Jump to content

Arthur Tolsma

Legend
 • Content Count

  386
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

60

Personal info

Register

 • What age group do you belong to?
  < 18
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Emerce
  Sprout
  YES!

Company info

Vision

 • I'm looking for people who
  Meer willen leren over innovatie, ondernemerschap, en pitchen.
 • My opinion about entrepeneurship
  Ondernemen is: meer tijd besteden aan het benutten van kansen dan aan het doorrekenen van risico’s.

  Ondernemerschap is dé manier om innovatie waar te maken.

  Ondernemen is risico nemen en de gevolgen accepteren.
 1. Eens. Eerst naar de gemeente, en (zo nodig) daarna een jurist inschakelen.
 2. Ligt er helemaal hoeveel geld je moet lenen, hoe snel je dat terug kan verdienen, hoeveel hypotheek je nog hebt, enz. Maar nog meer hangt er af van waar jij gelukkig van wordt wat betreft risico's en kansen. En waar je vrouw gelukkig van wordt, niet onbelangrijk :). Ken je de grootaandeelhouder al lang? Heb je zijn referenties gecheckt met zijn partner/aandeelhouders in andere bedrijven? Zo niet, ga dat doen. En aangezien het een financieel flink beslissing is: ga je hele situatie met een ervaren ondernemer / ondernemersadviseur 2 uur lang doorspreken. Instappen kost je veel geld, dus een beetje investeren in goed advies is het wel waard. Of praat met een adviseren van een bank: kijken of zij willen financieren en wat zij jou adviseren. Daar zitten vaak mensen die met een financiele bril goed kunnen adviseren, en voordeel is dat ze het gratis doen omdat het voor hun een salesgesprek is (verkopen financiering aan jou). Succes, Arthur
 3. Beste Frank, Dat klinkt als een mooie groei, goed bezig! Iedere vraag die je stelt is een aparte discussie waard. Die kan je op dit forum ook apart stellen. Maar het zijn ook vragen waar je best een HR professional voor mag inschakelen. Met die omzet groei kan je dat ook wel betalen ;). Verder is veel persoonlijk zoals Hans hierboven zegt. En ook afhankelijk van de rest van je bedrijf: betaal je nu veel/weinig, wil je je personeel lang behouden, is het lastig te krijgen, enz. Maar mijn eerste indruk: 1. Als ze er zelf achter komen zou ik niets verzwijgen, maar je hoeft het ook niet vooraf te benadrukken. 2. Intern overleg niet doorbelasten, maar alles wat bij de klant past wel. Uiteindelijk gaat het om het eindbedrag versus de waarde die je oplevert. Ligt ook aan het type project, maar als het kan zou ik een vast bedrag voor vast eindresultaat bepalen. Tussenvormen zijn hier ook mogelijk: een vast bedrag met de mogelijkheid om 10% meer of minder te factureren als de uren erg mee- of tegenvallen. 3. Als je talent wil behouden zou ik ze een vaste baan bieden. Leg ze uit dat het wettelijk niet kan om fulltime ZZP te werken. Vraag wat ze nog meer willen (salarisverhoging, verantwoordelijkheid, doorgroei, etc.) 4. Kan. Als het ZZP'ers zijn klinkt het logisch. 5. Personeel laten meedelen in winst klinkt logisch, zou ik doen. Vooral als je ze voor langere tijd betrokken wil houden.
 4. Dank Norbert voor je mooie woorden! En inderdaad espen, soms zijn het kleine dingen. Maar soms ook grote dingen; in mijn geval maakte ik wel wat meer fouten dan alleen de verkeerde kleur bloemen ;).
 5. De belangrijkste vraag is denk ik: hebben de 2 eigenaren voldoende meerwaarde voor jullie? Je geeft zelf al aan dat ze een basis hebben, plus ervaring en netwerk. Als jij + vriend een goede klik hebben met die vader + vriend; waarom niet samenwerken? Er zijn voldoende mogelijkheden om contractueel vast te leggen dat jullie steeds meer aandelen krijgen over de jaren, als jullie ook het meeste werk doen. Je kan zelfs afspreken dat jullie hen voor (ik noem maar wat) 20.000 euro uitkopen over 5 jaar, onafhankelijk van de waarde van het bedrijf. Of voor 20.000 euro + 10% van de winst. Of welke andere manier ook. Als je een klik hebt, en je vertrouwd die mannen, zou ik juist wel met de huidige eigenaren beginnen. Jullie hebben geen geld en ervaring: prima toch om het zo te leren? Ik ken verschillende voorbeelden waar de vader van een ondernemer een idee had, dat door de zoon of dochter of vriend van zoon/dochter is uitgewerkt en groot gemaakt. Bijvoorbeeld EveningBreeze en Nightbalance, 2 bedrijven van (inmiddels oud-) TU Delft studenten.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept