• 0

Financiering overname familiebedrijf

(aangepast)

Beste forumleden,

 

Ik werk sinds een aantal jaar binnen het bedrijf van mijn moeder. Ik ben inmiddels 31 en run in feite het bedrijf.

 

Er is al een aantal keer gesproken over een eventuele overname, dit wil ik graag en mijn moeder heeft beloofd dat ik het bedrijf over kan nemen.

 

De situatie waar ik wel mee zit, is dat de omzet maar blijft stijgen, iets wat natuurlijk positief is. Het product wat we verkopen ben ik via Google in de markt gaan zetten met best wat succes. De omzet is t.o.v. een aantal jaar geleden +- met 400% gestegen (toen zo'n €200.000 op jaarbasis, nu rond de €800.000).

 

Het aparte is alleen een beetje dat de overname van het bedrijf voor mij steeds duurder zal worden. Ondanks de belofte die mij een aantal keer is gemaakt (ik werk er inmiddels 9 jaar) blijft de daadwerkelijke stap tot een overname steeds opgeschoven door mijn moeder worden lijkt het wel. Ik heb hier al een aantal keer naar gevraagd maar zonder al te veel succes. Ze zou een keer gaan praten met een adviseur.

 

Desondanks blijf ik mij graag voor 200% inzetten voor dit bedrijf. Maar ik ben ergens bang dat ik mezelf in de vingers snijd, omdat ik een bedrijf groot maak en straks de hoofdprijs moet gaan betalen.

 

Heeft iemand wellicht ervaring of tips voor deze situatie. Ook wat betreft financiering, zou dit bijvoorbeeld per jaar afgelost kunnen worden over een x periode?

 

Bedankt voor jullie reactie.

aangepast door Balvenie
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 1

Welkom op HL 

 

43 minuten geleden, Balvenie zei:

Heeft iemand wellicht ervaring of tips voor deze situatie...

 

Zeg tegen moeders dat jij een overname-adviseur inschakelt om gedrieën de kwestie te bespreken met het doel het e.e.a. concreet te maken.

 

46 minuten geleden, Balvenie zei:

Ook wat betreft financiering, zou dit bijvoorbeeld per jaar afgelost kunnen worden over een x periode?

 

Ook dat kun je in de besprekingen meenemen, moeder kan ook helpen met financieren. 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
22 minuten geleden, Hans van den Bergh zei:

Welkom op HL 

 

 

Zeg tegen moeders dat jij een overname-adviseur inschakelt om gedrieën de kwestie te bespreken met het doel het e.e.a. concreet te maken.

 

 

Ook dat kun je in de besprekingen meenemen, moeder kan ook helpen met financieren. 

 

 

Dankjewel Hans. 

 

Probleem is een beetje dat moeders ontwijkend reageert als er over de overname wordt gesproken. Nu wil ik niet te pusherig overkomen/zijn omdat ik haar inmiddels ken en weet dat de hakken dan juist in het zand gaan. Dus op mijn initiatief een overname adviseur inschakelen zal wat wrijving opleveren. Maar goed, zal toch van mijn kant wat actie moeten komen, anders gebeurt het nooit. 

Link naar reactie
  • 0
30 minuten geleden, Derek-Jan zei:

Als stok achter de deur kan je misschien eens suggereren dat je bij het uitblijven van de beloofde overname best voor jezelf kan beginnen. 

 

Want als ik het zo lees dan ben jij diegene die het allemaal regelt, wellicht kan je dan net zo goed voor jezelf beginnen.

 

Daar heb ik inderdaad wel over nagedacht. Ik wilde mijn moeder destijds ook graag helpen (bedrijf stond er niet goed voor) en run het bedrijf inderdaad voor het grootste gedeelte. 

 

Het is alleen een lastige branche en veel omzet komt van herhaalbestellingen. Als ik nu alsnog voor mezelf moet beginnen ben ik vrees ik minimaal 5 jaar verder voordat het rendabel is. 

 

Lastig. Toch bedankt voor je reactie Derek-Jan.

 

Link naar reactie
  • 1
46 minuten geleden, Balvenie zei:

Nu wil ik niet te pusherig overkomen/zijn omdat ik haar inmiddels ken en weet dat de hakken dan juist in het zand gaan.

 

Een goede, neutrale adviseur kan daarmee omgaan, al was het maar om dat gesprek eerst maar eens op gang te brengen.

 

49 minuten geleden, Balvenie zei:

Maar goed, zal toch van mijn kant wat actie moeten komen, anders gebeurt het nooit.

 

Ik bedoel maar...

 

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 1

De hamvraag is waarom je moeder blijft schuiven met de datum en/of het plan. Zomaar wat suggesties:

1. Ze vreest (wellicht onterecht) voor een enorme belastingaanslag;

2. Ze vindt het wel best zo. Weinig moeite doen, terwijl de onderneming groeit.

3. Jouw broers of zussen die nog eens aanspraak op maken?

 

Er kunnen legio redenen zijn, sommige terecht en sommige onterecht. Een open gesprek met haar is je beste eerste stap

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 1

Zelf heb ik een aantal jaar geleden ook het familiebedrijf (van mijn vader) overgenomen. Maar als ik het zo lees ben je nu in dienst? Waarom niet in kleinere stappen beginnen en eerst mede-eigenaar worden? Dan kun je groeien in aandelen en wordt de overnamesom ook anders. Je kunt zo meegroeien. Maar vooral, je moeder kan er ook in meegroeien. Ook voor haar is het natuurlijk een enorme stap in loslaten, onzekerheden en misschien ook nog een stukje bescherming naar jou toe. 

 

In een familiebedrijf lopen de lijnen nu eenmaal anders. Maar start eens met een gesprek met een goede adviseur. Gewoon informatief. Dan hoeft er nog niets te gebeuren, maar heb je wel een wat concreter idee wat erbij komt kijken. 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Er zijn veel randzaken die kunnen meespelen. Is dit bedrijf het enige inkomen van je moeder? Heeft ze pensioen opgebouwd en zo ja hoe ver zit ze van de pensioenleeftijd af? Wellicht is ze heel erg bang dat ze straks zonder inkomen zit en dat een overname niet genoeg is om het voor de rest van haar leven uit te zingen. Wellicht zijn er schulden waar jij niets vanaf weet waardoor overnemen niet handig is. Misschien dacht zij toen ze aanbood dat je het wel kon overnamen dat dat pas over 10 jaar was. Of simpelweg een ander standpunt vanuit haar perspectief: als ze eigenaar is van een goedlopend bedrijf, wat is dan haar meerwaarde om te verkopen? Allemaal dingen die gissen zijn zolang het niet wordt besproken.

 

Feitelijk sta je met contract in loondienst en een belofte dat "een overname kan" nergens. Zij is de eigenaar, en als zij er straks 5 miljoen voor wil dan is dat haar goed recht. Reken je dus vooral niet rijk voordat er dingen op papier staan en je weet waar je het over hebt. Geld is volgens mij oorzaak van veel ruzies, of dat nou gaat om banden tussen compagnons, vrienden, partners, collega's of familie.

 

Juist die familieband maakt het moeilijker. Jij hebt nu het bedrijf van 200k naar 800k opgebouwd. Maar stel je voor dat je als marketeer in dienst was gegaan bij een grasmaaierhandel, dan werd er ook omzetgroei verwacht. Wat ik bedoel te zeggen: er zijn talloze mensen in loondienst die omzetgroei realiseren die geen enkel perspectief op bedrijfsovername hebben. Ze krijgen simpelweg loon (wat jij ook krijgt voor zover ik begrijp). De complicerende factor is dat het een familiebedrijf is en dat die belofte ooit aan jou is gemaakt. Daardoor voelt het misschien alsof het jouw omzetgroei is en alsof het jou moet toekomen. Ik zeg overigens niet dat je daar ongelijk in hebt, maar alleen dat dat het gesprek moeilijker maakt. Vooral omdat je (neem ik aan) de familieband sterk wilt houden. Vanuit je moeders perspectief kan zij denken: leuk dat je mijn kind bent, maar als ik toevallig een onbekende had ingehuurd zou ik er niet aan denken om het bedrijf te verkopen dus waarom nu wel. 

 

Het valt- en staat dus allemaal samen met praten. Nu is het gissen wat er in elkander om gaat. Belangrijk is om te weten wat er speelt, qua overname som, qua voorwaarden, qua wensen, qua tijdsduur. En als samen praten simpelweg niet lukt kun je ook eerst een mediator proberen alvorens een overname adviseur in te huren. Misschien is een overname-adviseur nu te benauwend en confronterend voor je moeder. Een mediator richt zich waarschijnlijk eerst op het waarom het voor je moeder zo confronterend is om het over de overname te hebben. En als de spanning te hoog oploopt omdat jij opeens met een overname adviseur op de stoep staat ben je wellicht je overname droom, je baan, én de relatie met je moeder kwijt. Want heel zwart wit: als zij haar kont tegen de krib gooit sta jij met lege handen.

 

Bedenk dat er los van een hele overname ook veel tussenoplossingen te bedenken zijn, zolang het maar in goed overleg besproken kan worden. Ik doel op:

-een deelovername (beide 50%)?

- ieder jaar stapsgewijs steeds iets verder instappen 

- afspreken dat de alle omzet meer dan een bepaald punt (bijvoorbeeld 800k) voor aan deel aan jou toekomt (dan wel in geld, dan wel in aandelen) zodat jij gemotiveerd blijft om te knallen

- je de uren die je werkt voor je moeder afbouwt en in goed overleg zelf rustig aan een concurrent starten zodat je over 5 jaar helemaal weg bent uit je moeders bedrijf

- een principe overeenkomst gebaseerd op de cijfers van nu (zodat het later niet te duur wordt), maar de overname realisatie pas over een aantal jaren

- nu over nemen maar je moeder de komende jaren nog een salaris te geven om het wat zachter te laten landen

aangepast door Pieter__VH
Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 120 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.