Jump to content

Lex van Roode

Legend
 • Content Count

  479
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Lex van Roode last won the day on March 27

Lex van Roode had the most liked content!

Community Reputation

63

Personal info

 • How did you find us:
  maak een keuze
 • Gender
  Man
 • Address
  Laan van Parijs 23, Haarlem, 2034EE, Netherlands
 • First name
  Lex
 • Last name
  van Roode
 • Company or organization name
  Lexicom Administratie & Belastingen
 • Website address

Register

 • You are:
  ondernemer
 • What age group do you belong to?
  51 >
 • You are primarily interested in:
  Financiën / administratie en credit management

Company info

 1. Tegenwoordig kun je de BTW van oninbare vorderingen in de gewone BTW-aangifte terugvragen. Vroeger moest je daar een apart verzoek voor doen.
 2. Let er wel op dat bedragen, ingevuld bij 4a. en 4b. buiten de KOR-berekening blijven. Die betaal je dus altijd. Zie ook deze vlog van de belastingdienst.
 3. De bijtelling is tijdsevenredig, dus vanaf datum ter beschikking t/m 31 december. Zie Privégebruik auto onder "De auto staat u korter dan een jaar ter beschikking".
 4. Iris, Bij een aanschafwaarde van € 12.500 en een restwaarde van € 2.500, wordt er in eerste instantie maximaal € 10.000 afgeschreven. Doorgaans is dat dan gedurende 5 jaar € 2.000 per jaar. Daarna, zoals Roel aangeeft, elk jaar bekijken.
 5. Het is niet verplicht om af te schijven op investeringen, waaronder bedrijfspanden. In het IB-aangifteprogramma moeten bedrijfspanden waarop wel en niet wordt afschreven zelfs apart worden vermeld.
 6. Dat mag echt: in het jaar van aanschaf 100% afschrijven + 28% investeringsaftrek. Jouw verdeling mag ook. Wat de meest voordelige keuze is, is weer een andere vraag.
 7. Ik bedoel uiteraard: het bedrag voorheen exclusief BTW verhogen tot (maximaal) het bedrag voorheen inclusief BTW. De gemiddelde particulier kijkt alleen naar het bedrag dat hij of zij uiteindelijk moet betalen. Dat zal dan niet hoger zijn dan voorheen.
 8. Dit lijkt me in tegenspraak met elkaar. De nieuwe regeling is ongunstig als je met name ondernemers als klant hebt. De betaalde BTW gaat immers van je marge af. Als je de verkoopprijs daarmee verhoogt, is dat weer ongunstig voor je klanten. Ik zie wel mogelijke voordelen als je met name particulieren als klant hebt. Je kunt dan je verkoopprijs verhogen (met maximaal de BTW) zonder nadeel voor de klant. Je marge wordt dan groter.
 9. Doorgaans laat je dan je kentekenbewijs wijzigen, zodat het laadvermogen maximaal 500 kilo wordt. Dat wordt ook wel "terugkeuren" genoemd. Dat geldt ook als je met je eigen auto voor (bijvoorbeeld) DHL rijdt.
 10. In principe is het urencriterium geen voorwaarde om aangifte als IB-ondernemer te doen. Het is wel een voorwaarde voor de zelfstandigen- en starterstaftrek.
 11. Als je in 2018 uren hebt besteed, die je pas in 2019 factureert, kun je een post "onderhanden werk" opnemen. Dan wordt je winst in 2018 hoger (verlies kleiner) en de winst in 2019 lager.
 12. Wanneer je omzet 100% van BTW is vrijgesteld, kun je de voorbelasting op auto-aanschaf en -gebruikskosten niet verrekenen. Je betaalt dan ook geen BTW-bijtelling.
 13. Dit zijn de huidige eisen. De laadruimte mag rechts een (doorzichtig) zijraam hebben, links niet. Voorheen waren er in de laadruimte geen zijramen toegestaan.
 14. Hallo Marcel, Ik neem aan dat je de auto voor de inkomstenbelasting en de BTW als zakelijk wilt etiketteren. Motorrijtuigenbelasting kan bij een eenmanszaak inderdaad niet op naam van de zaak, verzekering en onderhoud wel. Ik raad aan om alle autokosten als zakelijke inkoopfacturen te boeken en van de zakelijke bankrekening te betalen. Wanneer zakelijke kosten toch van de privé bankrekening zijn betaald, boek je in het Memoriaal: - Crediteuren - Aan Privé betaald (of Bedrijfsvermogen, Eigen vermogen, Kapitaal, o.i.d)

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept