• 0

Winkel..stoppen (failliet en WSNP onder geen beding!!) of niet..

Beste Lezer:

 

ik zal mij even voorstellen..

Geboren en getogen brabantse dertiger met een passie: Retail

Werk inmiddels al bijna 15 jaar in de retail en heb meerdere (grote en kleine retail) bedrijven van binnen en buiten mogen ervaren. Je kunt wel stellen dat ik helemaal weg ben van de detailhandel.

 

Het begon allemaal heel mooi, ik had wat centjes gespaard, genoeg om mijn droom waar te maken, namelijk mijn eigen winkel te beginnen. De zoektocht is begonnen en ik wilde het gespaarde natuurlijk het liefste meteen omzetten naar een eigen toko. (hoe naief!!)

Al snel een winkel gevonden, welke te koop stond in mijn woonplaats (sloot aan bij mijn ervaring). Info opgevraagd en het balletje begon te rollen. De cijfers waren niet al te rooskleurig, maar voldoende om er een boterham uit te halen en uit te bouwen voor bijvoorbeeld een tweede vestiging. Was er niet helemaal van onderste boven, maar goed het geld wat ik had moest en zou ik uit gaan geven. Had met franchisegever een deal gemaakt dat ik geen entree-fee hoefde te betalen en dat zij zelfs een brutowinst garantie zouden geven. Franchisegever had inmiddels een begroting afgegeven, die kant nog wal sloeg, maar gezien de historische verkoopcijfers en de brutowinstgarantie, durfde ik het wel aan (dom). Ook nog op gesprek geweest bij de huisaccountant van die franchiseclub en deze gaf ook geen negatief advies. Ok dan, op naar de bank (bank 1), want ik wist wel dat een doorlopend krediet makkelijk zou kunnen zijn om seizoensinkopen op te kunnen vangen. Bank zag ook geen probleem en verleende mij een krediet van 25K. ..... Starten maar....

 

Personeel aangenomen om mij in beginsel vrij te maken en mij 'de toko' eigen te maken, wij begonnen met een vliegende start, overname was begin oktober en doken meteen het drukke najaar in.. ging dus lekker. We maakten meteen een dikke plus in vergelijking met onze voorgangers. De kosten waren (achteraf gezien) veel te hoog, maar we maakten nog steeds een mooie plus, dus draaiden we lekker verder. Brutowinst stond onder druk, maar gezien de brutowinst regeling geen vuiltje aan de lucht..

 

Het lopend krediet was natuurlijk zo vervlogen en na pakweg 1.5 a 2 jaar begon ik mij toch al zorgen te maken. Kosten snijden dan maar, personeel gehalveerd en de broekriem aan getrokken. Inmiddels was de interesse van de franchiseorganisatie gewekt, storneringen van de weekfactuur van de organisatie (bijna alles werd via franchise organisatie gefactureerd). Uiteraard brutowinstregeling in werking laten treden en is voor het eerste jaar netjes uitgekeerd.

 

In overleg met de organisatie besloten om het huurcontract op te zeggen, want op deze locatie zagen wij (organisatie en ik) geen heil meer. Ik huurde van de organisatie. Na maanden niks gehoord te hebben besloot ik zelf maar weer contact op te nemen met de organisatie, blijkt deze inmiddels het huurcontract ook te hebben opgezegd bij de verhuurder, zodat ik geen pand meer had en de organisatie geen franchisenemer, want pand zonder ondernemer is erg, maar ondernemer zonder pand is ook niet prettig. Tja dat hadden ze even niet bedacht..

Ik had het inmiddels helemaal gehad met deze club (wilde niet echt meewerken aan een relocatie en een huurverlaging aanvechten bij verhuurder had ook geen resultaat + een omzetfee van 25K ). Dus wederom in overleg met hen besloten om ieder ons eigen weg op te gaan. "Gelukkig" stelde deze franchiseclub het concurrentiebeding niet inwerking, zodat ik verder kon, al dan niet met een andere organisatie, wel in dezelfde handel.

 

inmiddels werkte ik met een collega ondernemer aan een plan om onze winkels samen te voegen op een nieuwe lokatie, vandaar dat ik accoord ging met een briefje waarin stond dat beide partijen franchisegever en -nemer elkaar van niks meer konden betichten.. (stom stom stom)

Uiteindelijk door een grapje van de makelaar ging het allemaal niet door (godverde****) en moest ik hals over kop een nieuwe organisatie vinden en mijn 'oude' pand weer terug huren.

 

Nou ja een besparing op de fee zou 25.000,- aan kosten besparen, dus wat kon mij nu overkomen.. fris en fruitig aangemeld bij mijn nieuwe clubje. Klaar voor de toekomst en enigsinds opgelucht begonnen. Zelfde handel, zelfde pand, van oudsher in de volksmond de zelfde naam = een win win situatie zou je denken.

 

Maar ja nieuwe club betekent nieuwe financiering (want bank 1 heeft geen arrangement voor de nieuwe club, alleen met de oude organisatie.. en bedankt!..) Dus naar de bank van de nieuwe club, Tja dat gaat niet zo makkelijk meneer Pluk, zeiden ze en moesten er nog even over nadenken voordat ze mijn krediet van 25K over wilde nemen. Eerst maar eens een begroting laten maken door franchise organisatie 2. Oei begroting, snel hebben ze er een in elkaar geflanst en naar de bank gemaild. Na veel wikken en wegen zijn ze dan toch accoord gegegaan met een nieuwe financiering, wel met een borgstelling door het rijk wel te verstaan. Mij zei het eigenlijk niet zoveel ,als die financiering maar door ging, want ik wilde door mijn mijn 'nieuwe' winkel.. Hehe, druk van de ketel, alles is accoord.

 

Na een vermoeiende start (aanleg nieuwe infrastructuur winkelautomatisering, beveiliging en restyling) lijkt de omzet niet te willen groeien en tot overmaat van ramp zijn we al aan beland bij het begin van de veelbesproken krisis en is er ook nog een concurrent bij mij om de hoek komen zitten die verdubbeld is qua omvang.

(what the ***)

Een van de slechtse najaars verkopen (2008) allertijden is een feit en we duiken dat jaar diep in de rode cijfers (winst -45K)

door de hulp van mijn ouders en het borgstellingskrediet leef ik nog steeds..

 

Begin 2009, ouders spingen nog maar weer eens bij en leveranciers beginnen met bellen, waar hun centjes blijven, oh ja door diverse storneringen heb ik bij mijn nieuwe bank klaarblijkelijk hun interesse gewekt op naar speciaal beheer..

Moeizaam jaar en de omzet neemt eerder af dan toe, gelukkig heb ik de kosten zover omlaag gehaald dat er nu niets meer te beknibbelen is. Zo 'frot' ik 2009 door en weet toch een resultaat neer te zetten van (-12K).

 

Ik begin langzaam te bedenken hoe het zou zijn om toch weer onder een baas te gaan werken, wat is het toch fijn om iedere maand keurig je salaris betaald te krijgen en al die zorgen...

 

Ondertussen is de schuld bij een bepaalde leverancier zo opgelopen dat ze dreigen met een failisement, alle centjes die binnen kwamen, gingen linearecta naar deze leverancier, zodat andere leveranciers ook weer begonnen met klagen en zelf leveringsstops inlasten. Dat gaat zo door tot en met nu eigenlijk..

 

Begin 2010 besluit ik en de organisatie2 om afscheid van elkaar te nemen en zelfstandig verder te gaan.. (waren de enige kosten, waar ik nog op kon bezuinigen en deze leverden niets op, kosten alleen maar geld)

Het enige wat ik heb afgesproken met deze club is dat ik een bepaald onderdeel van de inkoop bij hen onder breng. Daarmee zijn wij accoord gegaan, mits financiering, (je voelt m misschien al aankomen) hier onder niet zou lijden. Dat was volgens de organisatie niet zo, omdat zij immers een arrangement hadden bij bank 2..

De bank dacht daar toch even iets anders over en het accoord van de bank moet ik nog steeds krijgen, wat een gesodemieter! Ook organisatie 2 stuurde een briefje met een vrijwaring, of ik even wilde tekenen.. nou ja toch maar gedaan anders weer een schadeclaim aan mijn broek. (dubbel stom dus..)

 

Hede ten dage ben ik mij aan het afvragen wat ik in hemelsnaam aan het 'frotten' ben (je geestes kindje doe je niet zo maar weg) en langzaam komt het besluit dat ik er maar mee moet stoppen.

Maar hoe? het nog voor een paar center schuld aan leveranciers en de bank zal die borgstelling en doorlopend krediet ook wel terug willen hebben.

 

Het water staan aan mijn lippen en weet niet waar ik moet beginnen, een failisement of WSNP is uitgesloten, wil koste wat kost alles in goed overleg afronden en eerlijk mijn leveranciers in de ogen kunnen kijken. Wil in ieder geval tegen mij zelf en mijn partner (die heel het winkelverhaal toch al niet zag zitten, had ik maar naar haar geluisterd) kunnen zeggen dat ik alles heb gedaan om tot een goed einde te komen..

Ben nu al een paar maanden op dit forum aan het rondneuzen en durfde nu eigenlijk pas de stap te nemen om hulp te vragen.

 

Mijn vraag is eigenlijk (tjsa na zo'n lange intro) kan iemand mij begeleiden in dit traject of weten jullie iemand die mij zou kunnen helpen/bijstaan.

 

 

pfffffffffffff,

thanx,

Pluk.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

 • 0

allereerst wil ik je heel veel sterkte wensen. Ik zie zelf nog wel mogelijkheden, maar ik ben nu eenmaal de eindeloze optimist.

 

Even een kort vraagje, je hebt het er over dat je steeds je inventaris aanvult maar geen goede omzet hebt. Begrijp ik hier uit dat het om bedervelijk inventaris gaat?

Als dit niet zo is, waar is de inventaris dan precies?

 

Link naar reactie
 • 0

"Even een kort vraagje, je hebt het er over dat je steeds je inventaris aanvult maar geen goede omzet hebt. Begrijp ik hier uit dat het om bedervelijk inventaris gaat?

Als dit niet zo is, waar is de inventaris dan precies?"

 

Beste Jasper, bedankt voor je berichtje,

hoezo inventaris aanvult, volgens mij heb ik daar niets over geschreven..

en je bedoelt vast handelsgoederen, want inventaris, zijn de meubelen toch?

is niet bederfelijk..

 

grtz,

Link naar reactie
 • 1

Okee, je verhaal is lang, maar helder. Het klassieke voorbeeld van een ondernemer die van krediet naar krediet leeft, terwijl de handel maar niet van de grond lijkt te willen komen. Ondertussen de te hoge kosten laten doorlopen en hopen op betere tijden. Je werkt je te barsten, en krijgt het lek maar niet boven water. Jouw verhaal doet me denken aan de situatie waarin Marcel (Down) heeft gezeten. Als je dat nog niet gedaan hebt, zou je dit draadje maar eens moeten lezen. Voor zover dat het een geruststelling is, je bent dus niet de enige in een vergelijkbare situatie.

 

Toch is iedere situatie anders. Maar ik kan je wel een aantal algemeenheden meegeven.

 

1. "Sales solves everything". Als je verkoop stil komt te liggen is het gedaan, dus zorg dat je die omzet binnen blijft trekken.

 

2. Dit is het moment dat de jongens van de mannen worden onderscheiden. Dit is het moment dat je kunt laten zien wat je waard bent als ondernemer. Het worden keiharde maanden, en je zult de bodem meermalen zien. Bereid je hierop voor en zorg voor een uitlaatklep, een luisterend oor en een sterke schouder.

 

3. Blijf in contact met je schuldeisers. Het is een volkomen natuurlijke reactie om dekking te zoeken als er geschoten wordt, maar dit is niet het moment om je te gaan verschuilen. Rationeel weet je dit wel, maar ernaar handelen op het moment dat de druk erg hoog is, is wat anders.

 

4. Wie de bal heeft, bepaalt het spel. Zorg ervoor dat het initiatief van jouw kant komt. Zodra je het initiatief verliest, kun je alleen nog maar verdedigen.

 

5. Zorg dat je professionele hulp krijgt. Dit kun je niet alleen. Een insolventieteam bestaat uit een briljante accountant, een geslepen jurist, een scherp onderhandelaar en een hele goede mental coach. De bank heeft jarenlange ervaring met "gevallen" als deze, en heeft hele afdelingen van specialisten tot haar beschikking. Voor jou is dit de eerste (en hopelijk laatste) keer. Zoals Fred al zei: Professionele hulp is niet gratis, maar het zal je beste investering ooit kunnen zijn.

 

Ik wens je in ieder geval veel sterkte in de strijd!

Link naar reactie
 • 0
1. "Sales solves everything". Als je verkoop stil komt te liggen is het gedaan, dus zorg dat je die omzet binnen blijft trekken.

 

Helemaal mee eens, als je de stekker eruit trekt ben je nog niet van alle kosten af. denk alleen al maar aan allerlei contracten met een opzegtermijn.

 

3. Blijf in contact met je schuldeisers. Het is een volkomen natuurlijke reactie om dekking te zoeken als er geschoten wordt, maar dit is niet het moment om je te gaan verschuilen. Rationeel weet je dit wel, maar ernaar handelen op het moment dat de druk erg hoog is, is wat anders.

 

Inderdaad, uit eigen ervaring weet ik dat je jezelf rot schaamt om er voor uit te komen. toch is het de enige manier om niet dieper weg te zakken. Maak afspraken voor betalingsregeling iets bieden is beter dan niets bieden. Hou je wel aan de gemaakte afspraken.

 

Hou de tent open maar maak zo min mogelijk kosten en probeer zoveeel mogelijk te slijten al dan niet met korting. Als het naar een opkoper gaat krijg je er nog minder voor.

 

Bekijk je eigen financiële positie. ben je geheel afhankelijk van de inkomsten van je toko of brengt je partner nog geld binnen? In het eerste geval loont het de moeite om met de gemeente te praten over een bbz regeling om te stoppen. Je hebt dan in ieder geval inkomsten op bijstands niveau. Of je dit terug moet betalen of dat het kwijt gescholden wordt is van later belang.

 

de -45k is interessant mocht je weer een baan vinden en belasting gaan betalen. je kan dat verlies dan weer compenseren.

 

Laat je niet gek maken en probeer de touwtjes in handen te houden of zoek proffesionele hulp. Kost geld maar kan ook geld opleveren.

 

 

Link naar reactie
 • 4

Beste Pluk,

 

Ik heb er lang over na moeten denken, of ik wel of niet zou reageren. Zoals Ruben al aangaf lijkt je verhaal sterk op het mijne.

Sterker nog, tot in bijna detail had ik het zelf zo neer kunnen zetten, en dus raakt je verhaal me stevig.

Toch wil ik proberen je één en ander mee te geven, wellicht ten overvloede, maar ja.

 

1. Maak eerst voor jezelf een beslissing. Zet alles op een rijtje, laat er (enkele) andere partijen naar kijken, en maak een keus. Doorgaan, aanmodderen of stoppen. Die keus kan enkel en alleen JIJ maken, maar het is wel de meest belangrijke keus op dit moment. Hoe vaak heb je al bij geleend om je hoofd boven water te houden ? Hoe lang ben je nu al aan het tobben ? Hoeveel heb je afgegeven van je eigen “ik “ en je relatie, en is dit het waard ? Of zie je vooruitgang ?

 

2. Welke keuze je ook maakt, je zult daar 1000% of meer achter moeten staan. Of je nu door gaat of stopt. Want ook stoppen vergt de nodige investering, vergeet dat niet. Mocht je besluiten te willen stoppen op de manier zoals je nu aangeeft, dus géén faillissement of WSNP zul je nog heel veel power ergens vandaan moeten trekken, om het tot een goed einde te brengen. Misschien nog wel meer dan je ooit gedaan hebt….

 

3. Persoonlijk vind ik, dat je, wanneer je voor deze weg kiest (indien die mogelijk is natuurlijk !!) je dan echte ondernemersballen hebt. Want zoals ik al aangaf, je zult nu nog harder moeten lopen en ondernemen dan eerst, maar dan op een andere manier.

 

4. Vertel je dichtstbijzijnde familie en vrienden kring, wat er te gebeuren staat. Dit is heel belangrijk, want zoals Ruben aangaf, je gaat diep, makker, heel diep op je snufferd, en vaker dan je je nu kunt voorstellen. Dus ben open en eerlijk tegen je directe omgeving, hou ze af en toe op de hoogte, maar dan weet men wat er speelt en kan men je ook een schouder geven wanneer het nodig mocht zijn….

 

5. Zorg dat je lijst met crediteuren he-le-maal op orde is ! Er mag geen enkel foutje inzitten !

 

6. Hoe moeilijk het ook is : probeer niet weg te lopen voor schuldeisers. Wanneer je 3x de telefoon niet aanneemt, of men krijgt de boodschap dat je er niet bent, gaat men nattigheid voelen en zullen er stappen versneld genomen worden. Probeer een script te maken voor jezelf, ga niet liegen, maar loop er ook niet voor weg. Een crediteur heeft liever de eigenaar zelf aan de lijn, die toegeeft dat het effe wat minder gaat, dan een eigenaar die plotseling er niet meer is….!

 

7. Ga met je partner uit eten en naar de film ofzo. Dit is één van de allerlaatste keren dat dit nog kan. Geniet er met volle teugen van, en probeer het ook niet erg te vinden van die uitgave.

 

Probeer zo min mogelijk kosten meer te maken. Vertel je personeel hoe het zit, en help ze zoeken naar een andere job. Laat ze wel hun mond houden ! Wanneer je personeel tekort komt, kun je familie en vrienden inschakelen, want die heb je nu de feitelijke situatie uitgelegd.

 

Mocht je topic een vervolg krijgen, en ik kan enigszins helpen door te reageren zal ik dit doen. Vooralsnog kan ik je alleen maar sterkte toewensen met één van de moeilijkste beslissingen in je leven.

 

Stoppen of doorgaan.

 

Marcel

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  3 leden, 121 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.