Ga naar inhoud
 • 0

aansprakelijkheid bij failissement Belgische firma

Vraagje; als een Nederlander bestuurder wordt in een Belgische firma en ruzie krijgt met de andere Belgische bestuurder en vervolgens vrijwillig vertrekt. Dit staat ook bevestigd in e-mail verkeer.

Vervolgens gaat de Belgische firma failliet. Nu blijkt dat de Nederlandse persoon NIET is uitgeschreven uit het register en heeft hij een dwangbevel gekregen om een heel hoog bedrag te betalen. Maar NA zijn vertrek heeft hij GEEN werkzaamheden meer verricht voor de firma. Er zijn ook twee andere bestuurders die aansprakelijk gesteld zijn voor dit bedrag. .Is de Nederlandser verplicht te betalen?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

 • 0

Beste Yvo,

 

Of je verplicht bent te betalen weet ik niet, dat hangt ervanaf of je terecht aansprakelijk bent gesteld. Dat je aansprakelijk bent gesteld samen met de 2 andere bestuurders lijkt mij logisch en je zult je dus moeten verweren.

 

Gezien dit onder Belgisch recht valt, zou ik me tot een Belgische jurist wenden.

 

Succes, Ido van der Gragt

www.kubus.nl (administratie en belastingen)

Link naar reactie
 • 0

Hallo Ido,

Ja, zolang je niet via publicatie via de Rechtbank van koophandel bent afgezet als bestuurder, en dus tegenover derden nog steeds bestuurder bent, blijf je aansprakelijk voor alle handelingen die in de vennootschap gedaan worden, zelfs hoofdelijk aansprakelijk. Je zou wel de andere bestuurders kunnen aanklagen voor de aan jou opgelegde bedragen, maar derden hebben alle recht om jou aansprakelijk te houden. Het is dus zaak om z.s.m. die publicatie te regelen!

Op een seminar vertelde een advocaat over een geval dat 2 aandeelhouders alle aandelen hadden verkocht aan 2 andere personen, die personen er vervolgens een puinhoop van maakten en met de noorderzon vertrokken, en dat die eerste eigenaren volledig aansprakelijk gesteld werden voor alle schulden omdat er nooit een publicatie was geweest. Oppassen dus hiermee.

 

Groet,

Mireille Coumans

FM Partners boekhoudkantoor. Grenzeloze kennis, innoverend in aanpak!

Link naar reactie
 • 0

Goedemorgen, ik zou graag wat informatie ontvangen over de uitschrijving van een Nederlandse bestuurder van een bedrijf, geheel gevestigd in Belgie.

 

Mijn partner is een aantal jaren geleden een bedrijf begonnen met twee Belgische heren. Hij heeft zich, samen met hen, ingeschreven als bestuurder bij de Belgische KvK.

De samenwerking is heel vervelend afgelopen waardoor mijn partner ontslag heeft genomen en gestopt is. Hij heeft zijn aandelen overgedragen aan de Belgische partners, heeft een bevestigingsbrief van zijn genomen ontslag ontvangen.

 

Nu is het volgende aan de hand; het Belgische bedrijf is 2 jaar na zijn ontslag failliet gegaan en wordt hij ook aangeschreven als mede verantwoordelijke. Dit, terwijl hij na zijn ontslag helemaal niets meer voor dit bedrijf gedaan, getekend heeft.

 

Wij hoorden dat je JEZELF dient uit te schrijven als bestuurder bij ontslag bij een Belgische firma. Hij wist dit niet omdat hij bij een andere Nederlandse firma als directeur en bestuurder ontslag had gekregen en hij verder niets heeft hoeven doen. De uitschrijving uit het register is door het bedrijf zelf gedaan.

 

Kan hij nu nog aansprakelijk gesteld worden voor het faillissement?

 

Graag uw reactie.

 

Met vriendelijke groet, Yvonne

Link naar reactie
 • 0

Beste Yvonne,

 

Je hebt deze vraag in juni 2015 ook al gesteld en daar reactie op ontvangen (lees o.a. de toelichting van Mireille Coumans)

 

Edit: oud topic samengevoegd met nieuwe vraag

 


 

Is er sindsdien iets gewijzigd en heb je in de tussentijd ook een Belgische jurist of advocaat benaderd?

 

Verzekeringsadviseur voor ondernemers | AOV | Aansprakelijkheid | Cyber | Pensioen. 

Hulp nodig bij verzekeringen of wil je offertes?  → Contact

Link naar reactie
 • 0

Goedemorgen, dat weet ik, maar we hebben gisteren een bericht ontvangen van een Belgische jurist die in 2015 voor ons aan het werk is gegaan en dat er in oktober een rechtzitting dient. Er is afgelopen december ook een zitting geweest maar van die uitslag hebben wij helemaal niets van vernomen.

 

Nu heb ik even een andere vraag; als mijn partner zich uit schrijft, kan hij dan als datum uitschrijving de dag van zijn ontslag opvoeren, of moet hij de huidige datum gebruiken?

 

Yvonne

Link naar reactie
 • 0

beste Yvonne,

 

Als eerste , er zijn op dit forum maar heel wenig specialisten van het belgisch recht, dat maakt het al lastig om de vraag goed te beantwoorden.

daarnaast (en dat het is belangrijkst) zit je al midden in de juridische procedures. Dat maakt het erg lastig en in mijn optiek redelijk onverstandig om dit soort zaken via forum advies verder te willen laten komen.

 

Deze vraag zou ik stellen aan de advocaat die jullie nu begeleid, hij zal het ongetwijfeld direct weten, sterker nog, ik denk als hij zou vinden dat het juridisch gezien dringend noodzakelijk is dat er met terugwerkende kracht wordt uitgeschreven dat hij dat al geadviseerd had. maar goed dat is al een aanname / inschatting van mij.

 

Ik zou je dus ook ten zeerste aanraden hierover contact te nemen met de advocaat. Nu je in rechtzaken wordt betrokken is het uitermate van belang dat je advocaat op de hoogte is van ALLE handelingen die jij uitvoert en jij moet 100% nee, 1000% zeker zijn dat handelingen die jij nu doet geen verdere schade doen aan jou zaak en verdediging.

 

Link naar reactie
 • 0

Zoals gezegd, zoek (offline) een jurist!

 

[...]

Nu heb ik even een andere vraag; als mijn partner zich uit schrijft, kan hij dan als datum uitschrijving de dag van zijn ontslag opvoeren, of moet hij de huidige datum gebruiken?

 

Yvonne

nee, dat kan niet. Zou mooi zijn, komt er herrie in de zaak, schrijf je je even snel uit met terugwerkende kracht ;D

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  1 lid, 93 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...