• 0

Starten met Quickscan-bureau?

Hallo allemaal,

 

Ik ben bezig om de eerste stappen te zetten in een voor mij totaal nieuwe wereld. Graag zou ik jullie feedback hebben of er mogelijkheden zijn voor het idee dat ik nu heb. Als eerste zal ik een korte toelichting geven op mezelf en wat ik tot nu toe al gedaan heb.

 

Op dit moment ben ik 21 jaar en studeer ik sinds februari op de Fontys in Eindhoven. Ik ben daar gaan studeren na 2,5 jaar universiteit waar ik mijn motivatie compleet kwijt was. Gelukkig gaat de studie op dit moment weer goed en is zelfs een terugkeer naar de universiteit na het HBO een optie. Nu loop ik voor mij studie stage bij Philips waar ik bezig ben met het in kaart brengen en verbeteren van de acties richting klanten. Omdat de stage mij goed bevalt en ik graag meer ervaring wil opdoen kwam het idee op om een eigen bedrijf te starten.

 

De kosten zijn voor mij relatief laag, zoals ik het op dit moment kan inschatten. Laptop en software heb ik, andere spullen heb ik nog niet echt nodig. Blijft over de inschrijving bij de KvK, verzekeringen en een website. Dat zijn kosten die te overzien zijn.

 

Dan komt mijn eerste probleem / vraag. Het oorspronkelijke plan was om na mijn stage te beginnen. Ik kan dan echter niets meer meebrengen dan mijn referentie van Philips en een heleboel enthousiasme. Mijn voorgeschiedenis op de universiteit helpt daar natuurlijk niet bij mij. Ik zou ook kunnen beginnen na / tijdens het afstuderen. Dan zou ik geloofwaardiger over komen.

 

Bijkomend voordeel, wat ons naar de tweede vraag brengt, is dat ik misschien tijdens het afstuderen een 'product' zou kunnen ontwikkelen. Om niet zo maar 'advies' te gaan verkopen heb ik het hier met een kennis van mij over gehad. Hij heeft een eigen bedrijf in de advieswereld en adviseerde mij om een Quickscan (1/2 dagen in het bedrijf structureel vragen stellen / informatie verzamelen en dan binnen 5 werkdagen de conclusie kunnen geven) te ontwikkelen. Dit zou misschien een mooie afstudeeropdracht kunnen zijn. Wat me tijdens het afstuderen ook geen belangenconflict geeft tussen studie en bedrijf. Nadeel is hierbij dat ik dan voorlopig nog niet aan starten toe kom en dat vind ik wel erg jammer.

 

Laatste kwestie is aan wie je het gaat aanbieden. Mijn kennis had het over accountancybureaus. De Quickscan ontwikkelen en door hen laten uitvoeren omdat zij meer ervaren adviseurs in dienst hebben. Maar mijn voorkeur gaat echter uit naar het zelf uitvoeren, ook omdat ik zo meer praktijkervaring kan opdoen. Dit zou nog steeds mogelijk moeten zijn, in mijn ogen, in samenwerking met de kleinere accountancybureau's, gericht op het MKB.

 

Concreet dus de volgende vragen:

  • Wat zou voor mij het beste moment zijn om te starten?
  • Wat vinden jullie van het idee om een Quickscan te ontwikkelen?
  • Wat vinden jullie van de doelgroep?

Ik kijk uit naar jullie input.

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Sorry, ik schat je kansen persoonlijk op nul. Ik heb uitgebreide ervaring met tools, quick scans etc etc in de accountancywereld. Aangezien een accountansfirma een urenfabriek is, zijn alle tools die er op gericht zijn efficienter te werken levensbedreigend voor hun. Ze raken daarmee hun boterham kwijt!

 

Bij het ontwerpen en uitvoeren van een quick scan kom je een aantal specifieke problemen/uitdagingen tegen:

 

1. je moet een balans in de diepgang vinden. enerzijds niet teveel vragen want iemand moet het ook nog kunnen beantwoorden in een redelijke tijd. Anderzijds heb je veel vragen nodig om valide conclusies te kunen trekken.

 

2. naast je vragenlijst moet je ook geautomatiseerd conclusies kunnen trekken en een mooi "rapport" voor de klant opstellen;

 

3. je moet materiekennis hebben van het onderwerp waarover de de scan houdt, je moet ervaring hebben in het opstellen van vragenlijsten en het analyseren van de uitkomsten, het moet statistisch verantwoord zijn, etc.

 

4. er zijn intussen honderden aanbieders van allerhande scans en tools.

 

Leuker kunnen we het niet maken, wel lastiger. helaas.

 

Maar, mijn mening is er slechts één. wellicht denken anderen daar geheel anders over.

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
  • 0

Het is niet de bedoeling om dit te doen voor een accountancyfirma maar in samenwerking met de firma bij de bedrijven die zij begeleiden. BDO heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om dit uit te laten voeren bij een bedrijf. De reden om het via een accountant te doen is omdat hij / zij vaak op de hoogte is van de situatie binnen bedrijven.

 

Mocht de situatie er in jouw ogen nog steeds kansloos uitzien, zijn er andere gebieden waarop wel mogelijkheden zijn? Ik studeer Technische Bedrijfskunde en kan dus op vrij veel gebieden iets gaan doen. Ik zal alleen wel een duidelijke keuze moeten gaan maken omdat ik heel wat informatie over dit gebied zal moeten geen lezen wil het iets worden. Het lastige is om in dit stadium iets te verzinnen waarop je in deze fase toegevoegde waarde biedt.

Link naar reactie
  • 0

Het gaat natuurlijk niet om wat niet mogelijk is maar wat er wel kan.

 

Daarnaast is het advies gebaseerd op een scan die natuurlijk theoretisch verantwoord is. Ik wil me richten op bedrijven voor wie een 'echte' adviseur onbetaalbaar is. Dan kan een student daar toch inbreng in hebben tegen een vrij lage prijs. Wat is voor die bedrijven het bezwaar om het te proberen? Ik kan een portofolio samenstellen met projecten (4 stuks; kwaliteitsverbetering, marktonderzoek, communicatieplan en nu het verkoopproces) die ik voor mijn studie gedaan heb en daar de opdrachtgevers wat in laten zeggen als referentie.

 

Zeker als ik straks mijn diploma heb en parttime door ga met de universiteit moeten bedrijven daar toch belangstelling voor kunnen hebben?

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat je vooral moet putten uit een onderscheidend vermogen ten opzichte van anderen en dat je je kan onderscheiden op onervarenheid ten opzichte van de gevestigde adviseurs. Maar dan moet die toegevoegde waarde voor de klanten wel duidelijk zijn en moeten ze dat ook daadwerkelijk willen.

 

Maar stel jezelf eens de vraag: zou jij advies aannemen van een 'groentje' die zijn kennis en kunde uit de boeken heeft of van iemand die spreekt uit ervaring? Persoonlijk denk ik dat je pas advies vraagt aan iemand als je er zelf niet meer uitkomt en dat je dan geen genoegen neemt met een handvol theoretische adviezen, maar dat je echt hands-on quick wins wilt zien die gebaseerd zijn op ervaring.

 

Ik zou het idee nog niet laten varen, je kan met een bende enthousiasme namelijk erg ver komen, maar verleg je focus naar een activiteit die wat beter aansluit bij je onervarenheid.

 

Succes!

 

PS: even eentje uit mijn ervaringen-doos: je bent niet geniaal of bijzonder als je net van de universiteit komt. Je mag dan veel geleerd hebben en een titel hebben, maar je moet je sporen nog verdienen door het te laten zien.

Moversys en offshoring

Moversys en octrooirecherche

Moversys en Sprout Start

Link naar reactie
  • 0

Ik wil ook helemaal niet als een geniaal iemand ergens binnen stappen. Ik ben me er zeer goed van bewust dat ik nog heel veel te leren heb. Dit is voor mij echter wel een kans om iets op te bouwen, klein te beginnen en langzaam aan groeien als er kansen voor zijn. Lukt het niet is er voor mij niets overboord. Dan is het extra ervaring.

 

Ik zou ook liever advies aannemen van iemand met meer ervaring. Maar deze mensen zijn ook vaak stukken duurder. Daar zit voor mij wel een voordeel. Ik hoef zeker in het begin geen winst te maken om mezelf te onderhouden. Ik kan dus eerst laten zien wat ik kan / denk te kunnen en zo langzaam een portefolio opbouwen.

 

Kun je mij wat meer uitleggen wat beter aansluit op mijn onervarenheid? En hoe ik me op die manier zou kunnen onderscheiden? Het is namelijk iets waar je in eerste instantie niet mee te koop zou willen lopen. Je hebt een minder vertroebelde blik doordat je niet bepaalde zaken al een aantal keer hebt gezien zodat "het ook hier wel weer zou werken". Maar meer haal ik er nog niet echt uit?

 

Ik laat het ook zeker niet los. Ik heb het nu opgepakt en het is een veel te grote uitdaging om er wel iets van te maken, zeker als het kansloos is ;).

Link naar reactie
  • 0

Kun je misschien eens aangeven aan wat voor advies je denkt, dit is nogal een breed begrip.

Bedrijfsadvies voor .........

 

Overigens zie ik zelf niks in studenten die weinig tot geen inzichten hebben in bedrijfsmatige processen, voor veel ondernemers is dit al een moeilijke zaak voor hun eigen onderneming, laat staan voor mensen die de werkervaring en het inzicht missen..

 

Ik heb inmiddels behoorlijk wat bedrijven van binnen leren kennen, en kan aan hele kleine dingen aanvoelen hoe het bedrijf functioneerd..

Dat gaat van koffiebeker tot paletwagen, van plakband tot kerstverlichting, enz. Dat zijn allemaal zaken waar je iets uit af kan leiden, daarvoor moet je flink wat jaartjes werkervaring hebben, en voortdurend je zesde zintuig in full powermode. Zoiets komt niet aanwaaien, en staat in geen enkel boekje.

Link naar reactie
  • 0

Met enthousiasme kom je ver, maar kijk uit dat je je niet blind staart op iets wat gedoemd is te mislukken. Het mag dan moeilijk zijn om dat in te zien als je er diep inzit, maar probeer soms een stapje terug te doen en de helicopter-view te bewaren: kijk eens kritisch naar wat je wil, kan en gaat doen.

 

Als je die drie dingen op een rij hebt is er misschien wel een optie om het uit te werken. Ik zit er niet genoeg in om daar een zinnig woord over te doen, dus dat zal ik je ook besparen. Maar is specialiseren op een bepaald project/pakket/onderneming niet iets wat haalbaar zou zijn met je onervarenheid? Ergens erg goed in zijn/worden en dat verder uitbouwen? Je geeft al aan dat je niet veel nodig hebt, dus dan zou je op deze manier je portfolio uit kunnen bouwen. Probeer wat lucratieve deals te sluiten met bekenden, probeer langzaam een voet tussen de deur te krijgen, 'verkoop' jezelf. Ondernemen is ook een kwestie van gewoon doen.

 

Maar begin met een helicopter-view. Probeer bijvoorbeeld een soort ondernemingsplan te schrijven want als je dingen op papier moet zetten word je gedwongen om er over na te denken. Op dit forum kun je genoeg links vinden met ondernemingsplannen, anders heb ik nog wel wat voor je wat je kan helpen. Probeer duidelijk te krijgen wat je wilt gaan doen en wat je precies wilt gaan verkopen. Leg je situatie eens uit aan andere mensen en vraag hun mening. Struin internet eens af om te kijken wat je concurrenten doen op dit gebied. Bijna teveel opties...

Moversys en offshoring

Moversys en octrooirecherche

Moversys en Sprout Start

Link naar reactie
  • 0

Ik sluit me volledig aan bij voornamelijk RuMouR.

 

Ga op zoek naar jouw talent binnen je (aankomende) vakgebied en zorg dat deze groeit. Wees niet bang te ondernemen (ondanks mogelijke negatieve inzichten van anderen), maar wees wel reëel. Bedenk ook dat zelfvertrouwen een belangrijke factor is in een onderneming; jij lijkt dat zeker te hebben (je lijkt overtuigd van je kwaliteiten). Wellicht kun je iets specifieks bedenken binnen je vakgebied waarin jij kan en wil uitblinken (of waar je nu al veel talent in hebt).

Technisch innovator.

Link naar reactie
  • 0

 

Het hangt er een beetje vanaf wat je studeert, maar er zit doorgaans een jaar of vijf vertraging in het doorlekken van kennis naar het (hoger) onderwijs. Wat is schoolboeken staat en in lesmethoden verwerkt is, is gebaseerd op in het bedrijfsleven beproefde modellen. Dus op het moment dat jij iets 'leert' op school, zijn voorlopers in de praktijk al jaren verder. Een opleiding waar veel praktijkmensen les geven, kan die kloof misschien nog wel overbruggen. Doorgaans doe je er echter goed aan een paar jaartjes praktijkervaring op te doen alvorens je bedrijven gaat adviseren.

 

Het argument dat je goedkoper bent, is ook niet zo sterk. Je wil met andere woorden nu al op prijs gaan concurreren en je diensten aanbieden aan bedrijven die zich een beetje goede adviseur niet kunnen veroorloven. Da's armoe. Het is zonde van je tijd, want je kan diezelfde tijd ook gebruiken om kennis op te doen bij bedrijven of adviesbureaus die wel op serieus niveau werken. Dat is ook veel leuker om te doen, en geeft je nadien meer keuze. Heb je eenmaal een paar jaar rondgemodderd in de low-budget sfeer, dan zit je vast in je loopbaan.

 

Maar misschien ben jij wel die uitzondering die met een briljante aanpak een totaal nieuw adviesmodel kan opzetten. 8)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Veel kritiek hier, en grotendeels ben ik het er ook wel mee eens. Je kunt zonder ervaring geen goed advies geven over wat bedrijven zouden moeten doen, al zou je vijf academische titels hebben. Toch denk ik dat je hier juist een sterk punt hebt.

 

Ik sprak laatst iemand die dat gedaan had. Tijdens zijn studie gaf hij advies aan bedrijven. Hierbij vertelde hij dan uitdrukkelijk dat hij ze niet kon vertellen wat ze moesten doen, daarvoor stond hij niet genoeg in de praktijk, maar hij kon ze wel vertellen hoe ze het volgens de boeken zouden moeten aanpakken. En dit laatste werd behoorlijk gewaardeerd, al denk ik niet dat je dan bij de bedrijven aan moet kloppen die voor goedkoop gaan.

 

Mocht je het willen, kan ik je denk ik wel met hem in contact brengen.

Link naar reactie
  • 0

Ik zie nu toch ook wat hoopvollere berichten verschijnen. Zal even een reactie proberen te geven op wat ik hier heb zien staan.

 

TechNico, wat kan ik nog niet precies zeggen. Ik zal daarvoor een aantal gebieden een keer langs elkaar moeten zetten en daar de voor- en nadelen bij schrijven. Er zijn namelijk heel wat gebieden waar mijn studie zich mee bezighoudt, gaande van strategie tot logistiek en organisatiestructuur tot economie. Het gaat wel vooral om combinaties. Deze keuze is voor mij dus nog niet zo snel gemaakt. Ik denk dat Marielle wel een mooi antwoord had op de rest van je bericht. Practisch gezien kan ik inderdaad weinig brengen. Daar ben ik e ook echt wel bewust van. Ik ben dan ook op zoek naar kleine projecten om ervaring op te doen en het uiteindelijk verder te ontwikkelen zoals RuMouR ook aangaf.

 

RuMour, bedankt voor je post. Ik ben ook al bezig met het schrijven van een ondernemingsplan. Ik doe dit nu aan de hand van de cd-rom die de KvK aanbied. Geeft me in ieder geval de strcuctuur van het plan aan en de zaken waar ik aan moet denken. Het is geen slecht idee om ook eens in andere plannen te kijken. Ik heb gelukkig nog tijd genoeg en kan dus ook met het helicopter-view rustig blijven kijken. Alleen is feedback van andere personen daarbij wel belangrijk. Zelf ben je al snel behoorlijk enthousiast. Dat is bij mij zeker het geval als mijn idee kansloos lijkt en ik het wel zie zitten ;).

 

TwaLevel, ik ben het niet met je eens over de opstelling qua prijs. Mocht ik nu ervaren zijn en dan low-budget willen beginnen dan kom je er misschien nooit meer uit door het imago dat je krijgt opgeplakt. In mijn geval zullen de eerste jaren echter vooral draaien om ervaring op te doen. En de prijs kan daarbij zeker wel helpen.

 

Je andere punt, ik denk dat bedrijven waar ik tot nu toe binnen ben geweest (MKB tot 100 man) echt niet 5 jaar voorlopen. Vaak zijn deze bedrijven zo gegroeid zonder verder te kijken naar gevolgen die het heeft voor de bedrijfsvoering. Als er iets gedaan moet worden gebeurt het. Deze bedrijven zouden wel iets kunnen hebben aan het theoretische advies dat ik kan brengen. Philips is hier bijvoorbeeld wel veel verder in maar kijk maar eens naar de omvang van de organisatie en hoe veel daar met verbeteringen wordt gedaan. Daar is in kleinere bedrijven gewoon geen tijd voor.

 

Marielle, ik zou graag met hem in contact komen. Misschien dat we dat via pm kunnen regelen?

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

 

Ik heb het natuurlijk nog niet opgegeven en de afgelopen paar dagen weer even nagedacht over het commentaar wat ik hier gekregen heb. Hier is voor mij de volgende redenatie uitgekomen:

 

Omdat ik het inderdaad van de theoretische kennis zal moeten hebben is het verstandig om me, zoals gezegd, te specialiseren in 1 onderwerp. Ik heb een aantal onderwerpen naast elkaar op papier gezet en dit heeft me uiteindelijk een goed onderwerp opgeleverd. Het is vrij breed, actueel (en zal dat ook nog wel een tijdje blijven) en speelt bij veel bedrijven een rol. Om ervoor te zorgen dat ik voldoende kennis heb van het onderwerp wil ik in de tijd dat ik nog studeer een internetsite over dit onderwerp opzetten. Zowel de 1e resultaten in het Engels en Nederlands met deze zoekterm leveren niet op wat ik voor ogen heb. Door deze site te vullen met recensies van boeken, samenvattingen, ontwikkelingen, inhoud van vakbladen en dergelijke kan ik mijn kennis vergroten. Zo heb ik straks een site die naar mij leidt en kan ik dit ook laten zien als referentie. Beoogde domeinnamen zijn ook nog vrij.

 

Op het moment dat ik dan ga afstuderen wil ik een paar bedrijven hebben die mij zouden willen ondersteunen in het ontwikkelen van de Quickscan(s). Deze bedrijven zouden dan ook 'problemen' moeten hebben op het gebied waar ik zou willen gaan werken. Dit is een extra test of het plan levensvatbaar is. Als ik dan na het afstuderen deze scans heb, zou ik kunnen beginnen. Ik heb dan in ieder geval een diploma, een site waarmee ik kan bewijzen dat ik in ieder geval genoeg van de theorie afweet, en de referentie van de bedrijven waar ik ontwikkeld heb.

 

Graag weer jullie kritiek...

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

 

Ik heb het natuurlijk nog niet opgegeven en de afgelopen paar dagen weer even nagedacht over het commentaar wat ik hier gekregen heb. Hier is voor mij de volgende redenatie uitgekomen:

 

Omdat ik het inderdaad van de theoretische kennis zal moeten hebben is het verstandig om me, zoals gezegd, te specialiseren in 1 onderwerp. Ik heb een aantal onderwerpen naast elkaar op papier gezet en dit heeft me uiteindelijk een goed onderwerp opgeleverd. Het is vrij breed, actueel (en zal dat ook nog wel een tijdje blijven) en speelt bij veel bedrijven een rol. Om ervoor te zorgen dat ik voldoende kennis heb van het onderwerp wil ik in de tijd dat ik nog studeer een internetsite over dit onderwerp opzetten. Zowel de 1e resultaten in het Engels en Nederlands met deze zoekterm leveren niet op wat ik voor ogen heb. Door deze site te vullen met recensies van boeken, samenvattingen, ontwikkelingen, inhoud van vakbladen en dergelijke kan ik mijn kennis vergroten. Zo heb ik straks een site die naar mij leidt en kan ik dit ook laten zien als referentie. Beoogde domeinnamen zijn ook nog vrij.

 

Op het moment dat ik dan ga afstuderen wil ik een paar bedrijven hebben die mij zouden willen ondersteunen in het ontwikkelen van de Quickscan(s). Deze bedrijven zouden dan ook 'problemen' moeten hebben op het gebied waar ik zou willen gaan werken. Dit is een extra test of het plan levensvatbaar is. Als ik dan na het afstuderen deze scans heb, zou ik kunnen beginnen. Ik heb dan in ieder geval een diploma, een site waarmee ik kan bewijzen dat ik in ieder geval genoeg van de theorie afweet, en de referentie van de bedrijven waar ik ontwikkeld heb.

 

Graag weer jullie kritiek...

 

Of een helpende hand. Ik studeer zelf ook TB en zou graag met je meeleren. Ik weet niet welk vakgebied je in gedachten had? We kunnen mss via beide docenten netwerken informatie zoeken. pm me maar als je wil

 

Ben sowieso benieuwd naar je manier van werken om tot een vakgebied te komen. Ik ben daar namelijk nog niet echt uit :) Voel me als aankomend TB afgestudeerde net een manusje van alles.

 

Zelf wil ik overigens ook richting dergelijke advieswereld.

 

Ben benieuwd naar je reactie

gr.

Pjoter

Link naar reactie
  • 0

Omdat ik het inderdaad van de theoretische kennis zal moeten hebben is het verstandig om me, zoals gezegd, te specialiseren in 1 onderwerp. Ik heb een aantal onderwerpen naast elkaar op papier gezet en dit heeft me uiteindelijk een goed onderwerp opgeleverd. Het is vrij breed, actueel (en zal dat ook nog wel een tijdje blijven) en speelt bij veel bedrijven een rol. Om ervoor te zorgen dat ik voldoende kennis heb van het onderwerp wil ik in de tijd dat ik nog studeer een internetsite over dit onderwerp opzetten. Zowel de 1e resultaten in het Engels en Nederlands met deze zoekterm leveren niet op wat ik voor ogen heb. Door deze site te vullen met recensies van boeken, samenvattingen, ontwikkelingen, inhoud van vakbladen en dergelijke kan ik mijn kennis vergroten. Zo heb ik straks een site die naar mij leidt en kan ik dit ook laten zien als referentie. Beoogde domeinnamen zijn ook nog vrij.

 

Lijkt me geen slecht plan! Laat ik het anders zeggen: toen ik het las dacht ik van 'he, dat kan een oplossing zijn'. Je hebt geen ervaring maar laat wel duidelijk merken via die site dat je kennis hebt verkregen op dat gebied. Ik zou ervoor gaan als je er zelf ook achter staat.

 

Op het gebied van het ondernemingsplan: ik stuur je via pm een paar lay-outs/voorbeelden. Ik ben zelf niet zo te spreken over de cd-rom van KvK en heb daarom ander materiaal vergaard. Ik won er in ieder geval meteen een ondernemingsplan wedstrijd mee...

Moversys en offshoring

Moversys en octrooirecherche

Moversys en Sprout Start

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 221 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.