tech & trade

Junior
  • Aantal berichten

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door tech & trade

  1. Welke volumes zit je aan te denken? In het buitenland laten produceren kan voordeliger zijn maar bij kleine volumes kunnen verzendkosten een aardig deel van het verschil opeten.
  2. Door enkel de negatieve voorbeelden naar voren te halen geeft het nogal een vertekend beeld. Denk ook eens aan de volgende zaken die door overheidsgeld gevonden/begonnen zijn: Satelliet navigatie. De Microchip. Het Internet. Google. Barcodes. (Dit zijn voorbeelden van de VS overheid, maar daar zijn wat makkelijker bronnen voor te vinden.) Ik zeg niet dat de overheid altijd goede keuzes maakt in waar ze het geld besteed, maar dat er soms nuttige zaken uitkomen kan niemand ontkennen. Fundamenteel onderzoek is lastig en kostbaar, er zitten te veel risico's aan om het voor bedrijven met commerciële doelstellingen interessant te maken. Maar een overheid kan dit wel financieren omdat het geen commerciële doelstelling heeft. Maar zich moet meten aan de maatschappelijke waarde voor zowel de huidige als toekomstige generaties. En instrumenten zoals WBSO zijn dan een interessante tussenvorm om bedrijven de richting te laten bepalen maar voor de overheid om steun te verlenen.
  3. Bij een online platform als TinyPic of WeTransfer komt zo gigantisch veel meer kijken dan enkel opslag en transmissie, ja je hebt daar mogelijk een voordeel van 30%, maar als dit het enige voordeel is en er geen kennis en capaciteit is om een publiek te bereiken en te vriend te houden ben ik skeptisch. Als je toch deze route op wilt: ga op zoek naar iemand die wel een dergelijk concept kan uitbouwen! Genoeg meet-ups (Hackers en Founders) en incubators (YES!Delft) waar je mensen met een dergelijk profiel vindt. Wil je het aan de grote jongens verkopen patenteer het dan eerst eens, vraag een NL patent aan met een nieuwheidsonderzoek (kost je misschien 5 a 6000 euro (geen 2 ton), en die voornaamste kosten zijn voor het schrijven van het patent, niet het nieuwheidsonderzoek) en als het inderdaad patenteerbaar is en het echt zo goed werkt als jij zegt, dan zijn er echt wel geldschieters te vinden (kijk eens op nvp.nl) die je willen helpen de kosten van het patenteren te dragen. Deze investeerders kunnen je vaak via, via ook weer helpen om het onder de juiste ogen te krijgen bij partijen met veel data. Overigens, heb je al eens contact gezocht met partijen zoal WeTransfer? Worden ze enthousiast als jij ze 30% besparing kan aanbieden? WeTransfer zit gewoon in Amsterdam, de eigenaren zijn bekend, wat let je? Bel het kantoor, email de oprichters, stuur een aangetekende brief desnoods.
  4. Vraag 1: Welke rechtsvorm Dit hangt normaal van heel erg veel omstandigheden af. Iedere soort onderneming heeft z'n voor- en nadelen, maar als je met meerdere co-founders gaat werken en intellectueel eigendom hebt zou ik al snel richting een BV met holding structuur gaan. Maar dit kan afhankelijk van de toekomst plannen en financiering overkill zijn. Vraag 2: Hoe co-founders Als jij denkt dat 19 mei te ver weg is om co-fouders te vinden, dan ben je nu al te laat. In eerdere technische start-ups heb ik m'n vingers goed gebrand door te snel met co-founders in zee te gaan, ik zou dit dan vooral ook niet te snel doen. Neem de tijd (denk eerder aan een (half) jaar dan twee weken), leer elkaar kennen, werk eerst eens samen voordat je aan de slag gaat voor het eggie. Daarnaast, een co-founder neem je niet aan, met een co-founder ga je samen ondernemen. Wil jij een werknemer voor aandelen, veel succes met deze te vinden, maar vind je ze: gebruik dan een BV met STAK om ze buiten de aandeelhoudersvergadering te houden. Hoe dat loonbelastingtechnisch werkt durf ik zo niet te zeggen, maar er zijn genoeg anderen op dit forum welke daar meer over weten.
  5. Roy, excuses, je hebt gelijk. Ik had je reactie beter moeten lezen!
  6. Heb je hier een bron voor? Wanneer ik op de website van de douane kijk moet je bij meer dan 300 stuks per maand toch echt antidump heffingen over, bijvoorbeeld, aluminium fiets frames betalen: http://gebruikstarief.douane.nl/8714911033 Tenzij dat men een vrijstelling heeft.
  7. Naast de terechte punten waar Mark op wijst, is het ook belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben hoeveel van dergelijke maskers je kan verkopen en hoe snel. Dit kan ook een reden zijn dat de verkoopprijs veel hoger is. Als een winkelier deze lang op voorraad moet hebben voordat hij ze kan verkopen zal hij er meer aan moeten verdienen ook al kan de productie prijs nog zo laag zijn. Hetzelfde geld voor de producent, als hij er per jaar niet veel van kan verkopen kan de productie prijs nog zo laag zijn, maar dan is het niet interessant het product te voeren tenzij hij er genoeg aan verdiend per jaar.
  8. Vreemd..? Ik heb er in 2 minuten al minstens 3 gevonden, oa hier Norbert, mogelijk mis ik iets maar als ik de vraag van Mark lees vraagt hij om een fabrikant. Op Amazon zie ik wel dat er andere merken verkocht worden, maar de fabrikant achter deze heb ik niet in 2 minuten googlen kunnen vinden en de partijen op Amazon zijn resellers/webshops naar het lijkt. Ik vind wel in 2 minuten een partij welke deze maskers op maat maken: Hoosier Face mask Maar deze is nog veel duurder dan het masker waar TS naar vraagt. Het zou me verbazen als een dergelijk product, ingekocht bij een fabrikant in land met lage loonkosten, meer dan een paar euro per stuk kost (bij het juiste volume).
  9. Laat ik mijn statement over wat de gek er voor geeft even nuanceren. Omdat het een BV is zul jij niet zomaar zonder toestemming van de andere aandeelhouder de aandelen mogen verkopen, dit betekend in de praktijk dat er dus grof 4 opties zijn: 1) je houdt de aandelen (dat zal de compagnon waarschijnlijk minder leuk vinden, hij doet dan 100% van het werk maar heeft maar 50% van het eigendom) 2) je compagnon koopt de aandelen (het is wat de gek er voor geeft, maar het alternatief voor jou is optie 1, wat je compagnon waarschijnlijk vervelend vindt) 3) er komt een 3e partij welke de aandelen koopt, hier moet jouw compagnon dan mee instemmen, dus misschien heeft hij iemand op het oog om jou te vervangen/verder te bouwen aan het bedrijf, dan kun je een prijs met diegene afspreken. 4) de BV koopt de aandelen terug, vergelijkbaar met optie 2, behalve dat je compagnon jouw geen geld geeft, maar het uit de BV komt, dit kan bijvoorbeeld ook in de vorm van een lening zijn die de BV over tijd aan jou aflost. Als het een bedrijf is met potentie zit er waarde in de aandelen, maar de vraag is hoe je die waarde er uit kan halen op een manier die voor jouw compagnon acceptabel is. Je zult dus in onderhandeling met je compagnon tot een waardering van het bedrijf moeten komen. Er zijn heel veel rekenmethoden voor, ik zou zeggen google er eens naar, maar uiteindelijk zul je ongeacht de methode er met je compagnon uit moeten komen. Maar zonder verdere overeenkomsten kun je altijd voor optie 1 gaan. Succes!
  10. Eerst een wedervraag: is er een aandeelhoudersovereenkomst opgesteld? Kun je zo maar uittreden als bestuurder: Bij de KvK kun je, als je daartoe bevoegd bent, jezelf uitschrijven als bestuurder. In een eerdere onderneming heb ik mezelf ook zonder problemen kunnen uitschrijven. Maar ik moest wel, ivm een aandeelhouders overeenkomst, mijn ontslag als bestuurder bespreken met de overige aandeelhouders. Is geld vragen reëel: Dat hangt van heel veel randvoorwaarden af, en in een situatie als deze is het meer "wat de gek er voor geeft" maar als ik het zo lees word er omzet gemaakt, en groeit deze, als deze significant is, en de EBITDA is positief zou je er toch zeker wel wat voor moeten kunnen vragen. Maar het hangt van de een aandeelhoudersovereenkomst en je mede aandeelhouder af of deze er ook wat voor wil geven. mmint stelt ook een terechte vraag, hoe ziet jouw compagnon de waarde van het bedrijf als jij er uit stapt met de 'kennis' ben jij te vervangen? Hoe zit het met de schuld: Als er een leenovereenkomst is opgesteld waar de BV voor getekend heeft zal de BV zich daar in principe aan moeten houden.
  11. Ik zou adviseren eerst eens goed de link welke Jean Ecogeneration heeft gedeeld goed doorlezen, daar worden de namen en links naar onderdelen leveranciers en one-stop shops gegeven, alsmede partijen welke het design op zich kunnen nemen. Hier is hij nogmaals: Design and make your own watch Succes!
  12. Hallo Ewout, Heb je al eens contact gezocht met winkeliers voor moslim kleding in Nederland? Mijn eerste stap (na het basis google werk) in deze zou zijn om een aantal winkeliers te bellen, verhaal uitleggen, vragen waar zij hun spullen inkopen, dit zou zonder al te veel werk een aantal contacten moeten kunnen opleveren. Succes!
  13. Om een beter idee te krijgen van de opties, is wat meer inzicht nuttig: Dus je hebt iets wat telefoonmakers aan de telefoon kunnen toevoegen om deze beter te maken? Is het software of hardware? En is dit iets wat de telefoon fabrikant zelf doet, of meer iets voor de toeleveranciers van de telefoon fabrikant (TSMC, Samsung etc)? Of is het meer een accessoire? Bedenk nu eens wat wil die telefoonmaker het liefste? Hoe kan jouw vinding ze hier bij helpen? Welke (soort) persoon binnen de organisatie is het juiste persoon om zoiets de organisatie in te dragen? Wat wil je zelf? Verkoop? Dat het een intern project word bij Samsung, en jij daar een baan krijgt het verder uit te werken? Dat het gelicenseerd word? En wat is het meest wenselijk voor de telefoonmaker?
  14. Beste Jesper, Om een grof idee te krijgen van de kosten, hier jouw voorbeeld berekening: Stel jouw onderdeel van 190Euro is een pc onderdeel welke valt onder gebruikstarief code 8473 5020 (dit is maar een voorbeeld, en heb ik snel en redelijk willekeurig uit een tabel gegrist!, zie: http://gebruikstarief.douane.nl/ voor meer informatie over gebruikstarieven). Hiervoor is voor import uit derde landen (waar China een onderdeel van is) geen import heffing op van toepassing, wel 21% BTW. Stel nu ook dat het jou 10 Euro aan verzend kosten (transport, verzekering etc), kost om de goederen naar Nederland te krijgen. Dan word de rekensom: 190 (product) + 10 (transport) = 200 Euro 200 + 0% import heffing = 200 Euro 200 (incl import heffing) + 21% BTW = 242 Euro Waarschijnlijk zul je wel iets meer kwijt zijn aan verzendkosten, en sommige goederen zullen aan een import heffing onderhevig zijn. De BTW kun je natuurlijk ook weer terug vragen bij de belastingdienst.
  15. het is prima als je zegt dat je veel ervaring hebt, maar 'de meeste' lijkt me een beetje hard geroepen voor iemand die net lid is van dit forum, ook al draai ik hier zelf ook nog niet zo lang mee. Er zitten op dit forum diverse sourcingbedrijven met aardig wat ervaring. Het zou jullie sieren als je daar een beetje rekening mee houdt. Mitchel, dank voor de bijstand, je interpreteert het zoals bedoeld. Het is mijn intentie aan te geven dat van de genoemde landen (Turkije en China) wij als bedrijf de meeste ervaring hebben in het samenwerken met China, sterker nog wij specialiseren ons in China. Ik poog absoluut niet aan te geven dat er in de wereld, of op Higherlevel, geen andere partijen zijn met meer ervaring in Sourcen vanuit China.
  16. Hallo Vida, Wij hebben de meeste ervaring met China, dus om direct even in te haken op twee van je zorgen hierover: Kwaliteit: De kwaliteit van in China geproduceerde goederen hoeft helemaal niet slecht te zijn, veel van wat grote merken als kwaliteitsproducten verkopen word ook in China gemaakt. Vaak in dezelfde fabriek als de lagere kwaliteit varianten. Het verschil zit hem in de prijs. In China kun je een product tegen bijna iedere prijs kopen, maar je krijgt precies waar je voor betaald. Wil jij het allergoedkoopste product, geen probleem, maar de kwaliteit is dan ook laag. Vaak kun je door 10% a 20% meer voor inkoop te betalen een kwalitatief goed product krijgen (dit hangt natuurlijk geheel van het soort product af). Het is van belang jouw wensen hierin goed op de fabrikant over te dragen, vaak zijn zij uit ervaring gewend standaard het goedkoopste te leveren, en tot een goed product komen vergt wat begrip van de zakelijke cultuur- en taal-verschillen. Kopiëren: Als je ergens ter wereld zeer succesvol producten verkoopt zal het gekopieerd worden. Zeker als het om relatief eenvoudige consumenten producten gaat. Dit is ongeacht of je het in China laat produceren of elders. Hoeveel last je van dergelijke praktijken hebt hangt helemaal af van het land waarin je opereert. Verkoop je voornamelijk in Nederland dan kun je een importeur die inbreuk maakt op jouw rechten tot staken dwingen. In China zal dat lastiger zijn en de moeite misschien niet lonen. Waar anderen laten produceren: Ik ben niet op de hoogte van waar, bijvoorbeeld H&M, haar sieraden laat produceren, maar in China zitten veel van dergelijk producenten in en rond Guangzhou.
  17. Weinig toe te voegen aan de eerdere reacties. Wat ook zou kunnen helpen is om in Azië een leverancier te zoeken welke al een significante afzet in Europa heeft, deze zullen vaak iets beter op de hoogte zijn van wat ze wel en niet moeten doen, en hebben meer te verliezen als ze zich niet aan de regels houden.
  18. Door de Aziatische leverancier het transport laten doen zal snel duurder uitpakken. De leverancier besteed het zelf vaak ook lokaal uit, onderhandeld niet hard over de prijs omdat deze toch word doorberekend, en pakt er zelf nog een leuke marge bovenop om extra te verdienen. Zelf met een lokale betrouwbare transporteur werken kan juist wel weer voordeliger zijn dan een Nederlandse partij het transport laten organiseren. Hang helemaal af van de eisen en wensen, als snelheid belangrijk is en de prijs niet, ja. Mocht het niet uitmaken als het een paar weken later komt dan kan zeevracht goedkoper zijn. Akkoord. Iemand ter plaatse hebben die voor jou brandjes kan blussen of de Douane kan masseren is in, bijvoorbeeld, China veel waard. Akkoord. Niet perse, ze kunnen je wel volledig ontzorgen maar tegen hogere kosten. Bij iedere transport gaan zaken mis (beschadigingen, planning fouten etc.) in hoeverre de grotere partijen hier immuun voor zijn durf ik niet te zeggen. Hier heeft Norbert een prachtig antwoord gegeven. Incidenteel transport misschien wel, structureel is het beter dit zelf goed geregeld te hebben. Verzeker het in ieder geval ergens waar je in Nederland kan procederen. De verpakking hangt af van het product en ook hier is het belangrijk er rekening mee te houden dat niet iedere container even goed water/zout dicht is en dat je verpakking hier op moet inspelen. Akkoord, in de meeste gevallen.
  19. Klinkt als een erg leuk concept! Wat betreft je logistieke vraagstuk over het plannen met de koerier, het lijkt mij softwarematig niet al te moeilijk op te lossen, je hebt een centrale agenda waarin de koerier zijn beschikbare werktijden aangeeft, deze is openbaar en in de vrije ruimte kan een klant een bezorg moment en lokatie kiezen, op basis van de lokatie en afstand van groothandel naar de klant bereken je automatisch via google de geschatte tijdsduur en deze word dan geblokkeerd in de agenda en aan de koerier doorgegeven. Dan heb je er niet heel erg veel omkijken meer naar, en dit is technisch niet bijzonder complex. Succes!
  20. Dank voor de tip! Mooie documentaire. Laat ook weer goed zien hoe belangrijk het is om zelf eens bij de fabriek langs te gaan en kritische vragen te stellen alvorens zaken te doen in lage lonen landen.
  21. Het allerbeste wat je kan doen als je structureel uit China wil importeren is zelf naar China te gaan en een relatie met de producent op te bouwen. Dit is in het begin kostbaar, maar zal op de lange termijn het beste resultaat leveren. Maar dit is vaak in het begin en voor kleinere bedrijven niet economisch aantrekkelijk, je bent al gauw een paar duizend euro verder voor alleen je bezoek. Mocht dit geen optie zijn dan is het beste prijs/resultaat alternatief om een partij in te schakelen welke de connecties en voetjes op de grond heeft in China om voor jou het eerste contact en wat due diligence te doen. Dit kost afhankelijk van je eisen en partij een paar honderd tot paar duizend euro vooraf, maar dit bespaart je de kosten van zelf naar China gaan en het risico lopen enkele proef orders te krijgen welke niet naar verwachtingen zijn. Een alternatief is, zoals je zelf aan aangaf, om via Alibaba te werken, maar in onze ervaring zitten hier vaak ook Chinese tussenhandelaren tussen en ook als je direct de producent te pakken hebt zijn er de bekende zakelijke en culturele barrières waardoor het een paar bestellingen kan kosten voordat je uiteindelijk het product van de gewenste kwaliteit in huis hebt. Als je bij Alibaba in een keer een goede leverancier te pakken hebt is dit de goedkoopste oplossing, maar dit is een risico. En Norbert Bakker heeft een goed punt, het risico wat je loopt bij kleding is dat er een middel gebruikt is tijdens de productie wat in Europa niet toegestaan is. De kans dat dit gebeurt kun je verlagen door samen te werken met een producent die veel aan Europa levert. Deze zal beter op de hoogte zijn van de eisen en meer te verliezen hebben bij problemen.
  22. De voordelen van inkopen bij een Nederlandse tussenleverancier tov het zelf importeren uit China: [1]Bij geschillen en problemen met het product kun je makkelijker de Nederlandse tussenpersoon aanspreken en kun je terug vallen op het Nederlandse rechtssysteem. [2]Je bespaart jezelf de moeite van het importeren en de regelgeving daaromheen (maar de tussen persoon welke de moeite neemt dit te doen, of uit te besteden, maakt deze kosten en rekent deze aan je door in elk product wat je van hem afneemt, dus wat je hier echt bespaart tov het zelf uitbesteden bij een capabele dienstverlener is twijfelachtig) De nadelen: [1]Een significant lagere marge op de producten. Een tussenleverancier neemt het product aansprakelijkheidsrisico en maakt de kosten voor de import en rekent deze, waarschijnlijk met extra marge, aan jou door. [2]Zoals je zelf al aangeeft kun je afhankelijk worden van een leverancier in Nederland, mocht deze omvallen dan zul je snel een nieuwe tussenleverancier moeten vinden. Natuurlijk heb je dit probleem ook als je rechtstreeks bij een fabriek in China inkoopt. Hiervoor kun je natuurlijk wel je inkopen spreiden over 2 producenten zodat je altijd een tweede optie hebt. Zoals eerder aangegeven in deze discussie, voor de ordergrootte waar je aan denkt is zeker wel een producent in China te vinden (maar mogelijk is Polen of Turkije goedkoper). Ook zou je, je kunnen afvragen of er echt grote product aansprakelijkheidsrisico's aan je producten zitten. Een regenjas is niet iets waarvan ik direct denkt dat er grote risico's aan zitten. En zoals eerder aangegeven een tussenpersoon neemt je werk uit handen, maar dit gaat hij natuurlijk doorrekenen aan jou. Mocht je besluiten wel zelf te importeren uit China is het zoals Rene al aangaf raadzaam eens met een expert te spreken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.