• 0

Vanuit baan bedrijf beginnen: goede keus?

Hallo, hopelijk hebben jullie een objectief advies.

 

Werk nu 3 jaar bij een importeur van haarproducten als marketing/communicatiemanager. In deze drie jaar ben ik regelmatig als vertegenwoordiger actief geweest aangezien het bedrijf niet erg groot is en er af en toe vraag was naar een extra man. Nu is het zo dat mijn werkgever mij niet meer kan betalen en me een voorstel heeft gedaan.

 

Het laatste jaar viel 1 merk wat we importeerden uit Australie weg en zijn we op zoek gegaan naar een nieuw australisch merk. Dit proces heb ik voor mijn rekening genomen en heb er uiteindelijk 1 gevonden die erg goed bevalt. Mijn werkgever ziet voor mij een kans om dit merk te gaan importeren en het te gaan distribueren in Nederland. Ikzelf zie dit ook als een grote kans en ben reeds bezig een businessplan te schrijven.

Over een aantal weken raak ik in de WW en wil vanuit de WW dit project gaan starten. Volgens mijn onderzoek kan ik dan gedurende 9 maand een bedrijf starten met behoud van uitkering.

 

Klanten genoeg: die kan ik uit het klantenbestand en de contacten die ik reeds heb halen. Van concurrentiebeding is geen sprake, aangezien dit een aanvullende productlijn is. Mijn werkgever wil graag blijven samenwerken, ik ook. We hebben elkaar allebei nodig.

 

Aangezien er hier aardig wat experts rondlopen wil ik graag jullie advies en mening horen. Goede site trouwens, heb al redelijk wat info gelezen.

 

Alvast dank,

Robert

 

[titel verduidelijkt - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

Je hebt een perfect startpunt:

* kennis van de markt

* klantencontacten

* werkgever die je wil helpen

 

Ik zou je adviseren om met je huidige werkgever afspraken te maken zodat je huidige werk kan combineren met de opstart van je bedrijf. De deal zou er uit kunnen bestaan dat je nog deels voor hem blijft werken voor minder geld en in de rest van de tijd je eigen bedrijf opbouwt.

 

Voordeel voor je: je kan gebruik maken van zijn faciliteiten en de samenwerking echt vorm geven.

 

Voordeel voor hem: hij kan voor een deel meeliften op het mogelijke succes van de nieuwe productlijn.

 

Succes,

 

Ronnie

--

Carsulae advisering aan het MKB

http://www.carsulae.nl

Link naar reactie
 • 0

Op dit moment gaat dat niet: geen geld over voor mij, zelfs niet parttime. In de toekomst is het wel de bedoeling om weer 'intiem'te gaan samenwerken.

 

Ben alleen bang dat de bank me geen financiering gaat geven, volgens de wisselende berichten op internet. Heb een eigen huis, maar verder geen kapitaal om in de zaak te gaan steken. Heeft iemand ervaring met een startsituatie als deze?

 

 

Link naar reactie
 • 0

Op de vraag 'Goede keus?' ben ik geneigd altijd ' ja' te zeggen. Maar naar aanleiding van je verhaal toch een paar kanttekeningen:

 

Je werkgever is uiteraard positief gestemd, want hij komt van je af zonder veel gezeur. En als het zo'n fijn product is, waarom importeert hij het zelf dan niet? Had je in dat geval niet gewoon in dienst kunnen blijven?

 

De markt voor kappersartikelen is aardig verdeeld en erg vol. Weet je wel zeker dat je het over klanten hebt en niet over prospects? Je huidige klanten zijn niet je toekomstige klanten! Natuurlijk, de eerste keer wel, maar daarna?

 

Zonder eigen geld schat ik je kansen niet hoog in. De bank zal zeker terughoudend zijn want de haarcosmetica-branche is nu niet bepaald 'een zekerheidje'.

 

Ik ben wel benieuwd trouwens waar je het nu precies over hebt: gaat het om cosmetica (shampoo, permanents, etc) of over een kappersmagazine (daar zijn die Australiers goed in toch)?

 

Maar: laat je niet afleiden door mijn vraagtekens; als je wilt ondernemen moet je gaan ondernemen!

 

 

www.businessbox.nl | www.zonneveldmarks.nl |

www.tekstschrijverdeventer.nl

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor jullie reacties.

 

Het is niet zo dat mijn werkgever mij niet wil houden, juist wel. Maar hij mist het geld om me te kunnen behouden, daarom bied hij me deze kans want eigenlijk heb je wél te maken met een concurrentiebeding. Die ziet hij door de vingers om later samen te komen.

 

Mijn 'nieuwe' klanten zijn al klant, ze hebben toegezegd de producten te gaan aanschaffen en hebben een wens voor autralische producten, terwijl er in Nederland nog honderden exklanten van nog een ander Australisch merk zonder spullen zitten sinds deze maand.

 

De kappersbranche is wisselend en zwaar, maar zeker de moeite waard. Kwestie van opvoeden, ook voor het debiteurrisico. Iemand daar nog tips voor? Heb al aardig wat ideeën gevonden, of ze werken????

 

 

Link naar reactie
 • 0

Beste Robert,

 

Je stelt niet echt een vraag. Je vraagt om een mening, maar waarover? De hele situatie?

 

Wat mij betreft klinkt het allemaal reuze legitiem. Gewoon proberen zou ik zeggen. Zet in eerste instantie niet te veel geld op het spel en GO 4 IT :D

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0

Thanks,

 

Jullie zullen allemaal wel weten dat zelfs de meest zelfverzekerde man onzeker word als hij zelf ondernemer gaat worden. Mocht iemand nog vraagtekens of tips hebben: aub!

 

Begin eerst eens met een ondernemingsplan.

Bepaal van daaruit je behoeften en vragen.

Zodra je iets opgelost hebt pas je je ondernemingsplan aan (leve het gemak van de pc).

 

Stel wel voor jezelf een tijdslimiet want behoeften en vragen zal je altijd houden.

Eens zal je de knoop moeten doorhakken, ja of nee.

 

Op deze manier krijg en hou je overzicht en is je verhaal ook naar anderen duidelijker te maken.

Dan zal je ook zien of die onzekerheid terecht of onterecht is.

 

Het grappige is namelijk dat een startend ondernemer nooit onzeker is maar juist (vaak tegen alle adviezen in) overtuigd van zijn ideeën.

Dat is ook de grootste valkuil waarin je kan terechtkomen. Anderen kunnen hier genadeloos misbruik van maken.

www.adviesbureau-sloep.nl Back-end marketing

Link naar reactie
 • 0

Volgens mij zijn startende ondernemers wel overtuigd van hun idee, maar vooral ook onzeker over de werking ervan.

 

Ik ben reeds bezig met een ondernemersplan en zie daarin dat ik een hoop dingen moet aanpassen aan mijn manier van werken en zie dit als een uitdaging. De vele regels en bijkomende zaken maken het een bos aan onzekerheid: kan ik het allemaal wel aan, betalen en verwerken?

 

Ik zit met een startvoorraad van minimaal 30k, wat een grote investering is. Zou een aantal contracten met huidige afnemers helpen bij het krijgen van een financiering?

 

De producten die ik op de markt ga brengen staan in combinatie met die van mijn werkgever en bijt elkaar niet.

 

Link naar reactie
 • 0

Volgens mij zijn startende ondernemers wel overtuigd van hun idee, maar vooral ook onzeker over de werking ervan.

 

 

Het spijt me te moeten zeggen, maar naar mijn idee ben je teveel manager en te weinig ondernemer.

Ik denk dat je hier beter van af kan zien en beter een passende managerfunctie in een bedrijf kan zoeken.

www.adviesbureau-sloep.nl Back-end marketing

Link naar reactie
 • 0

..maar gaan ze elkaar in de toekomst ook niet bijten. Bijvoorbeeld als jouw leverancier zijn productenscale uitbreidt wat goede marktkansen voor jou bedrijf biedt?

 

Ben ik niet zo bang voor: het huidige merk is niet van plan in de toekomst te gaan uitbreiden in deze richting. Ik heb gelukkig goed contact met deze mensen en werk nauw samen met de marketingmanager uit Italie. Ik weet dus de toekomstplannen van nu tot 5 jaar.

 

Het huidige assortiment laat ook een gat waar ik zo kan instappen. Niemand bijt elkaar dus echt, en in de toekomst, wanneer beide bedrijven gezond en wel zijn kunnen samensmelten tot één.

 

Hoe loyaal we zijn over 5 jaar valt nog te bezien, maar we gaan er wel vanuit. Je moet toch op je vrienden kunnen vertrouwen?

 

@ Rob: ik begrijp wat je bedoelt, maar met veel marktkennis en wat minder verkoopkwaliteit kom ik er wel. In eerste instantie gaat het over het product, niet over de verkooppraatjes. Mijn idee: goed product + goede prijs = deal. Praatjes of geen praatjes.

 

Link naar reactie
 • 0
Je werkgever is uiteraard positief gestemd, want hij komt van je af zonder veel gezeur. En als het zo'n fijn product is, waarom importeert hij het zelf dan niet?

 

Daar heeft Rene wel een punt. Je verhaal klink op het eerste gezicht erg mooi en lijkt goed in elkaar te zitten. Maar Rene legt denk ik wel de vinger op een zere plek. Ik zou me ook afvragen waarom je werkgever het product niet zelf gaat importeren.

 

Natuurlijk kennen wij niet alle details van jouw situatie maar met de informatie die je geeft lijkt het in ieder geval wel een punt van aandacht.

 

Link naar reactie
 • 0

Volgens mij heb ik al verteld dat hij geen geld heeft om mij te kunnen betalen, dus waarom dan wel een nieuw merk?

 

Omdat we een zeer goede relatie hebben en omdat ik veel werk voor hem kan verrichten terwijl hij het voorwerk al heeft gedaan qua klanten kan ik weer van hem gebruik maken.

Link naar reactie
 • 0

Koop je in via je ouwe baas of direct in Australië? Ga je verkopen via je ouwe baas (zij doen sales, jij doet marketing)? Is het nog steeds 'aanvullend' voor je ouwe baas of niet meer? Blijkbaar verdiende hij er niet genoeg aan om jou in dienst te houden. Maar wellicht zie je zelf meer potentieel. Dat is de basis voor een nieuwe onderneming. Kun je 'aanvullende producten' opnemen in je assortiment?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Betere titel, thnx

 

Laten we zeggen dat mijn oude collega's de boel hebben belazert en ik eigenlijk 'gedwongen' opnieuw moet starten. Volledig zelfstandig, dus verkoop zelf, koop zelf in etc. Ik zie zelf ZEKER meer potentieel, als ik het kan waarmaken (qua financien). Mocht hij later op de fles gaan en ik kan het aan om zijn lijn over te nemen kan dat makkelijk naast mijn lijn.

Link naar reactie
 • 0

Waarom heb jij je werkgever nodig. Het iemand die onvoldoende geld heeft om je te betalen, lijkt me niet direct een goede partner om mee samen te werken.

Starten vanuit de ww kan heel goed, let wel op de regels, de IRO-regeling biedt je de mogelijkheid om met behoud van uitkering zelf te starten. Daar zijn wel regels aan verbonden. Zoek die regels op en bestudeer ze goed, volgens mij kun je pas na 1/2 jaar ww van deze regeling gebruik maken.

 

Via de IRO kun je een bedrijfsplan maken, daarvoor kun je dan vervolgens ook een starterskrediet aanvragen. Je doet dit meestal via een reintegratiebedrijf.

 

Een andere manier (beter volgens mij) is om ergens anders geld mee te verdienen voor je levensonderhoud en alleen verder gaan met je plan.

Je bent dan niet afhankelijk van anderen.

 

Samenwerken met je huidige werkgever is volgens mij geen goede optie het leidt uiteindelijk tot conflicten.

 

succes!

 

Peter Bosman

Publimix

Ondernemer, adviseur, samensteller Prijzen & Tarievengids, ZZP Gids, Handboek Parttime ondernemen.

Link naar reactie
 • 0

Kan ook een goed optie zijn, heb hier ook al eens over nagedacht. Ergens anders werken en het bedrijfje opstarten gaat volgens mij niet goed, want dan heb ik te weinig tijd om er genoeg aandacht aan te geven. Klanten bellen overdag, moet zelf het land in overdag en heb een hekel aan 's nachts werken!

 

Trouwens: ik heb een boek Parttime ondernemen van jou gelezen!

Link naar reactie
 • 0

Dit staat op de UWV website:

 

Als u serieus overweegt om een eigen bedrijf op te zetten, kunt u dit bespreken met uw re-integratiecoach van het UWV. Hij kan u dan in de gelegenheid stellen, om - zonder sollicitatieplicht naar arbeid in loondienst – een ondernemingsplan op te stellen. De re-integratiecoach of een daarin gespecialiseerd (extern) bedrijf onderzoekt uw plan van aanpak of ondernemingsplan. Zij beoordelen of het bedrijf levensvatbaar is en u met die werkzaamheden structureel in uw bestaan kan voorzien. Wordt e.e.a. positief beoordeeld, dan krijgt u toestemming om gedurende maximaal 6 maanden te starten als zelfstandig ondernemer met behoud van uw WW-uitkering. Met deze regeling bent u gedurende de startperiode verzekerd van inkomsten. Uw uitkering wordt als voorschot uitgekeerd onder de voorwaarde dat op een later moment de WW-uitkering over deze startperiode wordt verrekend. Het gaat daarbij om een gedeelte (70%) van een – aan de startperiode - toe te rekenen deel van de fiscale winst in de eerste 2 boekjaren.

 

wat bedoelen ze hier precies mee? moet ik 6 maanden uitkering terugbetalen uit de winst van 2 boekjaren?

Link naar reactie
 • 0

We zijn nu een aantal posts verder sinds mijn laatste reactie, maar ik moet zeggen dat mijn mening alleen maar bevestigd is. Je draait om de brei heen, op de adviezen wordt een nietszeggende reactie gegeven, je probeert zonder dat je openheid van zaken geeft een mening van anderen te ontlokken en dus feitelijk ben je eerder bezig met jezelf in te dekken dan met het opzetten van een bedrijf.

Je praat veel maar doet weinig, Hoe staat het met een plan van aanpak of een ondernemingsplan? Je laat allerlei proefballonnetjes op zonder duidelijk doel en wil daaruit zien of horen of je plannen haalbaar zijn. Je toont je 100% manager en amper ondernemer. Je ziet problemen, geen oplossingen.

 

Als je dit serieus wil doorzetten verander dan van insteek en zoek begeleiding, mogelijk is het zelfs beter om met een ander te gaan samenwerken. Een optie is misschien om je in een gelieerd bedrijf in te kopen, je hebt een product, je hebt adressen.

 

Ik wens je veel wijsheid toe.

 

www.adviesbureau-sloep.nl Back-end marketing

Link naar reactie
 • 0

beste rob,

 

Dank voor je reactie, trouwens iedereen. Ik vind zelf dat ik niet om de brei heen draai. Ik zit uiteraard met een aantal vragen en onzekerheden, waar ik in deze post meer duidelijkheid over probeer te krijgen. Dat lukt goed, ik moet zeggen dat alle reacties positief te noemen zijn en de negatieve zaken worden goed aangekaart.

Jij schrijft dat ik qua insteek moet veranderen. Je hebt gelijk. Daarvan ben ik me 100% bewust, maar waarom zou ik als manager geen producten aan de man kunnen brengen? Morgen heb ik een afspraak met een adviseur, een man zoals jij. Wellicht sta ik na het weekend wel goed op mijn benen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  3 leden, 194 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.