Ga naar inhoud
 • 0

Hoe werf ik voor freelance webdesign/webdev werk?

Gast Verwijderd account

Al sinds mijn 14e jaar ben ik bezig met het bouwen van website's als hobby en sinds mijn 15e voor bedrijven. Voor losse klanten, dan wel voor een internet bedrijf, deed ik het nodige werk als bijbaan. Wat op zich allemaal aardig soepel verliep. Op een gegeven moment heb ik mij ook bij de KvK ingeschreven wat alles nog makkelijker maakte en ik verdiende er een leuke cent mee.

 

Inmiddels ben ik 19 en vorig jaar ben ik een grafisch vormgeven opleiding begonnen (afgelopen jaar propedeuse jaar behaald), en ben ik verhuisd. Op kamers gaan wonen. Daardoor heb ik moeten stoppen met het freelance werk voor een internet bedrijf en zijn een aantal losse klanten afgehaakt, aangezien deze liever iemand in de buurt hebben.

Helaas wil het opbouwen van een nieuwe klantenkring in mijn regio (Noord-Brabant) niet echt vlotten, en qua sociale contacten hier beperkt zich dat nogal tot mijn leeftijdsgroep wat niet snel wat oplevert qua opdrachten. ;) Zo via via in het wereldje rollen gaat dit keer dus minder goed dan eerst.

 

Dit terwijl ik toch denk dat ik in het verleden enigszins bewezen heb wat ik kan. Tegenwoordig is mijn kennis en visie door school en zelfstudie het afgelopen jaar juist nog meer verbeterd, alleen kansen om dit uit te voeren bleven afgelopen jaar helaas beperkt.

 

Ik heb op het moment goede kennis van XHTML, CSS, PHP en MySQL. Heb diverse backends gebouwd(bijv voor een vacaturebank en gewoon 'standaard' CMSen voor MKB websites). Qua programma's werk ik met een editor met syntax highlighting (op Mac OS X, prefeer Mac maar heb ook goede kennis van Windows), dus geen WYSIWYG editor. En ben ik sinds afgelopen jaar een aanhanger van de W3C standaarden ;) Verder kan ik natuurlijk ook goed overweg met Adobe Photoshop & Illustrator en bied ik op het grafische vlak ook veel aandacht aan gebruiksvriendelijkheid en typografie.

 

Dit is een heel verhaal geworden, maar mijn eigenlijk vraag is eigenlijk om tips hoe ik het beste een nieuwe klantenkring opbouw waarmee ik goede contacten kan onderhouden, nieuwe opdrachten binnenhaal, en dit in combinatie met mijn opleiding. Ook moet ik komend jaar een stage bedrijf zoeken voor het 3e jaar van mijn opleiding, dan is het ook prettig om weer goede contacten te hebben opgebouwd in de zakelijke sfeer.

 

Verder hoe ik mij het beste kan presenteren (op internet e.d.), momenteel doe ik dat als internet bedrijf, maar eigenlijk ben ik maar alleen en dan nog een broekie in het ondernemerschap :p en komt dit voor mij niet geheel eerlijk/oprecht over.

 

Ik hoop dat er mensen zijn die mij weer een beetje op weg weten te krijgen :)

 

[titel aangepast, want zo lijkt het net alsof je om werk vraagt en dat is meer iets voor Vraag & Aanbod - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

Hoi Paul,

 

Allereerst welkom op Higherlevel. :)

 

Plaats eens een advertentie op http://www.webhostingtalk.nl. Er worden daar nog wel eens stageplaatsen aangeboden. Ook heb ik via Webhostingtalk een aantal klanten gekregen, dus daar heb ik goede ervaringen.

 

Ik heb je werk even bekeken en het komt goed op mij over. Je bewijst dat je het kunt, dus daar hoef je niet aan te twijfelen. :D

 

Neem het initiatief, reageer op advertenties waarin het werk dat jij kunt leveren gevraagd wordt, maak je bedrijf bekender!

 

Succes.

Link naar reactie
 • 0

mooi verhaal, maar waar is je eigen homepage??

 

de beste manier om nieuwe klanten binnen te halen is je kunnen te laten zien.

 

begin maar eens met het maken van een kanjer van een eigen homepage inkl. slimme registratie bij google.

 

je zult zien wat er dan allemaal gebeurt - helemaal van zelf.

 

dit moet je namelijk ook voor evt. klanten kunnen.

 

;-)

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Bedankt voor de interressante reacties! Ik denk dat ik wel wat aan die links ga hebben en zal die site's de komende tijd vaak bezoeken.

 

Mijn site staat inderdaad onder het knopje [w], mocht iemand over mijn site of de inhoud er op het moment van nog opmerkingen hebben dan ben ik daar altijd geintresseerd in!

Link naar reactie
 • 0

Ik zou je adviseren om iets te zoeken dat je 'anders' maakt dan anderen. Ik vind het een te algemene indruk wekken-- daar zou je misschien nog mee wegkomen als je intern genoeg mensen zou hebben die relaties aanknopen, netwerken, je bedrijf zouden promoten, maar als je het moet hebben van je eigen persoon en je website dan moet je volgens mij op zoek naar je purple cow :-)

 

http://images.amazon.com/images/G/media/i3d/01/purplecow-excerpt.pdf

 

Ook teksten als 'maatwerk waarbij de wensen van de klant voorop staan' zijn niet echt onderscheidend.

Link naar reactie
 • 0

Hoi Paul,

 

ik werk zelf ook veel samen met een student met een eigen bedrijf en hij loopt vaak tegen zijn 'student-zijn' aan. Enerzijds heeft dit als voordeel dat hij vaak voor allerlei klusjes en stages gevraagd wordt, anderzijds is zijn nadeel tegelijkertijd dat hij vaak niet serieus wordt genomen of niet als professional wordt benaderd. Bedrijven hebben wel eens de neiging hem 'maar' als student te beschouwen, denken dat zijn producten niet betrouwbaar zijn ('wie zorgt voor support?') en vaak menen ze dat ze hem geen serieuze beloning hoeven te geven. En dat terwijl hij echt super werk levert en oplossingen bedenkt waar een erkend software leverancier nog een puntje aan zou kunnen zuigen!

 

Misschien heb je iets aan het volgende stappenplannetje dat anderen al vaak geholpen heeft:

 • Bepaal eerst voor jezelf of je als ondernemer of als student benaderd wilt worden. Dit bepaalt namelijk ook hoe je je naar buiten gaat presenteren.
 • Als volgende stap is het misschien handig om voor jezelf een omschrijving te maken van het soort werk dat je wilt doen en het soort bedrijf waarvoor je dat wilt doen.
 • Dan moet je bedenken welke persoon een beslissing zou kunnen nemen om met jou in zee te gaan. Is dit de algemeen directeur? Iemand die zich met marketing & communicatie bezighoudt? Verkoop? Personeelszaken? Of de IT-manager?
 • Als je daarna bedrijven bij jou in de buurt selecteert die voldoen aan dit profiel en hun benadert met hetzelfde verhaal als je hier vertelt, lijkt het mij sterk als je niet hier en daar wordt uitgenodigd om eens te komen babbelen!

 

Gewoon open vertellen wat je doet en leuk vindt en vragen of je eens mag langs komen om te horen wat zij doen... Over het algemeen praten ook bedrijven graag over zichzelf! Als je als doel voor elk gesprek meeneemt dat je aan het einde van het gesprek minimaal één ander contact voor eenzelfde gesprek wilt hebben, dan haal je voor jezelf ook meteen heel wat spanning weg. En als je niet zo nodig 'hoeft', dan scoor je des te gemakkelijker. Succes!

 

Groetjes,

Daphne

Link naar reactie
 • 0

Als je je vooral als creatieveling en techneut presenteert zal het je gauw vergeven worden als je niet echt als ondernemer/zakenman overkomt.

Zolang je maar zorgt dat je offertes, orderbevestigingen en facturen betrouwbaar en professioneel overkomen komt dat wel goed.

 

Ook in jouw leeftijdsgroep kun je een nuttig netwerk opbouwen, wat dacht je van organisaties op het gebied van cultuur en muziek?

 

Wellicht dat je, bij wijze van sponsoring, eerst wat gratis voor ze maakt, zolang het maar duidelijk is dat dat éénmalig is, maar die hebben heel vaak festiviteiten etc waar affiches, advertenties en websites voor moeten gemaakt zodat je daar met enige regelmaat, weliswaar ook tegen vrij lage tarieven, werk van hebt. Omdat dat media zijn met een vrij groot regionaal bereik kun je daarmee je eigen naamsbekendheid ook weer mee vergroten als je je eigen naam/logo er ook op te mag zetten.

 

Verder is de sfeer bij dergelijke instellingen ook wat minder zakelijk zodat jouw 'leeftijdsnadeel' daar minder toe doet.

 

Ook kun je je naamsbekendheid verhogen door eens contact op te nemen met de redactie van de plaatselijke/regionale kranten of ze eens iets over je willen schrijven. Beginnende en jonge ondernemers hebben daar vaak wat extra 'krediet'. Stel je naar die redacteurs toe bescheiden op, maar laat ook blijken dat je iets te vertellen hebt waar ze ook wat leuks over kunnen schrijven.

www.beeweb.nl | internetconcepten en online magazines (www.kampeerzaken.nl, www.watersporters.info en www.outdoormania.nl)

Link naar reactie
 • 0

Een goede manier is ook om op fora als deze je als freelance webdesigner aan te bieden. Zoals je ziet, zijn daar best wat reacties op gekomen. In het algemeen betekent het gewoon dat je naar buiten moet treden, moet laten zien aan de buitenwereld dat je serieus als ondernemer werkt.

 

Maak visitekaartjes. Zorg ervoor dat je website goed geindexeerd wordt in Google op relevante keywords. En tenslotte: koester je netwerk!

Link naar reactie
 • 0

En tenslotte: koester je netwerk!

 

Dat is een belangrijke opmerking! Een netwerk, face-to-face- werkt nog goed, ook in deze online wereld. Gisteren was ik bij een lezing over SEO en daar zat een ondernemer in de zaal die vond dat 'het internet toch nog niet zo belangrijk is? Tien jaar geleden had nog nooit iemand van Google gehoord'. Ook die mensen zijn je prospects, en die willen wel iets met het internet, maar zullen de specialist daarvoor niet online zoeken.

 

Een goede manier is ook om op fora als deze je als freelance webdesigner aan te bieden.

 

Eeehm,dat noemen we forumspam. Het is hier toegestaan om je link in je profiel te zetten zodat hij onderin je bericht in beeld komt (zoals bij mij) maar berichten die hier alleen maar staan om reclame te maken vegen we schoon. Higherlevel wil een kennisforum zijn, geen reclameforum. Hier zijn wel speciale sites voor, zoals www.freelance.nl

Link naar reactie
 • 0

Een hele praktische tip trouwens voor het koesteren van je netwerk: maak een profiel aan op LinkedIn.com

 

p.s.: met 'jezelf aanbieden op fora' (zie boven) doelde ik ook meer op naar buiten toe treden met je producten in het algemeen. Fora spammen werkt uiteraard - en terecht - averrechts!

Link naar reactie
 • 0

Een hele praktische tip trouwens voor het koesteren van je netwerk: maak een profiel aan op LinkedIn.com

 

Moah. Het kan wat helpen met naamsbekendheid, maar zowel LinkedIn als OpenBC hebben mij nog niet 1 keer iets concreets opgeleverd.

 

Ik denk dat aktief zijn op fora zoals Higherlevel, zonder te spammen natuurijk, veel zinvoller is. Niet alleen levert dat ook naamsbekendheid op, maar men kan bovendien wat meer in de praktijk zien wat je nu eigenlijk te melden hebt. Dat is waardevoller dan een CV-achtig profiel op een internetwerk.

Link naar reactie
 • 0

Denk je niet dat het netwerk dat je vormt op Higherlevel.nl veel directer en waardevoller is dan een aangelegd netwerk op LinkedIn? Uitzonderingen van echt actieve leden van LinkedIn niet meegerekend, is dat meer een neerslag van een netwerk wat je al hebt, dan direct met interessante mensen in aanraking te komen via een forum als Higherlevel.nl. Vind ik véél leuker èn levert mij in ieder geval veel meer op :)

Link naar reactie
 • 0

Hoi,

 

Op Xing ben ik actief met de groep NH Noord en dat levert zowel contacten als werk op en mijn naamsbekendheid (for what it's worth) neemt nauurlijk ook toe. Door de bijeenkomsten die we hebben als groep worden er ook weer aardige contacten gelegd en dat maakt het weer makkelijker om online met elkaar in contact te komen.

Als je de diverse media voor je laat werken kan dat een interessant podium voor je dienstverlening worden, maar je moet (als altijd) er zelf wel de nodige energie en tijd insteken.

 

GJ

Link naar reactie
 • 0

Ten eerste vind ik het grappig hoe iedereen altijd zo makkelijk denkt over het freelance van klanten voor een eigen bedrijf als webdesigner.

 

Ten tweede ik hoor nooit iemand iets zeggen over de feiten die je moet hebben als webdesigner ???.

 

Tja... ik persoonlijk zeg: maak eerst je Homepage eens af. Niet dat het slecht is, maar af is het zeker niet. Daarintegen staan er redelijk veel taalfouten in (dat vind ik altijd slecht op een website).

Ik vind persoonlijk ook dat een website een einde moet hebben, dus maak een simpele footer, zoiets als copyright tekst. Goed ik kan zo wel doorgaan, maar schiet niet op...

 

Daarnaast over het tweede punt, wie van alle reactie gevers werkt er met FrontPage???

 

Zoniet en je bent een freelancer, wie van jullie heeft werkelijk alle licenties op de pakket macromedia, adobe enz enz??? Mocht je het niet hebben, dan zou ik maar eens wat voorzichtiger worden met het freelancen.

Link naar reactie
 • 0

@Melvin:

Het is absoluut waar dat je je eigen visitekaartje (je website) goed moet hebben. Site niet af? Dan zou ik als klant niet eens contact opnemen. Een webbouwer die Frontpage gebruikt, neem ik ook niet serieus.

 

Maar deze uitspraak vind ik onzin:

 

Zoniet en je bent een freelancer, wie van jullie heeft werkelijk alle licenties op de pakket macromedia, adobe enz enz??? Mocht je het niet hebben, dan zou ik maar eens wat voorzichtiger worden met het freelancen.

 

Je hebt geen licenties nodig om te mogen freelancen. Dat is natuurlijk onzin. Ik heb inmiddels een aantal licenties (voor BBedit en MacOSX), maar ben begonnen met alleen maar open-source spul: Ubuntu Linux als besturingssysteem, quanta voor php-html en javascript code, Gimp voor grafisch spul. Gaat prima.

Link naar reactie
 • 0

Ik ben zelf 21 jaar en evenals de topicstarter al sinds jaren actief binnen de webdevelopmentwereld. Sinds een jaar of 2 ben ik daar professioneel ingerold, en tot op heden heb ik niet te klagen over de hoeveelheid werk. Sterker nog, het is gekkenwerk de laatste tijd.

 

Hoe dan ook, ik heb een periode lang enkel met Nederlandse opdrachtgevers gewerkt (daar heb ik toendertijd mijn website www.dejongwebdevelopment.nl voor opgezet), maar langzaam aan is mijn vakgebied eigenlijk vooral internationaal georienteerd geworden: zowel qua opdrachten binnenhalen als qua werk uitbesteden. Onderhand heb ik aardig wat mensen uit Oost-europa en India voor me klussen, en de meeste opdrachten komen uit de VS (hou wel rekening met de lage dollarkoers en alle boekhoudkundige zooi die het met zich mee brengt).

 

Als ik de topicstarter nog een tip mag geven: zoek specifieke markten. Neem bijvoorbeeld het CMS Joomla (CMS = afkorting voor content management systeem, een systeem om je website eenvoudig te beheren), www.joomla.org, deze heeft de laatste tijd een enorme groei doorgemaakt en de vraag naar maatwerk binnen dit systeem is enorm. Ik heb hier samen met een partner van me een website omheen getimmeerd (http://www.anything-digital.com) en bouw daar nu zeer actief componenten (uitbreidingen) voor die zeer gretig aftrek vinden.

 

Zelf heb ik ook goede ervaringen met internationale freelance sites als scriptlance.com, joomlancers.com. Het stikt er van de potentiele opdrachten terwijl >GOEDE< programmeurs zeer, en dan bedoel ik ook echt ZEER schaars zijn. Opdrachtgevers gaan erheen met de verwachting kwaliteit aan te treffen, terwijl er vervolgens veel matige programmeurs zich aan proberen te prijzen. Als goed programmeur maak je daar onmiddelijk het verschil, en dikke kans dat daar weer nieuwe opdrachten uit voort vloeien. Vergis je immers niet: programmeurs zijn ZEER gewild op het moment, en opdrachten zijn in deze economische hoogtij echt eenvoudig binnen te harken.

 

PS. Eventueel kun je ook contact met mij opnemen, ik heb nog wel wat opdrachten liggen, maar dat is echt niet nodig: er is genoeg te vinden op het internet!

 

Succes!

Link naar reactie
 • 0
wie van jullie heeft werkelijk alle licenties op de pakket macromedia, adobe enz enz???

 

Ik heb sinds de start van mijn bedrijf werkelijk alle licenties op de commerciële software die ik gebruik (waaronder Dreamweaver, Paint Shop Pro, een Python-IDE e.d.). Dat is toch niks bijzonders?

 

En zoals Textdesign zegt, je kunt prima freelancen in de software- en webontwikkelwereld met goedkope en gratis sofware.

Link naar reactie
 • 0

Ik heb overigens toen ik begon met hobby'en, als 12 jarige ofzo, nooit een enkele licentie gebruikt. Als knulletje kun je geen duizenden euro's neertellen voor een softwarepakket, zo simpel is het, terwijl je er wel mee wilt spelen. Gelukkig weten bedrijven dat ook, en maken ze het gelukkig eenvoudig om illegaal van het internet te plukken. Immers, de hobby'ende 'illegale' jeugd is de toekomst, en met de kennis die ze op doen krijgen ze later voldoende geld in het laadje voor het kopen van een licentie. Hoe dan ook, bedrijven doen over het algemeen niet zo lastig bij beginnend ondernemers, het bemachtigen van de software wordt zelfs versimpelt.

 

Op het moment heb ik van de meeste dingen wel licenties, dingen die ik misschien een enkele keer gebruikt heb, heb ik geen licentie van; de demo was daarvoor voldoende.

 

Verder werk ik overigens vooral met wat onbekendere programma's, geen dreamweaver en dat soort rotzooi in mijn werkkamer. Er staat in mijn kamer voor misschien max 150 euro software wat ik gebruik, en mijn bedrijf draait er niks minder om. :)

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Altijd leuk om een ouder bericht hier terug te lezen :) Ook als kan iedereen dit via google vinden, dus ook nieuwe klanten.. maar iedereen heeft zn beginfase natuurlijk :)

 

Inmiddels weer een tijd later probeer ik fulltime mijn bedrijf echt op de rails te krijgen, na alles lange tijd overdacht te hebben bleek een naamswijziging en nieuwe uitstraling op zijn plaats. Door fouten maken leert men ;) Veel uren gemaakt voor die identiteit vorm te geven in een nieuw logo, website, visitekaartjes e.d.. En tussendoor ook nog opdrachten doen om inkomsten te hebben :)

 

Ik heb hier in de regio al meerdere echt goede contacten opgedaan in de tussentijd en leuke opdrachten aan kunnen pakken. Probeer dit nu nog verder op gang te krijgen en het financieel rond te krijgen, wat af en toe beangstigend nu. Je wilt zoveel, maar hebt niet alle tijd, energie en geld natuurlijk. En er is nog zoveel wat er op het ondernemerschap valt te leren.

 

Maargoed ik ga hier toch maar meer vertoeven, en me nog meer inlezen in die dingen. Zijn er overigens nog andere goed informatie bronnen voor startende ondernemers? Of specifiek voor jonge ondernemers?

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Je site ziet er goed uit in elk geval...

Succes!

 

Wat onderscheidt jonge ondernemers van andere ondernemers? Wat zijn specifieke vragen of informatiebehoeften waarmee je te maken krijgt als jonge ondernemer, die een niet-jonge ondernemer niet heeft?

 

 

Bedankt :) Nou misschien is dat idd een verkeerde gedachte/verwoording. In ieder geval beginnende ondernemers.

 

Overigens was ik even op je site's aan het kijken. Vooral het werk op Impulsant spreek me erg aan. Het kleur- en typografie gebruik is erg fris en sprekend!

 

Ik kon het overigens niet laten mij aan te melden bij de internetcreatieven mailinglijst, erg nieuwsgierig naar aangezien ik ook wel eens een beetje contact heb gehad met stevijn.

 

 

Link naar reactie
 • 0

 

Ik heb op het moment goede kennis van XHTML, CSS, PHP en MySQL. Heb diverse backends gebouwd(bijv voor een vacaturebank en gewoon 'standaard' CMSen voor MKB websites). Qua programma's werk ik met een editor met syntax highlighting (op Mac OS X, prefeer Mac maar heb ook goede kennis van Windows), dus geen WYSIWYG editor. En ben ik sinds afgelopen jaar een aanhanger van de W3C standaarden ;) Verder kan ik natuurlijk ook goed overweg met Adobe Photoshop & Illustrator en bied ik op het grafische vlak ook veel aandacht aan gebruiksvriendelijkheid en typografie.

 

Je hoeft niet meteen een nieuw netwerk op te bouwen in de zin van, oude contacten werk. Je bestaande netwerk uitbreiden is ook zeer handig. Denk daarbij aan oude werkgevers, of zelfs vrienden of familie. Zorg ervoor dat iedereen weet wat je doet, dus praat er zelfs over op verjaardagsfeestjes..

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  11 leden, 262 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...