaat overige werkzaamheden. Daarover dien je belasting te betalen. Wanneer je te maken hebt met verlies betaal je geen belasting. Dit terwijl er bij de dienstbetrekking wel loonheffing en premies ingehouden worden.
 15. Was er uberhaupt sprake van een zakelijke bankrekening, of verliep alles via de prive-bankrekening ? (kan ik me nauwelijks voorstellen, maartoch) Ten aanzien van de BTW kan je volgens mij niet zowel debet als credit een saldo hebben staan, credit hoort te staan 45 schuld, mits de getallen kloppen. Balanstotaal zou dan volgens mij 0 zijn.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept