• 3

AOV (Arbeidsongeschiktheidverzekering) FAQ, ervaringen en tips)

Mod comment

Dit is het AOV verzameltopic met  meer dan 12 jaar ervaringen, tips en adviezen over arbeidsongeschiktheid, verzekeringen, schenkkringen, de verplichte AOV en wat te doen bij afwijzing (non-acceptatie) of uitsluitingen.

 

Als u via Google in dit topic terecht komt leest u de startpost.

 

Als u de recente update (d.d. 14-02-2024) wilt lezen over de komst van de verplichte AOV, klik dan hier:

Update verplichte AOV

 

 

 

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
53 minuten geleden, henkh zei:

Of een verplichte AOV in deze tijd nog haalbaar is weet ik niet feit is wel dat particuliere aanbieders best wel wat drempels opwerpen.

 

Private aanbieders passen selectie toe; ze hebben feitelijk geen keuze omdat er anders een oververtegenwoordiging is van slechtere risico's omdat de goede risico's zich minder vaak verzekeren. (Dat heet "averechtse selectie" en voor een duidelijke uitleg van dat begrip klik op deze link )

 

De AOV markt is een  oligopolie met een tere balans tussen schadelast en premie waarin Arbeidsongeschiktheidsverzekeraars geen grote winsten boeken. In tegendeel: door de lage rentestand van nu moeten veel arbeidsongeschiktheidsverzekeraars hun tarieven zelfs gaan verhogen omdat  ze hun (wettelijk verplichte) reserves voor het doen van langdurige uitkeringen te laag hebben ingeschat.

 

Maar... niet iedere verzekeraar hanteert dezelfde drempels, of niet voor dezelfde doelgroep. En zo kan het dat ik de afgelopen maanden:

  • 3 ondernemers die - rechtstreeks of via andere adviseurs -  volledig waren afgewezen bij Allianz, Klaverblad en Achmea, een dekking elders aan kon bieden met een acceptabele gerichte uitsluiting 
  • 2 ondernemers die een uitsluiting psyche kregen bij Movir en Reaal Unim (*), schoon geaccepteerd (m.a.w. zonder uitsluiting) kreeg bij een andere verzekeraar 
  • Een ondernemer met een kankerverleden schoon geaccepteerd kreeg (na afwijzingen en uitsluitingen bij 2 andere verzekeraars)
  • Een ondernemer met een ernstige reumatische aandoening geaccepteerd kreeg in een beperkte dekking (na 5 afwijzingen!)
  • Een ondernemer met ADHD maar zonder medicijngebruik geaccepteerd kreeg in een startersvariant
  • 2 ondernemers die niet privaat verzekeraar bleken tijdig het UWV vangnet laten aanvragen + optie voor een broodfondsconcept

 

Kortom: acceptatie is ook een kwestie van goed advies, en weten met welke aandoening je waar nog wel kans maakt en waar niet. En vooral bij psychische klachten en ADD of ADHD is een verzekering met een lange wachttijd in combinatie met een broodfondsvariant die geen extra wachttijd voor psychische klachten kent, een goed passende dekking.

 

(*) = 2 van mijn voorkeurspartijen, maar nogal streng op gebied van psychische klachten. 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 1
Op 11-8-2020 om 19:48, henkh zei:

Jij bijt je er in vast maar doet de gemiddelde adviseur dit ook?

 

Nee. De gemiddelde (All Round) verzekeringsadviseur met diploma en vergunning voor inkomen doet 4 AOV's  advies/aanvraagtrajecten per jaar, en beperkt zich in zijn/haar advies tot 1 of een paar voorkeursmaatschappijen. Een breed vergelijk is er niet  en een afwijzing is meestal einde adviestraject onder het mom van "jammer, pech", en een voorgestelde uitsluiting wordt zelden beoordeeld op redelijkheid en marktconformiteit.

 

Ter indicatie: in een drukke week doe ik meer dan 4 AOV Adviestrajecten. Daarnaast ben ik mede-initiatiefnemer van een platform voor informatie-uitwisseling voor gespecialiseerde AOV Adviseurs (zeg maar: een soort Higherlevel voor AOV Specialisten). Daar bespreken en delen we op dagelijkse basis kennis en ervaringen. Uiteraard alles zonder persoonsgegevens, maar wel specifieke ervaringen over acceptatiebeleid en mogelijkheden voor ondernemers met een een bepaald beroep, leeftijd en medische of technische geschiedenis (denk  bij dat laatste oa aan fraudeverleden,  verzwijging, verslavingen, wanbetaling etc) 

 

Vanuit dit platform gaan we niet alleen kijken hoe we onze eigen klanten verder  kunnen helpen, maar ook onze all round concullega's Bijvoorbeeld door opleidingen of workshops aan te bieden, of in opdracht van een andere adviseur medische acceptatietrajecten te beoordelen op een 2e kans. 

 

Op 11-8-2020 om 19:48, henkh zei:

En legt iemand die een afwijzing heeft gehad zich misschien uit onwetendheid zich er te snel bij neer?

 

Ja. Idem voor uitsluitingen. 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Update AOV: 

 

Premieverhogingen (bijna) alle arbeidsongeschiktheidsverzekeringen 

De één na de andere verzekeraar kondigt aan dat zij de premies per 1 januari 2021 zullen gaan verhogen. We weten het in middels van: Avéro Achmea, Aegon, Centraal Beheer, De Goudse, Interpolis, Movir en de Amersfoortse (nieuwe verzekeringen). Deze partijen zijn samen goed voor 80% van de totale AOV markt , maar de verwachting is dat de kleinere aanbieders ook nog zullen volgen.

 

Schadelast en lage rentestand 

De premiestijging zal naar schatting gemiddeld 5% zijn, voor sommige beroepen (waaronder medici en advocaten) iets meer i.v.m. verlaging of wegvallen branchekortingen 

Naast het hoge schadebedrag dat verzekeraars ieder jaar moeten uitkeren is de zeer langdurige lage rentestand een belangrijke oorzaak van deze ontwikkeling. Verzekeraars maken simpelweg onvoldoende rendement op de investeringen voor een gezonde bedrijfsvoering.

 

Overstappen naar een alternatief? 

Ik  ben een groot voorstander van het periodiek kijken of er voordeel te halen is uit het overstappen naar een andere verzekeraar als dat verantwoord kan. Maar ondanks de premieverhogingen is het nu voor veel mensen nu niet het juiste moment om over te stappen. Daar zijn verschillende redenen voor.  Ik noem er een paar:

 

1. Inkomsten lager en/of  tijdelijk ander werk vanwege Covid19

Als je inkomsten dit jaar gedaald zijn of je bent ander werk (erbij) gaan doen om het hoofd boven water te houden tijdens de crisis, dan zal de huidige verzekeraar daar meestal geen consequenties aan verbinden. Een nieuwe verzekeraar kijkt daar echter wel kritisch naar waardoor het verzekerd bedrag of de hoogte van de premie in je nadeel kunnen uitvallen.

 

2. Gewijzigde medische situatie

Als je gezondheid sinds je vorige aanvraag is veranderd (lees: verslechterd), kan dat invloed hebben op de medische acceptatie bij een andere aanbieder 

En als je eigen medische situatie uitleg van een behandeld arts vereist, dan is de situatie in de gezondheidszorg op dit moment ook een probleem. De doorlooptijd van een aanvraag is langer dan normaal doordat artsen en specialisten op dit moment minder snel reageren op informatieverzoeken.

 

3. Werkvoorraad verzekeraars

Ook is de medische acceptatieafdeling van verzekeraars niet ingericht op een hoop aanvragen tegelijk. Hierdoor is het vaak onmogelijk om binnen de opzegtermijn een nieuwe verzekering af te sluiten. We constateren daarbij dat er grote verschillen zijn in medische acceptatie tussen de ene en de andere verzekeraar. Overstappen voor mensen met minder goede gezondheid, een opslag of uitsluiting is altijd al lastig, maar zeker ook in deze situatie.

 

4. Overstap niet altijd per sé NU nodig 

Als je AOV langer dan een jaar loopt,  kun je je verzekering op ieder moment opzeggen (en naar een ander overstappen) met een opzegtermijn van een maand. Opzeggen hoeft dus in veel gevallen niet per se per 1 januari. Als je een meerjarig contract hebt waarvan de starterskorting binnenkort afloopt of al is afgelopen én er geen medische clausules of toeslagen zijn, is dat interessant. Voor iedereen die niet te maken heeft met een aflopend meerjarig contract geldt echter: haastige spoed is zelden goed.

 

5. Pas op voor snelle (over)sluiters

Tot slot: door alle aandacht in de media zijn er partijen die ondernemers een op het eerste gezicht aantrekkelijk aanbod doen om met een verkorte gezondheidsverklaring over te stappen naar een andere maatschappij. Het moet gezegd worden: die snelle oversluiters zijn meestal niet de meest betrouwbare verzekeraars als het op uitkeren aankomt en ze hebben hun administratieve processen niet op orde. Wees dus gewaarschuwd: het gras is niet altijd groener aan de andere kant.

 

Wil je toch verantwoord een overstap overwegen of de mogelijkheden onderzoeken? 

Benader dan een ter zake kundige AOV adviseur.  Daarmee voorkom je gaten in de dekking en overstappen die zowel financieel als qua voorwaarden uiteindelijk ongunstig uitpakken.  Bij de meeste AOV adviseurs kost een eerste intake en vrijblijvende indicatie niets, en krijg je ook een eerlijk antwoord als overstappen nu niet verstandig is, en wanneer dat eventueel wel kan. (en uiteraard kan een goede adviseur je ook vertellen wat het verschil is tussen een betrouwbare verzekeraar en snelle oversluiters) 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Heeft iemand een idee waarom een aanvraag AOV blijkbaar niet mogelijk is zolang er nog een (gedeeltelijke) ww uitkering loopt?

In dit geval is er sprake van ondernemerschap met een gedeeltelijke ww uitkering (wegens beëindiging van een part-time baan naast het ondernemerschap)

De bedoeling is dus om uitsluitend het inkomen uit onderneming te verzekeren. Verzekeraars willen dit blijkbaar niet??

Link naar reactie
  • 0

Beste GertvdB, ik zou het niet durven zeggen: ik herken dit probleem totaal niet. Ik heb dit jaar minstens 15 ondernemers begeleid bij AOV aanvraag met/naast  WW uitkering zonder enig acceptatieprobleem rondom WW uitkering.

 

(overigens zijn er wel verzekeraars die er moeilijk over doen, maar die nemen we dan om die reden niet mee in het adviestraject)

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0
Zojuist, Norbert Bakker zei:

Beste GertvdB, ik zou het niet durven zeggen: ik herken dit probleem totaal niet. Ik heb dit jaar minstens 15 ondernemers begeleid bij AOV aanvraag met/naast  WW uitkering zonder enig acceptatieprobleem rondom WW uitkering

Dankjewel voor je reactie. Ik loop dus wel tegen dit probleem aan bij een aanvraag bij Allianz.

Link naar reactie
  • 0
47 minuten geleden, GertvdB zei:

Blijkbaar hier geen goede adviseur dus... Kan zijn dat ik me nog bij jou meld dan ;)

 

Geef je eigen adviseur iets meer krediet en geef hem/haar eerst de gelegenheid om de aanvraag elders in te dienen (met wel een goed vergelijk van premies en voorwaarden en onderbouwing van die 2e keuze...en uiteraard ditmaal vooraf check of WW wel of geen onoverkomelijk probleem vormt) 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0
17 uur geleden, Norbert Bakker zei:

 

Geef je eigen adviseur iets meer krediet en geef hem/haar eerst de gelegenheid om de aanvraag elders in te dienen (met wel een goed vergelijk van premies en voorwaarden en onderbouwing van die 2e keuze...en uiteraard ditmaal vooraf check of WW wel of geen onoverkomelijk probleem vormt) 

 

Erg sportief en dat zou ik normaal zeker ook doen, alleen mijn adviseur gooit zelf al de handdoek in de ring en wil geen alternatieven voor mij onderzoeken. Snap er niets van...

Link naar reactie
  • 0
Op 14-12-2020 om 14:27, GertvdB zei:

Erg sportief en dat zou ik normaal zeker ook doen, alleen mijn adviseur gooit zelf al de handdoek in de ring en wil geen alternatieven voor mij onderzoeken. Snap er niets van...

 

Erg vreemd inderdaad. Juist na een tegenvaller in het acceptatieproces kan de adviseur zijn/haar meerwaarde bewijzen. 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Update verplichte AOV

 

"het uitstel die je wist dat ging komen, is eindelijk hier..." 

 

Wat moet je doen met een hete aardappel die private aanbieders niet willen uitvoeren en publieke aanbieders niet kunnen uitvoeren? Lekker laten afkoelen en doorschuiven naar een nieuw kabinet natuurlijk, en dat is precies wat Minister Koolmees doet: Uitstel verplichte AOV

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Update verplichte AOV

 

Koolmees concludeert dat huidig voorstel AOV voor zzp onuitvoerbaar is

 

Het plan dat de Stichting van de Arbeid heeft ontwikkeld voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (aov-zzp) is in zijn huidige vorm niet uit te voeren door de Belastingdienst en het UWV. Dat schrijft demissionair minister Koolmees vandaag aan de Tweede Kamer.  (zie bijlage 1)  

Citaat: 

Quote

Gemaakte keuzes in dat voorstel,  om de verzekering alleen te ontwikkelen voor zelfstandigen zonder personeel, te werken met een variabele wachttijd en de mogelijkheid te geven voor een opt-out, zijn allemaal niet te combineren met de systemen van de Belastingdienst en het UWV. “Voor de Inkomensheffingen is het wel of niet hebben van personeel niet relevant. Dergelijke dwarsverbanden met de loonheffingen zijn niet uitvoerbaar.” zo schrijft de Belastingdienst in haar impactanalyse.(zie bijlage 2) 

Er zijn, zo schrijft de minister, “uitdagingen inzake de potentiële averechtse selectie-effecten en de uitvoerbaarheid van het voorstel van de Stichting.” De minister stelt daarom een ‘andere aanvliegroute’ voor ‘waarbij wordt gekeken naar wat in de uitvoering wel kan.’

 

Gevolg is dat Koolmees aangeeft dat hij de voorstellen van de Stichting van de Arbeid  naast zich neerlegt als onuitvoerbaar en in plaats daarvan op zoek gaan naar wat wel kan.

 

Aansluiting bij de oude WAZ is daarbij een genoemde voor de hand liggende optie, maar dan moet nog wel bekeken worden hoe de opt out of dispensatie- regeling voor mensen die al een toereikende private verzekering hebben gaat werken. Die opt out regeling was een belangrijke voorwaarde  voor VVD en D66, maar het zou mij niet verbazen als dat ook als onuitvoerbaar sneuvelt en wordt vervangen door een lagere verplichte basisdekking voor iedereen. 

 

Wat in dit relaas nog wel vermeldenswaardig is het volgende:

  1. Koolmees gaat van een verzekering (uitsluitend) voor winstgenieters.  In tegenstelling tot de oude WAZ gaat de regeling dan dus niet voor DGA's gelden.  Dat is best een slim bedachte optie: wie de WAZ 2 wil voorkomen door DGA te worden, laat daarmee immers de fiscale voordelen van MKB winstvrijstelling en Zelfstandigenaftrek schieten 
  2. De toch al discutabele opt out (zie vorige alinea) wordt op scherp gezet door de volgende zinsnede: 
    Quote

    Bij een toets per individuele verzekerde wordt gekeken of deze een verzekering heeft afgesloten die ten minste dezelfde dekking biedt als de standaard publieke verzekering, tegen ten minste dezelfde premie en dekking tot de AOW-gerechtigde leeftijd.

    In de praktijk is dit voor zwaardere beroepen niet mogelijk (die hebben zelden een dekking tot AOW gerechtigde leeftijd, terwijl voor lichtere beroepen minimaal dezelfde premie meestal niet haalbaar is ( de gemiddelde premie ligt privaat veel lager dan 8% van het uitkeringsloon waar voor de verplichte AOV mee gerekend wordt). De eis voor AOW-gerechtigde leeftijd betekent bovendien dat alleen deelname aan een schenkkring concept zonder aanvullende AOV (zoals Broodfonds™, Voorzieningenfonds™, Sharepeople™, SamSamKring™ etc)  geen recht biedt op dispensatie 

 

Ik ben benieuwd of het onderwerp nog een voorname rol in de formatie-onderhandelingen krijgt. Maar zelfs als dat het geval is, gaat eventuele invoering nog vele jaren duren. 

 

kamerbrief-hoofdlijnen-verplichte-arbeidsongeschiktheidsverzekering-voor-zelfstandigen (1).pdf aov-zzp-impactanalyse-belastingdienst.pdf

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 1
1 uur terug, Norbert Bakker zei:

Ik ben benieuwd of het onderwerp nog een voorname rol in de formatie-onderhandelingen krijgt. Maar zelfs als dat het geval is, gaat eventuele invoering nog vele jaren duren.

Als het al zo ver komt. Je kunt overigens wel zien dat de belastingdienst geleerd heeft van de toeslagenaffaire. De (on)mogelijkheden in de uitvoering worden luid en duidelijk benoemd. Of dat impact gaat hebben is maar zeer de vraag. De conclusies van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties in de Tweede Kamer hebben duidelijk aangegeven  wat de gevolgen zijn van het gebrek aan aandacht voor de uitvoering bij de wetgever. Dat geen van commissieleden terugkeert in de Kamer doet het ergste vrezen. 

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

Link naar reactie
  • 0
Quote

De (on)mogelijkheden in de uitvoering worden luid en duidelijk benoemd. Of dat impact gaat hebben is maar zeer de vraag

 

Het zou in ieder geval wel impact moeten hebben: een regeling die je niet kunt uitvoeren of niet kunt handhaven, moet je niet invoeren. En bij deze regeling lukt vooralsnog beide niet. 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

breaking news: Van de Ven (VZN) stopt gesprekken

 

Quote

 Het voorstel voor een verplichte AOV stuit op grote problemen in de uitvoering. Daardoor duurt zo'n verzekering waarschijnlijk nog 'jaren', zegt demissionair minister Koolmees. VZN pleit ervoor om niet verder te praten over een verplichte AOV voor zzp’ers, die toen niet direct betrokken waren. 'Alleen een basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden kan op draagvlak rekenen', stelt voorzitter Cristel van de Ven.

 

Klare taal dus van Mevrouw van de Ven van de VZN.  

 

"Wie?" zegt U?  De VZN: je weet wel: die Vereniging Zelfstandigen Nederland  . Een vereniging die in september 2020 is opgericht door belangen-organisaties Stichting ZZP Nederland (niet te verwarren met verzekeringsbedrijf ZZP Nederland, onderdeel van ASR) , Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL. Sindsdien hebben de Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK), Het Ondernemerscollectief en de Vereniging Yogadocenten Nederland zich aangesloten bij VZN. Deze organisaties vertegenwoordigen samen ruim 100.000 zelfstandig ondernemers, die de agenda van VZN bepalen...en kennelijk - bij gebrek aan beter - ook wat de ruim 1.000.000 niet aangesloten zelfstandigen willen, de zwijgende andere 90%.

 

Ondertussen lost de VZN hiermee het  probleem van de ondernemers die zich graag wil verzekeren maar dat op dit moment niet kunnen, niet op. Hierover binnenkort meer. 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 1

Update verplichte AOV

Het verbond van verzekeraars doet ook een duit in het zakje. In reactie op de voortgangsbrief van Minister Koolmees aan de Tweede Kamer beantwoord de directeur van het Verbond 5 vragen over de verplichte AOV:

 

5 vragen over ZZP-ers en arbeidsongeschiktheid

 

Interessant?  Moah.... vooral de vragen die niet gesteld en daarom ook niet beantwoord worden zijn interessant en dat zijn wat mij betreft:

 

6. Welke rol zien verzekeraars voor zichzelf in deze verplichte AOV? Nu wordt alleen gereageerd op uitvoering door UWV.

7. Met of zonder verplichte AOV: gaat -en zo ja hoe - het Verbond van verzekeraars ook zorgen voor meer en betere acceptatiemogelijkheden voor zelfstandigen met een zwaar beroep en ondernemers met een medisch verleden? Want de discussie over de verplichte AOV gaat nu vooral over ondernemers die al een AOV hebben en ondernemers die er (vermeend) geen willen, maar lijkt te vergeten dat er ook een grote en nog altijd groeiende groep ondernemers is die zich graag zou willen verzekeren (al dan niet in combinatie met een verlengde wachttijd via een schenkkring concept), maar - ook met een wachttijd van 2 jaar - voor verzekeraars niet acceptabel zijn.

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 1

Als AOV specialist adviseer ik mijn relaties steeds vaker  over een combinatie van een schenkkring  voor de eerste 2 jaar en een AOV voor het risico van zeer langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is een prettige combinatie die  vaak zorgt voor een lagere totale maandlast, geen medische selectie voor de eerste 2 jaar uitkering, betere acceptatiemogelijkheden op de AOV  en je kunt bij een goede verzekeraar ook in de eerste 2 jaar gebruik maken van hun preventieve en curatieve diensten en kennis: het beste van 2 werelden. 

 

De laatste jaren is er niet alleen een toename aan het totale aantal  deelnemers aan schenkkringen, maar ook een explosie aan nieuwe schenkkringconcepten. Dat laatste komt ook omdat diverse aanbieders hun platformen ook als private label aanbieden.  De bekendste aanbieders/schenkkringconcepten zijn Broodfonds, VoorzieningenFonds, SamSamKring, Commoneasy,  Smartfund, Ziektefonds, Sharepeople en Zelfstandigen Bouw.

 

Waar het tot nu toe wel aan ontbrak was duidelijkheid over de prestaties van de scbenkkringen: de meeste schenkkringen komen niet verder dan het aantal "kringen" en totaal aantal deelnemers aan het concept, maar delen nagenoeg geen informatie over het aantal keren dat iemand ziek was, er moest worden uitgekeerd, hoeveel, hoelang en of iemand ook succesvol geholpen is met het herstel.

 

Sharepeople, een van de snelstgroeiende online schenkkring-concepten,  toont hoe het óók kan.

Een voorbeeld van duidelijkheid en helderheid dat hopelijk ook andere schenkringen en verzekeraars inspireert: 

 

sharepeoplebig.jpg

(klik op afbeelding voor vergroting)

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Update verplichte AOV

 

Een beetje ondergesneeuwd door alle media-aandacht voor virologen, bondscoaches en de miljoenen van Siewert, maar er is sinds eind mei  een alternatief sociaal akkoord dat "pleit voor ‘eigentijdse afbakening werknemer en zelfstandige": Werkgeversorganisatie ONL, de Vereniging Zelfstandigen Nederland en vakbond AVV komen met eigen voorstellen voor hervorming van de arbeidsmarkt.

 

Quote

Bouw de fiscale regelingen voor zelfstandigen om tot een toekomstgericht stelsel, waarin de fiscale faciliteiten voor zelfstandigen worden gekoppeld aan het afdekken van ondernemers- en sociale risico’s. Leg nieuw onderscheid tussen werknemer en zelfstandige vast in de wet, zodat we voor een keer af zijn van de discussie over wie nu wel of niet als zelfstandige kan werken. Creëer een basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden, los van contracttype. Dat zijn een aantal punten uit het sociaal akkoord dat werkgeversorganisatie ONL, de Vereniging Zelfstandigen Nederland én vakbond AVV ( Alternatief voor Vakbond) gesloten hebben.

 

Dit Sociaal Akkoord 2021 is de opvolger van het Sociaal Akkoord 2017 van AVV en ONL. Het akkoord is door  Hans Biesheuvel (ONL), Cristel van de Ven (VZN) en Martin Pikaart (AVV) aangeboden aan Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Naar verluid komen de traditionele polderpartijen als VNO, FNV en CNV binnenkort met een eigen akkoord. Die zal naar verwachting een stuk minder ‘zzp-vriendelijk’ zijn.

 

Al die "sociale akkoorden" ten spijt: de werkelijke besluiten over de verplichte AOV worden genomen in het regeerakkoord. De kans op daadwerkelijke invoering is groot, alleen zal het moment waarop deze regeling kan worden gestart nog wat verder in de toekomst liggen (voorzichtige inschatting mijnerzijds: 2024) 

21.05.31-ONL-AVV-VZN-Sociaal-Akkoord-2021-DEF.pdf

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 1

Update verplichte AOV

 

Zoals te verwachten viel staat de verplichte AOV ook vermeld in het Coalitie-akkoord, zij het maar met één alinea:

 

Quote

Er komt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen, die zo wordt vormgegeven dat oneerlijke concurrentie en te grote inkomensrisico’s voor individuen worden voorkomen. Hiermee houden we rekening met de randvoorwaarden uit het pensioenakkoord.

 

Na de formatie zal pas duidelijk worden wat de planning wordt. Vraag tot nu toe was vooral of UWV klaar is voor invoering per 01-01-2025, maar wellicht worden we de komende maanden nog verrast  andere (mede) uitvoerders bijvoorbeeld en/of toch een snellere invoering.

coalitieakkoord-2021-2025.pdf

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 1

Update verplichte AOV d.d. 06-07-2022

 

Minister van Gennip (SZW) heeft gisteren de nieuwe Kamerbrief over Hoofdlijnen Arbeidsmarkt gepresenteerd waarin zij de Kamer informeert over de plannen van het Kabinet om de arbeidsmarkt "toekomstbestendig" te maken.

 

Naast heel veel informatie over het reguleren van flexibele arbeid waaronder het werken met of als  zzp'er(s), bevat de brief ook informatie over de toekomst van de verplichte AOV: zie paragraaf 2.4.2. vanaf pagina 27.

 

Kort samengevat:

  • Het kabinet zet het voornemen om te komen tot een verplichte verzekering door
  • Daadwerkelijke invoering kan niet voor 2027 - 2029
  • ondernemers met personeel en DGA's worden ook verplicht verzekerd: hiervoor een uitzondering maken is volgens de Minister niet haalbaar
  • Een variatie/keuze in wachttijd tussen 6, 12 (standaard) en 24 maanden is volgens de minister ook niet uitvoerbaar 
  • De opt out mogelijkheid voor ondernemers met een bestaande AOV wordt vooralsnog wél uitvoerbaar geacht. De Minister kijkt verder met verzekeraars en Belastingdienst over de spelregels en hoe dit kan worden gecontroleerd.
  • De Minister en Verbond van Verzekeraars denken na over de toegankelijkheid van een aanvullende private verzekering voor iedereen. Daartoe wordt gedacht aan een onderling waarborgfonds waarin verzekeraars zware risico's kunnen delen (zoals voorheen gebeurde met de Standaardpakketpolis in de oude zorgverzekeringen) 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Modcomment: Ivm hardnekkige pagineringsfout verzameltopics is de originele post niet benaderbaar, daarom nu herplaatst, in de hoop dat het later kan worden samengevoegd met het bestaande verzameltopic Ervaringen met AOV

 

Update verplichte AOV d.d. 06-07-2022

 

Minister van Gennip (SZW) heeft gisteren de nieuwe Kamerbrief over Hoofdlijnen Arbeidsmarkt gepresenteerd waarin zij de Kamer informeert over de plannen van het Kabinet om de arbeidsmarkt "toekomstbestendig" te maken.

 

Naast heel veel informatie over het reguleren van flexibele arbeid waaronder het werken met of als  zzp'er(s), bevat de brief ook informatie over de toekomst van de verplichte AOV: zie paragraaf 2.4.2. vanaf pagina 27.

 

Kort samengevat:

  • Het kabinet zet het voornemen om te komen tot een verplichte verzekering door
  • Daadwerkelijke invoering kan niet vóór 2027 - 2029
  • ondernemers met personeel en DGA's worden ook verplicht verzekerd: hiervoor een uitzondering maken is volgens de Minister niet haalbaar
  • Een variatie/keuze in wachttijd tussen 6, 12 (standaard) en 24 maanden is volgens de minister ook niet uitvoerbaar 
  • De opt out mogelijkheid voor ondernemers met een bestaande AOV wordt vooralsnog wél uitvoerbaar geacht. De Minister kijkt verder met verzekeraars en Belastingdienst over de spelregels en hoe dit kan worden gecontroleerd.
  • De Minister en Verbond van Verzekeraars denken na over de toegankelijkheid van een aanvullende private verzekering voor iedereen. Daartoe wordt gedacht aan een onderling waarborgfonds waarin verzekeraars zware risico's kunnen delen (zoals voorheen gebeurde met de Standaardpakketpolis in de oude zorgverzekeringen) 

hoofdlijnenbrief-arbeidsmarkt.pdf

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    0 leden, 496 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.