• 0

Eenmanszaak, bijna failliet. Tips gevr.

Na 7 jaar gaat binnenkort het doek vallen: ik ga failliet. Althans, het lijkt me niet dat er andere opties zijn. Ik zoek ervaringen van mensen die me, liefst uit eigen ervaring kunnen vertellen wat me te wachten staat. En tips om de komende moeilijke periode zo goed als kwaad door te komen. Hopelijk ben ik hier aan het goede adres.

 

Mijn situatie in vogelvlucht:

Ik ben ondernemer in de dienstverlenende sector. De fiscus heeft na een lang boekenonderzoek vastgesteld dat ik jarenlang personeel in dienst heb gehad terwijl ik gesteld heb met freelancers gewerkt te hebben. Of dat al dan niet terecht is wil niet in dit topic bediscussieren. Het resultaat is echter een naheffing van ruim 1.5 miljoen euro aan loonbelasting/premie volksverzekeringen (!!!)

 

Die betaling moet binnenkort gedaan zijn. Dat geld heb ik niet, zelfs niet een beetje. Nooit gehad ook.Eigenlijk bezit ik niet zoveel qua waarde dus wat dat betreft ben ik de spreekwoordelijke kale kip. Ik ben niet getrouwd maar woon wel samen in een huurhuisje met een partner die bij een bedrijf werkt.

 

Nogmaals, ik zoek ervaringen en/of 'tips' over failliet gaan bij eenmanszaken. Niet echt een grappig onderwerp maar toch. O, ja... mijn zaak gaat slecht en inkomsten zijn er nauwelijks meer. Geld voor jurische hulp heb ik niet. Ik bezocht een advocaat vorige week maar die wilde me niet helpen en een advocaat met toevoeging wordt niet toegekend aan bedrijven maar alleen aan particulieren.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Het resultaat is echter een naheffing van ruim 1.5 miljoen euro aan loonbelasting/premie volksverzekeringen (!!!)

 

Dat is een fors bedrag. Ze kunnen maximaal 5 jaar terug gaan. Indien dit de eerste keer is dat dit wordt gemeld mag de boete redelijkerwijs maximaal 25% zijn.

Ik weet niet hoe ver je dossier al is (is de eerste aanslag binnen, aanmaning of deurwaarder / beslag?) maar in een aantal gevallen is er te praten met de fiscus.

 

Indien je in de WSNP gaat weten ze wat ze maximaal kunnen krijgen. Misschien zijn ze bereid een regeling te treffen waarbij je toezegt meer te betalen over een bepaalde periode.

 

Dit is echter een delicaat traject en kan over het algemeen alleen succesvol worden doorlopen met behulp van een goede fiscalist / accountant.

 

Mocht je meer willen weten bel me dan even. Het telefoonnummer staat op mn site.

Kees de Kruiff

In Memoriam

Link naar reactie
  • 0

Ik weet niet hoe ver je dossier al is (is de eerste aanslag binnen, aanmaning of deurwaarder / beslag?) maar in een aantal gevallen is er te praten met de fiscus.

 

Enkele dagen geleden is het openbare gedeelte van het boekenonderzoek op de deurmat gevallen met daarin de conclusies van de belastingdienst. Enkele dagen daarna viel de 'bijbehorende' aanslag met acceptgiro op de deurmat. De daarin gestelde periode van betaling is nog niet voorbij maar nadert snel.

 

Aanmaningen en deurwaarders heb ik nog niet. Wie ken wat te verwachten periodes, termijnen en procedures als betaling uitblijft?

 

Kort door de bocht: 5 jaar op de blaren zitten en opnieuw beginnen.

En een baan zoeken.....

 

Hoezo 5 jaar in de WSNP? Ik dacht 3 ? Maakt het veel uit? Eenmaal failliet geweest betekend toch sowiezo een stempel voor het leven bij banken, bkr, belastingdienst?

 

Ik heb overigens een eenmanszaak dus dan ga je ook persoonlijk de fles op: een persoonlijke krediet bij mijn bank raak ik kwijt maar dan hoef ik gelijk nooit meer aan te kloppen.

Link naar reactie
  • 0

Ik zou maar eens snel contact opnemen met een accountant of fiscalist. Laat die advocaten maar zitten.

 

Ik heb een administratiekantoor waar ik redelijk geholpen wordt. Maar ik verwacht geen wonderen of deals dus ik probeer de realiteit onder ogen te zien: een naderend faillisement. Natuurlijk worden wel pogingen gedaan om dit alsnog te voorkomen. Maar ik wil mijn ogen niet sluiten voor 'de andere' optie.

 

Mijn forum vraag gaat dan ook eigenlijk voornamelijk over praktijk ervaringen met faillisementen, de periode ervoor, tijdens en erna. In alle opzichten: de deurwaarder, curators, postblokkades, verplichtingen, inbeslagname op priveadres. Wat nemen ze mee en wat niet? Zijn er tips om zo snel mogelijk door dit naderend eind te komen? Misschien wel zelf mijn eigen faillisement aanvragen?

 

Natuurlijk blijven alle andere tips uiteraard ook welkom! (Zolang ze maar geen of nauwelijks geld kosten...)

 

Link naar reactie
  • 0

Een tip: je kunt vermoedelijk wèl in aanmerking komen voor een toevoeging. In beginsel wordt deze inderdaad niet verleend voor een bedrijf, maar er zijn uitzonderingen, waaronder de situatie dat voortzetting van het bedrijf afhankelijk is van het resultaat van de zaak. Dat lijkt me bij jou zeker het geval: verlies je de zaak tegen de fiscus, dan gaat je bedrijf failliet. Dit staat in het Handboek Toevoegen (beleidsregels van de Raden voor Rechtsbijstand):

"6.44.2.1 Rechtsbijstandcriteria: artikel 12 Wrb

Rechtsbijstand wordt uitsluitend verleend ter zake van in de Nederlandse rechtssfeer liggende rechtsbelangen aan natuurlijke en rechtspersonen wier financiële draagkracht de in artikel 34 genoemde bedragen niet overschrijdt.

Rechtsbijstand wordt niet verleend indien: [ ...]

het rechtsbelang, waarop de aanvraag betrekking heeft, de uitoefening van een zelfstandig beroep of bedrijf betreft, tenzij:

voortzetting van het beroep of bedrijf voorzover het niet in de vorm van een rechtspersoon wordt gevoerd, afhankelijk is van het resultaat van de aangevraagde rechtsbijstand, of

het beroep of bedrijf tenminste één jaar geleden is beëindigd, de aanvrager in eerste aanleg als verweerder bij een procedure is betrokken of betrokken is geweest en de kosten van rechtsbijstand niet op andere wijze kunnen worden vergoed."

 

Neem dus zo snel mogelijk een advocaat die op toevoegingsbasis wil en kan werken en hiermee ervaring heeft. Tip: ga naar een grote stad bij je in de buurt en zoek daar een (voormalig) advocatencollectief. Die zijn vaak erg goed.

 

Ik heb geen enkele ervaring met dit soort zaken, maar als bij jou belasting wordt geheven, zal dit niet ook bij de freelancers gebeuren, terwijl hiervan wel was uitgegaan. Dienen zij aan jou niet een deel te vergoeden?

 

Lukt niets, dan is de WSNP altijd nog de laatste strohalm. En ben daar blij mee, want nog maar een paar jaar geleden bestond deze mogelijkheid niet en sleepte je je leven lang al je schulden mee. En nee, je zult dan geen krediet meer krijgen, wellicht geen bedrijf meer kunnen starten en dus een baan moeten zoeken, maar daar valt natuurlijk best mee te leven.

 

Nog een laatste (naar ik vrees moederlijke) tip:

Probeer ondanks alles voldoende te slapen (ik zie dat je de hele nacht op dit forum actief was) anders stort je zeker in.

 

Héél veel sterkte.

 

Mieke

 

Link naar reactie
  • 0

alles verkopen en naar Spanje vluchten.

Het zit er vol van dat gevallen die onbezorgd verder leven.

 

Een kennis van me zit met een vervoersbedrijfje van personen.

Zijn chauffeurs werken ook op freelancebasis en maken hem facturen met "promotionele activiteiten"

Is dit dezelfde situatie?

Moest hij controle krijgen, hangt ie dan ook?

Link naar reactie
  • 0

een heel merkwaardig verhaal. ik geloof er geen donder van dat de fiscus hier mee door komt.

 

Zou je dit misschien kunnen toelichten? Het zal de eerste keer niet zijn dat een onderneming een naheffingsaanslag krijgt agv "fictief dienstverband".

 

Een kennis van me zit met een vervoersbedrijfje van personen.

Zijn chauffeurs werken ook op freelancebasis en maken hem facturen met "promotionele activiteiten"

Is dit dezelfde situatie?

Moest hij controle krijgen, hangt ie dan ook?

 

Dat wordt geen hangen maar slachten. Hij is bewust bezig de zaak te belazeren. De boete wordt 100% en hij zal de rest van z'n arbeidszame leven een verhoogde aandacht van de fiscus hebben.

Kees de Kruiff

In Memoriam

Link naar reactie
  • 0

Vluchten naar Spanje tsssssssss. Inderdaad weglopen voor je problemen. Luister a.u.b niet naar dit soort adviezen. Het brengt je alleen maar meer in de problemen. Hoe dom kunnen mensen zijn!!!!!!

 

Wees creatief. Zorg voor genoeg nachtrust. Er zijn zat ondernemers die een keer failliet zijn gegaan. Ik ken er in ieder geval genoeg (ook die er heel diep zijn ingegaan) die zijn met "0" euro weer aan de slag gegaan. Hoe? creatief denken. Nu lukt dat nog niet omdat je genoeg aan je hooft hebt. Maar op den duur komt dat wel weer.

 

Vaak is het zo dat bij een faillissement dat er altijd minimaal twee schuldeisers moeten zijn. Ik weet alleen niet of dat ook voor de belastingdienst geldt.

 

 

De eerste online horecawinkel

www.budgethoreca.nl

Link naar reactie
  • 0

Wat ik me trouwens afvraag, hadden deze freelancers een juiste Verklaring Arbeidsrelatie (VAR-WUO) of was juist het ontbreken hiervan, dit als gevolg?

 

Eenmaal in je leven failliet geweest, dan heeft dat gevolgen voor de rest van het leven maar bestaat de drang weer te ondernemen dan is een rechtsvorm als BV toch niet een uitgesloten optie door zo'n eerder voorval?

Link naar reactie
  • 0

een heel merkwaardig verhaal. ik geloof er geen donder van dat de fiscus hier mee door komt.

 

Zou je dit misschien kunnen toelichten? Het zal de eerste keer niet zijn dat een onderneming een naheffingsaanslag krijgt agv "fictief dienstverband".

Natuurlijk is schijn-zelfstandigheid een zaak die de fiscus hard aanpakt, maar zoals de situatie geschetst wordt lijkt me de navordering van € 1.5 Mln. simpelweg te hoog.

 

Edit: even leesbaarheid verhoogd door quote goed te plaatsen

Link naar reactie
  • 1

Failliet gaan moet je niet zien als het einde van je leven. Het is niet zo dat je nergens meer terecht kan als je ooit failliet bent gegaan. Mensen die failliet gaan zijn geen criminelen (ook al worden ze door sommige instanties zo behandeld. Ik weet er veel van). Ik ben een hele tijd terug ook failliet gegaan en had een totale schuld van ca. 150.000 euro. Ik heb toen een schuldsanering gekregen en na 2/3 jaar kreeg ik een schone lei. Het leuke is dat jij tijdens je schuldsanering naast je gewone baan (dat is verplicht) ook gewoon een bedrijfje kan beginnen (mits je geen schulden maakt). Zo heb ik in mijn 2e jaar van mijn schuldsanering mijn huidige zaak ingeschreven bij de KvK. Let wel op dat je dit eerst met je curator moet bespreken. Meestal mag het gewoon.

 

En dat je nergens meer terecht kan klopt niet. Voor mijn faillisement had ik een rekening-courant krediet bij de Postbank van 10.000 euro. Toen ik failliet ging kon de Postbank naar dit geld fluiten. Nadat ik een schone lei kreeg en het bedrijf was begonnen, opende ik gewoon een girorekening bij de Postbank zonder enige problemen. Na een jaar mocht ik zelfs weer 10.000 euro rood staan (de Postbank bood dat zelf aan).

 

Omdat ik veel via het internet betaal (voornamelijk de maandelijkse kosten voor mijn servers) heb ik een creditcard aangevraagd. In de eerste instantie kreeg ik dat niet omdat ik geregistreerd stond bij de BKR en omdat ik schuldsanering had. Maar ik heb toen netjes een brief geschreven met de feiten over de voldoende inkomsten op de rekening. Een week later kreeg ik de creditcard.

 

Met een faillisement is dus niets verloren. Je moet gewoon creatief te werk gaan en vooral eerlijk zijn. Eerlijk naar je schuldeisers, naar je curator, de bank, etc. Want ze begrijpen je situatie echt wel. Sommige instanties behandelen je dan als crimineel, maar trek je er niets van aan.

 

Als je failliet wordt verklaard krijg je een curator toegewezen die kijkt of je voldoende bezittingen hebt om dat te verdelen tussen de schuldeisers.

Als je dat niet hebt, en in aanmerking komt voor de schuldsanering, dan moet je werk zoeken en houden ze maandelijks een gedeelte van je salaris in. Ze mogen trouwens niet meer inhouden dan de wettelijke minimumloon. Ik heb 2 jaar lang gewerkt bij een bedrijf waar ik de minimum loon ontving, en er is tijdens de schuldsanering geen cent ingehouden.

 

Tijdens de schuldsanering komt al je post naar de curator. Je hebt dan geen privacy meer helaas. Af en toe ga je naar de curator voor de post die je bij de receptie dagelijks kunt ophalen. Je mag in deze periode geen nieuwe schulden aangaan. Na de 3e jaar kijken ze of je alles goed hebt gedaan en krijg je een schone lei. Schone lei betekent trouwens echt schone lei. Een oude schuldeiser mag niet meer bij je aankloppen.

 

Ik heb geluk gehad dat ik na 2 jaar een schone lei kreeg.

 

Ooit zal ik mijn oude schulden weer terugbetalen (ook al zijn die kwijtgescholden. Ik heb nog steeds de lijst).

 

Maar eerst mijn bedrijf een succes maken :)

Link naar reactie
  • 0

Ik heb renovatio een reus gegeven. Goed en vooral een duidelijke uitleg wat je kan verwachten. Dat was ook de vraag van doit2me. Ik denk na het lezen van het bericht van renovatio dat je vannacht weer even een oogje dicht kan doen.

 

En wat betreft pvo25 Shit Happens? er zijn mensen die zelfmoord plegen na een faillisement. Een zakenrelatie van mij heeft zelfmoord gepleegt omdat hij de zaak van zijn vader en overgrootvader niet meer in stand kon houden. Heel triest geval. Maar Shit Happens hé pvo25. vandaar de kneus.

De eerste online horecawinkel

www.budgethoreca.nl

Link naar reactie
  • 0

En wat betreft pvo25 Shit Happens? er zijn mensen die zelfmoord plegen na een faillisement. Een zakenrelatie van mij heeft zelfmoord gepleegt omdat hij de zaak van zijn vader en overgrootvader niet meer in stand kon houden. Heel triest geval. Maar Shit Happens hé pvo25. vandaar de kneus.

 

Dat getuigd niet van een erg sterk karakter. Voor sommige mensen is ondernemen gewoon niet weggelegd.

Link naar reactie
  • 0

WOW WOW dat is wel heel kort door de bocht vriend !!!!

 

Een faillisement kan je echt breken of je nou een sterk karakter hebt of niet..

Heeft er alles mee te maken of je goed begeleid wordt of kompleet aan je lot word overgelaten. Ik heb al veel schade gezien door een faillisement waar personen ook echt niets aan konden doen.

 

Kijk personen die nergens niets om geven zijn er genoeg, maar dat zijn ook meestal de personen waardoor een faillisement ontstaat!

 

Rick

Link naar reactie
  • 1

En wat betreft pvo25 Shit Happens? er zijn mensen die zelfmoord plegen na een faillisement. Een zakenrelatie van mij heeft zelfmoord gepleegt omdat hij de zaak van zijn vader en overgrootvader niet meer in stand kon houden.

 

Voordat ik schuldsanering aanvroeg was ik erg depressief. Ik kreeg dagelijks (erg agressieve) deurwaarders voor mijn deur die mij ook demoniseerden bij instanties en bedrijven waarmee ik samen werke of klant was. Het is zelfs zo ver gegaan dat een schuldeiser mijn vriendenkring ondervroeg of ik nog geheime bezittingen had. Ik kon dus niet eens meer naar buiten.

 

Uiteindelijk viel ik in een erge depressie. Ik wilde met niemand iets te maken hebben. Ik ben 2 jaar lang mijn slaapkamer niet uitgegaan. Dag en nacht zat ik te chatten en te internetten en wilde mijn situatie niet onder ogen zien. Ik dacht in die tijd dat mijn leven echt voorbij was. Ik had nog zo veel ondernemingsplannen die ik in de toekomst wilde uitvoeren, maar met zo'n grote schuld kon ik het voor de rest van mijn leven vergeten.

 

Ik kon 's nachts niet slapen. Ik zat uren na te denken over een uitweg. Ik heb zelfs gedacht aan illegale zaken om de schuld af te lossen. Gelukkig ben ik hier niet mee begonnen.

 

Maar uiteindelijk ben ik al mijn vrienden kwijtgeraakt. En dat was allemaal mijn eigen schuld. Ik heb op dit moment nog steeds last van die 2 depressieve jaren, zowel psychisch als fysiek. Het heeft mij een beetje gevormd. Ik heb veel ervaring opgedaan.

 

Als ik nu terugkijk naar die periode dan zie ik pas hoe dom ik ben geweest. Dat zo'n schuld eigenlijk helemaal niet het einde is. Dat je in een land woont waar je als ex-ondernemer wordt geholpen (schuldsanering). De grootste fout die ik heb kunnen maken is mij afzonderen van de omgeving en geen hulp zoeken. Zoek alsjeblieft je vrienden op in deze slechte tijden. Als het echt niet meer kan, vraag dan om professioneel hulp. Ga je aub niet afzonderen en in depressie raken.

 

Even een schuldsanering en over 3 jaar mag je weer overnieuw beginnen. That's it. Niks ergs aan. Als ik dat maar wist destijds.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Renovatio,

 

Wat een indrukwekkend verhaal!

Beroepsmatig kom ik soms in aanraking met ondernemers die ernstig in de problemen zijn geraakt, of soms zelfs failliet. Dan loop je bij hen vaak aan tegen een muur van wrok en verbittering. Boos op de hele wereld, geven iedereen de schuld, er is hen groot onrecht aangedaan. Dat snap ik dan ook wel, want ze zijn totaal in de war van wat hen is overkomen. En inderdaad, hebben vaak alle vrienden verloren. Hun huwelijk/relatie is dan al langer kapot, de partner trekt dat niet. Bovendien is er vaak veel gelogen: "komt absoluut goed schatje, maar heb wel geld nodig, zullen we de hypotheek van ons huis verhogen?"

 

Als ik dan jouw relaas lees, zie ik dat je daar heel goed uit kunt komen. Niet alleen financieel en zakelijk, maar wat mij treft is dat je daar blijkbaar persoonlijk sterk in bent geworden. Alles in een goed perspectief bent gaan zien, inclusief je eigen rol. Chapeau! En een reusje.

 

Een goed voorbeeld voor degenen die nu in zo'n dal zitten.

 

Mieke

Link naar reactie
  • 0
Eenmanszaak, bijna failliet.

 

Is de enige (grote) schuld die naheffingsaanslag van de belastingdienst? Je hebt het rapport onlangs ontvangen, net als de aanslag, dat betekent dat je nog in bezwaar kunt gaan.

Als de belastingdienst de aanslag zou gaan incasseren voordat een eventuele bezwaar/beroepsprocedure is doorlopen, dan zou je in een faillissement terechtkomen. Tegelijkertijd kan echter bij een voorlopige voorziening uitstel van betaling worden gevraagd voor de loop van het bezwaar.

 

De zaak is absoluut nog niet verloren, de strijd begint eigenlijk pas.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
Een tip: je kunt vermoedelijk wèl in aanmerking komen voor een toevoeging.

[...]

Nog een laatste (naar ik vrees moederlijke) tip:

Probeer ondanks alles voldoende te slapen (ik zie dat je de hele nacht op dit forum actief was) anders stort je zeker in.

@Mieke:

Bedankt Mieke voor je tips!!!

Met de eerste tip ga ik direct na het weekend contact opnemen met een advocaat. Deze is gespecialiseerd in belastingrecht en hij schijnt goed te zijn, althans zo werd mij elders geadviseerd. Ik heb hem al bezocht maar hij was erg duidelijk over zijn tarieven. (200 / 250 Euro p/u.)

 

Hij heeft mij ook papieren meegegeven voor de aanvraag van een toevoeging. Maar daar was hij erg somber over. Mijn administratiekantoor bevestigd dat en een andere advocaat waar ik ben geweest bevestigde dat nogmaals.

 

Edoch, ik zal de heren dit laten lezen. Omdat ieder zo negatief gestemd was over de toewijzing van een toevoeging, heb ik deze papieren niet ingevuld en laten opsturen. Dat ga ik dus nu wel doen. Niet geschoten is altijd mis.Toch?

 

Slapen doe ik best goed. Maar soms werk ik graag 's nachts. Heerlijk rustig.... Ik ben van nature een rasoptimist.Of ik ben gewoon blind voor problemen, dat kan natuurlijk ook. Zelfdoding staat niet in mijn lijst van opties. Vluchten naar Spanje overigens ook niet maar ik geef toe dat ik al jaren droom om daar iets te kunnen beginnen. Maar eerst hier orde op zaken stellen.

 

Failliet gaan moet je niet zien als het einde van je leven. Het is niet zo dat je nergens meer terecht kan als je ooit failliet bent gegaan. ....

 

@renovatio

Bedankt voor je bemoedigende woorden! Er schijnt voor de echte doorzetter nog licht aan de glorie te kunnen schijnen na een donkere periode.

Ik hoop dat je nog wat valkuilen (lees: ervaringen van failliet gegaan bedrijf) met me wilt delen. Misschien dat ik er nog wat van kan opsteken.

 

???

 

Als ik failliet ga, ga ik dat ook persoonlijk. Ik heb zoals eerder gezegd een eenmanszaak. Andere schulden en achterstande heb ik overigens niet. Wel een flex. krediet bij een bank. Maar bij een faillisement wordt die er ook bij betrokken.

 

Wie weet hoe het gaat als je de belasting niet betaald? Eerst een aanmaning, dan een deurwaarder, dan een exploit, beslaglegging, openbare verkoop? Ik heb geen kantoor maar werk vanuit een huurhuis. Daar woon en werk ik dus.

 

Ik woon samen met mijn vriendin sinds een paar jaar. Komen ze ook aan haar inkomen? Haar spullen? Dat zou ik niet kunnen verdragen. Wat van mij is kunnen ze komen halen. Maar hopelijk niet van mijn partner. Ze heeft geen belang in mijn bedrijf en is eigenlijk kostwinnaar hier.

 

 

WSNP (ik heb hun website gezien maar toch nog wat vraagjes...)

Betekent dus kennelijk een paar jaar werken voor een baas en grotendeels alles afstaan. Wat ik graag zou willen weten: wat zou de situatie zijn als ik geen werk kan vinden? Wat moet ik dan afstaan? Een uitkering aanvragen is niet logisch, lijkt me: ik ben thuis geen kostwinnaar. Ik zou hooguit een half jaartje recht hebben op een WW uitkering.

 

---

 

O, ja... ik kreeg nogal wat sympathieke (Thanks!) reacties via PM. Door drukte nog niet iedereen kunnen beantwoorden. Sorry daarvoor!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 140 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.