Ga naar inhoud

Lex van Roode

Legend
 • Aantal berichten

  448
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Karma

52

Over Lex van Roode

Persoonlijke info

Registratie

 • Hoe heb je ons gevonden:
  maak een keuze
 • Jij bent:
  ondernemer
 • Tot welke leeftijdsgroep behoor je?
  51 >
 • Je bent voornamelijk geïnteresseerd in:
  Financiën / administratie en credit management

Bedrijfsinfo

 • Bedrijfs- of organisatienaam
  Lexicom Administratie & Belastingen
 • Adres
  Laan van Parijs 23, Haarlem, 2034EE, Nederland
 • Telefoonnummer
  023 5362823
 • Websiteadres
 1. Hallo Schilderke, Aankoop Je boekt de inkoopfactuur (met de daarop vermelde factuurdatum) bijvoorbeeld zo: - Inventaris € 3.250,00 - Te vorderen BTW € 682,50 - Aan Crediteuren € 3.932,50 De factuurdatum is bepalend voor de (teruggaaf in de) BTW-aangifteperiode. Bij een aanschaf in december 2018 is dit het 4e kwartaal van 2018. Afschrijving In het jaar waarin je willekeurig afschrijft (bijvoorbeeld 2019) boek je bijvoorbeeld: - Afschrijvingskosten inventaris € 2.925 (verlies-en-winstrekening) - Aan Afschrijving inventaris € 2.925 (balans) De balanswaarde van de steiger is dan € 3.250 - € 2.925 = € 325 KIA Met de KIA doe je in de boekhouding inderdaad niets. Investeringen Ik houd, naast mijn boekhoudprogramma, ook een Excel bestand bij van investeringen met (per investering) aanschafdatum, aanschafwaarde, restwaarde, afschrijving (per jaar) en boekwaarde.
 2. Lex van Roode

  Margegoederen als nieuw verkopen

  Uit de toelichting van de belastingdienst: "Goederen die u van een particulier inkoopt, zijn altijd gebruikte goederen in de zin van de margeregeling, ook al zijn ze nog nooit gebruikt." Los daarvan mag je goederen, die je als margegoed hebt ingekocht (in plaats van volgens de margeregeling) volgens de normale BTW-regels (dus met berekening van BTW) verkopen. Doorgaans doe je dat alleen als je iets aan een ondernemer verkoopt. In mijn ogen moet je die keuze maken op het moment van de verkoop, niet als de klant daar achteraf nog eens om vraagt. Uit de toelichting: "Als u gebruikte goederen verkoopt aan een andere ondernemer, moet u hem een factuur uitreiken. Als u de margeregeling toepast, mag u op deze factuur geen BTW in rekening brengen. Als uw klant een ondernemer is die de BTW kan verrekenen, dan is het voor hem voordeliger als u de BTW-regeling toepast. Hij kan dan de BTW over zijn aankopen als voorbelasting aftrekken. Bij elke afzonderlijke verkoop kunt u er voor kiezen om niet de margeregeling toe te passen maar de BTW-regeling. Als uw klant dus wil dat u hem BTW in rekening brengt mag u de BTW-regeling toepassen. In dat geval berekent u BTW over de hele verkoopprijs." Let erop dat goederen die volgens de normale BTW-regels worden verkocht zowel voor de inkoop als voor de verkoop geen margegoederen meer zijn.
 3. Lex van Roode

  Btw-correctie privégebruik auto

  Vóór 1 juli 2005 hoefde voor een bestelauto geen BPM te worden betaald. Voor een auto met eerste registratie vóór die datum geldt voor de bijtelling (IB en BTW) de catalogusprijs inclusief BTW, maar zonder de BPM. Overigens is zo'n auto nu of binnenkort ouder dan 15 jaar. Dan geldt voor de IB een bijtelling van 35% van de dagwaarde.
 4. Lex van Roode

  Btw-correctie privégebruik auto

  Niet elke pick-up kwalificeert voor de belastingdienst automatisch als bestelauto. Daarvoor geldt een aantal voorwaarden. Zie dit schema.
 5. Lex van Roode

  omzetbelasting tweedehands goederen

  De margeregeling geldt binnen alle landen van EU, dus ook voor Spanje. Net als bij inkopen binnen Nederland, stel je dus een inkoopverklaring op. Ik neem even aan dat de inkooprijs hoger is dan € 500. Vervolgens is de afhandeling van de verkoop hetzelfde als bij goederen, die in Nederland zijn ingekocht. Doorgaans valt deze verkoop onder de margeregeling. Bij verkoop aan een ondernemer kan op verzoek ook de normale BTW-regeling worden toegepast.
 6. Volgens de informatie van de SVB wordt er per verzekerd jaar 2% aan AOW-rechten opgebouwd (50 x 2% = 100%): Waarom vrijwillig verzekeren Als u in Nederland woont of werkt, bent u meestal verzekerd voor de AOW en de Anw. Per verzekerd jaar bouwt u 2% AOW op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u in de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest. Komt u te overlijden, dan kan uw partner alleen een nabestaandenuitkering Anw krijgen als u verzekerd bent voor de Anw.
 7. Lex van Roode

  Lex van Roode

 8. Misschien niet het belangrijkste punt van kritiek, maar ik werd vandaag maar liefst twee maal gefeliciteerd met mijn verjaardag: om 0.05 en 9.55 uur.
 9. @RT en @Highio, Ik krijg in Microsoft Edge ook een certificaat-foutmelding als ik de "www." uit de URL weglaat. Met "www." gaat dit wel goed. Ik heb de URL in mijn favorieten aangepast.
 10. Lex van Roode

  2E auto op de zaak

  Bij auto's ouder dan 15 jaar is de bijtelling (doorgaans) 35% van de waarde in het economisch verkeer. Dat is vaak een andere dan de aanschafprijs. Edit: Topicstarter heeft het inmiddels aangepast.
 11. Ooit kon je voor een wijziging van een voorlopige aanslag een vinkje zetten bij (bijvoorbeeld) "eigen huis" of "zorgkosten" en dan alleen dat deel invullen. Tegenwoordig moet je inderdaad bijna een volledige aangifte invullen. Soms kan er wel automatisch een deel uit een eerdere aangifte (2016 of 2017) worden overgenomen.
 12. In de toelichting van de belastingdienst staat bij 2.4 en 4.2 dat er bij een marge-verkoop met marge-inruil (voor de administratie) in feite sprake is van 2 transacties: 1. De verkoop 2. De inruil (= inkoop) Ze mogen wel samen op één factuur staan. Er staat ook een voorbeeld bij. Ik neem aan dat de globalisatiemethode wordt toegepast. Er is dan voor de marge per saldo geen verschil tussen het verlagen van de verkoopprijs en het toevoegen van een extra inkoop. Beide vallen immers binnen dezelfde BTW-periode. Of de bovenstaande berekening klopt, is met deze gegevens niet te zeggen. Die hangt mede af van de inkoopdatum van het nu verkochte goed, de verkoopdatum en -opbrengst van het ingeruilde goed, eventuele andere marge-inkopen, marge-verkopen en verrekeningen.
 13. Misschien heb je iets aan deze reken-tool.
 14. 1. Zoals gezegd, willekeurige afschrijving geldt niet voor een personenauto, wel voor een motor (tot de geschatte restwaarde). WASO geldt alleen voor investeringen, waarop KIA van toepassing is. 2. KIA en MIA vormen geen (extra) afschrijving maar een belastingkorting. Deze blijven dan ook buiten de boekhouding. 3. KIA geldt niet voor een personenauto, wel voor een motor.
 15. Er wordt in de voorbeeldberekening willekeurige afschrijving voor de auto toegepast. Dat is (als VAMIL niet van toepassing is) voor personenauto's niet toegestaan.

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké