Ga naar inhoud

Arjan Vos

Senior
 • Aantal berichten

  46
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Arjan Vos

 1. Wat als de normale verkoopprijs van de taart ongeveer net zoveel is als de prijs van de workshop? Maakt dat nog uit? Een vriendin van me verkoopt voornamelijk taarten en doet die workshops erbij. Haar gedachte: ik verkoop dan 10 taarten tegen de normale prijs en krijg ook nog hulp bij het maken van degenen die de workshop volgen ;)
 2. Voor zover ik weet heb je daar niet alle (openstaande) taken van alle collega's in één overzicht? Ik wil er natuurlijk wel een beetje controle op houden :P En wat ik daar irritant vind, is dat de weergave telkens terug springt naar 'eenvoudige weergave' wanneer ik naar de taken van een andere collega ga.
 3. Dank je. Ziet er heel aardig uit. Ik heb bij nader inzien toch iets meer wensen: [*]Taken toewijzen aan jezelf of collega's [*]Prioriteit aangeven [*]Eventuele deadline [*]Categorie [*]Overzichten openstaande taken per collega, categorie, al dan niet voorbij deadline ---- [*]Geplande taken (iedere 20e van de maand, iedere 1e vrijdag van de maand, iedere 1e donderdag van het kwartaal, etc.) [*]Mogelijkheid om taken te verschuiven naar een andere categorie [*]Taken toekennen aan meerdere personen, maar niet meteen aan iedereen
 4. Ik ben op zoek naar software waarmee je openstaande taken binnen je organisatie kunt managen. De functionaliteit hoeft niet heel uitgebreid te zijn. Het volgende dekt de lading wel: [*]Taken toewijzen aan jezelf of collega's [*]Prioriteit aangeven [*]Eventuele deadline [*]Categorie (niet per sé nodig, wel handig) [*]Overzichten openstaande taken per collega, categorie, al dan niet voorbij deadline Kent iemand hier een goed pakket voor (mag evt. webbased)?
 5. Een aantal mensen willen een winkeltje gaan runnen om wat extra inkomsten te genereren voor de plaatselijke kerk (=ANBI). Het geheel zal worden gerund door vrijwilligers. Vraag aan mij (vanuit mijn zus, dus pro deo - in dit geval zelfs vrij letterlijk) is nu hoe e.e.a. vorm te geven. Ik zat zelf te denken aan een stichting (geen idee of een kerk ook zelf zoiets mag runnen?). M.i. is men BTW-plichtig. Zou me verbazen als dit niet zo blijkt te zijn, maar aangezien ik in mijn praktijk nog nooit iets dergelijks aan de hand wil ik dit even gecheckt hebben. Vennootschapsbelasting is voor mij een iets minder duidelijk verhaal. Ik zou denken: Men maakt winst en treedt bovendien in concurrentie met Vpb-plichtige ondernemingen, dus stichting = ook Vpb-plichtig. Maar de winst wordt weer uitgekeerd aan de kerk. Is hiervoor dan een vrijstelling mogelijk? Of geldt dan de reguliere giftenaftrek voor een Vpb-onderneming. Is de kerk dan mogelijk ook nog schenkingsrecht over die uitkeringen verschuldigd? In het geval dat dit nu allemaal negatief uitpakt, is er ook nog een constructie mogelijk waarbij m.n. Vpb en schenkingsrecht worden voorkomen?
 6. De situatie is summier beschreven. Ik weet niet of het om een groot bedrag gaat dat hij investeert? Als de vooruitzichten inderdaad zo mooi zijn en het investeringsbedrag is vrij beperkt, dan vind ik dat je nogal een fors percentage van je toko weggeeft. hij loopt dan lachend binnen zonder veel moeite te hoeven doen. Gaat het om een forse investering en zitten er nogal wat risico's in, dan liggen de zaken uiteraard weer anders. Gaat het voor jou alleen/hoofdzakelijk om het rond krijgen van de financiering? Dan moet je daarvoor gewoon shoppen, net zoals je voor alles wat je inkoopt zoekt naar de beste deal. Misschien wil een ander wel voor een veel lager aandeel de financiering verschaffen, of is er zelfs iemand die genoegen neemt met een achtergestelde lening (kost je in het begin rente, maar dan is bij verkoop over 10/12 wel de hele opbrengst voor jou!). Geef niet te makkelijk een fors deel van je onderneming weg! Heb een paar mensen meegemaakt die in het begin voor een paar duizend Euro de helft van hun onderneming hebben weggegeven, terwijl die al snel een veelvoud waard was (oplopend tot tonnen/miljoenen in een paar jaar). Zonde!
 7. Okee, wat betreft mijn vraag of recruitment opleidingen een beetje op MKB gericht zijn... Meest opvallende zin op de site van TS: "Recruitment voor het MKB". Stap 5 uit hun werkwijze: "Begeleiding van uw Recruitment Center tijdens het werving en selectie proces". Ehm... heeft jullie onderzoek ook aan het licht gebracht hoeveel procent van de MKB-bedrijven beschikt over een Recruitment Center? Zo ja, tot hoeveel cijfers achter komma moest je gaan om afgerond niet op nul uit te komen voor het kleinbedrijf?
 8. Zoals in een eerdere reactie genoemd, vreemd (om niet te zeggen slecht) dat het eigen netwerk (en dat van het eigen personeel) niet wordt genoemd. In mijn ervaring zijn de kandidaten uit dit kanaal van bovengemiddeld goede kwaliteit, i.i.g. t.o.v. print en online. Men beveelt immers alleen mensen aan waarvan men zelf een goede indruk heeft. Verder maakt het nogal wat uit voor wat voor positie je iemand zoekt en 'hoe je ideale kandidaat eruit ziet'. Heb je een positie waarvoor de kandidaten schaars zijn, of wil je je vacature geheim houden, dan zul je eerder een bemiddelingsbureau in de hand nemen dan wanneer je een magazijnmedewerker zoekt. Ik denk dat dit eerste type vacature in het MKB verhoudingsgewijs veel minder voorkomt dan in het grootbedrijf. Is mijn ideale kandidaat rond de 50 jaar, dan denk ik met print toch meer kans op succes te hebben dan online (gesteld dat ik geen IT-er o.i.d. zoek natuurlijk ;D ). Verder speelt ook mee dat het MKB i.h.a. vaker op lokaal/regionaal niveau zal zoeken dan het grootbedrijf. Ik vind het ook daarom niet gek dat men dan snel bij lokale/regionale printed media uit komt. Kortom: de situatie in MKB recruitment is heel anders dan in het grootbedrijf. Die moet je dan ook niet probeeren één-op-één te vergelijken. Puur nieuwsgierigheid die ineens in me op komt: Zijn de recruitment opleidingen eigenlijk wel een beetje op het MKB gericht, of vooral op het grootbedrijf? Geen idee, maar ik denk eigenlijk het laatste. Klopt dat?
 9. Met meer informatie valt daar inderdaad wel iets aan te berekenen. Meestal o.b.v. de financiële gegevens in het businessplan. Je gaat dan kijken naar verwachte winsten/cash flows, houdt rekening met het gewenste rendement van de investeerder (onderhandelingspunt!) en daaruit volgt dan het aandeel. Merk wel op dat hiervoor veel verschillende berekeningsmethoden bestaan met uiteenlopende uitkomsten. De berekeningen bieden handvatten, om in de onderhandelingen rekening mee te houden. Het risicoprofiel van de onderneming is hierbij ook zeker van belang: hoe meer onzekerheid er bestaat m.b.t. de te verwachten financiële resultaten, hoe hoger het gewenste rendement van je investeerder zal zijn.
 10. Voorraad toch wel gewaardeerd tegen inkoopprijs en niet tegen verkoopprijs?
 11. In zoverre heb ik er ervaring mee dat ik en flink wat ex-collegae dit tig keren hebben toegepast, tig belastingcontroles hebben begeleid en dat hier nog nooit een streep doorheen is gehaald. Ik heb er ook nooit een opmerking over gehad van de inspecteur (maar ik heb ook de indruk dat dit punt i.h.a. sowieso weinig aandacht krijgt bij controles). De dingen die je samenvoegt moeten uiteraard wel een logisch, duurzaam, geheel vormen. Dus niet 1.000 reclamepennen à € 0,50 of een printer van € 300 + een steekwagen van € 200 ;)
 12. Het idee met die auto moet je gewoon vergeten! Dat is niet eens windowdressing meer, maar oplichterij, fraude! Dat wil je niet (zoals je zelf al aangeeft). Van wie je het ook hebt, slecht idee! Achtergestelde leningen zijn al een beter idee. Mits je zeker bent van je zaak natuurlijk, want als je toch failliet gaat, dan zijn je familie/vrienden wel hun geld kwijt en dat komt de relatie vast niet ten goede. Waarvoor ga je de financiering eigenlijk gebruiken? Ga je investeringen doen, of heb je snel liquiditeit nodig om te overleven? In het eerste geval: kun je financiering krijgen bij de partij waar je gaat kopen (met pandrecht e.d.)? Zo niet: hoeveel haast heb je ermee? Is het een optie om in 2010 nog een jaar op de voet van 2009 door te gaan? Wellicht sommige zaken nog eens aanscherpen, opnieuw afsluiten met positief resultaat en dan wellicht ook positief eigen vermogen. En dan nog eens opnieuw de plannen waarvoor je financiering nodig hebt realiseren?
 13. Dat is inderdaad wel een goede nuancering ja. Maar als het bijv. binnen een week bij verschillende winkels is gekocht, dan vind ik het nog alleszins verdedigbaar om de posten wel samen te voegen. Ik vond nu eenmaal die tafel bij winkel A en de stoel bij winkel B mooi... Of bij winkel A was de computer goedkoper en bij winkel B de tablet.
 14. Niet om het voor Roy nu ingewikkelder te maken, maar @Robbert12: Ik zou deze zaken dan juist weer samenvoegen als kantoormeubilair (Bureau + stoel) en computer incl. randapparatuur. En dan de gezamenlijke post wel afschrijven en (waar het me in dezen om te doen is) ook investeringsaftrek claimen over de hele meuk incl. de postjes die op zichzelf minder dan € 450 kostten.
 15. Grootste verschil zit hierin, dat je veel kosten 2 maal hebt meegenomen. 1 maal in de exploitatierekening en 1 maal op je tabblad investeringen. In die laatste horen ze niet thuis. Let ook even op correcte aansluiting vaste activa. De auto staat bijv. voor € 4.000 bij de investeringen en voor € 3.000 bij eigen inbreng. Beginwaarde van je investeringen minus afschrijvingen moet ook gelijk zijn aan de eindwaarde. Voorraad schrijf je bijv. ten onrechte af, dit zijn kantoorkosten. Kleine dingen als bureau-accessoires schrijf je ook niet af in 5 jaar, maar neem in je in 1x als kosten. De zaken die je wel afschrijft, moet je in minimaal 5 jaar doen (zou er bij jouw zaken ook niet langer dan 5 jaar voor nemen). Tip: verdiep je eens in investeringen en afschrijvingen, je mist hier volgens mij een stuk kennis. Andere aansluiting: je eigen vermogen aan het eind moet gelijk zijn aan je beginvermogen plus je nettowinst minus privé-opnames. Je trekt hier bijv. onterecht de afschrijving van je eindvermogen af. De afschrijving is immers al in mindering gebracht op je winstsaldo! In je liquiditeitsbegroting mis ik de aflossing van de leningen. Heb je er wat de BTW betreft ook aan gedacht dat je over je omzet BTW moet afdragen? Ik zie alleen de BTW die je terug krijgt... Pak bovenstaande zaken eerst eens aan en kijk eens wat er dan nog voor verschillen over blijven! Andere vraag: hoe lang heb je die computer, software e.d. die je zelf inbrengt al in privé-bezit? Nog maar net gekocht met het oog op start van je onderneming of al langer? Dat is nl. van invloed op de waarde waartegen je het kunt inbrengen (2 jaar oude computer tegen nieuwwaarde gaat de fiscus bijv. niet accepteren).
 16. Dit geldt ook voor BV's. Bij het invullen van de aangifte VPB kun je ook de kleinschaligheidsinvesteringaftrek invullen. Het is 28% van het volledige investeringsbedrag, dus incl. de eerste € 2.200.
 17. Nope! Een gouden handdruk is juist de omgekeerde situatie: dat hij geld kreeg van zijn vorige bedrijf. Nu heeft hij geld betaald omdat hij voor een van hun klanten werkt. Als ik aan een bedrijf vraag of ik een klant mag overnemen en we komen overeen dat ik dat inderdaad mag tegen een door mij aan hen te betalen vergoeding, dan heet dat -nogmaals - goodwill.
 18. Bij de SENA kun je tenminstenog aangeven dat je geen muziek draait. Bij Reprorecht kun je wel aangeven dat je geen kopieerapparaat hebt. Maar als je dat wel hebt, dan kun je nergens aangeven dat je geen copyright schendt met je kopieerapparaat. Dus maar even een briefje geschreven dat wij niet van hun RECHT gebruik wensen te maken. Kreeg een brief terug dat uit hun ervaring bleek dat bedrijven niet in staat waren om dit intern te controleren. En bovendien konden ze toch niet iedereen zomaar op hun woord geloven. Dus nogmaals geschreven: jullie bieden een recht aan, wij wensen daar geen gebruik van te maken en nemen het risico dat we toch een reprorechtplichtige kopie maken en daarvoor een boete krijgen op de koop toe. Het heeft me daarna nog een brief gekost en uiteindelijk is de situatie nu dat ze niet afzien van hun rechten, maar dat ze geen facturen meer zullen sturen (en dat ook al een paar jaar niet gedaan hebben).
 19. @TimK Er is al een oplossing aangedragen die door jurisprudentie is ondersteund. Waarom zou je dan nog moeilijk gaan zoeken naar andere oplossingen?
 20. Even de laatst bekende cijfers van P.J.Odems updaten ;) Voor 2010 ligt de ondergrens voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek op € 2.200 aan investeringen en bedraagt de aftrek 28%.
 21. Correcte opmerking Nattetas! Dit heeft ook de volgende consequentie: stel dat 60% van je omzet uit verkochte kunstwerken (met btw) komt en 40% uit doceren (zonder btw). Dat betekent dan ook dat je voor algemene kosten die je niet direct aan één van beide activiteiten kunt linken (bv. telefoonkosten, administratiekosten) maar 60% van de OB terug mag vorderen.
 22. Okee, het is dus aftrekbaar (als negatief loon uit je oude dienstbetrekking, niet als kostenpost voor je onderneming). Als dit in een wat positievere sfeer tot stand gekomen was, had het goodwill geheten. Dan had je het als financiële vast activa moeten opnemen. Eigenlijk ben je hiermee fiscaal gezien dus nog beter af dan met goodwill! Toch nog een schrale troost na al het gezeur dat je hiermee hebt gehad en alle tijd en energie die het heeft gekost die je liever ergens anders in had willen steken...
 23. @P.J. Odems, ik ondersteun je visie voor jouw eigen situatie volledig! De informatievoorziening moet afgestemd zijn op de behoeften van de ondernemer. En bij een eenmansbedrijf kunnen die behoeften inderdaad heel beperkt zijn. Zie de eerste alinea in mijn conclusie, daar geef ik dat eigenlijk al aan. Een simpele administratie volstaat dan. Toch ken ik een aantal ondernemers die zichzelf hierin overschatten. - Bijv. vader en zoon die samen handelden in 2e hands bedrijfswagens. Deden ook veel uit het hoofd, maar schrokken toen ik ze liet zien dat ze soms zonder het te weten met verlies doorverkochten. Een simpel overzicht in Excel loste dit op en verbeterde de winst aanzienlijk! - Een klein reclamebureau dat geen idee had op welke projecten ze nou geld verdienden of toelegden. De administratie uitbreiden met projectnummers en urenregistratie (uurtarief berekenen en de uren per project vastleggen) gaf het gewenste inzicht. Open deuren? Voor de een wel. Voor de ander nu eenmaal niet... Voorraad bijhouden hoeft trouwens niet duur te zijn. Er is tegenwoordig goedkope en zelfs gratis software van goede kwaliteit beschikbaar! Veel tijd hoeft het dan ook niet te kosten. Gouden regel blijft om altijd af te wegen: Wat is bepaalde informatie mij waard? En wat kost het me om het bij te houden? (En nogmaals: vaak wordt onderschat wat informatie waard is en overschat hoeveel het kost om die bij te houden!) En als je groeidoelstellingen hebt: bedenk dan niet alleen wat je nu aan informatie nodig hebt, maar ook wat je later nodig hebt: hoe groter, hoe meer informatiebehoefte!
 24. Ik heb met interesse dit topic doorgelezen... En met verbazing! Door de bank genomen trek ik uit de reacties de conclusie dat je je administratie voert om je fiscale aangiften te kunnen doen, te weten of je je investeringen in december of januari moet doen en om je hypotheek aan te kunnen vragen. En belangrijkste eis aan de software is dat het efficiënt werkt. Dat is allemaal niet onbelangrijk. Maar is er dan niemand die de administratie (van zowel financiële als niet-financiële informatie!) ziet als onmisbare basis om zijn/haar bedrijf beter te laten presteren? Ik heb een administratiekantoor, maar ben het grootste deel van de week werkzaam voor een internationale groothandel in sportartikelen. Daar is de administratie allang geen kostenpost meer, maar een winstgenerator. Hoe? Voorbeelden: Maandelijks bekijken we de omzet per klant en vergelijken dit met vorige perioden. Klanten die beduidend minder zijn gaan afnemen worden benaderd door een van onze verkopers om eens te informeren wat de reden is. Is men wellicht ontevreden en kunnen wij daar iets aan doen? Dat levert niet alleen extra omzet op, maar via die gesprekken ook weer waardevolle informatie. Tips hoe jij je service kunt verbeteren bijv., maar soms hoor je dat het slecht gaat met je klant. Da's vervelend voor hem, maar zo weet jij ook meteen dat je voorzichtig moet zijn met wat je nog op rekening gaat leveren. Simpel voorbeeld van niet-financiële informatie is de voorraad. Of je krijgt tig telefoontjes per dag van je klant of je een artikel op voorraad hebt... of je houdt je voorraad bij en je maakt deze via internet inzichtelijk (binnenkort online!). Dat scheelt veel tijd die je veel nuttiger kunt besteden (bijv. aan échte verkoopgesprekken i.p.v. orderafhandeling). En passant heb je ook nog eens veel beter inzicht in wat je moet inkopen. Sterker nog: bij ons gaat binnenkort een deel van de inkopen volledig op de automatische piloot door de software! Zomaar twee alledaagse zaken waar een goed opgezette administratie zich héél nuttig maakt. En uiteraard valt er nog veel meer te bedenken. Conclusie: Natuurlijk moet je administratie je in staat stellen om je fiscale aangiften te kunnen verzorgen en natuurlijk moet dit met efficiënte software gebeuren. Maar bedenk vooral eens met wat voor informatie jij meer resultaat uit je bedrijf haalt! Als je bedrijf nog klein is, dan heb je deze informatie vaak nog wel zelf in je hoofd zitten. Maar als je groter groeit, dan is het niet meer uit het hoofd bij te houden en moet je je informatie ergens anders vandaan halen. Als je je administratie vanuit deze hoek benadert, dan ga je heel andere eisen aan je administratie en je software stellen. Dan moet je software nog steeds efficiënt werken. Maar dan is het veel belangrijker of de software jou ook die informatie kan verschaffen, die jij nodig hebt. Als je tegen de administratie aankijkt als noodzakelijk om fiscale aangiften te kunnen doen en alleen als kostenpost, dan vind ik dat een gemiste kans. Mijn motto is dan ook: haal winst uit uw administratie!
 25. Roel, dit is inderdaad ook mijn visie. Waarbij 2 afvalt omdat de software het betaalbestand aanmaakt en de koers op betaaldatum bij inboeken dus nog niet bekend is. Blijft over optie 1, inderdaad m.i. de enige juiste. En wat de software doet, is nu juist precies wat jij in je laatste alinea beschrijft: de koers op datum van invoeren. De koers is per factuur wel handmatig te wijzen, maar om het goed te doen, zou ik dus iedere keer moeten kijken wat de koers op factuurdatum ook alweer was. De softwareleverancier noemt dit overigens een bewuste keuze die is gemaakt en geen fout Tja, zo is nooit iets een fout. Maar... "we kunnen dit wel voor u oplossen via maatwerk!". Ammehoela! Gewoon de standaard aanpassen!
×
×
 • Nieuwe aanmaken...