Jump to content
MooieBoot

Bestuurslid belonen bij Stichting

Recommended Posts

Mij wordt als privé persoon zowel door particulieren als bedrijven advies gevraagd over een bepaald onderwerp. Dit is momenteel hobby matig en ik wil dit graag blijven uitoefenen, maar vanwege het bedrijfskundige aspect heb ik vaak te maken met bedrijven. Ook zijn er onkosten in de vorm van bezoeken, een website en dus mijn tijd. Ik wil dit op een of andere manier kunnen bekostigen en dus iets kunnen incasseren als tegen prestatie van mijn diensten.

 

Ik wil alleen onder geen beding aansprakelijk zijn met mijn privé vermogen en gezien de gebruiksloonregeling zie ik een boel haken en ogen aan de reguliere constructies als een BV. Zodoende ben ik bij de stichting als rechtsvorm uitgekomen, via een stichting kan ik als het ware global awareness creëren over dit onderwerp en voorzien in de oplossingen, ondersteunende producten tegen betaling aanbieden aan belang hebbende zonder met mijn privé vermogen aansprakelijk te zijn.

 

Het lijkt bijna een ideale constructie, alleen het belonen is mij niet duidelijk. Ik heb geen zin in een arbeidsovereenkomst met de stichting en zo een maandelijkse financieel verplichting te creëren vanuit de stichting dan wel het voorzien in een loonadministratie. Ik zou het liefst mezelf belonen op uren basis over een bepaalde periode, is dit mogelijk als bestuurder van een stichting? Dient dit gegrond te zijn? Zit hier een limiet aan? Moet de beloningsvorm opgenomen worden in de statuten? De beloning wil ik gewoon opgeven en laten belasten als overige inkomsten.

 

Graag jullie mening, ideeën en antwoorden in bovenstaande.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste MooieBoot,

 

Welkom op Higherlevel.

 

Mij wordt als privé persoon zowel door particulieren als bedrijven advies gevraagd over een bepaald onderwerp. Dit is momenteel hobby matig en ik wil dit graag blijven uitoefenen, maar vanwege het bedrijfskundige aspect heb ik vaak te maken met bedrijven. Ook zijn er onkosten in de vorm van bezoeken, een website en dus mijn tijd.

Het kan wel zijn dat je dit zelf hobby noemt, maar mogelijk denkt de belastingdienst daar anders over en ben je wel ondernemer voor de btw en ondernemer voor de kamer van koophandel. Ook een stichting kan trouwens ondernemer zijn voor de btw.

 

Ik wil alleen onder geen beding aansprakelijk zijn met mijn privé vermogen en gezien de gebruiksloonregeling zie ik een boel haken en ogen aan de reguliere constructies als een BV.

Als je alleen advieswerk doet zijn de risico's bij een eenmanszaak misschien wel heel overzichtelijk en goed te verzekeren.

 

Overigens kun je bij een stichting, net als bij een bv, bij onbehoorlijk bestuur hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Dat "onder geen beding" los je dus niet volledig op.

 

Zodoende ben ik bij de stichting als rechtsvorm uitgekomen, via een stichting kan ik als het ware global awareness creëren over dit onderwerp

(...)

Het lijkt bijna een ideale constructie, alleen het belonen is mij niet duidelijk.

(...)

Zit hier een limiet aan? Moet de beloningsvorm opgenomen worden in de statuten?

Voor stichtingen met een maatschappelijke of ideële doelstelling is dit forum niet de juiste plaats volgens de forumregels. Over belangenverstrengeling van het oprichten van een stichting die je zelf bestuurt maar waardoor je jezelf ook laat betalen zijn diverse discusiedraadjes op dit forum.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

De eerste vraag die je moet beantwoorden, is of je wilt ondernemen?

 

De tweede vraag is: gaat deze constructie je helpen tegen privé aansprakelijkheid voor diensten of producten? Het antwoord daarop is nee.

 

Ik wil alleen onder geen beding aansprakelijk zijn met mijn privé vermogen en gezien de gebruiksloonregeling zie ik een boel haken en ogen aan de reguliere constructies als een BV

Het is of het ene, of het andere. Deze constructie is in ieder geval geen goede oplossing


B2Bsure ->  vooruithelpers bij risicomanagement & verzekeringen

 

Vragen over AOV, broodfonds en UWV of een vrijblijvende offerte van één van de beste AOV-adviseurs van Nederland? ->  Contact

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept