Het laatste snoer staat op het punt te verdwijnen. Elektriciteit kan sinds kort door de lucht: via radiogolven. Begin dit jaar kwam Powercast naar buiten met de technologie. Eind dit jaar zal Philips als eerste bedrijf ter wereld producten lanceren met draadloze elektriciteit.
Gigantische vervangingsmarkt
Jarenlang heeft Powercast er in het diepste geheim aan gewerkt. Meer dan honderd bedrijven zijn inmiddels gecontracteerd om deze techniek toe te passen in hun producten. De vervangingsmarkt van stekkers en batterijen lijkt gigantisch. John Shearer, oprichter van Powercast, denkt in 2008 “miljoenen zenders en ontvangers” te verkopen. Alleen apparaten met een beperkt voltage zullen van draadloze elektriciteit worden voorzien. “Alles wat werkt op een AA of AAA batterij”, volgens Shearer.
Energie uit radiogolven
Het idee is niet nieuw. Radiogolven worden gebruikt door bekende technieken als FM, GSM, WiFi en Bluetooth voor de overdracht van data. Al heel lang is bekend dat uit radiogolven ook energie te winnen moet zijn. Maar nog niet eerder waren wetenschappers in staat om een radiosignaal efficiënt om te zetten in bruikbare elektriciteit. Powercast is licentiehouder van een goedkoop klein ontvangertje dat radiogolven kan omzetten in stroom met een efficiëntie van 70% (zie kader).
Toepassingen eindeloos
De mogelijkheden zijn eindeloos. De zender kan worden ingebouwd in alles wat een aansluiting heeft op het vaste stroomnet, zoals bijvoorbeeld een lamp of een computer. De ontvanger is zo klein en goedkoop te maken, dat het in vrijwel elk apparaat toegepast kan worden. Zo kan een mobiele telefoon ’s nachts opladen in de buurt van een lamp met ingebouwde zender. En zo heeft een draadloos toetsenbord geen batterij meer nodig, omdat radiogolven uit de computer voor voldoende stroom zorgen. Verder kan elke zender meerdere ontvangers aan. Dat is erg handig voor bijvoorbeeld een kastlade met gadgets die altijd klaar zijn voor gebruik.
Nadelen
Maar er zitten ook nadelen aan draadloze elektriciteit. Zo is de techniek alleen beschikbaar voor apparaten die op een laag voltage werken. Een laptop heeft nu bijvoorbeeld tien keer meer energie nodig dan de ontvanger kan produceren. Een ander minpunt is de minimale afstand tot de zender die nodig is om voldoende stroom te genereren. Hoe verder weg van de zender hoe minder energie de ontvanger kan produceren. Powercast geeft aan dat zender en ontvanger binnen een meter van elkaar moeten staan.
Professor Mickle
Uitvinder van deze technologie is professor Marlin Mickle van de Pittsburgh University. Ongeveer tien jaar geleden werkten hij en zijn studenten aan een methode om gehoorapparaten te lokaliseren zonder dat daarvoor een batterij nodig was. Deze methode is nooit van de grond gekomen, maar was wel de aanleiding voor een zoektocht naar draadloze elektriciteit.
Professor Mickle en zijn team richtten zich al snel op radiofrequenties. Hierbij zet een zender elektriciteit om in radiogolven. Die radiogolven worden opgevangen door een ontvanger en omgezet in stroom. De ontvanger zet een breed spectrum aan frequenties om in een stabiele stroomvoorziening. Hierbij wordt maar liefst 70% van het opgevangen signaal omgezet in stroom.
Powercast heeft de techniek in licentie gekocht. CNET beoordeelde Powercast als Best Emerging Technology.
Hoog verbruik
Een ander nadeel is de gevolgen voor het milieu. De tijd dat een zender aanstaat en radiogolven uitzendt, verbruikt het energie. Lang niet altijd zal er een ontvanger in de buurt zijn om die golven weer om te zetten naar energie. En als er wel een ontvanger staat, dan zal slechts een klein deel van de uitgezonden radiogolven worden opgevangen. De efficiëntie van 70% slaat op de omzetting van de opgevangen golven in energie en gaat dus niet over de uitgezonden radiogolven. Kortom, draadloze energie zal in de praktijk waarschijnlijk voor een hogere stroomrekening zorgen. En dat is lastig in een tijd waarin Al Gore hoge ogen gooit met zijn documentaire An Inconvenient Truth over het broeikaseffect.
Zonnige toekomst
Maar nadelen voor het milieu wegen bij de consument vaak minder zwaar dan gemak. En dat is toch het belangrijkste voordeel van draadloze elektriciteit: niet meer prutsen met snoertjes of batterijen, maar meteen gebruiksklaar. Voorlopig zal Powercast zich vooral richten op mobieltjes en randapparatuur voor de computer. Maar met de trend dat elektrische apparaten steeds zuiniger worden, ziet John Shearer een zonnige toekomst: “Binnen vijf jaar zullen laptops een ééncijferig wattage hebben.”
Zie jij kansen voor je onderneming/bedrijf in het buitenland? Met RVO onderneem je verder.
Kijk wat onze kennis, contacten en financiële mogelijkheden voor jou kunnen betekenen.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
nonex.nl
nonex.nl
He he, eindelijk. draadloze energie. Maar hoe voorkom ik straks illegaal stroom aftappen?
Van synch.nl:
autuer: Derk
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/11979-draadloze-electriciteit/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
22 antwoorden op deze vraag