Ga naar inhoud
 • 0

Hoe voorkom je dat een retailer jouw product kaapt?

Newbee     5 2

Beste iedereen,

 

Hopelijk kunnen jullie mij helpen met het volgende probleem:

 

Momenteel ben ik bezig om een productidee op haalbaarheid te toetsen. Mijn probleem is als volgt:

 

Ik wil een zeer eenvoudig product laten maken dat nog niet op de markt is. Graag wil ik het via een grote retailer/keten verkopen. Ik heb een tijdje werkervaring in fmcg-marketing en vertrouw erop dat ik het potentieel van het product kan bewijzen aan de retailer. De retailer zou het product ook zelf makkelijk in China kunnen laten maken.

 

Ik heb geen enkele ervaring met importeren (bezig in te lezen en binnenkort naar de int. handelsbeurs) en ondernemen, maar ik vind het wel ontzettend leuk om dit te doen. Veel leuker dan werken voor een baas! :)

 

Hoe kan ik voorkomen dat de retailer dit gaat doen? Hoe kan ik hem zover krijgen mijn product af te nemen?

 

Heeft iemand ook tips hoe beslissing te maken ten aanzien van 1) waar te produceren 2) transport inkopen tot aan de deur (CIF) of de doe-het-zelf variant?

 

Lastig vind ik het. Ik hoop dat jullie hier ervaring mee hebben of een slimme oplossing kunnen bieden.

 

Heel veel dank voor jullie hulp!

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0
Retired Mod     1,6k 692

Davide,

 

Allereerst: Welkom op het forum.

 

On topic:

Hoe kan ik voorkomen dat de retailer dit gaat doen?

 

Heel kort en bondig: Niet. Er is geen enkele manier waarop je Jaap Blokker kunt tegenhouden een kopie van jouw product te laten maken. Dit is namelijk dagelijkse kost voor good old Jaap en de zijnen. Je kunt eigenlijk alleen maar hopen dat hij het niet doet. Ook modelrecht (copyright) helpt je niet veel. Deze jongens weten precies hoeveel ze moeten wijzigen om buiten schot te blijven. En als er discussie over gaat bestaan hebben ze wel weer voldoende financiele slagkracht voor een procesje of twee.

 

Tot zover het negatieve verhaal. De positive kant is dat Jaapie helemaal geen tijd heeft om alles wat op de markt komt te kopieëren. Dat doet ie alleen maar bij bekende en bewezen producten die hij voor de helft zou kunnen aanbieden en dan nog een dikke marge kan overhouden. Anders koopt hij gewoon liever voor een bodemprijs in ;)

 

Hoe kan ik hem zover krijgen mijn product af te nemen?

Het is een open deur, maar dat doe je door een goed product tegen een redelijke prijs aan te bieden. En als je daarnaast ook nog een goede verkoper bent die zich niet laat omver l*llen door de inkoper, moet het lukken.

 

Met jouw andere vragen heb ik geen ervaring, maar wellicht dat iemand anders daar antwoord op heeft.

 

Succes met ondernemen!

Link naar reactie
 • 0
Newbee     5 2

Dag Ruben,

 

Bedankt voor je goede en constructieve antwoord! Erg helpvol. Ik denk ook dat speed-to-market mijn concurrentievoordeel zou moeten zijn en ik moet natuurlijk meerdere retailers tegelijk benaderen. Wellicht kan ik het een pakkende merknaam geven ook, waar mensen naar gaan vragen. En misschien helpt het opbouwen van een relatie gebaseerd op vertouwen ook een beetje in het niet kapen van mijn productidee.

 

Rest alleen voor mij nog de vraag, moet ik zo'n simpel product nu in de EU, Oost-Europa, China of een ander Aziatisch land gaan laten produceren?

 

Mijn topic hierover (en begrijpelijkerwijs transportmethoden) is al meteen dichtgegooid, maar ik heb toch behoorlijk wat gelezen en ik heb helaas geen eenduidend antwoord gevonden. Is er iemand die ervaring heeft met het importeren van een simpel en goedkoop plastic product en het kiezen van het juiste land voor productie? Helaas heb ik niet ongelofelijke diepe zakken zodat ik een aantal keren naar China kan gaan.

 

Dank!

 

Mvg Davide

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,8k 100

Dit is een kwestie van een rekensommetje maken. Je hebt geen diepe zakken, dus je kunt misschien niet meteen een volle container laten overkomen vanuit China met het spul? De vraag is of het dan de moeite waard is om het daar te laten produceren?

 

Een 20 voet container zul je vanaf een euro of 1000 (dollar of 1500) hierheen kunnen laten komen (excl binnenlands transport daar en hier) Dus reken er maar met gemak 2000,- euro voor. En dat is alleen nog maar het transport. Ik weet niet hoeveel je van die producten wilt laten produceren, maar dan weet je in ieder geval al wat het aan transport zal kosten vanuit china.

 

Hoe dichter bij huis hoe meer het zal kosten aan productie, maar minder aan transport. Vraag her en der een offerte en ga aan het rekenen. Goeie website om te beginnen voor china is: Made in China Wie weet vind je daar je product al ergens op die site...


Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
 • 0
Senior     89 7

kunststof producten zijn niet altijd zo simpel als ze eruit zien, in hoeverre heb je het al uitgewerkt?

wanneer je met wat schetsen naar een fabriek in china zou gaan, krijg je waarschijnlijk niet wat je voor ogen had.

ik zou je aanraden om contact te zoeken met een ontwerpbureau/productiebedrijf in nederland of productie outsourcer.

veel nederlandse productiebedrijven hebben nauwe banden met (zuster) bedrijven in oost-europa en china.

 

waar je het gaat produceren is van veel factoren afhankelijk, bv.:

- seriegrote

- nestbaarheid (passen de producten netjes in elkaar of vervoer je een hoop lucht)

- technische complexiteit

- eisen aan uiterlijk en afwerking.

 

hier is geen concrete formule voor, maar verschilt erg per product.

Link naar reactie
 • 1
Newbee     5 2

Beste Spoon en Michael, heel erg bedankt voor jullie snelle reacties en goede adviezen. Beiden zijn inzichtvergrotend voor mij als beginner en ik heb er erg veel aan.

 

Om op jullie vragen in te gaan en iets meer duidelijkheid te geven:

 

1. Ik heb al een nauwkeurig proef exemplaar gemaakt. Dus afmetingen en dergelijke zijn bekend, evenals de plasticvoorkeur en verschillende dikten. Dus de producent kan over een nauwkeurig voorbeeld beschikken. Het product is relatief eenvoudig.

 

2. De nestbaarheid is best goed, je bent weinig ruimte kwijt aan lucht.

 

3. Zoals ik het nu zie komt de seriegrootte in stappen, eerst samples controleren natuurlijk, dan een iets grotere sample bestellen van tweehonderd of zo om aan retailers te kunnen "in-verkopen" en dan een grote serie van tienduizenden. Maar ik neem aan dat je een grote order pas opgeeft als je een waterdichte leverovereenkomst hebt met een retailer. Als het een groot contract is, zal het over tienduizenden kunnen gaan. Ik zit ook sterk te denken aan het betreden van een ander EU land, waar de markt veel groter is en makkelijker dan de competetieve, weinig ruimte hebbende Nederlandse winkels en het competetieve Nederlandse retailklimaat.

 

4. Ik schat in dat de productiekosten 50 eurocent zullen bedragen en je er ongeveer 10.000-15.000 in een zeecontainer kunt stoppen.

 

Al met al is het een namaak gevoelig product, dus snelheid naar de markt is essentieel voor mij evenals het creeren van een pakkende merknaam.

 

Nogmaals dank voor jullie hulp!

 

Mvg, Davide.

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,8k 127

 

4. Ik schat in dat de productiekosten 50 eurocent zullen bedragen en je er ongeveer 10.000-15.000 in een zeecontainer kunt stoppen.

 

Het duurste onderdeel voor het produceren van kunststof producten is de matrijs. Afhankelijk van de complexiteit kan dat flink in de papieren lopen.

Om die reden zijn er bedrijven die samenwerken met producenten in lage lonen landen.

Soms worden die matrijzen daar gemaakt en vind productie hier plaats, daar zijn allerlei combinaties in mogelijk.

 

Bij productie van kunststoffen speelt nog iets en dat is dat je net zo makkelijk 50 van iets maakt als 50.000 als de machine eenmaal ingesteld is.

En daar zit hem de kneep, het afstellen van een machine kan veel tijd kosten en maakt dat kleine batches naar verhouding schreeuwend duur zijn.

 

Verder lijkt het mij verstandiger dat je eerst een businessplan maakt en eens gaat kijken wat je aan geld moet investeren voor productie.

Pas dan kun je een reële kostprijs berekenen.

Dan kun je ook bepalen waar productie het beste plaats kan vinden, zoals ik al aangaf, als een machine eenmaal draait heb je vaak niet veel handjes nodig en kan productie hier soms veel verstandiger zijn, maar dat is allemaal afhankelijk van zaken waar wij als lezers geen duidelijk beeld van hebben.

 

En dan heb je ook nog een ondernemersvraag.

Ondernemen is soms risico's nemen door iets te ontwikkelen/produceren/aankopen waarvan je zelf wel gelooft dat het een succes wordt maar anderen (kopers) nog moet overtuigen.

In dat licht moet jij als producent mogelijk ook een gok wagen en gelijk een grote hoeveelheid laten produceren.

 

En dan belanden bij een logistiek verhaal.

Als jij een kleine batch in Azië laat maken, dan duurt het even voordat deze producten hier op de kade staan. Stel nu dat je deze batch vrij snel uitverkoopt, hoe lang duurt het dan voordat je weer nieuwe voorraad hebt ? Kan bijvoorbeeld jouw producent zo een nieuwe batch aanmaken of hebben zij een volle productieplanning ?

Bedrijven willen als iets eenmaal loopt graag enige continuïteit zien in levering. In sommige markten is niet kunnen leveren meteen een doodsteek, hoe belangrijk dat voor jouw klanten is zul je zelf moeten uitzoeken en meenemen in je businessplan.

Dat zal mede de meest gunstige productielocatie bepalen.

 

Zoals je ziet is er dus niet één antwoord, er zijn meerdere opties die afhankelijk zijn van vele factoren.

Link naar reactie
 • -1
Senior     36 0

Davide,

 

Allereerst: Welkom op het forum.

 

On topic:

Hoe kan ik voorkomen dat de retailer dit gaat doen?

 

Heel kort en bondig: Niet. Er is geen enkele manier waarop je Jaap Blokker kunt tegenhouden een kopie van jouw product te laten maken. Dit is namelijk dagelijkse kost voor good old Jaap en de zijnen. Je kunt eigenlijk alleen maar hopen dat hij het niet doet. Ook modelrecht (copyright) helpt je niet veel. Deze jongens weten precies hoeveel ze moeten wijzigen om buiten schot te blijven. En als er discussie over gaat bestaan hebben ze wel weer voldoende financiele slagkracht voor een procesje of twee.

 

Tot zover het negatieve verhaal. De positive kant is dat Jaapie helemaal geen tijd heeft om alles wat op de markt komt te kopieëren. Dat doet ie alleen maar bij bekende en bewezen producten die hij voor de helft zou kunnen aanbieden en dan nog een dikke marge kan overhouden. Anders koopt hij gewoon liever voor een bodemprijs in ;)

 

Hoe kan ik hem zover krijgen mijn product af te nemen?

Het is een open deur, maar dat doe je door een goed product tegen een redelijke prijs aan te bieden. En als je daarnaast ook nog een goede verkoper bent die zich niet laat omver l*llen door de inkoper, moet het lukken.

 

Met jouw andere vragen heb ik geen ervaring, maar wellicht dat iemand anders daar antwoord op heeft.

 

Succes met ondernemen!

 

Wat een afgunst. Jij moet wel een hele "succesvolle" zakenman zijn.

 

Je spreekt steeds over Jaap, terwijl deze Heer (bijna) geen zeggenschap heeft op het front "inkoop". In bedrijven van dit caliber worden goed overwogen beslissingen gemaakt, door de werkelijk verantwoordelijke personen, en niet door de CEO, welke zich op de achtergrond begeeft en simpele inkoop al jaren geleden heeft uitbesteed aan een echte (gespecialiseerde) CPO.

 

Blokker, maakt geen enkel product in eigen beheer. Vandaar de noemer "retailketen". Blokker maakt gebruik van importeurs/ groothandelaren, distribiteurs en grossiers om zo aan de duizenden unieke (vaak merk) producten te komen. Blokker is tenslotte gèèn producent (ieder het zijne;)).

 

Kortom;

 

Advies, gebaseerd op lucht, is per defenitie waardeloos.

 

Hoe kan ik voorkomen dat de retailer dit gaat doen?

 

De hamvraag is; hoe voorkom ik dat de groothandelaar, grossier, distributeur of importeur zelf opzoek gaat naar een producent (vaak hebben deze bedrijven een eigen "new business" afdeling waarbij tientallen - gespecialiseerde- personen zich storten op onderzoek, uitvoerbaarheid, ontwikkeling, enzovoorts. ) als je aankomt met een halfbakken plan. Antw; niet.

 

 

Heb je echter een goed product (niet in woorden, maar fysiek), goede mensen, goede supply chain, goed service netwerk en het vertrouwen gewekt, dan heb je kans op succes doormiddel van b.v

 

-added value

-noodzaak

-mogelijkheden

-tijd winst

-en zo verder,

 

Conclusie;

 

Begin bij het begin, of neem (dit klinkt vrij handig, is het niet) een lening van enkele tonnen (ambitie/product/benodigde mens afhankelijk, miljoenen) en begin met het zoeken van de juiste personen. Indien je deze hebt gevonden, maakt het product niet gek veel uit (alles is handel, echter niet per defenitie en uit het niets).

 

Ik raad je niets aan, enkel af met dit idee door te gaan. Wat je nu voor ogen hebt is onmogelijk zonder ervaring, zonder de juiste mensen en zonder een (financiële) partner/investeerder. Ik geloof dat je ook geen van allen hebt/bezit anders had je bericht hier niet gestaan. Hard maar waar; stop dromen en verzin iets anders. Blokker is ook (lang geleden) klein begonnen.

 

Higherlevel; met kleinerende teksten/namen zoals "jaappie blokker" zal je nimmer echte mensen van het "higherlevel" aantrekken. Advies van echte experts is dan ook uitgesloten; wat de ambitie is van deze website (zoals ik opmaakt uit de vele "gebakken lucht" adviezen circulerend over de gehele website).

Link naar reactie
 • 0
Senior     36 0

 

4. Ik schat in dat de productiekosten 50 eurocent zullen bedragen en je er ongeveer 10.000-15.000 in een zeecontainer kunt stoppen.

 

Het duurste onderdeel voor het produceren van kunststof producten is de matrijs. Afhankelijk van de complexiteit kan dat flink in de papieren lopen.

Om die reden zijn er bedrijven die samenwerken met producenten in lage lonen landen.

Soms worden die matrijzen daar gemaakt en vind productie hier plaats, daar zijn allerlei combinaties in mogelijk.

 

Bij productie van kunststoffen speelt nog iets en dat is dat je net zo makkelijk 50 van iets maakt als 50.000 als de machine eenmaal ingesteld is.

En daar zit hem de kneep, het afstellen van een machine kan veel tijd kosten en maakt dat kleine batches naar verhouding schreeuwend duur zijn.

 

Verder lijkt het mij verstandiger dat je eerst een businessplan maakt en eens gaat kijken wat je aan geld moet investeren voor productie.

Pas dan kun je een reële kostprijs berekenen.

Dan kun je ook bepalen waar productie het beste plaats kan vinden, zoals ik al aangaf, als een machine eenmaal draait heb je vaak niet veel handjes nodig en kan productie hier soms veel verstandiger zijn, maar dat is allemaal afhankelijk van zaken waar wij als lezers geen duidelijk beeld van hebben.

 

En dan heb je ook nog een ondernemersvraag.

Ondernemen is soms risico's nemen door iets te ontwikkelen/produceren/aankopen waarvan je zelf wel gelooft dat het een succes wordt maar anderen (kopers) nog moet overtuigen.

In dat licht moet jij als producent mogelijk ook een gok wagen en gelijk een grote hoeveelheid laten produceren.

 

En dan belanden bij een logistiek verhaal.

Als jij een kleine batch in Azië laat maken, dan duurt het even voordat deze producten hier op de kade staan. Stel nu dat je deze batch vrij snel uitverkoopt, hoe lang duurt het dan voordat je weer nieuwe voorraad hebt ? Kan bijvoorbeeld jouw producent zo een nieuwe batch aanmaken of hebben zij een volle productieplanning ?

Bedrijven willen als iets eenmaal loopt graag enige continuïteit zien in levering. In sommige markten is niet kunnen leveren meteen een doodsteek, hoe belangrijk dat voor jouw klanten is zul je zelf moeten uitzoeken en meenemen in je businessplan.

Dat zal mede de meest gunstige productielocatie bepalen.

 

Zoals je ziet is er dus niet één antwoord, er zijn meerdere opties die afhankelijk zijn van vele factoren.

 

De zon is warm, 1 meter is 100 centimeter, een goede ceo kost veel geld, etc.

 

Een product (matrijs) designer kost hèèl veel geld. Voordat je een matrijs hebt ben je maanden-jaren (ligt aan verschillende facturen,uiteraard) en vele duizenden euros/dollars kwijt.

 

Wat heeft de hulp zoekende aan dit advies?

 

Via WiPe

Link naar reactie
 • -1
Senior     36 0

Beste Spoon en Michael, heel erg bedankt voor jullie snelle reacties en goede adviezen. Beiden zijn inzichtvergrotend voor mij als beginner en ik heb er erg veel aan.

 

Om op jullie vragen in te gaan en iets meer duidelijkheid te geven:

 

1. Ik heb al een nauwkeurig proef exemplaar gemaakt. Dus afmetingen en dergelijke zijn bekend, evenals de plasticvoorkeur en verschillende dikten. Dus de producent kan over een nauwkeurig voorbeeld beschikken. Het product is relatief eenvoudig.

 

2. De nestbaarheid is best goed, je bent weinig ruimte kwijt aan lucht.

 

3. Zoals ik het nu zie komt de seriegrootte in stappen, eerst samples controleren natuurlijk, dan een iets grotere sample bestellen van tweehonderd of zo om aan retailers te kunnen "in-verkopen" en dan een grote serie van tienduizenden. Maar ik neem aan dat je een grote order pas opgeeft als je een waterdichte leverovereenkomst hebt met een retailer. Als het een groot contract is, zal het over tienduizenden kunnen gaan. Ik zit ook sterk te denken aan het betreden van een ander EU land, waar de markt veel groter is en makkelijker dan de competetieve, weinig ruimte hebbende Nederlandse winkels en het competetieve Nederlandse retailklimaat.

 

4. Ik schat in dat de productiekosten 50 eurocent zullen bedragen en je er ongeveer 10.000-15.000 in een zeecontainer kunt stoppen.

 

Al met al is het een namaak gevoelig product, dus snelheid naar de markt is essentieel voor mij evenals het creeren van een pakkende merknaam.

 

Nogmaals dank voor jullie hulp!

 

Mvg, Davide.

 

 

 

 

 

 

 

Waterdichte leverovereenkomst? Ondernemen zonder risico dus, met andere woorden. Volgens mij wil iedereen dat (of niet, een goede- vaak- succesvol- ondernemer komt zijn "praatjes" toch na, linksom of rechtsom).

 

Reken allereerst niet op orders. Al zou je een order willen aanhalen van een inkoop combinatie zoals bijvoorbeeld "metro" is de gehele "waterdichtheid" weg. Te laat leveren, boete. Vekeerde levering; weg ermee . Niet verkocht; terugnemen.

 

Garanties (nog niet eens altijd) bestaan enkel voor consumenten.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     36 0

De discussie is gestart, helaas via een "karma beoordeling".

 

Kneus 30/03/2008 14:53 Re:Hoe voorkom je dat een retailer jouw product kaapt? Beperk je toto de inhoud, als je het hier werkelijk zo matig vind wat doet een zichzelf benoemde expert hier dan ?

 

Wat ik hier doe: mijn irritatie uiten, topic starter wakker schudden, "legends" ontkronen en mijn "regen humeur" afzetten.

 

Zelfbenoemd expert: wat betekend mijn naam dan?

 

Ik beperk me tot de inhoud. Jij ook, met je advies?

 

 

Kneus 30/03/2008 15:26 Re:Hoe voorkom je dat een retailer jouw product kaapt? Brikjant! Vers op het forum, 1 vraag gesteld, en alle mensen die moeite nemen te reageren af lopen zeiken - jij komt er wel!

 

a. Ik zeik niemand af. Tenzij de waarheid gelijk staat aan afzeiken.

 

Gelukkig hoef ik nergens te komen via dit forum;). Leuke/echte mensen ontmoeten is altijd leuk, maar geen noodzaak meer. Mensen die in mijn "doelgroep" vallen oordelen doorgaans objectief waarna het lot de rest doet.

 

Link naar reactie
 • 1
Newbee     5 2

Beste Forumbezoekers,

 

Uiteenlopende reacties lees ik. Ik vind het interessant en het laat me kritisch kijken naar mijn idee en de haalbaarheid.

 

Even kort ten aanzien van de laatste reacties. Volgens mij heef het HigherLevel forum als functie kennisdeling. En vooralsnog denk ik dat de reacties van allen hierboven erop gericht waren mij vanuit hun perspectief te helpen. Mij maakt het niet uit of er dan in figuurlijke zin gesproken wordt of niet. Het gaat er uiteindelijk om kennis te delen zodat iedereen die vragen heeft omtrent dit onderwerp kan leren van anderen. Ik ben blij met de reacties in ieder geval en dank iedereen die mij (en indirect andere forumgebruikers) zo goed mogelijk probeert te helpen. Als het doel van deze site voor mij dus behaald wordt, lijkt het me dan ook niet nodig om elkaar te beoordelen op enigerlei wijze. Ik en anderen hopelijk met mij hebben veel meer aan een scherpe discussie of andere adviezen. Ik waardeer je inhoudelijke commentaar voor een scherpe discussie ExpertusDico. Maar ik hoop niet dat we vervallen in een onbelangrijke “Karma” discussie.

 

Over het concept: Ik geloof in het idee en concept. Het enige dat ik heb is fmcg marketingervaring bij een multinational, dus ik heb iets kunnen proeven van wat grote ketens willen en weet een klein beetje van hoe moeilijk het is om met hen in zee te gaan, maar ik weet ook dat met het juiste verhaal ze snel potentie kunnen zien. Maar ik onderken dat als ik nu de rol van leverancier op me neem, ik voor heel andere issues kom te staan.

 

Ik denk niet dat ik gek ben en ik moet ergens beginnen. Beter een aantal keren goed op mijn bek en een ervaring rijker dan altijd maar aan de zijlijn blijven staan. Dus ik denk positief en ga niet voor een onmogelijk geachte opdracht uit de weg. Als ik een goed plan heb (en dit helpt mij om eraan te bouwen) kan ik financiers overtuigen en andere partijen.

 

De enige reden dat ik deze reactie heb geplaatst is dat ik wil weten in welke mate het idee haalbaar is. Wat kan ik verwachten en hoe ga ik deze case kraken?

 

Dat zo’n matrijs zo duur is wist ik bijvoorbeeld niet. Ik had en heb geen idee aan welke kosten ik moet denken voor een matrijs. Het product is een eenvoudig plastic product. Ik zal erachter aangaan om hier een idee van te krijgen.

 

Bedankt zover en ik zie andere opbouwende adviezen graag tegemoet!

 

Link naar reactie
 • 2
Retired Mod     8,7k 582
Wat ik hier doe: mijn irritatie uiten, topic starter wakker schudden, "legends" ontkronen en mijn "regen humeur" afzetten.

 

Misschien was het beter geweest je eerst even in het forum in te lezen, dan was je er misschien achter gekomen dat we elkaar hier op een vriendelijke manier proberen te helpen.

 

De wat botte en arrogante manier waarop jij reageert levert dan, zoals je zelf ook al opgemerkt had, negatieve gevoelens bij de andere leden hier op.

 

Het gaat dus niet om wat je te vertellen hebt, hier, maar op de manier waarop je dat doet. En als jij de moeite niet wilt nemen om een beetje gewoon te doen, dan moet je niet zeuren als anderen dat jegens jou dan ook niet doen.

 

PS - de discussie is niet gestart via een karma beoordeling, maar via jouw berichten. De karma beoordelingen zijn daar een reaktie op.

Link naar reactie
 • 1
Senior     36 0

Wat ik hier doe: mijn irritatie uiten, topic starter wakker schudden, "legends" ontkronen en mijn "regen humeur" afzetten.

 

Misschien was het beter geweest je eerst even in het forum in te lezen, dan was je er misschien achter gekomen dat we elkaar hier op een vriendelijke manier proberen te helpen.

 

-Advies leveren op een vriendelijke manier is vaak het mooist. Uitgangspunt is echter een gefundeerd advies, gebaseerd op feiten. Misschien is mijn reactie een "expertusdico" probleem. Vele ondernemers hebben een hekel aan mensen die altijd willen praten, ook zonder ervaring. Uiteindelijk gaat het om de topc starter; is mijn idee haalbaar.

 

 

De wat botte en arrogante manier waarop jij reageert levert dan, zoals je zelf ook al opgemerkt had, negatieve gevoelens bij de andere leden hier op.

 

-Klopt, mijn excuses. In het echte leven, niet sarcastisch, wordt een directe (eerlijke) reactie wel vaak gewaardeerd. Het gaat tenslotte om feiten. Neemt echter niet weg dat een vriendelijke benadering (vaak) beter werkt

 

Het gaat dus niet om wat je te vertellen hebt, hier, maar op de manier waarop je dat doet. En als jij de moeite niet wilt nemen om een beetje gewoon te doen, dan moet je niet zeuren als anderen dat jegens jou dan ook niet doen.

 

-Ik begrijp het. Echter zeur ik niet;). Ik houd wel van gepeperde feiten of een mening gebaseerd op meetpunten. Liefts vriendelijk gebracht, trenslotte gaat het om de resultaten.

 

PS - de discussie is niet gestart via een karma beoordeling, maar via jouw berichten. De karma beoordelingen zijn daar een reaktie op.

 

-Dat snap ik. Echter probeer ik via deze weg een reactie te onlokken van de anonieme "sender". Wel zo handig om een dialoog op te bouwen aangezien ik niet uit ben op afzeiken. Ben benieuwd naar de motivatie van enkele personen (weinig te doen, veel achter computer geen werk, opzoek naar goud, etc).

 

Bedankt voor je uitleg.

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     36 0

Wat heeft de hulp zoekende aan dit advies?

 

Heel veel, blijkt dus achteraf:

 

Dat zo’n matrijs zo duur is wist ik bijvoorbeeld niet. Ik had en heb geen idee aan welke kosten ik moet denken voor een matrijs.

 

De matrijs is de gehele basis?

 

Voordat je een matrijs in handen hebt ben je al vele malen meer kwijt dan de aankoopsprijs daarvan.

 

Begin bij het begin, dat is bij alles zo.

 

P.s, tevens is het feit "mal/matrijs" overtrokken. Een matrijs kost niet altijd veel geld. Vaak is een grootscheepse marketing campagne de grootste kostenpost (na het personeel, een mal wordt ook gemaakt door mensen). Vergeet niet dat je als producent zelf (vaak) veranwoordelijk bent voor marketing.

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     36 0

Beste Forumbezoekers,

 

Uiteenlopende reacties lees ik. Ik vind het interessant en het laat me kritisch kijken naar mijn idee en de haalbaarheid.

 

Even kort ten aanzien van de laatste reacties. Volgens mij heef het HigherLevel forum als functie kennisdeling. En vooralsnog denk ik dat de reacties van allen hierboven erop gericht waren mij vanuit hun perspectief te helpen. Mij maakt het niet uit of er dan in figuurlijke zin gesproken wordt of niet. Het gaat er uiteindelijk om kennis te delen zodat iedereen die vragen heeft omtrent dit onderwerp kan leren van anderen. Ik ben blij met de reacties in ieder geval en dank iedereen die mij (en indirect andere forumgebruikers) zo goed mogelijk probeert te helpen. Als het doel van deze site voor mij dus behaald wordt, lijkt het me dan ook niet nodig om elkaar te beoordelen op enigerlei wijze. Ik en anderen hopelijk met mij hebben veel meer aan een scherpe discussie of andere adviezen. Ik waardeer je inhoudelijke commentaar voor een scherpe discussie ExpertusDico. Maar ik hoop niet dat we vervallen in een onbelangrijke “Karma” discussie.

 

Over het concept: Ik geloof in het idee en concept. Het enige dat ik heb is fmcg marketingervaring bij een multinational, dus ik heb iets kunnen proeven van wat grote ketens willen en weet een klein beetje van hoe moeilijk het is om met hen in zee te gaan, maar ik weet ook dat met het juiste verhaal ze snel potentie kunnen zien. Maar ik onderken dat als ik nu de rol van leverancier op me neem, ik voor heel andere issues kom te staan.

 

Ik denk niet dat ik gek ben en ik moet ergens beginnen. Beter een aantal keren goed op mijn bek en een ervaring rijker dan altijd maar aan de zijlijn blijven staan. Dus ik denk positief en ga niet voor een onmogelijk geachte opdracht uit de weg. Als ik een goed plan heb (en dit helpt mij om eraan te bouwen) kan ik financiers overtuigen en andere partijen.

 

De enige reden dat ik deze reactie heb geplaatst is dat ik wil weten in welke mate het idee haalbaar is. Wat kan ik verwachten en hoe ga ik deze case kraken?

 

Dat zo’n matrijs zo duur is wist ik bijvoorbeeld niet. Ik had en heb geen idee aan welke kosten ik moet denken voor een matrijs. Het product is een eenvoudig plastic product. Ik zal erachter aangaan om hier een idee van te krijgen.

 

Bedankt zover en ik zie andere opbouwende adviezen graag tegemoet!

 

.

 

Het enige advies; zoek de juiste mensen (als je echt zeker bent van je product en je durft een risico te nemen). Indien je (goede) mensen hebt die in je product geloven kan je het product ontwikkelen. Wanneer je het (eind) product in handen hebt is fase 2 aan de orde.

 

Zie het zo;

 

Een grote AH kan niet met enkele mensen gerund worden (is per defenitie onmogelijk) aangezien mensen gebonden zijn aan tijd.

 

Zolang je alleen staat en geen gespecialiseerde mensen om je heen hebt zal je iets moeten zoeken wat je alleen af kan. Met de juiste spirit is (bijna) alles mogelijk, in èèn uur naar China vliegen niet.

Link naar reactie
 • 0
Moderator     1,1k 25

Als fabrikant zijnde kan ik je vertellen dat als je een matrijs wilt voor zo'n grote stuksproduktie je toch wel aan heel veel geld moet denken. (grove schatting vanaf 20.000 Euro afhankelijk hoe groot je product is natuurlijk)

 

Voor wat betreft de pre-produktie, meestal is er een MOQ van een paar honderd stuks, zoals Nico al aangaf moet de machine ingesteld worden en dat doen ze liever niet voor 2 stuks.

 

Wij hebben onze matrijs in China liggen, maar ik ben wel eigenaar van de matrijs. (haalt alleen wel lastig op bij conflicten natuurlijk, maar dat is onze keuze)

 

Ik kan je zeker ons industrieel ontwerpbureau aanbevelen, maar ik maak geen openlijke reclame. Dus als je wilt weten met wie wij samenwerken PM me dan maar.

 

Groet, Martin

Link naar reactie
 • 1
Senior     36 0

Als fabrikant zijnde kan ik je vertellen dat als je een matrijs wilt voor zo'n grote stuksproduktie je toch wel aan heel veel geld moet denken. (grove schatting vanaf 20.000 Euro afhankelijk hoe groot je product is natuurlijk)

 

Voor wat betreft de pre-produktie, meestal is er een MOQ van een paar honderd stuks, zoals Nico al aangaf moet de machine ingesteld worden en dat doen ze liever niet voor 2 stuks.

 

Wij hebben onze matrijs in China liggen, maar ik ben wel eigenaar van de matrijs. (haalt alleen wel lastig op bij conflicten natuurlijk, maar dat is onze keuze)

 

Ik kan je zeker ons industrieel ontwerpbureau aanbevelen, maar ik maak geen openlijke reclame. Dus als je wilt weten met wie wij samenwerken PM me dan maar.

 

Groet, Martin

 

Als fabrikant zijnde kan ik je vertellen dat als je een matrijs wilt voor zo'n grote stuksproduktie je toch wel aan heel veel geld moet denken. (grove schatting vanaf 20.000 Euro afhankelijk hoe groot je product is natuurlijk)

 

//

 

Wij hebben onze matrijs in China liggen, maar ik ben wel eigenaar van de matrijs. (haalt alleen wel lastig op bij conflicten natuurlijk, maar dat is onze keuze

 

= Als ik een matrijs in China heb liggen ben ik ook producent?

 

Aantal stuks is niet belangrijk.

 

Belangrijk is;

a. hoeveel mallen heb je nodig (zie een fax, laptop, etc; vaak meerdere mallen)

b. hoe wordt de mal gebruikt (aan de mal zelf heb je niets); hoe staat het met de "source" (machine) afschrijving?

c. hoe complex is de mal (het eindproduct is een dopje of een complex product)

d. hoeveel denk je te gaan produceren (totaal)

e. wat kost de designer

f. machine beperkingen

g. etc

 

Een belangrijk punt welke altijd een schatting blijft;

Hoeveel stuks ga ik verkopen over de gehele productie periode?

 

Vergeet niet dat het verschil tussen 100 en 10.000 groot is. En tussen 10.000 en 1.000.000 zitten aardig wat stops.

 

Als je echt denkt beter te worden van dit idee; maak dan een prognose en bedrijfsplan. Heb je toch nodig bij het vinden van (goede) mensen.

 

To DLA LINK; waar laten jullie matrijzen maken? Je lasergun bestaat minimaal uit 4 mallen (zover de logica) en je praat over èén mal. Kan intressant zijn; zie het als een matrijs waar in 1 slag of injectie een complete notebook behuizing uitrold.

Link naar reactie
 • 0
Legend     22,4k 5 1374

 

Er zijn altijd nieuwe ervaringsdeskundigen welkom. In hoeverre er werkelijk expertise zit in een antwoord, blijkt na verloop van tijd en na meerdere reacties vanzelf. Tuurlijk zijn er legio studenten die boekenwijsheid verkondigen op dit forum, en ook zat mensen die wel eens een klok hebben horen luiden. Corrigeer ze vriendelijk of roep ze scherp tot de orde - want ook een stevige discussie draagt bij aan het doel van dit forum.

 

Begin je je eerste post echter meteen met een gallige opmerking, dan introduceer je jezelf allesbehalve als deskundige - meer als een ijdele betweter. Waarom mag er wel gesproken worden over Appie Heijn en niet over Japie Blokker? Wanneer je werkelijk ervaring hebt met retailers, weet je ook dat hun inkopers regelmatig met samples van (potentiële) bestsellers een rondje maken. Fabrikant A vraagt zoveel voor dit product; kun jij zoiets voor een betere prijs leveren?

 

Affin, welkom op het forum. 8)


Steun onderzoeksjournalistiek. 🕵🏼‍♀️ Word vriend van Investico (ANBI). 

Link naar reactie
 • 0
Senior     36 0

 

Er zijn altijd nieuwe ervaringsdeskundigen welkom. In hoeverre er werkelijk expertise zit in een antwoord, blijkt na verloop van tijd en na meerdere reacties vanzelf. Tuurlijk zijn er legio studenten die boekenwijsheid verkondigen op dit forum, en ook zat mensen die wel eens een klok hebben horen luiden. Corrigeer ze vriendelijk of roep ze scherp tot de orde - want ook een stevige discussie draagt bij aan het doel van dit forum.

 

Begin je je eerste post echter meteen met een gallige opmerking, dan introduceer je jezelf allesbehalve als deskundige - meer als een ijdele betweter. Waarom mag er wel gesproken worden over Appie Heijn en niet over Japie Blokker? Wanneer je werkelijk ervaring hebt met retailers, weet je ook dat hun inkopers regelmatig met samples van (potentiële) bestsellers een rondje maken. Fabrikant A vraagt zoveel voor dit product; kun jij zoiets voor een betere prijs leveren?

 

Affin, welkom op het forum. 8)

 

Wanneer je werkelijk ervaring hebt met retailers, weet je ook dat hun inkopers regelmatig met samples van (potentiële) bestsellers een rondje maken. Fabrikant A vraagt zoveel voor dit product; kun jij zoiets voor een betere prijs leveren?

 

Vaak komt die sample van een bedrijf, zit er een verhaal achter, is het leverbaar en zijn de leveranciers af te rekenen.

 

Het is niet zo dat een persoon met een eenmanszaakje een sample opstuurd naar een gerenommeerd bedrijf en dat deze uberhaubt voor opname in overweging wordt genomen. Is ook onmogelijk; je maakt geen NIEUW product (fysiek) in je uppie.

 

Ps; Richt je pijlen op DLA. Grote onzin wordt verkocht...

 

Als ik eerlijk moet zijn denk ik dat jou "mening" niet bijdraagt aan HL. Je hebt mijn berichten niet eens gelezen (half, misschien). Daaruit maak je enkel feiten op; ik ben voorzichtig met mijn mening. Beterweter.. Jij bent volgens mij een doordrammer (nee hoor, het gras is echt paars).

Link naar reactie
 • 0
Senior     36 0

 

Er zijn altijd nieuwe ervaringsdeskundigen welkom. In hoeverre er werkelijk expertise zit in een antwoord, blijkt na verloop van tijd en na meerdere reacties vanzelf. Tuurlijk zijn er legio studenten die boekenwijsheid verkondigen op dit forum, en ook zat mensen die wel eens een klok hebben horen luiden. Corrigeer ze vriendelijk of roep ze scherp tot de orde - want ook een stevige discussie draagt bij aan het doel van dit forum.

 

Begin je je eerste post echter meteen met een gallige opmerking, dan introduceer je jezelf allesbehalve als deskundige - meer als een ijdele betweter. Waarom mag er wel gesproken worden over Appie Heijn en niet over Japie Blokker? Wanneer je werkelijk ervaring hebt met retailers, weet je ook dat hun inkopers regelmatig met samples van (potentiële) bestsellers een rondje maken. Fabrikant A vraagt zoveel voor dit product; kun jij zoiets voor een betere prijs leveren?

 

Affin, welkom op het forum. 8)

 

Wanneer je werkelijk ervaring hebt met retailers, weet je ook dat hun inkopers regelmatig met samples van (potentiële) bestsellers een rondje maken. Fabrikant A vraagt zoveel voor dit product; kun jij zoiets voor een betere prijs leveren?

 

Vaak komt die sample van een bedrijf, zit er een verhaal achter, is het leverbaar en zijn de leveranciers af te rekenen.

 

Het is niet zo dat een persoon met een eenmanszaakje een sample opstuurd naar een gerenommeerd bedrijf en dat deze uberhaubt voor opname in overweging wordt genomen. Is ook onmogelijk; je maakt geen NIEUW product (fysiek) in je uppie.

 

Ps; Richt je pijlen op DLA. Grote onzin wordt verkocht...

 

Als ik eerlijk moet zijn denk ik dat jou "mening" niet bijdraagt aan HL. Je hebt mijn berichten niet eens gelezen (half, misschien). Daaruit maak je enkel feiten op; ik ben voorzichtig met mijn mening. Beterweter.. Jij bent volgens mij een doordrammer (nee hoor, het gras is echt paars).

 

P.s, prachtig al die reacties. Goede ondernemers hier die een gelikt advies afdragen (met name de administrators).

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     8,7k 582
-Klopt, mijn excuses. In het echte leven, niet sarcastisch, wordt een directe (eerlijke) reactie wel vaak gewaardeerd. Het gaat tenslotte om feiten. Neemt echter niet weg dat een vriendelijke benadering (vaak) beter werkt

 

En daar is niets mis mee, maar je moet gewoon niet de reakties van anderen beoordelen uit naam van de topicstarter, die in tegenstelling tot wat jij dacht wel degelijk wat aan de geboden antwoorden had... :)

 

-Dat snap ik. Echter probeer ik via deze weg een reactie te onlokken van de anonieme "sender".

 

En die heb je dus gekregen - iedereen tevreden!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wie is er online?
  8 leden, 123 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.