Pieter__VH

Super Senior
  • Aantal berichten

    102
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Pieter__VH

  1. Ik lees dat Michel de ZZP'er bij zijn ouders woont (dus geen eigenaar of huurder) en een kamer wil huren op zijn woonadres die hij als kosten boekt. Ik was in de veronderstelling dat een kamer/kantoor/schuur op je eigen woonadres zakelijk niet aftrekbaar was, tenzij het een ruimte met eigen opgang en sanitair is die theoretisch ook aan andere verhuurd kon worden. Ik was me niet bewust van de uitzondering dat dat blijkbaar niet geldt als je bij je ouders woont. Het zal wel aan mij liggen @StevenK, maar ik zie dan geen verschil tussen een plek waar je woont en bent ingeschreven maar geen eigendom hebt of huur betaald (zoals Michel bij zijn ouders) of dat hij bij zijn partner zou in gaan wonen. Vind ik gek, maar zoals al gezegd kan dat aan mij liggen. Ik ben al 15 jaar het huis uit en heb al 5 jaar een koophuis dus voor mij gaat de vlieger niet op, maar ik zie nu in dat het kan lonen om bij je ouders te blijven wonen als je daar een werkkamer hebt. Stel je voor dat je de werkkamer voor €6,6k per jaar huurt, voor ouders zou de huur dan in box 3 vallen en onbelast zijn (aanname?), het kind maakt €6,6k minder winst (wat hem/haar afhankelijk van de omzet laten we zegen 37% belasting scheelt), en papa/mama doen het eens per jaar als belastingvrije schenking terug. Zo zal het vast niet bedacht zijn in Den Haag en ik had er nooit zo over nagedacht, vandaar het "maasje in de wet". Maar zo wordt het wel hele diepe materie en het was niet mijn intentie het topic van een ander te kapen. Het wekte gewoon mijn interesse omdat ik geen idee had dat zoiets mogelijk was en ik HL altijd interessant lees- en leervoer vind. Goede avond!
  2. Puur even interesse: vervalt hier dan het "splitsbaar", "eigen opgang" en "eigen sanitair", "moet verhuurbaar zijn aan derden" puur omdat Michel geen eigenaar is maar zijn ouders? En zo ja: geldt deze maas in de wet dan ook voor een ZZP'er die bij zijn partner inwoont maar geen eigenaar of huurder is?
  3. Mag ik beginnen met een wedervraag: waarom is dat niet voordelig? Over je inkomen betaal je inkomstenbelasting. Of jij dat doet of je werkgever doet er niet toe. De tarieven zijn globaal gezien gelijk, al heb je als ZZP'er wat voordelen (evt. starterskorting, mkb aftrek, evt. ondernemersaftrek, aftrekposten als reiskosten etc) en nadelen (geen pensioen, geld wat op je rekening binnenkomt is niet allemaal van jou zoals bij loondienst wel, je moet administratie bijhouden, IB aangifte als ondernemer). Grofweg betaal je over €40000 brutoloon in loondienst +/- €7000 belastingen en over €40000 winst in een eenmanszaak (als niet-starter) +/- €5000 belastingen. Dus ja, daarmee ben je €2000 "voordeliger" uit, maar weegt dat op tegen het voeren van een boekhouding, een boekhoudpakket, een zakelijke bankrekening. Als je verder geen ondernemers ambities hebt zou ik zeggen: nee en ga lekker bij alle drie in loondienst. Om zelf te kijken wat je over houdt kan je zelf bedragen invoeren op bijvoorbeeld https://www.berekenhet.nl/ondernemen/parttime-ondernemer-extra-inkomen.html Wat betreft de KOR: Een ondernemer is BTW neutraal. Dus ontvangen BTW draagt hij af, betaalde BTW vraagt hij terug. Of jij €19999,- exclusief 21% BTW factureert, of €19999 zonder BTW wegens de KOR zal in jouw portemonnee dus niets uitmaken. Het scheelt je alleen in administratieve lasten.
  4. Dat zal deze zijn: https://www.dezaak.nl/financien/belastingen/verlaag-je-belastingdruk-met-een-management-bv/ Vond het ook raar toen ik het gisteren opzocht, maar niet genoeg verstand van BV’s om er op te reageren.
  5. Een ouwe rot in het vak heeft mij ooit verteld dat hij en zijn compagnon bij aanvang van het bedrijf afspraken dat ze elkaar ten alle tijde mochten uitkopen door een bod te doen op de aandelen van de ander. De afspraak hierbij was: áls het bod niet wordt geaccepteerd ben je zelf verplicht je aandelen te verkopen voor het bod dat je deed mits de partner dat wil. Ter illustratie: Kees en Jan hebben een BV. Kees wil Jan uitkopen door zijn aandelen over te nemen. Kees biedt €100 voor de aandelen van Jan. Jan weigert dit, nu heeft Jan het recht om de aandelen van Kees te kopen voor €100, waarmee Kees verplicht is akkoord te gaan. Dit was uiteraard vooraf contractueel vastgelegd en een BV met personeel, dus de situatie wijkt af van jouw situatie. Maar de essentie van dit verhaal is natuurlijk dat je in zo'n constructie automatisch een eerlijk en realistisch bod doet. Als je denkt er met een grijpstuiver vanaf te komen neem je het risico om er zelf met een grijpstuiver opgezadeld te worden. En dat biedt dan weer wel een parallel met jouw vraag hoe je tot een goed en eerlijk bod komt. Een goed en eerlijk bod voor de goodwill is mijns inziens iets wat je zelf bereid zou zijn om te accepteren als de situatie andersom zou zijn.
  6. Leuk idee! Heb je serieus nagedacht over de beloning? Stel je voor dat ik een goed beluisterde playlist heb. Ik meld me bij jou aan en vervolgens kan ik liedjes gepitched krijgen waar ik (als ik je site goed begrijp) de helft van 2$, dus 1$ als beloning voor krijg. Het enige dat van mij wordt verwacht is een serieuze review. Zeg dat een gemiddeld liedje 3 minuten duurt, en het maken van een serieuze review 4 minuten? (Inloggen in systeem, gegevens erbij zoeken, verwoorden hoe je erover denkt). 7 minuten werk voor $1. Oftewel $8,57 per uur. Ik heb geen idee van deze wereld, maar ik kan me haast niet voorstellen dat mensen die een groot bereik hebben voor zulke tarieven werk willen verzetten. Aan de vraagkant (mensen die hun liedje in een lijst willen) voorzie ik niet zo’n probleem, voor de aanbod kant wel. Heb je al eens gesproken met met een representatief aantal grote playlist eigenaren (zeg een stuk of 10, en dus niet alleen twee vrienden) en wanneer het voor hun de moeite waard zou zijn om zich aan te melden? Als blijkt dat het voor hun niet interessant is kan je marketing doen tot je een ons weegt, maar dan komen vraag en aanbod nooit samen en zal je dus eerst aan je model moeten werken. Pas als iets interessant is voor zowel vraag als aanbod heeft marketing zin.
  7. Ik ga me in een hoekje zitten schamen. Excuus.
  8. Dat probeer ik aan te geven: zoek een match waar je mee kunt lezen en schrijven. Wil jouw boekhouder geen privé dingen als zakelijk boeken maar wil jij dit perse wel: zoek er één die het wel doet (uiteraard hele dikke disclaimer dat dit geen aanrader is, maar meer even om het punt te maken). Als ik een hond zoek zou ik niet uitkomen bij een Stafford, maar er zijn mensen die je met dat ras niet blijer kunt maken. Als ik onbeperkt geld had en een auto wil kopen zou ik niet bij een Porsche uitkomen, toch rijden er veel Porsches. Als ik een nieuw huis zoek zou ik niet in Amsterdam zoeken, toch zijn er talrijke mensen die “mokum” alleen tussen 6 planken verlaten. Als ik mijn kamer wil laten verven vraag ik een kies ik een lokaal bedrijf i.p.v. een beun op marktplaats, etc etc. Lang verhaal kort: ieder persoon heeft andere idealen en standaarden. Zoveel mensen zoveel wensen. Je familie heb je niet voor het kiezen, sommige ondernemers zijn (nog) niet in de luxe positie om hun klanten te kunnen kiezen (al zou iedere ondernemer dat moeten nastreven), maar bij de bedrijven die jij zelf als ondernemer inhuurt heb je vaak alle invloed. Als een zakelijke samenwerking (geldt voor alle samenwerkingen maar al helemaal voor je boekhouder als zijnde de fundering van je bedrijf) je niet bevalt: beëindigen en iets nieuws zoeken.
  9. Persoonlijk vind ik het wel verwijtbaar. Wat Rik zegt klopt: of hij gebruikt het kasstelsel (maar is niet logisch in jouw geval): of hij werkt enkel dingen uit op basis van aangeleverde facturen, maar dan moet hij er einde jaar achter komen dat bij het maken van de balans je banksaldo niet klopt. Hij kan dat dan oplossen met dingen die in jouw nadeel zijn (of hij boekt het verschil als prive opname, of hij boekt het verschil als kosten zonder factuur en dus zonder BTW terug te krijgen, of hij geeft jou einde jaar een lijst met uitzoekstukken, moet dan een suppletie indienen wat hem weer extra tijd en jou dus geld kost). Voor zover mijn beperkte mening (ligt verder ook nog aan gemaakte afspraken tussen jullie) maar ik denk aan je schrijfstijl te merken dat jij vindt dat je boekhouder dit had moeten doen en dat je "not pleased" ben dat hij facturen heeft gemist, dan wel is vergeten. Wat anderen dan van mening zijn is dus niet geheel relevant. De boekhouder is iemand waar je blind op moet kunnen rekenen, die met je meedenkt en waarmee je wat mij betreft mee moet kunnen lezen en schrijven. Als er twijfels zijn aan zijn werkwijze (los van of dat terecht of onterecht is) zou ik dat zo snel mogelijk ophelderen in een gesprek en als hij niets doet of zegt om jouw twijfels weg te nemen moet je een andere zoeken. Jij bent immers opdrachtgever en hij werkt in dienst van jou.
  10. 1: hij kan de handelsnaam uitschrijven per 1-1-2024, jij kan die inschrijven per 1-1-2024. https://www.kvk.nl/download/Formulier-14-wijziging-ondernemings-en-vestigingsgegevens_tcm109-365607.pdf Dit invullen en opsturen. Ik ga er gemakshalve vanuit dat je alle rompslomp tackelt (nieuwe PSP accounts met jouw kvk, Kvk wijzigen op de ecommerce, domeinnaam op jouw naam, nieuwe inschrijving (of wijziging) bij leveranciers etc). 2: Hoe en wanneer je het betaalt doet er niet zoveel toe als jullie er onderling uit zijn, maar hoe je het boekt wel. Als X 20000 is zijn dat niet allemaal kosten die je direct van je winst aftrekt. Fiscalisten zullen me hier vast verbeteren maar bij een e-commerce business zit er denk ik een stukje voorraad (daarop schrijf je niet af), een stukje goodwill (dat schrijf je in 10 jaar af), wellicht inventaris (printers/computers/voorraadkasten) (dat schrijf je in 5 jaar af) en misschien een stukje "consultancy" waarbij hij nog bereikbaar is voor vragen en afhandeling van zaken (wat wel valt onder directe kosten) Pas dus vooral op dat je niet denkt dat elke betaling aan hem "kosten" zijn in 2024. maar dat (waarschijnlijk) een groot deel als winst wordt genoten waardoor je er wel IB over betaalt. Houdt daar dus rekening mee. Verder: het is een vriend maar wees duidelijk over aansprakelijkheid. Wat doe je met retouren/claims van voor januari? Zal vast besproken zijn, maar leg dat ook op papier vast.
  11. Wise.com is ook een optie. Banken hanteren een koersopslag en het duurt vaak even. Met wise.com zie je direct de koers die je moet betalen. Wat jij betaalt, wat de ontvanger krijgt, wat de kosten zijn die wise hanteert. Daarbij is het enorm snel (China binnen een uur op de rekening). Zelf betaal je met iDeal of creditcard in euro’s. Ik gebruik het al jaren, voorheen al toen het nog wisestamp was en geheel naar tevredenheid.
  12. Dit zijn inderdaad inkomsten, vallend onder "Overige inkomsten en uitgaven". Hieronder zet je ook eventuele koersverschillen, betaalde rente's, afrondingsverschillen e.o. Als je een boekhoudpakket gebruikt (e-boekhouden, moneybird, factuursturen, jorrt etc) zit hier vaak een standaard grootboekrekening waar je deze op kunt wegboeken. Doe je de boekhouding zelf in Excel dan moet je het zelf noteren en bij je inkomstenbelasting aangifte als ondernemer deze post overnemen.
  13. Dat is zeker een mogelijkheid... Maar mijns inziens geen legale mogelijkheid om het etiketteren van je auto van de zaak te wijzigen. Je kunt veel van de belastinginspecteur zeggen of vinden, maar gek zijn ze over het algemeen niet. Het komt een beetje neer op de toevoeging van Cosara: "oh dan zet ik hem wel op naam van mijn vrouw". Nee, dat mag dus niet. Als de uitsmijter jou aan de voorkant heeft verteld dat je niet naar binnen mag, zal hij niet vrolijk worden als hij erachter komt dat je door een achterdeur naar binnen glipt. Let op: ik baseer me niet op feiten, dus wie weet is dit een "loophole" die nog niet gedicht is, maar ik kan me niet voorstellen dit zonder enige vorm van weerstand wordt geaccepteerd als men erachter komt en zou het dus zeker niet aanraden.
  14. Toen jij de keuze maakte de auto zakelijk te etiketteren werd de auto een bedrijfsmiddel. Dat kun je niet zomaar veranderen. Dat kan alleen als er sprake is van een bijzondere omstandigheid. Wil je de auto privé overnemen omdat de bijtelling te hoog wordt, dan is dat géén bijzondere omstandigheid. Er is wél sprake van een persoonlijke omstandigheid als het gebruik van de auto verandert (als je de auto nog maar maximaal 10% zakelijk gebruikt). Of je bedrijf staakt. Als er verder niets veranderd maar je simpelweg van de 22% af wilt wordt het verkopen en een andere auto terugkopen en die vanaf de start privé etiketteren.
  15. Je kunt prima een eenmanszaak en BV hebben, maar van eenmanszaak naar BV factureren kan niet structureel voor werkzaamheden. Als jij 90% voor de BV werkzaam bent haal je de 1225 uren norm voor je overige klanten niet en verlies je de zelfstandigenaftrek met je eenmanszaak. Daarbij ben je met 50% deelneming sowieso DGA van de BV en zal je niet ontkomen aan een DGA loon. Wat je nu probeert is risicoafdekking van het risico door BV vorm, je zelfstandigenaftrek van je eenmanszaak behouden, en het DGA loon ontlopen. Slim bedacht, maar helaas is dat dus niet mogelijk. Waarom open je geen VOF? Daar kan hij als Holding in deelnemen, en jij als prive persoon. Dan heb jij geen DGA loon, en wel je zelfstandigenaftrek. Edit: in een ander topic lees ik dat je reeds een werk BV hebt. Gaat dit dan weer om een nieuwe BV of hoe moet ik dat zien?
  16. Er zijn veel randzaken die kunnen meespelen. Is dit bedrijf het enige inkomen van je moeder? Heeft ze pensioen opgebouwd en zo ja hoe ver zit ze van de pensioenleeftijd af? Wellicht is ze heel erg bang dat ze straks zonder inkomen zit en dat een overname niet genoeg is om het voor de rest van haar leven uit te zingen. Wellicht zijn er schulden waar jij niets vanaf weet waardoor overnemen niet handig is. Misschien dacht zij toen ze aanbood dat je het wel kon overnamen dat dat pas over 10 jaar was. Of simpelweg een ander standpunt vanuit haar perspectief: als ze eigenaar is van een goedlopend bedrijf, wat is dan haar meerwaarde om te verkopen? Allemaal dingen die gissen zijn zolang het niet wordt besproken. Feitelijk sta je met contract in loondienst en een belofte dat "een overname kan" nergens. Zij is de eigenaar, en als zij er straks 5 miljoen voor wil dan is dat haar goed recht. Reken je dus vooral niet rijk voordat er dingen op papier staan en je weet waar je het over hebt. Geld is volgens mij oorzaak van veel ruzies, of dat nou gaat om banden tussen compagnons, vrienden, partners, collega's of familie. Juist die familieband maakt het moeilijker. Jij hebt nu het bedrijf van 200k naar 800k opgebouwd. Maar stel je voor dat je als marketeer in dienst was gegaan bij een grasmaaierhandel, dan werd er ook omzetgroei verwacht. Wat ik bedoel te zeggen: er zijn talloze mensen in loondienst die omzetgroei realiseren die geen enkel perspectief op bedrijfsovername hebben. Ze krijgen simpelweg loon (wat jij ook krijgt voor zover ik begrijp). De complicerende factor is dat het een familiebedrijf is en dat die belofte ooit aan jou is gemaakt. Daardoor voelt het misschien alsof het jouw omzetgroei is en alsof het jou moet toekomen. Ik zeg overigens niet dat je daar ongelijk in hebt, maar alleen dat dat het gesprek moeilijker maakt. Vooral omdat je (neem ik aan) de familieband sterk wilt houden. Vanuit je moeders perspectief kan zij denken: leuk dat je mijn kind bent, maar als ik toevallig een onbekende had ingehuurd zou ik er niet aan denken om het bedrijf te verkopen dus waarom nu wel. Het valt- en staat dus allemaal samen met praten. Nu is het gissen wat er in elkander om gaat. Belangrijk is om te weten wat er speelt, qua overname som, qua voorwaarden, qua wensen, qua tijdsduur. En als samen praten simpelweg niet lukt kun je ook eerst een mediator proberen alvorens een overname adviseur in te huren. Misschien is een overname-adviseur nu te benauwend en confronterend voor je moeder. Een mediator richt zich waarschijnlijk eerst op het waarom het voor je moeder zo confronterend is om het over de overname te hebben. En als de spanning te hoog oploopt omdat jij opeens met een overname adviseur op de stoep staat ben je wellicht je overname droom, je baan, én de relatie met je moeder kwijt. Want heel zwart wit: als zij haar kont tegen de krib gooit sta jij met lege handen. Bedenk dat er los van een hele overname ook veel tussenoplossingen te bedenken zijn, zolang het maar in goed overleg besproken kan worden. Ik doel op: -een deelovername (beide 50%)? - ieder jaar stapsgewijs steeds iets verder instappen - afspreken dat de alle omzet meer dan een bepaald punt (bijvoorbeeld 800k) voor aan deel aan jou toekomt (dan wel in geld, dan wel in aandelen) zodat jij gemotiveerd blijft om te knallen - je de uren die je werkt voor je moeder afbouwt en in goed overleg zelf rustig aan een concurrent starten zodat je over 5 jaar helemaal weg bent uit je moeders bedrijf - een principe overeenkomst gebaseerd op de cijfers van nu (zodat het later niet te duur wordt), maar de overname realisatie pas over een aantal jaren - nu over nemen maar je moeder de komende jaren nog een salaris te geven om het wat zachter te laten landen
  17. Voor niets gaat de zon op, dus ja het zal wel wat tijd en aandacht vergen. Maar als je echt wilt: geef het een eerlijke kans en richt je de komende week op niets anders. Misschien duurt crowdfunding te lang, dat zou kunnen. Maar wat ik bij colin crowdfund voorbij zie komen is vaak binnen 4 uur "vol" met bedragen tot enkele tonnen. Nu kan het zijn dat de screening en procedures om er op te komen heel lang zijn: geen idee. Maar pik de telefoon op en bel ze, misschien valt het mee. Qua banken: als jij een niet Nederlands bedrijf hebt en wilt lenen voor een niet Nederlands pand is die kans via een Nederlandse bank denk ik vrij gering. Meer kans heb je misschien bij de bank in Oost Europa (wellicht heeft de huidige eigenaar daar bij een bank al een lening/financiering waarbij zij al inzage in cijfers hebben). Als beide niet werkt: think outside the box. Er is niemand die morgen op je deur klopt en zegt hey wil je 2 ton lenen? Toch ligt de hele wereld aan je voeten: "By studying billions of electronic messages, they worked out that any two strangers are, on average, distanced by precisely 6.6 degrees of separation. In other words, putting fractions to one side, you are linked by a string of seven or fewer acquaintances to Madonna, Joe Biden, the Dalai Lama and the Queen." Als dit echt een droom en een once-in-a-lifetime is: leg uit waarom dat zo is, wat je plan is, wat er in zit voor een financier en deel dat in je sociale netwerk met de vraag om iemand je in contact kan brengen. LinkedIN/whatsapp/Instagram/X kan als een lopend vuurtje gaan. Zo ken ik iemand die een vliegtuigje heeft, dat zelf niet kon betalen maar met behulp van 3 stille vennoten wel. Hij vond een arts, een advocaat en bekende uit de mediawereld die allen 25k hebben ingelegd en hun privilege is gratis vliegen (misschien is dat in jouw geval het beschikbaar stellen van de retreat). Ik kan ook een iemand die in de bouw voor zichzelf wilde beginnen en tegen 8% een 6 jarige lening kreeg van een horecaondernemer voor 50k om een auto, gereedschappen etc te kunnen kopen. Probeer creatief te zijn, bijvoorbeeld door het in stapjes te verdelen. 10x 25k is ook 250k. Nog een tip: kijk even goed naar wet- en regelgeving in het buitenland. Ik heb te vaak "ik vertrek" gekeken waarbij ineens blijkt dat vergunningen voor horeca niet verkoopbaar zijn en opnieuw moeten worden aangevraagd. Ik weet niet wat je plannen zijn en wat je kan doen in de retreat (of het een hotelachtige setting is waarbij je geld per kamer krijgt, of een vakantiehuis achtige setting waarbij iets of iemand ineens alle 29 bedden huurt en of er actieve diensten worden aangeboden als zijnde een hapje of drankje. Maar bekijk dat goed.
  18. Waar heb je naar gekeken en wat past wel bij je? Heb je bezit wat als onderpand kan dienen? Bijvoorbeeld een huis met overwaarde? Wel eens gedacht aan crowdfunding? (bijv. Collin Crowdfunding). Misschien accepteert de verkoper termijnbetalingen? Moet alles van jezelf blijven of zou je een "stille" vennoot kunnen accepteren die je financiert voor een percentage van de winst?
  19. Duidelijk, weer wat geleerd. Dankjewel! Ik baseerde me op https://www.imcc.nl/kennisartikel/incourantie-wie-is-er-nou-eigenlijk-verantwoordelijk/ Jouw bron lijkt me helderder en geen spijker tussen te krijgen. Dank
  20. Nou gelukkig hoef ik helemaal niets te verantwoorden, daarom zei ik: "advocaat van de duivel". Ik ben hier om te leren en kennis op te doen. Mijns inziens (verbeter me gerust en dat zal je ongetwijfeld doen) is incourant een subjectief begrip. Waarde van een product is normaal simpel. Je koopt iets in voor X, je zet het voor X op de balans. Dit hout is niet te herleiden dus zal er een (onafhankelijke) taxateur moeten zijn. Snap ik helemaal en die bepaald de waarde op X. Op dat moment is het hartstikke courant. Maar de ene onderneming beschouwt een product als incourant als ze het 3 maanden niet verkopen, een ander doet dat na 10 jaar. Als jij en ik beide een webshop beginnen en voor 10k aan handschoenen inkopen is er 1 ding gelijk aan onze startbalans: er staat voor 10k voorraad op en we vinden dat beide hartstikke courant. Als we allebei na 2 jaar nog geen handschoen hebben verkocht kunnen onze balansen er totaal anders uitzien. Misschien heb jij nog goede hoop dat het nog wat gaat worden en staat het nog gewoon voor 10k op de balans maar heb ik mijn verlies al gepakt, het voor een deel afgeschreven en zoek ik een opkoper die het voor een 1k van me over wil nemen. Ik begrijp je punt hoor, bij een waardevast product is naar 0 afschrijven in 5 jaar waarschijnlijk niet realistisch, maar het kan toch zeker deels als incourant worden beschouwd door persoonlijke factoren als door gebrek aan kennis, wil, netwerk, tijd of wat dan ook. Dat wil dus niet zeggen dat het product an sich incourant is, maar dat het wel zo beoordeeld kan worden in de handen van een bepaald persoon.
  21. Bedankt voor de aanvullende informatie! Het is in theorie niet zo moeilijk om te doen wat Joost zegt, maar ik zie wel 1 twist in de waarde. Normaliter staat voorraad op de balans voor inkoopwaarde. Nu zijn er natuurlijk producten die toenemen in waarde, danwel door grondstoffenwaardestijging (hout, ijzer, goud) danwel door exclusiviteit (horloges, auto's). Gezien er nu geen toetsing is van de inkoopwaarde (want jaren geleden) vind ik het lastig oordelen. Want zoals @AngieHH het beschrijft klinkt het voor mij als incourante voorraad (B keus, korte lengtes, verschillende kopmaten, niet geschikt voor particulier, niet geschikt voor snelle handel, niet echt concrete plannen mee). Even als advocaat van de duivel: Wat als je het nu op de balans inbrengt voor zeg 100k, je negatieve vermogen daarmee weg is, je dus een hypotheek verkrijgt (ik laat even in het midden wat een hypotheekverstrekker er van vindt als er in een jaar zoveel eigen vermogen stijging plaatsvindt op de balans, zeker bij een eenmanszaak), en de komende 5 jaar steeds 20k afschrijft als incourant? Dit scheelt een hoop belastingdruk de komende jaren, en als het negatieve EV 17 jaar lang geen probleem was, zal dat het de komende jaren (als er eenmaal een hypotheek verkregen is) wellicht ook geen probleem zijn. Hoe schijnt jouw licht hierop @Joost Rietveld? Ik kan me amper voorstellen dat dat een gebruikelijke manier is? Alhoewel ik ook niet 1,2,3 een bezwaar zie als de dagwaarde inderdaad "aangetoond" kan worden.
  22. Ik zie zo gauw twee hiaten in je verhaal: "Financial lease kost me grofweg gezegd netto zo'n 240 euro per maand ofwel 2900 euro op jaarbasis zodat ik het geld "houd" voor andere zaken" De financial lease termijnen zijn geen kosten (dus niet aftrekbaar), maar aflossing op een lening (de financial lease). Enkel de rente (de +/-5K totaal) is te boeken als kosten, per termijn (maand) zal dat gemiddeld (in het begin meer, later minder) €83,- euro zijn wat je als kosten kunt opvoeren. 2: Je telt de bijtelling nu mee als kosten, dat zijn ze niet, de bijtelling staat los van je zakelijke administratie en komen er bij bij je IB aangifte. Zal voor je som overigens niet gek veel schelen. EDIT: ook nog een derde hiaat: de brandstofkosten lijken me wat hoog. Bij 15000km en een verbruik van 20,8km per liter heb je 721 liter brandstof per jaar nodig, jij rekent nu met 3200 liter.
  23. Je vraag en antwoorden roepen enorm veel wedervragen op. Puur sec is dit het antwoord op jouw vraag: Wil je verder worden geholpen door vele professionals en ervaringsdeskundigen die hobbymatig op vrijwillige basis met je meedenken? Geef dan iets meer informatie. Bijvoorbeeld: - Wat doet je eenmanszaak? - Waarom heb je al 17 jaar niet bekommerd om een negatief eigen vermogen en nu wel? (wil je je toko overdragen, wil je een hypotheek verkrijgen) - Zijn er concrete plannen om het hout op korte termijn liquide maken (is er bijvoorbeeld al een koper die per se een bon met BTW wil)? - Over hoeveel aan waarde hout hebben we het (nu en toen)?
  24. Gebaseerd op deze quotes is je huidige omzet +/- 700k. Gebaseerd op deze quotes is 60% daarvan van vaste klanten, dus 420k komt van vaste klanten die je doelbewust opzoeken en 280k komt van "inlopers en impulsinkopers". Als er 3x meer traffic langsloopt (dit is een aanname jij doet en waar ik mee speel, dus ontleen er geen rechten aan) zou de "impulsomzet" dus theoretisch naar 840k gaan en je totale omzet op 1260k komen. Ik zou altijd ietsje zuiniger rekenen, maar in theorie verdien je je huur en personeelslid op basis van deze cijfers zeker terug. Om die theorie iets meer te onderbouwen is het belangrijk om twee dingen zeker te weten: A: is er inderdaad 3x meer traffic op straat bij de nieuwe locatie B: is er inderdaad 40% impulsaankoper die jullie toevallig zien Heel eerlijk gezegd vind ik beide getallen redelijk hoog, maar het is vrij makkelijk om te meten en gelukkig is er nog wat tijd tot je het huidige contract moet opzeggen. Voor getal A kun je twee scholieren (neefjes/nichtjes/kinderen/kennissen) vragen om voor een paar euro per uur langslopers te tellen. Liefst een aantal verschillende dagen en minimaal anderhalf uur per dag. Bijvoorbeeld maandag tussen 15:00 en 16:30, dinsdag tussen 10:00 en 11:00, woensdag tussen 17:00 en 18:00, zaterdag tussen 13:00 en 14:30. Koop twee klikkers (op Temu.com voor €3,99), en heel simpel: laat ze voorbijgangers tellen. 1 zet je letterlijk voor je winkel, en 1 voor het pand wat je op het oog hebt. Gezien weer/vakantiedagen etc een belangrijke factor is in publiek zou ik de twee tellers simultaan neerzetten, tegelijk laten starten en tegelijk laten stoppen. Na een aantal dagen vergelijk je de standen op de tellers en zo heb je voor een beperkt budget een zeer realistische weergave van hoeveel meer mensen langslopen op de andere locatie. Voor getal B zou ik zorgen dat je zelf een week de kassa draait. Probeer bij letterlijk iedereen te zeggen: "joh ik doe een onderzoekje en vroeg me af: kom je hier speciaal heen, of zag je ons toevallig en dacht je laat ik eens kijken"? Simpele vraag, simpel antwoord. Wees wel kritisch: mensen die al eens van jullie hadden gehoord, al eerder hebben gekocht of al vaker zijn geweest zet je onder de categorie "gericht bezoek" en mensen die werden getriggerd door de etalage zet je onder "spontaan bezoek". Simpelweg turven op een briefje bij de kassa, en na een volledige week heb je een redelijk beeld van hoeveel % de spontane inloop is. Kost je helemaal niets, en je hebt er onwijs veel aan. Als je een getal A en B hebt kun je bovenstaande formule nog eens laten draaien en dan heb je in ieder geval een onderbouwd antwoord op de vraag wat een realistische omzetstijging zou kunnen zijn. Bonuspunt is natuurlijk dat je van spontane bezoekers vaste bezoekers kunt maken. Over wat het winkelpubliek over 2-3 jaar doet kan ik niets zinnigs zeggen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.