Jump to content

Lex van Roode

Legend
 • Content Count

  499
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Lex van Roode last won the day on March 27 2019

Lex van Roode had the most liked content!

Community Reputation

63

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Man
 • Address
  Harmenjansweg 87-F, Haarlem, 2031WJ, Netherlands
 • First name
  Lex
 • Last name
  van Roode
 • Company or organization name
  Lexicom Administratie & Belastingen
 • Website address
 • How did you find us:
  maak een keuze

Register

 • What age group do you belong to?
  51 >
 • You are primarily interested in:
  Financiën / administratie en credit management

Company info

 1. Hierbij nog een toelichting op deze vraag en een aantal gegeven antwoorden: 1. Zodra er bij inkoop BTW wordt betaald (al of niet verlegd), is dit geen marge-inkoop. Uit de handleiding: 2. Margegoederen en niet-margegoederen moeten in e administratie gescheiden blijven. Deze mogen dus niet "op één hoop worden gegooid". 3. De voorraad margegoederen moet tegen de aanschafprijs worden gewaardeerd. Het is niet toegestaan om hier alvast de BTW "uit te halen". Uit de circulaire:
 2. Misschien heb je iets aan deze link. Er is ook een formulier.
 3. Roel heeft gelijk. Zie ook deze vlog van de Belastingdienst.
 4. Als starter kan dat wel. Van de website van de belastingdienst: De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Deze beperking geldt niet als u in aanmerking komt voor de startersaftrek. Als u in aanmerking komt voor de startersaftrek, hebt u recht op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek.
 5. Het antwoord staat hierboven al. Als je geen BTW-ondernemer meer bent, ga je het "normale" tarief motorrijtuigenbelasting betalen.
 6. In de IB-aangifte neem je als winst (bijzondere bate) het KOR-bedrag op = € 1323.
 7. Jouw berekening klopt (bijna). Je mag alle bedragen in je eigen voordeel afronden. Je krijgt dan nog iets meer terug. BTW over omzet = 186 + 0 + 0 +1257 = 1443 Voorbelasting = 27 + 20 + 24 + 18 = 89 Totaal verschuldigd: 1443 - 89 = 1354 KOR = (1883 - 1354) * 2,5 = 1323 Aangifte 4e kwartaal: 1257 - 18 - 1323 = -84
 8. Daar hoef je v.w.b. de KOR niets mee de doen. Zie ook deze vlog.
 9. Ik heb wel ervaring met het terugvragen van Franse BTW (namens klanten). Dat is een vrij arbeidsintensief proces, waar je na verloop van tijd wel handiger in wordt. Zo moet van elke factuur o.a. factuurnummer en BTW-nummer van de leverancier worden vermeld. Vervolgens kunnen die leveranciersgegevens wel in een leveranciersbestand worden opgeslagen voor later (her)gebruik. Als je steeds bij dezelfde pomp tankt, is dat wel te overzien.
 10. Kijk ook eens naar de website BerekenHet.
 11. De betreffende bedragen vermeld je in de BTW-aangifte bij vraag 1d.
 12. Wanneer er ook sprake is van (voorheen) onbelaste omzet, moet je ook nog steeds onderscheid blijven maken tussen (voorheen) belaste en (voorheen) onbelaste omzet. Ik voorzie ook weinig kostenbesparing qua administratie, behalve een paar klikken voor de BTW-aangiftes.
 13. Beste Paul, Ik gebruik daarvoor aparte grootboekrekeningen (Privé Brandstof, Privé Onderhoud en Privé overige autokosten) met een aparte BTW-code. Van een tankbon boek in dan: - Privé Brandstof (met die BTW-code) - Aan crediteuren (via het inkoopboek) Op het BTW-overzicht per kwartaal zie je de "auto-BTW" dan apart staan. Daarvan verreken je in aangifte het betreffende percentage. De rest beschouw je als privé-uitgaven.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept