loading
Ga naar inhoud
Rdirk
Verberg

Merkenrecht registreren terwijl het in gebruik is

vraag

Beste mensen,

 

Ik ben nieuwsgierig of iemand mij wat kan vertellen over merkenrecht met name een naam registreren waarvan je weet dat deze al bestaat. Ik ken een onderneming die op regionaal tot nationaal niveau drank verkoopt. Na goed zoeken in de database van het merkenrecht heb ik hun merknaam niet terug kunnen vinden.

 

Nu is de vraag kun je de merknaam kapen en hem hypothetisch gezien hun te huur of te koop aanbieden?

 

Mod toelichting:

uit latere reactie blijkt dat TS de vraag in negatieve vorm stelt. TS vraagt dus niet naar iets dat formeel of moreel verwerpelijk is, maar wil voor zichzelf of voor een ander weten wat de risico's zijn.

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

7 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Nee, kapen zegt al genoeg en verder is dat een registratie of merkdepot te kwader trouw. Als BOIP oplet, komt een registratie er niet doorheen. Als dat wel gebeurt, dan kan gebruiker van de handelsnaam je in rechte betrekken.

 

Groet,

 

Highio

 

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Op zich is het wel een vraag die veel gesteld wordt. Als iemand zijn merknaam niet registreert kan dat komen door laksheid of omdat de merknaam destijds niet aan minimale eisen voldeed. Aan een handelsnaam worden minder eisen gesteld. Soms is "kwader trouw" eenvoudig te bewijzen maar soms is dat niet zo eenvoudig.

 

In de praktijk heb ik al gezien dat een merk in Nederland niet werd toegestaan maar jaren later wel in Spanje door een soort van trol (die dit vaker deed) werd geregistreerd. Bij de rechtszaak die volgde hoefde de merknaam niet zomaar afgestaan worden en is er uiteindelijk een behoorlijke som geld voor de overdracht betaald. Het ging destijds wel om een merk met erg weinig onderscheidend vermogen. Dat was de reden dat het in Nederland niet werd toegestaan.

 

Het is altijd slim om een merk vast te leggen in relevante markten om merkkaping te voorkomen. Bij het bewijzen van "te kwader trouw" zal de handelsnaamhouder moeten bewijzen dat de nieuwe merkhouder de naam kende (of behoorde te kennen) en deze registreerde om de handelnaamhouder te hinderen. Soms is dat niet zo eenvoudig als het lijkt.

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik was op zoek na de juridische term te kwade trouw. Het drankmerk wat ik beschreef is een merk dat ik zeer waardeer en zou zelf niet iemand zijn om op deze manier geld te verdienen het leek me alleen een toepasselijk voorbeeld.

 

Het doel van deze vraag was om een overweging te maken om je wel of niet te registreren vanwege de kosten en hoever je beschermd ben wanneer je je niet registreert er daadwerkelijk misbruik van wordt gemaakt

 

Higher, Hans bedankt voor antwoorden

 

Groet,

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Het is dat je pas vanaf 10 posts een kneus kunt krijgen maar anders... >:( Wat een verschrikkelijke manier om geld te willen verdienen.

 

TS bedoelde het kennelijk anders. In ieder geval wel een verschrikkelijke manier om een vraag te stellen :). Mod toelichting geplaatst

 

 


Ik help ondernemers aan betaalbare en betrouwbare verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

Werkgever en op zoek naar een goede en betaalbare verzuimverzekering voor je personeel ? ☛ www.verzuimverzekerd.nl

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

... hoever je beschermd ben wanneer je je niet registreert er daadwerkelijk misbruik van wordt gemaakt ...

Enerzijds heb je te maken met de merk- of handelsnaam, anderzijds met de activiteiten in het economisch die daadwerkelijk(!) onder die merk- of handelsnaam worden ontplooid en in welk gebied dat wordt gedaan. Waar je op moet letten, is of activiteiten onder een bepaalde naam geen verwarring in het kunnen veroorzaken in het publieke domein. Zo zullen er in diverse steden wel kledingreparateurs zijn met een naam als 'De gouden schaar' o.i.d., die zijn lokaal actief en zullen elkaar vanwege de geografische ligging elkaar niet in wielen rijden.

 

'Ajax' is een goed voorbeeld van verschillende activiteiten naast elkaar in het economisch verkeer onder een zelfde merknaam over een zeer uitgestrekt gebied, waar toch geen verwarring ontstaat vanwege de verschillende (en als zodanig geregistreerde) activiteiten: die ene Voetbalclub inclusief merchandising, de schoonmaakmiddelen en de brandveiligheidsartikelen.

 

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant en Horeca -, Recreatie - & Toerisme-Ondernemer 'in ruste', MSc-Student 'Ontwerp Gedreven Innovatie' (Design Driven Innovation)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als forumlid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Het is dat je pas vanaf 10 posts een kneus kunt krijgen maar anders... >:( Wat een verschrikkelijke manier om geld te willen verdienen.

 

TS bedoelde het kennelijk anders. In ieder geval wel een verschrikkelijke manier om een vraag te stellen :). Mod toelichting geplaatst

 

 

 

 

Blijkbaar... In dat geval vervalt mijn behoefte een kneus uit te delen aan TS, mijn mening over dit soort praktijken blijkt uiteraard hetzelfde ;)


Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 5 leden online en 128 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké