Ik ben bijna 3 jaar geleden aangenomen als ZZP bij een bedrijf.
Voor dit bedrijf heb ik in de afgelopen 3 jaar via hen verschillende klanten bedient. Het betreft een contract van 8 uur dat getekend is maar ik heb regelmatig 20 uur voor het bedrijf gewerkt. Ik had klanten die ik voor 4,6,8 of 10 uur per week bediende.
Het betreft een remote functie waarbij ik potentiele klanten benader voor de klant van het bedrijf dat mij heeft aangenomen. Dit alles telefonisch.

Nu heb ik sinds januari een nieuwe klant waarbij de werkzaamheden niet volgens het ''normale'' stramien verlopen. Hierdoor worden de opgegeven doelen en cijfers die het bedrijf mij (en alle andere medewerkers en ZZP'ers geeft) niet gehaald. Ik heb vanaf het begin aangegeven dat de cijfers die zij hanteren niet gehaald kunnen worden voor deze klant en dat de klant hiervan ook op de hoogte is en zij dit heel goed begrijpen. Echter werd ik door het bedrijf toch meerdere malen aangesproken op het niet halen van de doelen en beschuldigt van het doen van niet gerelateerde werkzaamheden tijdens werktijd zoals het doen van prive zaken. Dit heb ik echter nooit gedaan en gezien ik mijn werkblokken van meestal 2 uur achter elkaar echt blok voor het werk wat ik voor de klant doe. Mocht er prive iets tussendoor komen dan bereken ik de tijd die ik daarmee bezig was niet door wat dan ook weer te zien was in mijn werkkalender omdat er dan een openruimte zichtbaar was tussen 2 of meerdere blokken.
Ik heb hier meerdere malen contact over gevraagd en uitgelegd waar het door kwam dat de cijfers niet zo hoog waren als gewenst maar hier werd niet op ingegaan.

Na 2.5 maand commentaar gehad te hebben dat ik dus eigenlijk niet goed zou functioneren en vals beschuldigd te zijn geweest en er geen gehoor wordt gegeven aan mijn vraag aan persoonlijk contact om het uit te kunnen leggen heb ik aangegeven te willen gaan stoppen met hen.
In eens kwam er wel persoonlijk contact en waren er andere dingen mogelijk. Echter heb ik het nog 2 weken geprobeerd maar is het gevoel van vertrouwen weg en wil ik niet meer voor een bedrijf werken die mij als medewerker niet vertrouwd en mijn waarde niet inziet. Ik heb besloten om voor mijzelf verder te gaan. Ik was natuurlijk al als ZZP in dienst maar ik richt nu een bedrijfje op waarmee ik zelf potentiele klanten kan benaderen voor bedrijven die daar behoefte aan hebben.

De klant waar ik voor werk is wel heel tevreden over mij (ik maak ook goede afspraken voor ze) en wil graag met mij mee.
Dit kan niet omdat ik een relatiebeding heb in mijn contract.
Ik heb het bedrijf gevraagd of we hierover in gesprek kunnen gezien ik de klant niet benader maar zij zelf aangeven graag met mij te willen blijven werken gezien zij de relatie met mij hebben en ik de opdrachten voor hen binnen haal. Ik ben dus van waarde voor zij en niet zozeer het bedrijf waarvoor ik als ZZP werkte.
Het bedrijf heeft aangegeven hier niet mee akkoord te gaan en willen het graag houden zoals het is, dat ik dus voor hen blijf werken en daarmee dan ook voor de klant. Ik heb aangegeven dat dit geen optie is en zijn we gestrand. Het bedrijf heeft op dat moment nog geen contact opgenomen met hun klant (degene waar ik voor werk via het bedrijf) om de situatie te bespreken. Dit hebben ze wel gedaan na ons gesprek (ik ben nog steeds in dienst iv opzegtermijn), en ze hebben aangegeven dat ik stop en dat zij een andere persoon gaan zoeken/voorstellen om de werkzaamheden die ik deed over te nemen.
De klant geeft daarbij aan dit niet te willen en niet blij te zijn en met mij te willen werken. Dit kan dus niet is het antwoord.

Nu dus mijn vraag:
Kan ik onder het relatiebeding uit komen in dit geval?
Mijn relatiebeding in het contract is heel sumier omschreven hieronder even uitgeschreven zonder details van bedrijf
 

Geheimhouding
- Opdrachtnemer is verplicht tot geheimhouding van alle gegevens over het bedrijf, de bedrijfsvoering en klanten van Opdrachtgever waarvan Opdrachtnemer weet of redelijkerwijze kan vermoeden dat deze vertrouwelijk zijn. De verplichting geldt ook na beëindiging van deze overeenkomst.
- Tevens is Opdrachtnemer verplicht tot geheimhouding over de inhoud van deze overeenkomst en de gesprekken die tot deze overeenkomst hebben geleid.

Boeteclausule
- Het is Opdrachtnemer niet toegestaan binnen een jaar na beëindiging van de overeenkomst, rechtstreeks in dienst te treden bij klanten van (hier staat de bedrijfsnaam), dan wel hen later te benaderen of werkzaamheden te verrichten buiten(hier staat de bedrijfsnaam) om.
- Bij overtreding van artikel 9 of 10 zal Opdrachtgever Opdrachtnemer een onmiddellijk opeisbare boete opleggen van € 5.000,00 per overtreding. Dit los van het recht op schadevergoeding van Opdrachtgever.

Als ik het op internet opzoek lees ik verschillende dingen over relatiebeding.
Zo lees ik enerzijds dat je geen relatiebeding in een contract kan zetten met een ZZP en daarom niet geldig zou zijn en anderzijds dat alles wat je tekent als ZZP rechtsgeldig is. 
Ik lees dat er duidelijk vermeld zou moeten worden wat het relatiebeding inhoud en het niet te algemeen mag zijn. Dat er een geografische reikwijdte aangegeven moet zijn en het niet alle klanten zou mogen omvatten. Daarnaast moet er dan aangeduid zijn wat onder klanten verstaan wordt. 
Het is belangrijk dat de kring van relaties duidelijk is omschreven in het beding. Een te brede omschrijving kan het beding vernietigbaar maken.
Ik heb ook nooit een personeelsboek of gedragscode ontvangen waarvan ik ook zie dat soms verwezen wordt op internet.

Nu is mij verteld dat er zo'n 60 medewerkers zijn (verdeeld in ZZP en in dienst) die allen minimaal 8 uur werken maar vaak ook meer en hetzelfde werk als ik doe. Er zijn dus heel veel klanten bij het bedrijf waar ik niet eens het bestaan van af weet en waar ik ook geen inzage in heb.
Het stoppen van de klant met het afnemen van mijn 8 uur bij het bedrijf is mijn inziens dus niet een heel groot bedrijfsbelang voor het bedrijf en geeft geen onoverkoombare financiële gevolgen. Daarnaast zijn die gevolgen er toch als de klant sowieso gaat stoppen met het bedrijf omdat ze niet meer aan zijn verwachting voldoen. Echter is het werk wat ik voor de klant doe wel van groot bedrijfsbelang want ik zorg dat ze met grote potentiele klanten aan tafel komen.

In hoeverre is in mijn situatie het relatiebeding echt rechtsgeldig?
In hoeverre zijn er mogelijkheden om er toch onderuit te komen? In gesprek gaan met het bedrijf en een oplossing vinden heb ik al gedaan maar dit heeft niks opgeleverd.
En wat als het bedrijf met mij gaat werken via een andere BV van hen? Gezien er niet expliciet omschrijven staat wat zij onder klanten verstaan zou ik dan via een andere BV wel voor de zelfde mensen kunnen werken? Dus ik ga een contract aan met een andere BV van de klant die wel ook met dezelfde klanten werkt en potentiele klanten heeft als de BV die klant was bij het bedrijf?

Ik ben benieuwd naar inzichten hierin en wat ik kan doen.

 

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/77640-relatiebeding-zzp-contract/
Delen op andere sites

Aanbevolen berichten

4 antwoorden op deze vraag

  • 0

Veel tekst, maar de enige strekking die ik duidelijk zie is: je wordt behandeld als werknemer. Met termen als “Aangenomen als” “contract getekend” “opzegtermijn” “relatiebeding” lijkt mij van zzp’er zijn geen sprake. 
 

Dit is ook onduidelijk:

Op 18-4-2025 om 12:32, La Sonrisa zei:

Ik was natuurlijk al als ZZP in dienst maar ik richt nu een bedrijfje op waarmee ik zelf potentiele klanten kan benaderen voor bedrijven die daar behoefte aan hebben.

Ben je zzp’er met een eigen KVK of heb je het “zzp contact” als privé persoon getekend? En is dit contact met een Nederlandse bv of een buitenlands bedrijf? Is er wel een ondernemer waardige beloning?
 

Ik ben geen jurist, dus wil aan deze kwestie inhoudelijk mijn vingers niet branden maar een advies wil ik wel geven: probeer je verhaal iets bondiger te maken en de feiten duidelijk te presenteren zodat juristen die meelezen het probleem gauw inzien en je makkelijk kunnen adviseren.

 

Een forum is voor mensen die in 5 minuten jouw probleem hebben begrepen en opgelost, niet om eerst 20 minuten jouw probleem te moeten analyseren. 
 

Lukt het duidelijk maken niet; ga dan bij een jurist langs (of online) voor uurtje factuurtje, zodat de “uitzoek tijd” van de jurist wordt beloond. 

  • 0
6 uur geleden, Pieter__VH zei:

lijkt mij van zzp’er zijn geen sprake

 

Eens, het verhaal van La Sonrisa wekt de schijn van een gezagsverhouding met daarbij de verplichting het werk zelf uit te voeren, waarbij het relatiebeding en de ontevreden opdracht-/werk-gever complicerende factoren lijken. Van een (verkapt) loondienstverband lijkt hier waarschijnlijker sprake te zijn.

 

La Sonrisa welkom op HL, kun je, geheel in lijn met het verzoek van Pieter__VH wellicht wat beknopter de situatie beschrijven, vanuit hetgeen concreet is overeengekomen?

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!

  • 0
(aangepast)

Welkom op Higherlevel.

 

6 uur geleden, Pieter__VH zei:

Veel tekst, maar de enige strekking die ik duidelijk zie is: je wordt behandeld als werknemer. Met termen als “Aangenomen als” “contract getekend” “opzegtermijn” “relatiebeding” lijkt mij van zzp’er zijn geen sprake.

Het gebruik van woorden als "aangenomen", "in dienst" en "als medewerker" en de suggestie van functioneringsgesprekken geven mij ook de indruk van een verkapt dienstverband, maar als zzp'er kun je ook een contract tekenen en daarin kan wel degelijk rechtsgeldig sprake zijn van een opzegtermijn en/of relatiebeding.

 

Op 18-4-2025 om 12:32, La Sonrisa zei:

Nu dus mijn vraag:
Kan ik onder het relatiebeding uit komen in dit geval?

Voor een relatiebeding bij een arbeidsovereenkomst of bij overeenkomst met een zelfstandige gelden verschillende regels. Als je hiermee naar de rechter zou stappen, speelt dan ook allereerst de vraag welke situatie hier feitelijk van toepassing is. Het is maar de vraag of je daar een uitspraak over wilt, want dat kan ook fiscale gevolgen hebben.

 

Op 18-4-2025 om 12:32, La Sonrisa zei:

De klant waar ik voor werk is wel heel tevreden over mij (ik maak ook goede afspraken voor ze) en wil graag met mij mee.

(...)

Het stoppen van de klant met het afnemen van mijn 8 uur bij het bedrijf is mijn inziens dus niet een heel groot bedrijfsbelang voor het bedrijf en geeft geen onoverkoombare financiële gevolgen. Daarnaast zijn die gevolgen er toch als de klant sowieso gaat stoppen met het bedrijf omdat ze niet meer aan zijn verwachting voldoen.

Voor arbeidsovereenkomsten is in de wet specifiek wat opgenomen over een relatiebeding (art. 7:653 BW), maar voor overeenkomsten met zelfstandigen niet. Met zelfstandigen kun je, als ondernemers onder elkaar, in principe van alles afspreken, ook een relatiebeding.

 

Toch zijn er algemene wettelijke bepalingen over beperking van een boetebeding (art. 6:91 BW) en mag een afspraak, dus ook een relatiebeding, niet naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zijn (art. 6:248 BW). Op basis van dat laatste kun je stellen dat een opdrachtgever een zelfstandige alleen mag houden aan een relatiebeding als er een redelijk belang is voor de opdrachtgever. Maar ja, wat is een redelijk belang?

 

In dit geval verschillen jij en je opdrachtgever van mening over hoe belangrijk die ene klant nu eigenlijk is voor je opdrachtgever. Daar zit denk ik de crux. Je kunt je met de situatie wenden tot een advocaat om te kijken hoe groot je kansen en risico's zijn. Maar hoe dan ook maak je dan kosten voor een advocaat voor advies, en mogelijk ook kosten mocht het tot een rechtszaak komen. En dan is het nog het risico dat het als arbeidsovereenkomst wordt gezien.

 

Is het niet beter om te zoeken naar een andere opdrachtgever en dit gewoon te laten? 

aangepast door Ron van der Kolk

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

  • 0
Op 18-4-2025 om 12:32, La Sonrisa zei:

Ik ben bijna 3 jaar geleden aangenomen als ZZP bij een bedrijf.

 

Hoe zag dat 'aannemen' eruit? Want het klinkt al meteen als een dienstverband. Maar dat kan aan je woordkeus liggen. Een ondernemer wordt niet 'aangenomen', maar krijgt een opdracht, wordt ingeschakeld of ingehuurd. 

 

En was je al ZZP-er op het moment dat je hiermee begon of ben je op initiatief van het bedrijf naar de KvK gegaan?

 

Op 18-4-2025 om 12:32, La Sonrisa zei:


Voor dit bedrijf heb ik in de afgelopen 3 jaar via hen verschillende klanten bedient. Het betreft een contract van 8 uur dat getekend is maar ik heb regelmatig 20 uur voor het bedrijf gewerkt. Ik had klanten die ik voor 4,6,8 of 10 uur per week bediende.

 

Je spreekt van 'voor het bedrijf gewerkt', niet van 'door het bedrijf ingehuurd'. Ook dit kan woordkeuze zijn, maar het klinkt als werknemer.

Op 18-4-2025 om 12:32, La Sonrisa zei:

 


Het betreft een remote functie waarbij ik potentiele klanten benader voor de klant van het bedrijf dat mij heeft aangenomen. Dit alles telefonisch.

Nu heb ik sinds januari een nieuwe klant waarbij de werkzaamheden niet volgens het ''normale'' stramien verlopen. Hierdoor worden de opgegeven doelen en cijfers die het bedrijf mij (en alle andere medewerkers en ZZP'ers geeft) niet gehaald.

 

Zijn jouw werkzaamheden dezelfde als die van werknemers die bij jouw opdrachtgever in loondienst zijn?

 

Op 18-4-2025 om 12:32, La Sonrisa zei:

Echter werd ik door het bedrijf toch meerdere malen aangesproken op het niet halen van de doelen en beschuldigt van het doen van niet gerelateerde werkzaamheden tijdens werktijd zoals het doen van prive zaken.

 

Op het moment dat je een opdrachtgever op deze manier de tijdindeling van een zelfstandige wil gaan bepalen, denk ik dat een rechter zal zeggen: je bent werknemer.

 

Op 18-4-2025 om 12:32, La Sonrisa zei:

Ik was natuurlijk al als ZZP in dienst maar ik richt nu een bedrijfje op waarmee ik zelf potentiele klanten kan benaderen voor bedrijven die daar behoefte aan hebben.

 

 

Als je 'zzp' bent, heb je al een bedrijf. En noem het alsjeblieft niet 'bedrijfje'. Je onderneming is misschien niet groot in de ogen van anderen, maar wel voor jou.

 

Op 18-4-2025 om 12:32, La Sonrisa zei:


De klant waar ik voor werk is wel heel tevreden over mij (ik maak ook goede afspraken voor ze) en wil graag met mij mee.
Dit kan niet omdat ik een relatiebeding heb in mijn contract.

 

Draai het om: stel dat jij straks een klant hebt waar je alleen niet uit komt en je schakelt iemand anders in om een deel van de werkzaamheden te doen. Hoe zou jij het dan vinden als die persoon na een tijdje zegt: 'ik ga rechtstreeks aan de klant factureren, ik heb La Sonrisa niet meer nodig' ?

 

Op 18-4-2025 om 12:32, La Sonrisa zei:


Nu dus mijn vraag:
Kan ik onder het relatiebeding uit komen in dit geval?
Mijn relatiebeding in het contract is heel sumier omschreven hieronder even uitgeschreven zonder details van bedrijf
 

Als jij zorgt dat de klant jou niet inhuurt maar je in loondienst neemt, kan ik me niet voorstellen dat een rechter zal vinden dat je fout zit. Op het moment dat jij aan de klant factureert zal een rechter veel sneller zeggen: 'Hé, je trekt de grote broek van de ondernemer aan, dus dan moet je je ook aan de afspraken die je als ondernemer hebt gemaakt, houden'.

#ICT #Legal #manufacturing #sustainability

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    4 leden, 75 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.