ii

Senior
  • Aantal berichten

    38
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door ii

  1. 11,5% van de vraagprijs zelf kunnen financieren is niet veel, maar maakt het geheel niet perse onmogelijk. Kan je iets meer vertellen over de waardering op 325.000? Wat zijn de verwachte vrije kasstromen, wat is de huidige vermogenskostenvoet? Als je rente en aflossing over 5-10 jaar met 88,5% van 325.000 berekent, maakt het bedrijf dan nog winst? En behoudt het een positieve kasstroom? Hoeveel blijft er over voor herinvesteringen in het bedrijf & opvang werkkapitaal? Los van ‘op afkoop kopen’ zoals je noemt, kan je de huidig eigenaar ook een achtergestelde lening laten verstrekken voor het gedeelte dat je niet zelf en met bankfinanciering kunt financieren. Zulks behoudens de resultaten van het bedrijf uiteraard.
  2. Je noemt enkel de omzet, wat meer relevant is zijn de kasstromen die het bedrijf (of de site) genereert. Zulks samen met de vermogenskostenvoet (zeg maar het risico) bepaalt volgens de theorieboekjes de waarde van je bedrijf. Wat tegenwoordig ook meespeelt is de financierbaarheid. Leuk als het bedrijf 4 keer meer waard is dan de beste koper kan financieren, maar verkopen lukt dan niet. Zoals TwaBla al zegt: “Jouw site / onderneming is voor sommige kopers meer waard dan anderen.”. Kasstromen en risico zijn eigenaarafhankelijk, vandaar dat waardes voor bedrijven per eigenaar verschillen. Als de site een hogere waarde in andere handen heeft (bijvoorbeeld omdat iemand anders er nog hogere kasstromen tegen een lager risico mee kan genereren), kan deze jou een prijs boven jouw waarde betalen (waardecreatie voor jou, je wordt immers enkel beter van een overname als je een bedrijf voor meer verkoopt dan het voor jou waard is), en kan de koper er zelf ook beter van worden (deze betaalt immers een prijs onder zijn waarde). Er zijn genoeg bedrijfsovernameadviseurs te vinden die je bij kunnen staan. Spreek bijvoorbeeld een fee af die gebaseerd is het verschil tussen de prijs en de waarde van je bedrijf. Reken maar dat een bedrijfsovernameadviseur dan gestimuleerd wordt een zo hoog mogelijke prijs te onderhandelen!
  3. Kwaliteit in de ogen van de afnemer is wanneer je product minimaal voldoet aan zijn verwachtingen. Het INK-model en het SERVQUAL-model komen bij mij als meest relevant naar boven. http://nl.wikipedia.org/wiki/INK-model http://nl.wikipedia.org/wiki/SERVQUAL-model Vooral het SERVQUAL-model is van toepassing op het vertalen van kwaliteit als verkoopargument naar de perceptie van de klant. Geen gap, dan is de klant het met je eens en voegt kwaliteit als verkoopargument waarde toe.
  4. Waarom SEO of Google Adwords? Waarom niet SEO en Google Adwords? Een goede seo verhoogt veelal de kwaliteitsscore van keywords in Google Adwords en verlaagt daarmee de kosten per klik. Synergievoordelen zijn vooral te behalen als je beide inzet.
  5. Lastige vraag waarop ik niet direct een sluitend antwoord weet. Zoals je meldt, het is vrij nieuwe materie waar niet heel veel bedrijven mee te maken hebben. De AFM kent een ondernemersloket dat telefonisch bereikbaar is. Hier kan je terecht voor vragen omtrent vergunningplicht in zowel Nederland als andere Europese landen. Soms geldt een Nederlandse vergunning direct als Europees paspoort. Mogelijk kan je het via deze hoek afdekken. Het Ondernemersloket is bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur, via telefoonnummer 0800 - 6800 680 (gratis).
  6. Betaling is geen voorwaarde voor eigendomsoverdracht. Met terughalen zonder dat dit consequenties kan hebben ben ik het niet eens.
  7. Ik ga uit van een overeenkomst volgens Nederlands recht. Dus een overeenkomst met je in Amerika gevestigde afnemer volgens Nederlands recht. Je AV voorzien in de mogelijkheid de incassokosten op de debiteur te verhalen. Hier is niets vreemds aan. Ook zonder deze melding in de AV mag dit. Wat niet mag is je debiteur meer factureren dan het maximum volgens de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten. Geen nood, er zijn zat incassobureaus die werken op basis van no cure no pay, zonder bij succes een gedeelte van de vordering in te houden. Dit is wat ik in mijn eerste post bedoelde.
  8. En daar sla je de plank mis. Incassokosten zijn bij no cure no pay veelal reeds gemaximaliseerd voor de debiteur. De debiteur mag geen kosten gefactureerd krijgen boven de maximale incassokosten volgens de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten. Als een no cure no pay-aanbieder dus succes heeft en reeds de maximale incassokosten aan de debiteur heeft gefactureerd + 25% van de uitstaande vordering van jou, dan mag jij deze 25% niet doorfactureren aan je debiteur. Deze is immers reeds aan een maximum gehouden. Deze 25% vormt dan verplicht verlies voor jou.
  9. Ja, dat begrijp ik. En dat impliceert wel kosten bij een behaald succes. En de hoogte van deze kosten verschilt per incassobureau hetgeen een aandachtspunt oplevert. Het risico van het werken volgens no cure no pay dient immers ook verdisconteerd te worden. Het kan de opdrachtgever zo 25% van de vordering van opdrachtgever kosten, wat als ongewenst ervaren kan worden. Deze dient dit gedeelte immers als verlies te boeken. Het is puur een aandachtspunt voor TS.
  10. Het pay-gedeelte van no cure no pay verschilt van incassobureau tot incassobureau. Soms betaalt de opdrachtgever niets bij succes en betaalt de debiteur alle kosten. In andere gevallen betaalt zowel de debiteur als de opdrachtgever bij succes, hetgeen negatiever voor de opdrachtgever is dan wanneer deze niets zou moeten betalen. TS heeft het over "liefst op basis van no cure no pay". Dit vormde voor mij aanleiding bovenstaande te meldden.
  11. Overigens betekent “no cure no pay” niet altijd wat cliënten verwachten. Verwacht hieromtrent is meestal dat de debiteur de kosten van het incassobureau gefactureerd krijgt. Soms houdt een incassobureau echter tevens een deel van de openstaande vordering in als succesfee. Je krijgt dan minder dan de uit handen gegeven vordering uitgekeerd, en moet een deel als verlies nemen. Bekijk daarom altijd de algemene voorwaarden van het incassobureau.
  12. De nieuwe regels hebben inderdaad een enorme impact. Voorheen was automatische incasso in sommige Europese landen geheel niet mogelijk. Deze landen gaan er op vooruit. In Nederland was het al jaren mogelijk, maar de nieuwe regels zorgen wel voor een beperking van de huidige mogelijkheden. Ik denk als gevolg van het standaardiseren, en niet zozeer om het minder aantrekkelijk te maken. Hoe je het wendt of keert, momenteel kan er van willekeurige rekeningen binnen het mandaat van de automatische incasso-overeenkomst afgeschreven worden. Rekeningnummer, naam incassant en bedrag is alles dat ingevuld moet worden in internet bankieren. Los van uitgebreide storneringsmogelijkheden neemt dit risico’s mee en maakt het fraudegevoelig. De nieuwe regels zijn een gegeven. Die kan je als ondernemer niet beïnvloeden. Rest dus opvolgen of alternatieven inzetten.
  13. Automatische incasso wordt een Europees product, hetgeen aanzienlijke veranderingen met de huidige status quo impliceert. Handtekening was al verplicht, ook al werd dit niet altijd opgevolgd (ook bij incasso-opdracht opgeven is het geen vereiste in internet bankieren), en wordt echt een strikte verplichting. Telefonische machtiging is vanaf 1 februari volgend jaar verleden tijd. Evenals machtiging via internet (al komt er mogelijk een digitale ondertekeningingsmogelijkheid met de muis of een e-mandate, maar dat is nog niet zeker). Klanten moeten machtigingsformulier opgestuurd krijgen en deze ondertekend terugsturen. Vervolgens moet opdrachtgever deze controleren (handmatig). Daarna moet klant 14 dagen voor het afschrijven genotificeerd worden van de aanstaande incasso. Gaat e.e.a. niet volgens de regels? Dan kan klant de 13 maanden daarna de betaling storneren.
  14. Een openstaande factuur is slechts 1 variabele. Wat reeds met debiteur gecommuniceerd is, het contract, eventuele voldane deelbetalingen e.d. zijn ook variabelen die bij een incassotraject horen. Je systeem moet hier rekening mee houden, anders is het niet volledig te benutten. Incassobureaus moeten ook met jouw systeem willen werken. Ik weet dan ook niet of je voor de makkelijkste optie moet gaan. Qua module is een webbased - goed beveiligde - applicatie voor invoer gegeven op jullie eigen server i.c.m. XML-functie voor migratie van de gegevens naar het incassobureau een goede optie. Wanneer een incassobureau de opdracht niet accepteert kan je eenvoudig migreren naar andere aanbieders. Ook zou je een soort offertesysteem kunnen maken op deze manier. De XML-functie kan je dan op userid-niveau beveiligen. Let uiteraard wel op privacyvoorwaarden. Incassobureaus gebruiken verschillende soorten softwarepakketten. Sommige zijn geschikt voor XML, andere niet. Eventueel zou je ook een front-endapplicatie kunnen maken zodat een incassobureau met een niet geschikt softwarepakket toch gebruik kan maken van je dienstverlening (tegen vergoeding van een additionele fee uiteraard).
  15. Aan het einde van de rit wil je waarschijnlijk je bedrijf verkopen. Hoe functioneert dit met jouw naam als bedrijfsnaam? In sommige sectoren levert dit geen problemen op, bij ander juist weer wel. Wat zijn precies je bedrijfsactiviteiten?
  16. ◾Hoe zou een investeerder (over een aantal jaar) omgaan met de waardering van de goodwill van de abonnementen? Zou hij deze waarde toekennen aan het bedrijf? Een investeerder waardeert toekomstige vrije kasstromen voortkomend uit de goodwill door deze te verdisconteren met de bijbehorende risicograad. Zo komt er een waarde uit, uitgedrukt in de waarde alsof je het kapitaal vandaag zou ontvangen. Een investeerder neemt deze dus mee in het bepalen van de economische waarde van het bedrijf (of zou dit moeten doen). Veel belangrijker is dat jij niet moet verkopen zonder dat de waarde hiervan wordt meegenomen in de waardering (soms is een bedrijf houden waardecreërender dan verkopen, bijvoorbeeld wanneer je een prijs onder je waarde geboden wordt). ◾Als jullie de getallen lezen, vind je dit dan laag/zorgwekkend? (Met de huidige waardering zou het namelijk neerkomen, alleen uitgaande van de winst, op een terugverdientijd van 29,5 jaar Er zijn te weinig getallen om hier iets zinvols over te zeggen. Veel is afhankelijk van hoe jij de cijfers kunt gaan verbeteren. Wel is het zo dat het gemakkelijker is waarde te creëren met een bedrijf met een laag rendement op geïnvesteerd vermogen. Rendement op geïnvesteerd vermogen verhogen van 4% richting 8% levert een veel hogere waarde van het bedrijf op dan het verhogen van rendement op geïnvesteerd vermogen van 40% naar 44%. Je stapt in (als het goed is) op basis van maximaal een prijs gelijk aan je waarde. Als je daarna het rendement op geïnvesteerd vermogen verhoogt, en hiermee de waarde van het bedrijf verhoogt, kan je dit zien als de waardestijging van je belang. ◾Het hebben van maximaal 49% van de aandelen brengt allerlei nadelen met zich mee, zoals geen zeggenschap over.... de managementfee, divident enz? Wel/geen controle kent beide een prijs. Het verkrijgen van controle gaat waarschijnlijk gepaard met het betalen van een controlepremium. Wat van belang voor je is, is of het belang dat je kunt kopen, kunt kopen voor een prijs onder je waarde. Minder vertrouwen in de 51%-belanghouder? Dan levert dit je een hogere kostenvoet op en daarmee een lagere waarde voor het belang. Zolang je geen prijs biedt boven je waarde zit je goed. ◾Is dit een slimme constructie? Onvoldoende info ◾Wat vinden jullie van de Discounted Cashflow methode? Zeer goede methode. Voornamelijk omdat het rekeninghoudt met de tijdswaarde van geld. ◾Waar zou ik voor advies terecht kunnen? Wellicht heb jij goede ervaringen met iemand hier op het Forum? Er zijn veel bedrijven die zich bezighouden met bedrijfswaarderingen. Bv. een accountant, een register valuator of een fusie- en overnameadvieskantoor. Wel geldt hier dat je het kaf van het koren moet scheiden.
  17. Export is wel belast met btw, maar er geldt een speciaal tarief van 0%. Export, dus brengen van goederen buiten de EU of opslaan in douane-depot). 1. Omzetbelasting in rekening brengen 2. Bij uitvoer mag deze op 0% worden gesteld. 3. Omdat er sprake is van een belaste levering, behoudt de ondernemer zijn recht op vooraftrek. 4. Uitvoer moet worden aangetoond aan de hand van boeken en bescheiden.
  18. Daar speelt het onderwerp ‘onderneming’ (anders dan ondernemer), waarvoor één van de criteria deelname aan het maatschappelijk verkeer is. De lijn tussen resultaat uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden is wat moeilijk te leggen. Je hebt gelijk dat de ondernemersfaciliteiten enkel gelden wanneer je bedrijf als onderneming gekwalificeerd wordt. Het gaat erom welk fiscaal etiket je de werkzaamheden meegeeft. 1 klant impliceert veelal geen onderneming. Je hebt er nu 2. Als je verwacht dat dit aantal groeit, zou ik me geen zorgen maken. Blijven steken op 2 klanten is een grijs gebied waar helaas geen duidelijkheid over gegeven kan worden, daar het van de omstandigheden (en het humeur van de inspecteur) af zal hangen.
  19. Ondernemer ben je al als je rechtstreeks wordt verbonden voor verbintenissen van je onderneming. Ik denk dat je meer doelt op ondernemersfaciliteiten. Hiertoe is het urencriterium van belang (3:6 wet ib). als je voldoet aan het urencriterium zijn 3:67, 3:76, 3:77 & 3:78 van toepassing. Zie o.a. hier: http://wetten.overheid.nl/BWBR0011353/geldigheidsdatum_11-07-2013
  20. Officieel mag je geen privéabonnement zakelijk gebruiken. Maar het is niet zo dat dit in de praktijk niet gebeurt... Je medeondernemers in het business center waar je zit doelen waarschijnlijk op het activeren van een beschikbare lijn in het business center dat door KPN (als lijnbeheerder) geschiedt. In veel business centers is een verdeelkast aanwezig, en bij het selecteren van zowel de lijn door de lijnbeheerder en het hierop activeren van een internetabonnement door de internetprovider treden weleens problemen op. Zo activeert KPN dan bijvoorbeeld simpel gezegd lijn 1, en activeert bv. Online Internet het internetabonnement op lijn 2. Het is makkelijk op te lossen, maar het kost tijd en dat is wat het vervelend maakt. Maar: ook bij KPN als lijnbeheerder en KPN als internetprovider zijn de services gescheiden. Het is dus niet zo dat dit per definitie goed gaat bij KPN, en fout bij een andere provider. De aftrekbeperking van artikel 3:16 lid 2 sub a geldt enkel voor abonnementen in je woonruimte. Ik verwacht niet dat je belastingbeperkingen hebt bij het afsluiten van een privé-internetabonnement op je zakelijke adres. Je kunt ook gewoon je zakelijke bankgegevens invoeren. Of bedoel je met belastingnadelen wat anders? 3:16 lid 2 sub a. telefoonabonnementen met betrekking tot telefoonaansluitingen in zijn woonruimte
  21. Fout: Gewonen personenauto's zijn helaas uitgesloten van investeringsaftrek (3:45 ib) Correctie: bij 14% auto wel 3:20 ib.
  22. Ik kan het niet helemaal uit je post vissen, maar ik denk dat je bedoelt dat CVZ loonbeslag heeft gelegd. CVZ heeft dan beslag gelegd op de vordering die je ex-werknemer op jouw bedrijf had (derdenbeslag, in casu op het salaris). Het vervelende is dat het CVZ net als o.a. de Belastingdienst en het Centraal Justitieel incassobureau loonbeslag kunnen leggen zonder tussenkomst van de rechter. Als werkgever (inmiddels ex-werkgever, maar toen werkgever) ben je verplicht hieraan mee te werken. Doe je dit niet, dan kan je zelf aansprakelijk worden gesteld. De artikelen vind je hier (in de linkerkolom op de genoemde sites kan je doorklikken) Zorgverzekeringswet: http://wetten.overheid.nl/BWBR0018450/geldigheidsdatum_04-07-2013 Regeling zorgverzekering: http://wetten.overheid.nl/BWBR0018715/geldigheidsdatum_04-07-2013 Beleidsregels inning bestuursrechtelijke premie Zorgverzekeringswet 2012: http://wetten.overheid.nl/BWBR0031664/geldigheidsdatum_04-07-2013 Algemene wet bestuursrecht: http://wetten.overheid.nl/BWBR0005537/geldigheidsdatum_04-07-2013 Of je onder de vordering uit kan komen is afhankelijk van de situatie. De informatie die je in je post geeft is niet afdoende om hier een sluitend antwoord op te kunnen geven. Laat ik het zo zeggen: het CVZ staat er niet bekend om veel fouten met loonbeslag te maken. Laat je dus goed informeren over hoe deze situatie af te ronden.
  23. Bij de vorige willekeurige afschrijvingsregeling waren gebouwen uitgesloten. Ik kan het op de site van de belastingdienst zo snel niet vinden, maar het lijkt me dat deze in de huidige regeling wederom zijn uitgesloten. Verder mag je niet onbeperkt afschrijven op gebouwen, zie artikel 3:30a Wet IB (als je een bv hebt, is dit artikel overeenkomstig 8 wet vpb ook van toepassing)
  24. Overigens geldt het andersom ook. Als een Engelse webwinkel voor meer dan 100.000 euro levert in Nederland, geldt de plaats van aankomst (Nederland) als plaats van levering waardoor Nederlandse omzetbelasting berekend moet worden. Op de factuur zie je dan dus van een Engels bedrijf Nederlandse BTW berekenen, die het vervolgens afdraagt in Nederland. Artikel 5a Wet OB: Artikel 5a 1.In afwijking van artikel 5, eerste lid, onderdeel a, wordt de levering van goederen, andere dan nieuwe vervoermiddelen en andere dan goederen die worden geleverd met toepassing van een van de in de artikelen 312 tot en met 325 en 333 tot en met 340 van de BTW-richtlijn 2006 bedoelde bijzondere regelingen, die, direct of indirect, door of voor rekening van de ondernemer die de levering verricht worden verzonden of vervoerd uit een andere lid-staat dan die van aankomst van de verzending of het vervoer, verricht op de plaats van aankomst van de verzending of het vervoer. 2.Het eerste lid is alleen van toepassing op de levering van goederen aan afnemers als bedoeld in artikel 33, lid 1, onder a, van de BTW-richtlijn 2006. 3.Indien de in het eerste lid bedoelde goederen worden verzonden of vervoerd uit een derde-land en door de ondernemer die de levering verricht worden ingevoerd in een andere lid-staat dan die van aankomst van de verzending of het vervoer, worden deze goederen geacht te zijn verzonden of vervoerd vanuit de lid-staat van invoer. Artikel 5, tweede lid, is niet van toepassing. 4.Het eerste lid is niet van toepassing op leveringen van goederen, andere dan accijnsgoederen, die worden verzonden of vervoerd naar eenzelfde lid-staat, voor zover het totaal van de vergoedingen ter zake van deze leveringen in het lopende kalenderjaar niet meer beloopt dan het bedrag dat hiervoor bij ministeriële regeling voor die lid-staat is aangewezen, mits het totaal van de vergoedingen ter zake van dergelijke leveringen in het voorafgaande kalenderjaar niet meer heeft belopen dan dit bedrag. Voor goederen die worden verzonden of vervoerd naar Nederland geldt een drempelbedrag van € 100 000. 5.Ondernemers die leveringen verrichten als bedoeld in het vierde lid kunnen aan de inspecteur verzoeken om dat lid op hen niet van toepassing te doen zijn. Bij inwilliging van het verzoek geldt zulks tot wederopzegging door belanghebbende doch ten minste voor twee kalenderjaren. De inspecteur beslist op het verzoek bij voor bezwaar vatbare beschikking. Bij ministeriële regeling kunnen regels worden gesteld inzake de toepassing van dit lid.
  25. ii

    Aangifte VPB

    En hier ging iets fout bij het wijzigen van mijn bericht....
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.