Arthur Tolsma

Legend
  • Aantal berichten

    386
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Arthur Tolsma

  1. Eens. Eerst naar de gemeente, en (zo nodig) daarna een jurist inschakelen.
  2. Ligt er helemaal hoeveel geld je moet lenen, hoe snel je dat terug kan verdienen, hoeveel hypotheek je nog hebt, enz. Maar nog meer hangt er af van waar jij gelukkig van wordt wat betreft risico's en kansen. En waar je vrouw gelukkig van wordt, niet onbelangrijk :). Ken je de grootaandeelhouder al lang? Heb je zijn referenties gecheckt met zijn partner/aandeelhouders in andere bedrijven? Zo niet, ga dat doen. En aangezien het een financieel flink beslissing is: ga je hele situatie met een ervaren ondernemer / ondernemersadviseur 2 uur lang doorspreken. Instappen kost je veel geld, dus een beetje investeren in goed advies is het wel waard. Of praat met een adviseren van een bank: kijken of zij willen financieren en wat zij jou adviseren. Daar zitten vaak mensen die met een financiele bril goed kunnen adviseren, en voordeel is dat ze het gratis doen omdat het voor hun een salesgesprek is (verkopen financiering aan jou). Succes, Arthur
  3. Beste Frank, Dat klinkt als een mooie groei, goed bezig! Iedere vraag die je stelt is een aparte discussie waard. Die kan je op dit forum ook apart stellen. Maar het zijn ook vragen waar je best een HR professional voor mag inschakelen. Met die omzet groei kan je dat ook wel betalen ;). Verder is veel persoonlijk zoals Hans hierboven zegt. En ook afhankelijk van de rest van je bedrijf: betaal je nu veel/weinig, wil je je personeel lang behouden, is het lastig te krijgen, enz. Maar mijn eerste indruk: 1. Als ze er zelf achter komen zou ik niets verzwijgen, maar je hoeft het ook niet vooraf te benadrukken. 2. Intern overleg niet doorbelasten, maar alles wat bij de klant past wel. Uiteindelijk gaat het om het eindbedrag versus de waarde die je oplevert. Ligt ook aan het type project, maar als het kan zou ik een vast bedrag voor vast eindresultaat bepalen. Tussenvormen zijn hier ook mogelijk: een vast bedrag met de mogelijkheid om 10% meer of minder te factureren als de uren erg mee- of tegenvallen. 3. Als je talent wil behouden zou ik ze een vaste baan bieden. Leg ze uit dat het wettelijk niet kan om fulltime ZZP te werken. Vraag wat ze nog meer willen (salarisverhoging, verantwoordelijkheid, doorgroei, etc.) 4. Kan. Als het ZZP'ers zijn klinkt het logisch. 5. Personeel laten meedelen in winst klinkt logisch, zou ik doen. Vooral als je ze voor langere tijd betrokken wil houden.
  4. Dank Norbert voor je mooie woorden! En inderdaad espen, soms zijn het kleine dingen. Maar soms ook grote dingen; in mijn geval maakte ik wel wat meer fouten dan alleen de verkeerde kleur bloemen ;).
  5. De belangrijkste vraag is denk ik: hebben de 2 eigenaren voldoende meerwaarde voor jullie? Je geeft zelf al aan dat ze een basis hebben, plus ervaring en netwerk. Als jij + vriend een goede klik hebben met die vader + vriend; waarom niet samenwerken? Er zijn voldoende mogelijkheden om contractueel vast te leggen dat jullie steeds meer aandelen krijgen over de jaren, als jullie ook het meeste werk doen. Je kan zelfs afspreken dat jullie hen voor (ik noem maar wat) 20.000 euro uitkopen over 5 jaar, onafhankelijk van de waarde van het bedrijf. Of voor 20.000 euro + 10% van de winst. Of welke andere manier ook. Als je een klik hebt, en je vertrouwd die mannen, zou ik juist wel met de huidige eigenaren beginnen. Jullie hebben geen geld en ervaring: prima toch om het zo te leren? Ik ken verschillende voorbeelden waar de vader van een ondernemer een idee had, dat door de zoon of dochter of vriend van zoon/dochter is uitgewerkt en groot gemaakt. Bijvoorbeeld EveningBreeze en Nightbalance, 2 bedrijven van (inmiddels oud-) TU Delft studenten.
  6. Precies. Goed dat ze moeten ploeteren, want dan ga je op zoek naar echte meerwaarde voor je klant. Als die eenmaal betaalt (plus je hebt een plan, strategie, enz.), krijg je in NL zeker financiering. Pamperen van startups valt hier nog wel mee volgens mij, subsidies voor startups zijn niet zo makkelijk als iedereen denkt. Advies kan je wel overal krijgen, en media aandacht ook. Sowieso belangrijk dat er meer failure-stories verteld worden om te compenseren voor alle succesverhalen :). Maar dat gebeurt ook, kijk maar naar de populaire Fuckup Nights. Door alle aandacht komen er veel meer startups, en daardoor ook steeds meer slechte startups. Ik heb wel het idee (doordat ik met zoveel startups spreek/train/coach) dat de kwaliteit relatief niet minder of meer is. Bij meer startups heb je zowel meer goede als meer slechte. Positieve ontwikkeling is wel dat we in NL steeds beter weten hoe we startups moeten begeleiden. Ik ga er van uit (en hoop natuurlijk :) ) dat de startups met potentie ook succesvoller zullen worden.
  7. Precies. Goed dat ze moeten ploeteren, want dan ga je op zoek naar echte meerwaarde voor je klant. Als die eenmaal betaalt (plus je hebt een plan, strategie, enz.), krijg je in NL zeker financiering. Pamperen van startups valt hier nog wel mee volgens mij, subsidies voor startups zijn niet zo makkelijk als iedereen denkt. Advies kan je wel overal krijgen, en media aandacht ook. Sowieso belangrijk dat er meer failure-stories verteld worden om te compenseren voor alle succesverhalen :). Maar dat gebeurt ook, kijk maar naar de populaire Fuckup Nights. Door alle aandacht komen er veel meer startups, en daardoor ook steeds meer slechte startups. Ik heb wel het idee (doordat ik met zoveel startups spreek/train/coach) dat de kwaliteit relatief niet minder of meer is. Bij meer startups heb je zowel meer goede als meer slechte. Positieve ontwikkeling is wel dat we in NL steeds beter weten hoe we startups moeten begeleiden. Ik ga er van uit (en hoop natuurlijk :) ) dat de startups met potentie ook succesvoller zullen worden.
  8. Oei, dank je Peter. Had ik dat deel van deze vraag toch beter over kunnen laten aan de echte experts, gelukkig houden die een oogje in het zeil ;).
  9. Ten eerste: een VOF starten met allemaal persoonlijk een BV kan niet. Als je een VOF start ben je persoonlijk aansprakelijk, dus dat kan dan niet. Bij een BV kan je zeker de aandelen laten afhangen van het geinvesteerd vermogen, maar je kan ook beslissen dat iemand vanwege andere redenen iets meer of iets minder van de aandelen krijgt (= mag kopen bij oprichting!). In mijn eerste bedrijf was de verdeling 31, 32,5 en 35,5 (en 1% voor een eerste werknemer). Omdat een van de aandeelhouders wat meer tijd en geld investeerde. Het is volledig aan jullie om een verdeling te vinden die jullie het beste vinden. Ik ken bedrijven waar de oprichters per se allemaal gelijk willen zijn, en bedrijven waar dat helemaal niet het geval is. Het is wel aan te raden om te kijken of je niet allemaal een BV wil oprichten en vanuit die 3 BV's samen het bedrijf (een nieuwe BV) op te richten. Online zijn daar wel de voor- en nadelen van te vinden, en in welke situatie dat belangrijk is. Zoals men in de (ondernemers)volksmond noemt: 1 BV is geen BV :) Succes!
  10. Ik sluit me aan bij Karen: zoek voor 2 dagen/wk een baan naast je ondernemersplannen. Het is leuk als dat baantje met sales te maken heeft, maar verder kan het iets heel anders zijn dan wat je nu doet. Kleding verkopen in een winkel, online sales, in de kroeg staan, of les geven: als je daar mee een klein basis inkomen hebt heb je meer rust om het eigen ondernemersavontuur te beginnen. Toen ik in 2010 begon met freelancen was dat ook de basis, en 4 jaar later kon ik fulltime freelancen.
  11. Heftig Ward! Dank voor het delen. Ik heb keihard gebaald van mijn falen, maar het gezien als leermoment. En hoewel ik op dat moment me ontzettend kut voelde (en daar nu vaak over vertel in lezingen), realiseer ik me ook dat het leven nog veel erger kan zijn. Ik had dat laatst toen een kennis een open facebook verhaal deelde over har zoontje van 6 maanden die doodziek is en waar zij bijna 24/7 voor moet zorgen. Toen besefte ik dat het een stuk erger kan. Maar Shameonself: jouw gevoelens mogen daardoor zeker wel bestaan. Het is gewoon heel vervelend om te falen en te twijfelen. Maar blijf er niet in hangen. Pak van alle tips van die hierboven staan diegene eruit waar jij het meeste energie krijgt. En ga ook vooral met andere (familiebedrijf-)ondernemers praten, zoek een intervisieclubje of een coach. Als iemand jouw detailsituatie kent, kan hij/zij veel gerichter advies geven. Besef ook vooral vaak genoeg wat je hebt, dat je bedrijf bestaat, dat klanten tevreden zijn. En drink een lekker biertje om dat te vieren ;). Succes, Arthur
  12. Je geeft het antwoord al zelf :). Ik zou nooit samenwerken met iemand waarbij irritatie en aanvaringen regelmatig voorkomen. Ook als er een heel goede constructie zou zijn. Stel dat jij een werkgever zou zijn en hij zou voor je willen werken: zou je hem willen aannemen? Succes! Arthur Update: ik moet aangeven dat ik je eerdere posts niet gezien heb, dus kan alleen reageren op jouw eerste woorden in deze post.
  13. Maak kennis met de grootste uitvinder aller tijden Korte samenvatting: Artikel van De Correspondent, de korte samenvatting daar is: "Ze heeft de meeste patenten op haar naam. Bijna alle grote innovaties van de afgelopen eeuw komen bij haar vandaan. Alleen: ze krijgt nooit de erkenning die ze verdient. Tijd om daar iets aan te doen." Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?: Omdat veel ondernemers 'De Overheid' als een (noodzakelijk) kwaad zien, of in ieder geval regelmatig vertellen dat de overheid geld verkwist. Ik wil niet zeggen dat de overheid géén geld verkwist ( :) ), maar het leek mij goed als meer bekend wordt dat overheden geld op heel goede manieren besteden om ondernemerschap te bevorderen.
  14. Mooie Christine, spijker op zijn kop. Op zich mogen we ook blij zijn dat we eigenlijk al heel gelukkig zijn en niet per sé een bedrijf van 1.000 man willen en miljonair worden... Maar die ambitie is wel nodig als we voorop willen lopen en de grote uitdagingen waar we voor staan willen aanpakken.
  15. Ja Neelie is wel een stevige tante die doorpakt, heerlijk! Ik vind het vooral slim om de Europese blik te houden. Als je echt groot wil worden (of als startup zoals Blendle aangeeft alleen groot geld verdiend bent als je op grotere schaal onderneemt) dan moet je wel internationaal denken. En dan is Europa de eerste stap. Met Neelie Kroes heb je dan de internationale uitstraling. Het zou daarmee mooi zijn als ze ook samenwerken met Berlijn & Londen, zodat startups makkelijk van elkaars netwerk gebruik kunnen maken. Daarom vind ik internationale incubators/accelerators zoals Climate-KIC ook mooie initiatieven.
  16. Ik vind het wel interessant dat er nu pas over gepraat wordt, en dat gebeurd waarschijnlijk omdat er nu vooral B2C startups grote investeringen krijgen. Dat vind het grote publiek interessanter. Gave B2B bedrijven zoals Ampelmann bestaan al ruim 10 jaar (die haalden vorig jaar nog 100 miljoen op). Dus of 'het klimaat volwassener is geworden"? Ik denk dat vooral de media er nu meer op zit, en daardoor ook meer (jonge) mensen ondernemer willen worden. Die media publiceren ook meer ómdat mensen het willen lezen natuurlijk. Misschien helpen die B2C bedrijven daar wel mee, dat kan natuurlijk zeker... En zoals Frankwatching het definieert is vooral het investeringsklimaat voor startups wat beter geworden. Dat is natuurlijk maar 1 onderdeel van het volledige ´startupklimaat´. Uiteindelijk moeten deze 4 startups zich ook nog bewijzen: een investering betekent nog zeker geen commercieel succes (kan ik uit eigen ervaring vertellen). Ik vind het wel positieve ontwikkelingen. Hierdoor kijken buitenlandse investeerders wat meer naar Nederlandse startups. Als die startups nu een succes worden (vooral buiten NL) dan betekent dat zeker dat buitenlandse investeerders meer naar Nederlandse startups gaan kijken. Wat vind jij er zelf van?
  17. Het feit dat Neelie Kroes zo'n titel krijgt is al een mooie stap. Het geeft aan dat NL startups serieus wil nemen. Ik denk dat dat niet alleen voor de aantrekkingskracht van NL is (dat bekt natuurlijk wel goed in de media), maar ook voor startups in NL weer beter klinkt. Als zelf Neelie Kroes startups superbelangrijk vind, dan zullen corporates misschien toch ook net die dienst van een startup inkopen ipv van een corporate. Of dan zullen goede werknemers toch net kiezen om bij een startup te werken. Gaat zij het grote verschil maken? Dat denk ik niet. Maar alle kleine beetje helpen, en dit is wel weer een klein beetje. Daarnaast kan de bundeling van alle initiatieven wel goed zijn. Er komen steeds meer initiatieven om startups te helpen, wat goed is, maar bundeling (op 1 locatie) is zeker sterk. Hightech startups kijken vaak internationaal qua klanten en markten, dus moet je als startup-faciliator ook niet nationaal gaan concurreren.
  18. Daarnaast zijn de inschrijvingen al lang gesloten en de finalisten bekend. Maar wel een gaaf evenement, leuk ook dat het een internationale wedstrijd geworden is, van een Nederlands initiatief.
  19. Volgens mij is Eckart's Notes nog niet genoemd, toch? Vooral relevant voor ondernemers met (wat meer) personeel, maar dan ook echt een must vind ik! 4-hour workweek vond ik erg nuttig, maar na de helft heb ik hem weggelegd omdat het nogal in Amerikaanse stijl is geschreven. Maar de lessen uit dat boek gebruik ik nog vaak!
  20. Lastig te zeggen, veel over te zeggen. Maar de basis tip is toch wel: als je zelf geen ervaring hebt als ondernemer, en geen ervaring in het helpen van ondernemers, is het erg lastig om dan anderen te helpen met het helpen van ondernemers. Mijn advies zou zijn eerst zelf te gaan ondernemen (met een product / dienst waar je niet zoveel van hoef te weten), of te gaan werken voor een incubator oid (zodat je leert hoe ondernemers leren).
  21. Tips en voorbeeld hoe een online aanmeldproces er uit moet zien Korte samenvatting: Een aanmeldproces voor een online dienst/nieuwsbrief/product is vaak ingewikkeld en langdurig. Waarom willen ze mijn geboortedatum weten, terwijl alleen je leeftijd ook genoeg is? Dit artikel geeft diverse tips over het 'onboarden' van je gebruikers. Onboarden wordt dan gezien als het introduceren van je nieuwe gebruikers over jouw dienst, van aanmelden tot het eerste gebruik. Zodat je gebruikers weten wat kan met jouw dienst en hoe zij het ijn en snel kunnen gebruiken. Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?: Omdat veel HL bezoekers met online diensten bezig zijn, of iig een online aanmeldproces hebben. En omdat hoe ingewikkelder het aanmeld en installatieproces, hoe meer potentiele gebruikers afhaken. Dat is zonde als je een (nieuw) product/dienst in de markt zet!
  22. Nou, dat heb ik dus reeds een aantal jaren gedaan. Daardoor meerdere iOS projecten kunnen doen, maar goed, die tijd is wat mij betreft wel voorbij, want qua planning is iets rechtbreien zeer lastig naast een gewone baan. Een eerste stap van 'naast je baan' naar 'fulltime freelance' is vragen aan je baas of je 2,5 dag/week kan werken. Zo hou je enerzijds nog wat basisinkomen (en zekerheid), en daarnaast kan je in 2 dagen/week zeker wel een opdracht aannemen. Geen fulltime opdrachten, maar daar moet je dan een beetje over onderhandelen. En het komt dan waarschijnlijk voor dat je de de ene week 3 dagen werkt, en de ander 7 :). Parttime werken bij baas, en parttime voor jezelf, is een optie die (mijn inziens onterecht) erg weinig overwogen wordt. Het is een prima opstap naar het fulltime ondernemerschap.
  23. In bijna iedere studentenstad heb je wel wat te vinden, dus ik vraag me af waar je zoekt. Welke stad studeer je? En wat studeer je? Hoe is je Engels? Er zijn namelijk ook veel interessante Engelstalige organisaties, zoals https://www.facebook.com/KairossocietyNL of http://www.climate-kic.nl/ vinden...
  24. Goed dat je niet direct kijkt naar een ecologisch adviesbureau, er zijn ook veel meer mooie voorbeelden. Een mooi programma is http://www.climate-kic.org/ (zie ook de NL afdeling op http://www.climate-kic.nl/). En op TEDxBinnenhof stonden veel sprekers met voor jou vast aansprekende ideeën. Geniet en laat je inspireren!
  25. Precies, maar je wil het juist andersom: dat het salaris wel laag blijft, maar de investeerder meer betaald. Je wil eigenlijk afspreken: 1. investeerder stopt er geld in bij oprichting, de rest niet. 2. ondernemers krijgen minder salaris dan ze zouden moeten krijgen en worden daarom gecompenseerd met aandelen. Als een investeerder niet vanaf het begin instapt kan je natuurlijk iedere waardering afspreken die je wil (van 100K voor 1% tot 100K voor 51%). Maar als de investeerder vanaf het begin betrokken is zit je vast aan de kapitaalstorting bij oprichting van de BV, en de aandelenverdeling die daar rekentechnisch uit voortrolt. Is daar iets mee te regelen?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.