Ga naar inhoud

Lex van Roode

Legend
 • Aantal berichten

  443
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Karma

50

Persoonlijke info

Registratie

 • Hoe heb je ons gevonden:
  maak een keuze
 • Jij bent:
  maak een keuze
 • Tot welke leeftijdsgroep behoor je?
  51 >
 • Je bent voornamelijk geïnteresseerd in:
  Financiën / administratie en credit management

Bedrijfsinfo

 • Bedrijfs- of organisatienaam
  Lexicom Administratie & Belastingen
 • Adres
  Laan van Parijs 23, Haarlem, 2034EE, Nederland
 • Telefoonnummer
  023 5362823
 • Websiteadres

Recente bezoekers van dit profiel

Het recente bezoekers blok is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

 1. Volgens de informatie van de SVB wordt er per verzekerd jaar 2% aan AOW-rechten opgebouwd (50 x 2% = 100%): Waarom vrijwillig verzekeren Als u in Nederland woont of werkt, bent u meestal verzekerd voor de AOW en de Anw. Per verzekerd jaar bouwt u 2% AOW op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u in de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest. Komt u te overlijden, dan kan uw partner alleen een nabestaandenuitkering Anw krijgen als u verzekerd bent voor de Anw.
 2. Lex van Roode

  Lex van Roode

 3. Misschien niet het belangrijkste punt van kritiek, maar ik werd vandaag maar liefst twee maal gefeliciteerd met mijn verjaardag: om 0.05 en 9.55 uur.
 4. @RT en @Highio, Ik krijg in Microsoft Edge ook een certificaat-foutmelding als ik de "www." uit de URL weglaat. Met "www." gaat dit wel goed. Ik heb de URL in mijn favorieten aangepast.
 5. Lex van Roode

  2E auto op de zaak

  Bij auto's ouder dan 15 jaar is de bijtelling (doorgaans) 35% van de waarde in het economisch verkeer. Dat is vaak een andere dan de aanschafprijs. Edit: Topicstarter heeft het inmiddels aangepast.
 6. Ooit kon je voor een wijziging van een voorlopige aanslag een vinkje zetten bij (bijvoorbeeld) "eigen huis" of "zorgkosten" en dan alleen dat deel invullen. Tegenwoordig moet je inderdaad bijna een volledige aangifte invullen. Soms kan er wel automatisch een deel uit een eerdere aangifte (2016 of 2017) worden overgenomen.
 7. In de toelichting van de belastingdienst staat bij 2.4 en 4.2 dat er bij een marge-verkoop met marge-inruil (voor de administratie) in feite sprake is van 2 transacties: 1. De verkoop 2. De inruil (= inkoop) Ze mogen wel samen op één factuur staan. Er staat ook een voorbeeld bij. Ik neem aan dat de globalisatiemethode wordt toegepast. Er is dan voor de marge per saldo geen verschil tussen het verlagen van de verkoopprijs en het toevoegen van een extra inkoop. Beide vallen immers binnen dezelfde BTW-periode. Of de bovenstaande berekening klopt, is met deze gegevens niet te zeggen. Die hangt mede af van de inkoopdatum van het nu verkochte goed, de verkoopdatum en -opbrengst van het ingeruilde goed, eventuele andere marge-inkopen, marge-verkopen en verrekeningen.
 8. Misschien heb je iets aan deze reken-tool.
 9. 1. Zoals gezegd, willekeurige afschrijving geldt niet voor een personenauto, wel voor een motor (tot de geschatte restwaarde). WASO geldt alleen voor investeringen, waarop KIA van toepassing is. 2. KIA en MIA vormen geen (extra) afschrijving maar een belastingkorting. Deze blijven dan ook buiten de boekhouding. 3. KIA geldt niet voor een personenauto, wel voor een motor.
 10. Er wordt in de voorbeeldberekening willekeurige afschrijving voor de auto toegepast. Dat is (als VAMIL niet van toepassing is) voor personenauto's niet toegestaan.
 11. Mogelijk kan er op een motor (ongeacht de brandstof) wel willekeurig worden afgeschreven als starter.
 12. Lex van Roode

  Verrekenbaar verlies startersaftrek vs heffingskortingen

  Hallo Robin, Het klopt dat er ook bij de inkomstenbelasting verliesverrekening kan plaatsvinden. Dat begint inderdaad (zo mogelijk) bij het 3e jaar vóór het verliesjaar. Er valt alleen niets te sturen met (alleen) de startersaftrek. In een jaar waarin je in aanmerking komt voor zelfstandigenaftrek en je voldoet aan de voorwaarden voor startersaftrek, wordt die laatste automatisch toegepast. Je kunt daar niet vrijwillig van afzien. In theorie zou je wel kunnen sturen met de zelfstandigenaftrek (en daarmee tegelijkertijd de startersaftrek) of het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting. Edit: Henk was me al (deels) vóór.
 13. Lex van Roode

  Btw bij marge regeling

  Alida, er is ook een handleiding van de belastingdienst. Hij is al wat ouder, maar nog steeds goed bruikbaar (eigenlijk net als ik).
 14. Ik ben het met je eens dat je beter niet kunt rommelen. Alleen is die BTW over de verzendkosten lastig uit te leggen, zeker omdat je op een marge-factuur überhaupt geen BTW mag vermelden. Wellicht enigszins off-topic: Boekhoudprogramma's zijn doorgaans maar ten dele in staat om de margeregeling juist toe te passen. De boekingen zijn voor de BTW-berekening immers anders dan voor winstberekening en voorraadwaarde, nog afgezien van mogelijke negatieve marges. Mijn klanten en/of ik gebruiken er dan ook altijd een Excel-sheet naast. Om het niet nog lasteriger te maken, boek ik van elke verkoop alleen het totaalbedrag, zonder BTW-uit splitsing. Na afloop van de aangifte-periode blijkt pas welke marge is behaald en moet worden aangegeven (eventueel na verrekening met negatieve marges uit voorgaande periodes) en welk BTW-bedrag moet worden afgedragen.
 15. Het antwoord op beide vragen is: Ja. Ook bij normale BTW-belaste (niet-marge) verkopen bereken je BTW over de verzendkosten. Bijkomende kosten (zoals verzendkosten) volgen voor de BTW immers de geleverde goederen (zelfde tarief). De BTW-vrijstelling van Post-NL staat dus los van jouw BTW-berekening over de verzendkosten. Misschien kun je, om vragen van je klant te voorkomen, op de factuur de € 0,80 BTW over de verzendkosten bij het goederenbedrag tellen. Een andere mogelijkheid is verzending met DHL, waarbij de BTW over de verzendkosten wel aftrekbaar is. Op het Forum Fiscaal Dienstverleners werd in 2016 een hieraan verwante vraag gesteld. De redactie gaf daar als antwoord: "De verschuldigde BTW bij margegoederen wordt berekend over het verschil tussen de verkoopprijs (inclusief de portokosten) en de inkoopprijs, dit is de winstmarge. Als er BTW op de portokosten is vermeld dan kan deze bij de voorbelasting worden afgetrokken. De winstmarge moet vervolgens vermenigvuldigd worden met 6/106 (voor de levering van 6%-goederen) of 21/121 (voor de levering van 21%-goederen)."

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké