• 0

Nieuwe winkel bij de universiteit campus

Hallo beste mensen,

 

Ten eerste wil ik aangeven dat ik hier nieuw ben. Ik heb een vraag over het volgende en wil graag jullie meningen en adviezen.

 

Ik ben een student aan een universiteit. Ik zit in mijn laatste fase en het ziet er naar uit dat een baan vinden heel moeilijk gaat worden. Jullie weten ook wel hoe de economische situatie op dit moment is in Nederland.

 

Daarnaast wilde ik altijd iets voor mezelf doen. Als ik een wijk binnenloop of een centrum komen er meteen vragen bij mij op: Wat mist deze wijk of centrum aan winkel? Wat kan een uniek concept zijn? Wat voor mensen leven hier etc etc.... Op het moment dat ik iets heb gevonden spreek ik mezelf weer tegen en kom ik met tegen argumenten dat het niet lukt! Ik weet niet of jullie dat ook weleens hebben meegemaakt, maar bij mij is dat vaker. Dan heb ik een idee en als het serieus wordt, ga ik met andere woorden terugkrabbelen van nou ja het lukt misschien toch niet. Misschien komt het omdat ik bang ben om een mis investering te doen. Ik ben uiteindelijk een student en heb geen luxe om een groot bedrag aan geld te verliezen...

 

 

Plan:

 

Nu zit ik op een universiteit midden in een wijk waar duizenden mensen wonen. Het is 20 minuten fietsen naar het centrum. Er is wel een "wijkcentrum" waar aantal winkels zijn gevestigd, zoals Jumbo, Blokker, Bakkerij Bart, Kruidvat etc etc, maar ook die is 10 minuten fietsen van de wijk waar de universiteit is.

 

Het pand dat vrij staat en waar ik overweeg om te huren om iets te beginnen is ongeveer 50 vierkante meter. Het is letterlijk midden op de campus van de universiteit en is op de begane grond van rijtjes flats. In deze flats wonen voornamelijk studenten uit binnen- en buitenland. Naast het vrije pand is er een frituurzaak, Albert Heijn, Subway en een zaak die gespecialiseerd is in cosmetica voor vrouwen. Voor de rest zijn er geen winkels. Er is een doelgroep van alleen al minimaal 5.000 studenten die dagelijks langs de winkel zullen lopen. En dan nog de wijkbewoners! Voordat de winkel vrij kwam te staan, was er bloemenzaak die failliet is gegaan na 1 jaar. Het pand staat nu wel een tijdje leeg. Dit is dan in het kort de informatie over de locatie van het pand.

 

Vraag:

 

Wie kan mij helpen met een goed idee die realiseerbaar is? Een snackbar, vrouwen gerelateerde cosmetica, kleine levensmiddelen winkel, Fastfood kan al niet omdat deze branches al bezet zijn. Wat kan nou een uniek concept zijn die voornamelijk studenten en de wijkbewoners kan aanspreken?

 

Het is voor mij haalbaar om een investering te doen rond €50.000 - €75.000 (niet van mij hoor, maar door onderhandse lening). Ik wil echt iets beginnen daar, maar ben echt niet uit wat voor zaak het moet worden. Misschien zoek ik ver en daarom vraag ik jullie meningen en adviezen...

 

Alvast bedankt,

 

Casillias

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

 • 0

Als ik het goed begrijp wil je een eigen zaak beginnen maar je weet niet wat?

 

Het klinkt misschien wel stom wat ik nu ga zeggen.

Je moet geen eigen zaak beginnen omdat je rijk wilt worden, je geen werkgever wilt of wat dan ook. Al deze dingen zijn extra voordelen die je in een bepaalde mate krijgt.

 

Kijk eens goed naar jezelf en kijk wat je zelf wilt. Waar ben je goed in? Waarmee wil je 60 ~ 80 uur per week bezig zijn? Kijk naar je passie en als je daarvan je werk kan maken dan heb je toch jouw perfecte job gevonden? Zowel als eigen baas als werken voor een baas.

Link naar reactie
 • 0

Het is al gezegd: waar ben je goed in, wat boeit jou, welke studie rond je binnenkort af? Als je iets voor jezelf wil beginnen is het belangrijk dat je dat vanuit een bepaalde drive doet: je wil (neem ik aan) ook op langere termijn er je brood mee kunnen verdienen.

 

Kijkend naar jouw opsomming denk ik aan een kapperszaak (en direct dus aan uitvoerend personeel). Daar zijn ook best leuke acties mee te bedenken zowel voor de studenten als de wijkbewoners.

 

Wil je je alleen richten op studenten en wijkbewoners? Of zie je meer in een speciaalzaak waarvoor ook mensen van verder weg komen?

 

Ik vermoed dat Hans je met zijn 5 A4tjes ook raad kan geven om je ideeen te structureren.

 

Denk vooral eerst in mogelijkheden en breng daarna pas de beren op de weg in kaart.

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
 • 0

Hallo Marjan en DennisG,

 

Bedankt voor jullie reactie.

 

De grootste reden dat ik voor mezelf wil beginnen is dat ik iemand ben die nogal ondernemend is. Waarom zou ik voor een baas werken als ik het zelf ook kan is de gedachte. Daarnaast is het erg moeilijk om een baan te vinden op niveau. Nou, waarom doe je het dan niet is de vraag die bij jullie opkomt natuurlijk? Er zijn natuurlijk wel wat plannen hoor daar niet van, maar zoals ik eerder al aangaf, ik ben op een of andere manier terughoudend. Dat laatste stap komt iedere keer niet. Zodoende wilde ik eens rondvragen wat mensen te adviseren hebben. Wie weet, komt iemand met een hele simpele idee of deelt zijn/haar eigen ervaringen die mij helpen om actie te ondernemen of juist niet.

 

Zoals boven vermeld, er zijn een aantal plannen waaronder een kapperszaak. Ik weet vrijwel zeker dat een kapperszaak goed gaat draaien als je voor een mooi bedrag kan knippen. De studenten zijn nou eenmaal niet erg rijk en zijn altijd opzoek naar de goedkoopste. Maaarrrr, mijn vader zei altijd als je een eigen bedrijf wilt beginnen, zorg ervoor dat je ook een beetje verstand van hebt. Stel dat ik tweetal personeel aanneem om te laten knippen, hoe wil ik uberhaupt weten of zij hun werk wel goed doen. Ik zie dat ze het knippen, maar doen ze het nou wel goed? Ik heb er totaal geen verstand van waardoor het moeilijk wordt om klanten tevreden te houden. Nou dat merk je wel na paar maanden hoor ik jullie zeggen, nou dan is het te laat, want een klant moet tevreden naar huis gaan zodat hij/zij weer terugkomt. Dat kapperszaak is echt een goed plan, maar helaas is het moeilijk om te bewerkstelligen omdat ik kortweg geen verstand van heb. Het is niet te vergelijken met een zak chips verkopen...

 

Ik wil me voornamelijk richten op de (arme) studenten richten, want ik heb het zelf ook niet ruim en zoek altijd naar de goedkoopste of het nou met haar knippen is of met boodschappen. Wijkbewoners is eigenlijk het tweede doelgroep. Zij komen voornamelijk bij Albert Heijn hun (kleine) boodschappen doen of eens in de week naar de snackbar komen. Ik zeg "kleine" omdat de wijkbewoners tot de lage-midden klasse behoren. Voor grote inkoop zoeken ze vast winkels als Aldi, Lidl etc. En het moet geen speciaalzaak worden. Ik wil enkel de studenten aanspreken met mijn zaak. Als ik hun kan bereiken is het ruim voldoende. Het is een universiteit met ongeveer 15.000 studenten. Als ik bijvoorbeeld met een kapperszaak dagelijks 0,5% van de studenten aanspreek met een bedrag van 10 euro gemiddeld is dat 150.000 * 0,5% * 10 = 750 euro per dag (simpele berekening off course). Wat ik wil zeggen: een (realiseerbaar) concept alleen voor studenten, de wijkbewoners zijn mooi meegenomen...

 

Ik rond binnenkort Master Finance af. De zaak wil ik niet langer dan 5 jaar doen. Binnen 5 jaar wil ik mijn onderhandse lening betaalt hebben en een kleine winst overhouden. Verder de winkel doorverkopen (voor een ton bijvoorbeeld) om een grotere plan uit te voeren, zoals een investeringsmaatschappij (beurshandelaar) aangezien dat mijn "ding" is. Daarvoor heb ik wel 2 tot 3 ton nodig.

 

Gr, Casillias

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Hallo Casillias,

 

Ik zie liever mensen die ondernemer willen worden en nog op zoek zijn naar het juiste idee voor henzelf, dan mensen die al helemaal besloten hebben dat ze dát gaan doen zonder te weten of er wel een markt is voor dát. Wat mij betreft chapeau dus dat je advies vraagt om tot een goed idee te komen.

 

Als jij eigenlijk vooral wilt gaan ondernemen om ervaring op te doen, is het wellicht geen slecht idee om eens te kijken of er een franchise is die bij jou en je beoogde doelgroep past. Hier kun je kijken hoeveel eigen vermogen je nodig hebt voor veel franchises en zien wat er allemaal is op dat gebied. http://www.denationalefranchisegids.nl/firstfranchise/Dienstverlening.htm

 

Gezien het feit dat de meeste jonge meiden lang haar hebben dat niet heel vaak geknipt wordt, vermoed ik dat studenten gemiddeld hooguit eens per 2 maanden naar de kapper gaan. Daarnaast weet ik van mijn stagiaires (UvT) dat die nog 'thuis' naar de kapper gaan. Dagelijks 0,5% van de studenten aanspreken betekent volgens mijn snelle rekenmethode dat je (bij zes dagen per week open zijn) een marktaandeel wilt van 24%. Dat lijkt mij best moeilijk te halen, maar ik heb nul verstand van het kappersvak en weet dat vrouwen gemiddeld meer dan een tientje besteden bij de kapper.

 

Tot zover mijn twee centen,

Succes met het idee vinden dat het beste bij jou past.

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
 • 0

mijn beste gok in een studentenwijk is een slijterij...

(tenzij AH dat uitsluit met een inpandige (Gall&Gall)

als niche zou zou je een bierbezorgservice kunnen leveren.

 

optie twee is een avondwinkel, wij hebben hier 7 dagen winkels open en geen studenten, onze avondwinkel (met ijssalon) doet het goed.

 

maar boven alles sluit ik me ook aan bij voorgaande, doe waar je passie ligt, niet omdat je geld moet verdienen.

"zoek het maar uit"

Link naar reactie
 • 0

Hallo Karen,

 

Bedankt voor je reactie.

 

Het voorstel om in een franchise te weken is zeker weten geen slecht idee. Ik voldoe financieel gezien de eisen van de meeste franchise winkels. Echter, het probleem van een franchise is dat jij niet je eigen beslissingen mag nemen. Zo ben je altijd afhankelijk wat zij te vertellen hebben. Ik heb dat eerder overwogen, maar denk dat ik "mijn spelletje" niet op mijn eigen manier kan spelen en ik wil juist mijn kennis die ik heb eigen gemaakt in zowel praktijk als theorie uitvoeren. Verder begrijp ik je berekening van 24% niet. En nu je het zegt, de meeste studenten knippen bij hun thuiskapper wetende dat bij een straal van 1000 m zeker 2000 studenten wonen waar het pand is gevestigd. Het is echt een studentenwijk die niet alleen op de universiteit zitten, maar ook hogescholen...Maar dat van thuiskapper gebeuren ben ik totaal met je eens. Kijk daar was ik nog zelf niet bij gekomen en dat is wat ik wil bereiken hiermee. Nu je dit zegt, moet ik dan misschien afzien van mijn plan of tot aanpassing gaan)

 

Gr, Casillias

Link naar reactie
 • 0

Hallo Bas,

 

Jij weet wat de student wil :)...met alcohol kun je goed inslaan. Zonder dat ik een onderzoek naar heb gedaan, is mijn vermoeden toch dat je daar geen vergunning kan krijgen van de gemeente. Ik zal in ieder geval dit goed onthouden, dankjewel.

(Er is geen Gall&Gall binnen AH)

 

De tweede optie die je noemt is erg goed vind ik, daar was ik zelf niet bij gekomen. Een 7-dagen winkel dus (zonder alcohol ga ik ervan uit)...Maar wat kan ik dan aanbieden? Jullie bieden dus ijs aan, maar wat nog meer? Kun je mij aub meer informatie geven? Bedoel je trouwens met een 7-dagen winkel tegelijkertijd 24/7 winkel?

 

En mijn passie ligt in "ondernemen". Ik denk dat ik vol met energie zit en capaciteiten beschik om een bedrijf(je) te runnen en eerlijk is eerlijk, ik wil ook geld verdienen :)

 

Gr, Casillias

 

Link naar reactie
 • 0

 

Die leegstaande winkel is geen kans, maar andermans probleem. Er staan in Nederland heel veel winkels leeg en dat is allemaal andermans probleem. Er ligt vast een goed idee op een ondernemer zoals jij te wachten, maar een toevallig leegstaande winkel is geen goed begin van het ondernemerschap.

 

Zit er al een pizzapuntenverkoper in de buurt? ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

ten eerste is het niet 'mijn winkel' maar een winkel in 'mijn stad'

wij hebben permanente koopzondag, dwz dat alle winkels 7 dagen per week open mogen zijn.

de 'avondwinkel' is ook 7 dagen per week open van 16.00 tot 23.00 en verkoopt ook alcohol en is gevestigd naast een pompstation. vanwege de 7 dagen openstelling zijn ze er een ijssalon bij begonnen om toch voldoende publiek te blijven trekken aangezien de plaatselijke supermarkt er ook een vrij agressieve zondagsmarketing op na houdt (minimaal 1 bieraanbieding).

uiteraard zal je dat eerst moeten toetsen bij de gemeente of er ruimte is in het bestemmingsplan.

"zoek het maar uit"

Link naar reactie
 • 0

Hallo TwaBla,

 

Bedankt voor je commentaar en advies.

 

Het is niet dat ik een winkel beginnen omdat een pand leegstaat. Het is meer dat ik opzoek ben naar een idee die de studenten kan aanspreken. Misschien iets heel unieks waar ik zelf niet heb kunnen bedenken. Daarom vraag ik de mensen hier om hun meningen. En wie weet noemt iemand iets waarvan ik kan zeggen nou dat kan de studenten wel aanspreken...

 

Een pizzapunt is goed, maar om twee redenen maak ik geen kans:

 

1. Ik heb totaal geen verstand van die branche. Zoals eerder vermeld, het moet iets zijn wat ook haalbaar is voor mij. Een chips verkopen kan ieder mens, maar een pizza voorbereiden en maken is weer een ander vak waarbij je vakmensen nodig heb en mijn principe is: niet 100% afhankelijk zijn van anderen, ik moet op zn minst ook verstand ervan hebben zodat ik zelf inspring wanneer bijv mijn "pizzaman" de volgende dag niet komt opdagen. Hopelijk begrijp je wel wat ik bedoel...

 

2. Er zijn 2 pizza's in de buurt plus jij hebt overal pizza's zoals Dominos die overal kunnen bezorgen.

 

Gr, Casillias

 

 

Link naar reactie
 • 0

Hallo Bas,

 

Ik had begrepen dat het jouw winkel was, sorry.

 

Maar als ik het goed begrijp ligt de nadruk op alcoholische producten en het pas geopend ijssalon. Verkopen zij dan ook levensmiddelen, zoals kant en klare broodjes of koekjes, frisdrank etc? En hebben zij ook automaten in de winkel waar je bij kunt als de winkel gesloten is, dus na 23:00 uur?

 

Gr, Casillias

Link naar reactie
 • 0

ze hebben daar ook een beperkt assortiment reguliere artikelen zoals soepen, sauzen, koffie, muesli, etc, ook vers zoals brood en melk maar bijvoorbeeld ook een puntje brie voor bij het gaasje wijn.

ze hebben geen automaten en na 23.00 is het gewoon dicht (verordening)

"zoek het maar uit"

Link naar reactie
 • 2

Even dromen, leuk!

 

Als ik een pand in een universiteits--stad tot mijn beschikking had, zou ik een wasserette-annex-koffie-annex-pub opzetten. En ik zou het Schuim noemen. (Zeep, cappuccino, bier....) En ik zou allerlei acties hebben, een iedere maand. Een kapper eens per maand laten komen (de woordenspel voor reclame is voor de hand liggend) een hondenkapsalon ook laten meedraaien een keer per kwartaal, een tweedehands boekhandel een hoek laten inrichten met een shop-in-pub concept (met een 2ehandsmarkt in schoolboeken eens per periode), Een was-en-opvouw dienst en een strijkservice. Één enorme groot wasmachine voor ongelukken met dekbedden, slaapzakken, en dergelijke. En aan een muur zo'n eten-automaat net als ze bij de FEBO hebben, doe de deur open en pak je boterham.

 

Als ik een pand in een universiteits-stad tot mijn beschikking had, zou ik een makerspace coworking ruimte opzetten met alle denkbaar gereedschap, van een 3D printer tot en met een lassershoek. Kan in samenwerking met de school, er is er zo een in Atlanta: de Invention Studio. Of, hangend van de Universiteit af, eentje die zich op mode richtte, of op horeca, Of wat dan ook je doelgroep interesse in heeft.

 

Als ik een pand in een universiteits-stad tot mijn beschikking had, zou ik een vestigingsplaats voor webshops opzetten, (oké, even eigen belang, lol, maar als je het doet neem contact op, ik heb leden voor je. :-) ) met opslag en magazijnruimte en transport & logisitiek en fulfilment, met ophaal en retour diensten en een prachtige etalage die wisselt onder de leden.

 

Als ik een pand in een universiteits-stad tot mijn beschikking had, zou ik een kroeg opzetten met een kleine podium en repetitie ruimte, die optredens/PR regelmatig aanbood voor de locale bands en toneelgroepen die daar repetitie ruimte gebruikte. Muziek en toneelgroepen, door elkaar, lekker onverwacht.

 

En bij allemaal, did I mention gratis WiFi? Nee, vanzelfsprekend. 8) I could go on... ;D

Snel en eenvoudig bedrijfshuisvesting, waar de ruimte aan je werk past, en niet andersom. Wij zijn aan het delen. En het is geweldig. http://www.registratie-adres.nl

 

Een professioneel, verwelkomen coworking gemeenschap Treat it like your own. It is. http://www.kamer52.nl

Link naar reactie
 • 1

...zou ik een wasserette-annex-koffie-annex-pub opzetten. En ik zou het Schuim noemen.

 

Krijg je al snel een studenten-service formule die als franchise uitgebreid kan worden naar andere universiteitssteden.

 

Idee: sluit een deal met lokale studententverengingen die dan als affiliate kunnen fungeren. Dus wie zijn was draait bij Utrechts Schuim ziet 10% van de prijs terugvloeien naar de vereniging, Idem bij Twents Schuim en Katholiek Brabants Schuim.

 

Idee: kijk goed naar nieuwe betaalmiddelen en gebruik een kaart of mobiel systeem waarbij ouders bv de wekelijkse was vooruit kunnen betalen. Starbucks werkt ook al met prepaid, dus daar zit toekomst in.

 

Idee: laat een Marktplaatsloket sponsoren door Marktplaats. Halen en brengen!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Ja, hoor, combineer jouw geniaal idee #1 + 3 en heb je het halen en brengen van de was in de buurt door de studenten met de fietsen. Krijgen ze per kilo een korting op bier. Reclame schrijft zichzelf bijna. :)

 

En ik denk dat er wel moeders zijn die een abonnement/kado aanpak inderdaad best leuk zouden vinden om te betalen. Of een strippenkaart regeling.

 

 

...zou ik een wasserette-annex-koffie-annex-pub opzetten. En ik zou het Schuim noemen.

 

Krijg je al snel een studenten-service formule die als franchise uitgebreid kan worden naar andere universiteitssteden.

 

Idee: sluit een deal met lokale studententverengingen die dan als affiliate kunnen fungeren. Dus wie zijn was draait bij Utrechts Schuim ziet 10% van de prijs terugvloeien naar de vereniging, Idem bij Twents Schuim en Katholiek Brabants Schuim.

 

Idee: kijk goed naar nieuwe betaalmiddelen en gebruik een kaart of mobiel systeem waarbij ouders bv de wekelijkse was vooruit kunnen betalen. Starbucks werkt ook al met prepaid, dus daar zit toekomst in.

 

Idee: laat een Marktplaatsloket sponsoren door Marktplaats. Halen en brengen!

Snel en eenvoudig bedrijfshuisvesting, waar de ruimte aan je werk past, en niet andersom. Wij zijn aan het delen. En het is geweldig. http://www.registratie-adres.nl

 

Een professioneel, verwelkomen coworking gemeenschap Treat it like your own. It is. http://www.kamer52.nl

Link naar reactie
 • 0

 

En ik denk dat er wel moeders zijn die een abonnement/kado aanpak inderdaad best leuk zouden vinden om te betalen. Of een strippenkaart regeling.

 

 

Ja, ik zie al prepaid cadeaucards voor me met Schone Was of Vlekkeloos Ondergoed als thema. Het Schuim Schoon Kado!

 

Misschien meteen een cleaning service toevoegen voor de grote voorjaarsschoonmaak. De Schuim Poets Ploeg.

 

Met gratis spaties!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Hallo besten,

 

Ik was de afgelopen dagen niet online op de site.

 

Ik zie ineens kei veel, leuke, en goede reacties. Hartstikke bedankt daarvoor. Ik ga ze allemaal meenemen in mijn pocket en hoop natuurlijk dat er wat van komt :). Nog leuke reacties zijn natuurlijk altijd welkom aangezien er nog geen actie is ondernomen, maar ik weet in ieder geval welke richting ik moet gaan kijken. Super bedankt...

 

Gr, Casillias

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  2 leden, 79 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.