Astrid Heijkamp

Legend
  • Aantal berichten

    377
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Alles dat geplaatst werd door Astrid Heijkamp

  1. thanks, prinsrachid. Dat is een praktische oplossing
  2. Juist bij de verkoop ligt het probleem. Als ik wel een btw faktuur kan verstrekken maakt in de 2e hands markt volgens mij niet dat de auto substantieel meer , laat staan 21% meer opbrengt. Als ik een bedrijf had zonder btw belaste omzet dan had ik bij verkoop van de auto geen btw faktuur kunnen verstrekken (het is dan een marge auto) en had de bv de volledige opbrengst gehad. Logisch want bij aankoop en onderhoud is ook nooit btw teruggevraagd. Die redenering klopt toch? Ik had gehoopt dat er een mogelijkheid was om te kiezen om de auto voor de btw niet mee te nemen, die toe te wijzen aan de onbelaste omzet. Geen btw aftrekken bij aanschaf en bijbehorende kosten maar dan ook bij verkoop geen btw te berekenen/afdragen. Ik begrijp dat dat geen optie is?
  3. Dank rachid. Het is een bv, ik kijk alleen naar de kosten in de bv en niet naar wat het me prive kost. Als ik de auto Koop dan kan ik 20 % van de betaalde btw terug krijgen. Er zullen gedurende het bezit nog wat onderhoudskosten zijn waarvan ik 20% van de betaalde btw kan terug vragen. Als ik de auto na 4 of 5 jaar verkoop moet ik de volledige 21% btw in het verkoopbedrag afdragen (geen bpm van toepassing ivm EV). Gedurende de periode dat ik de auto heb betaal ik 2.7% x cataloguswaarde x 20% btwcorrectie voor prive gebruik. Per saldo aan de 4 of 5 jaar heb ik dan meer btw betaald/afgedragen dan dat ik terug kan krijgen en zijn mijn kosten (incl saldo btw) hoger dan wanneer ik helemaal geen btw belaste diensten had geleverd. Dan had ik geen btw kunnen aftrekken, maar had ook geen btwcorrectie gehad en had bij verkoop geen btw hoeven afdragen. Dat voelt een beetje raar voor toepassing van een belasting op de toegevoegde waarde dus ik vraag me af of ik iets over het hoofd zie.
  4. De laatste jaren zijn mijn BTW belaste werkzaamheden steeds minder geworden , inmiddels heb ik slechts 20% belaste werkzaamheden waardoor ik slechts 20% van de BTW kan aftrekken. Bij mijn auto kom ik dan op het probleem dat ik over 5 jaar substantieel meer BTW moet afdragen dan dat ik kan aftrekken. De autokosten zijn over die periode hoger dan wanneer ik geen btw had kunnen aftrekken. Kan dat kloppen? Zo ja kan ik dat corrigeren? Dank alvast.
  5. Een persoonlijk gesprek op regelmatige basis met een andere ondernemer kan heel prettig werken. Gewoon ervaringen uitwisselen, je verhaal kunnen doen en elkaar te vertellen hoe jij met een situatie van de ander zou omgaan. Juist leuk om dit te doen met een ondernemer uit een andere bedrijfstak. Ook uit concurrentie overwegingen verstandig om daar voor te kiezen Je zou dat ook met een mentor kunnen doen waarbij de focus komt te liggen op jou in plaats van dat het twee richtingsverkeer is.
  6. mooi initiatief. misschien goed om even te kijken naar http://www.rvo.nl/sites/default/files/factsheet%20CPO.pdf , het gaat om collectief particulier opdrachtgeverschap. Hierin vind je een aantal stappen die je met een groep zou kunnen nemen om een project te realiseren
  7. Je zou kunnen starten met begrip te hebben voor je vaders gevoel en zijn 'kritiek' serieus te nemen. Of zijn gevoelens nu terecht zijn of niet dat maakt niet zo veel uit. De machtsstrijd waar jullie in zitten en waar jij gezien je post net zo hard in meedoet gaat waarschijnlijk alleen maar verliezers opleveren. Dit tij moet keren, voor jou de kans om jezelf te bewijzen. Niet door je in de strijd te werpen maar door met het bedrijfsbelang voorop naar een oplossing te zoeken. De kans is groot dat een externe partij daarbij kan helpen, dat moet dan wel iemand zijn die jullie beiden vertrouwen. Als jullie niemand in de omgeving hebben dan zou je ondernemers klankbord kunnen inschakelen. Een ervaren ondernemer, die ditzelfde traject heeft doorstaan maar dan vanaf je vaders kant kan daarin wellicht tot steun zijn.
  8. Hallo Michel, de vraag die je gesteld is is of je mede eigenaar wilt worden. Daarover kan je ook eerst het gesprek aangaan, om meer feeling te krijgen bij de redenen die erachter liggen en het geplande toekomstscenario van de huidige aandeelhouders en niet te vergeten van jezelf. Een aantal vragen om bij stil te staan: Hoe is nu de taakverdeling, wat is de toegevoegde waarde (niet financieel) van de uittredende aandeelhouders, wat is jouw toegevoegde waarde, hoe belangrijk is jouw input voor de winstgevendheid van het bedrijf, vinden de huidige aandeelhouders dat je de capaciteiten hebt om het bedrijf samen met de blijvende aandeelhouder straks te runnen. Hoe snel wil de andere aandeelhouder er straks uitstappen, als dat gebeurt kan jij dan alleen de toko runnen of heb je daarbij versterking nodig. Hoe winstgevend is het bedrijf. Wellicht heb je al een goed beeld van bovenstaande maar als dat nog niet zo is dan zou ik me daar het eerst mee bezig houden.
  9. Aanvulling: zo langzamerhand komen er bij ondernemersklankbord ook steeds meer wat "jongere" ondernemers als adviseur Vraag aan TS: levert je app een oplossing voor een bestaand probleem (maw is er al een markt) of is het een app waarvan je niet weet of er een markt voor zal zijn?
  10. Plannen met voldoende potentie zullen altijd wel investeerders vinden, zeker in deze tijd. Je moet je alleen afvragen of dat echt is wat je wil. Wat heb je tot nu toe gedaan om het benodigde kapitaal zelf bij elkaar te krijgen of wat heb je gedaan om het benodigde kapitaal te verlagen. Heb je alle mogelijkheden al doorlopen om te kijken of je het kunt uitvoeren zonder dat je externe investeerders nodig hebt. Een investeerder(s) aantrekken is niet 'gemakkelijk geld'. Het traject kost doorgaans best veel tijd, je zult aandelen moeten afstaan en een investeerder zal ook zijn invloed willen uitoefenen omdat hij (zij) uiteraard de inleg wil beschermen. Mocht je toch het pad van investeerders opgaan, dan is het belangrijk dat je plan geloofwaardig is met realistische en onderbouwde cijfers. Ik weet niet of je al een businessplan hebt gericht op het vinden van investeerders, zo nee dan kan ik je indien gewenst een format sturen. Als je wel een plan hebt dan wil ik er wel even naar kijken om je tips te geven. Naast je businessplan is het ook belangrijk dat je je 'pitch' hebt. Hoewel ik me kan voorstellen dat als het gaat om adult entertainment je niet zo snel bij de koffietafel of in de lift je case ter sprake wilt brengen.
  11. Tja, wat is missen op dit gebied... De meeste fiscalisten en geleerden zijn van mening dat je - voor de omzetbelasting - over een (sluitende) kilometeradministratie moet beschikken om gebruik te kunnen maken van de wettelijke regeling voor het bepalen van de correctie voor het (gratis) privégebruik door de ondernemer. de correctie voor gratis prive gebruik heeft hier toch helemaal niets mee te maken als je de zakelijke km's a 0,19 opvoert ??? De autokosten draag je in dat geval allemaal prive, per zakelijke km voer je 0,19 op en over het deel zakelijke km's mag je percentage-gewijs de btw aftrekken. In dit geval heb je dan nog te maken met een deel niet belaste werkzaamheden waardoor je de btw op het zakelijke deel nog extra moet corrigeren. Ik krijg het idee dat binnen dit topic 2 dingen door elkaar heen lopen: zakelijke km's a 0,19 opvoeren of de auto zakelijk nemen (en alle kosten zakelijk boeken) en dan een correctie opvoeren voor prive gebruik.
  12. De vraagstelling leek me niet zo ingewikkeld als je de begin en eindkm stand per jaar weet . Dan weet je: totaal aantal km's (bijvoorbeeld 20.000) totaal zakelijke km's (bijvoorbeeld 10.000 = 50%) Je weet de verhouding tussen belaste en onbelaste werkzaamheden (op basis van omzet of toch op basis van km's) stel 30%-80%, Je hebt een overzicht van alle auto gerelateerde bonnen dus totaal btw voor dat jaar, stel 2100,-- Dan is hiermee toch duidelijk welk deel van de btw op autokosten aftrekbaar is (30% x 50% = 15% x 2100,--) of mis ik dan iets?
  13. Zoek je een betaalde sparringpartner/coach of zoek je iemand die het op vrijwilligersbasis doet. Als je een betaalde sparringpartner/coach zoekt dan kan je wat duidelijker en specifieker zoeken en 'eisen' stellen. Als je je richt op vrijwilligers dan kan je bijvoorbeeld via ondernemersklankbord een sparringpartner vinden, dit is een traject van een half jaar en kost behalve een eenmalig bedrag voor administratiekosten verder niets. De adviseurs zijn oud ondernemers of ondernemers die tijd over hebben en hun kennis willen delen (vrijwilligers). In sommige gevallen werkt dit heel goed, je hebt alleen niet zelf een keuze, de adviseur wordt aan je gekoppeld op basis van je vraagstelling en de expertise van de adviseur. Uiteraard kan je ook in je omgeving verder zoeken naar een sparringspartner, vraag die bij mij opkomt is ook wat jij te bieden hebt. Je geeft aan dat je wilt werken aan een lange termijn relatie dan moet het voor die ander ook interessant / uitdagend / leuk of ...... genoeg zijn om die tijd erin te blijven steken.
  14. Ik heb een parkline kaart voor parkeren en voor tanken. Tot nu toe bevalt het goed. Voorheen had ik Yellowbrick en MKB brandstof maar door problemen met incasseren ben ik naar een andere oplossing gaan zoeken en uitgekomen op Parkline die beiden aanbiedt.
  15. Om wat voor soort bedragen gaat het Arjan? Je geeft aan dat je een deel van de aandelen wilt verkopen, is er dan al een bedrijf en een waardering? Heb je zelf al bedacht welke (grote) partijen je zouden kunnen helpen en/of is er niet een alternatieve manier om je product toch zelf in de markt te kunnen zetten. Als het product gereed is en het gaat alleen nog om marktaandeel dan zou je wellicht met creatieve ideeën ook een eind kunnen komen, of is dat niet je doel?
  16. Misschien zou je eens kunnen kijken bij www.ondernemersklankbord.nl . Je betaalt een eenmalig bedrag aan administratiekosten en dan krijg je een adviseur toegewezen waarmee je kunt klankborden. Voor startende ondernemers die in hun familie of vriendenkring weinig ondernemers hebben waar ze hun plannen mee kunnen bespreken kan dit een prima oplossing zijn.
  17. Ik denk ik dat je sowieso tegen 2 problemen oploopt. De omzetting kan alleen als er onder andere sprake is van een materiële onderneming die voortgezet wordt (waar in deze zaak geen sprake van lijkt te zijn, je geeft aan dat de bv sinds 2010 stil ligt). Daarnaast is er de pensioenverplichting waar je iets mee moet zoals onderbrengen bij een externe verzekeraar. Dit bedrag zal een stuk hoger zijn dan de reservering. Zijn die liquiditeiten er wel? Niet mijn expertise overigens dus ben benieuwd waar de experts mee komen. Wat zijn de redenen waarom je de bv niet zou kunnen aanhouden?
  18. zelfde organisatie als dit topic : andere topic edit link gewijzigd, dank mmint
  19. Jee wat een vervelende situatie. Het feit dat je dat opgeschreven hebt en de foto die ervan gemaakt is is volgens mij voldoende bewijs dat er een overeenkomst is, wat die overeenkomst precies inhoudt daar is dus blijkbaar geen schriftelijke vastlegging van. Voor zover ik weet is in dit geval geen bedenktijd van toepassing, het valt niet onder consumentenkoop omdat het een dienst is en geen roerende zaak (bovendien heb je waarschijnlijk gehandeld in de uitoefening van een beroep of bedrijf). In hoeverre een maand coaching voor 2500,-- een reëel bedrag is hangt ervan af wat je daarvoor krijgt. Als datgene wat je ervoor krijgt heel weinig is ten opzichte van het bedrag dat je ervoor moet betalen dan zou je je kunnen beroepen op wilsgebrek, je hebt blijkbaar door bepaalde omstandigheden (druk gezet door deze persoon?) getekend voor iets dat je normaal denk ik niet zou doen. In dat geval zou ik direct een bericht sturen dat je niet akkoord gaat en dat je je tijdens de sessie onder druk gezet voelde om te tekenen of dat je je niet realiseerde dat het slechts een maand coaching was of zoiets. Er was tenslotte een achterliggende reden dat je die tekst op die flip over geschreven hebt. Bewijs lijkt me overigens best moeilijk. Wellicht zijn er andere manieren om actie te ondernemen, ben benieuwd naar de overige reacties. Edit: tijdens het schrijven heeft StevenK al bevestigd dat de bedenktijd niet van toepassing is
  20. Een termijnschema zou gekoppeld moeten zijn aan de werkzaamheden die gereed zijn. Normaal werk je met een puntenschema, ieder bouwonderdeel heeft een bepaald aantal punten dat de waarde van dat onderdeel vertegenwoordigt en daarbij hoort een termijnbedrag, bijvoorbeeld begane grond vloer gereed dan zijn er 10% vd de kosten gemaakt dus een termijn van 10%. Als je tijdgeralateerd termijnen gaat betalen dan is er geen enkele druk bij de aannemer om de werkzaamheden volgens planning te laten lopen. Ik zou zelf nooit accoord gaan met een bankgarantie van 15% en daarbovenop een termijn bij de start. zorg dat je nooit vooruit betaald, zelfs als je een afbouwgarantie hebt dan ben je je vooruitbetaalde bedrag kwijt Hoe zit het eigenlijk met de grond? Koop je die eerst en laat je dan bouwen of gaat het geheel pas in eigendom over na oplevering?
  21. Mijn reactie was inderdaad tav IB, had er eerlijk gezegd niet bij stilgestaan dat BTW dan evengoed wel afgetrokken mag worden, hiervoor heb ik nog even een ander topic opgezocht waarin het duidelijk uitgelegd wordt, het is al een wat ouder topic. btw vooraftrek en inv aftrek mbt niet gekwalificeerde werkruimte
  22. van de site van de belastingdienst voor niet zelfstandige werkruimte: U hebt geen recht op kostenaftrek U kunt de kosten van de werkruimte, inclusief de inrichtingskosten, niet aftrekken. Tot deze kosten horen: energiekosten, behang- en schilderwerk, stoffering en aanwezige inventaris (bureau, kast, lamp).
  23. BTW aangifte en IB/winst aangifte staan los van elkaar maar de basis voor beiden is jouw "boekhouding"/administratie. BTW aangifte is per maand of kwartaal, je IB/winst aangifte is na afloop van het jaar. Ik raad je aan om wat dingen te gaan lezen, er is genoeg op internet te vinden over de administratie vereisten voor een eenmanszaak ten aanzien van BTW aangifte en de IB aangifte. Met die info kun je betere keuzes en afwegingen maken. Heb je specifieke vragen dan kan je die uiteraard stellen maar het wordt hier wel gewaardeerd als je eerst al wat voorwerk hebt gedaan en een poging hebt gedaan om zelf het antwoord te vinden.
  24. Als je het over kwartaal hebt dan gaat het vast om de BTW aangifte. De kosten daarvan hangen helemaal af van de tijd die de boekhouder/administrateur daarmee bezig is en dat hangt af van wat voor soort bedrijf je hebt en hoe je de gegevens aanlevert. Als je ze zodanig aanlevert dat het voor 50,-- kan dan denk ik dat je die aangifte waarschijnlijk ook zelf zou kunnen doen. Je vraagt ook naar de inrichting van je gehele boekhouding en tips, dat is wat anders dan belasting adviseur wat mij betreft. In het algemeen ben je gebaat bij iemand die je helpt om je boekhouding zodanig in te richten dat het proces efficiënt verloopt. Daarbij moeten keuzes gemaakt worden bijvoorbeeld of je je boekhouding online gaat doen en zelf zo veel mogelijk doet of dat je alles in een ordner doet en bij je boekhouder afgeeft of allerlei tussenvormen. Dat begintraject gaat geld en tijd kosten maar dat verdien je in de komende jaren weer terug niet alleen door minder kosten maar ook doordat je betere informatie uit je boekhouding krijgt. Mijn advies is dus je nu niet te laten leiden door de laagste prijs maar juist op zoek te gaan naar iemand die weet waar hij/zij het over heeft en die jou aan de hand kan nemen om dit proces in te richten. Een persoonlijke klik is daarbij wel van belang en ervaringen van mede ondernemers in je buurt kunnen ook helpen om een keuze te maken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.