• 0

Engelse LTD of EuroBV en VAR verklaring

Hallo mensen

 

Ik heb een vraagje betreffende een eventueel nieuw op te starten bedrijf.

Ik werk nu als 'freelancer' (geen VAR en KvK inschrijving) in ICT sector. Ik heb een contract bij een admin kantoor welke me maandelijks een netto salaris uitkeert. Het is dus niet echt freelance.

 

Echter wegens omstandigheden (heeft ete maken met de IND) heb ik een vastcontract nodig vanaf 1 juni. Daarom wil ik een bedrijf opzetten en mezelf een vast contract en salaris geven.

Ik dacht daarbij aan een LTD of Euro BV. Echter, er werd me verteld dat de eindklant (bijvoorbeeld KPN) een bewijs wil hebben dat ik mijn sociale lasten afdraag. Als men een eenmanszaak heeft bewijst men dit dmv de VAR verklaring. Er werd mij verteld (overigens door een niet onpartijdige partij, een headhuntersbureau welke de opdrachten voor mij zoekt) dat dit met een Ltd niet aan te tonen was en dat eindklanten hiermee problemen zouden kunnen hebben waardoor ik opdrachten mis zou kunnen lopen.

Weet iemand wat er waar is aan dit verhaal. Is er een mogelijkheid indien ik een EuroBV/Ltd heb aan de eindklant aan te tonen dat ik wel mijn sociale lasten afdraag?

 

Ik hoor graag van jullie,

 

Mvg

EelcoB

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste Elco,

 

Wat betreft je vraag(en). Hier op hl.nl zijn er veel specialisten aanwezig die jou kunnen helpen.

 

Ik heb iets anders voor je. Je geeft aan dat je als freelancer werkt. Dat je niet ingeschreven bent bij de kvk. Heb je wel eens gezien wat de IND over zelfstandige ondernemers zegt?

“Bij zelfstandige ondernemers wordt aan de hand van inkomsten uit het verleden bepaald of de inkomsten uit onderneming duurzaam zijn. Om dit te kunnen bepalen, moet de ondernemer minimaal 1,5 jaar als zelfstandige werkzaam zijn.”

 

Dus zo snel een bedrijf starten is volgens mij geen optie.

 

Stuur me een PM als je hierover wilt praten,

 

 

Succes verder,

 

Succes is geen toeval, succes is gepland.

Link naar reactie
  • 1

Beste Eelco,

 

Allereerst welkom op dit forum. Ik heb jouw voorbeeld aan den lijve ondervonden, dus wat dat betreft ben ik dan wel ervaringsdeskundige ;-)

 

Allereerst is de VAR bedoeld om voor alle betrokken partijen duidelijkheid te krijgen of er sprake is van een arbeidsrelatie of niet. Zodra de VAR hierover duidelijkheid geeft, is het voor alle partijen ook helder wie welke belastingen voor zijn rekening neemt. De VAR kan alleen aangevraagd worden door een natuurlijk persoon. Een bedrijf kan dus geen VAR aanvragen. Er bestaan eigenlijk maar twee soorten VAR waarmee de opdrachtgever tevreden mee is : VAR WUO (Winst Uit Onderneming) is bedoeld voor de zelfstandig ondernemer die als eenmanszaak zijn beroep uitoefent en de VAR DGA die bedoeld is voor de speciale bepaling dat de Directeur Groot Aandeelhouder van een Besloten Vennootschap niet voor alle werknemerspremies belastingplichtig is.

 

Ik neem aan dat als je het hebt over een (anonieme) Euro BV dat je het dan hebt over de Commenditaire Vennootschap met een Ltd als beherend vennoot. In deze constructie ben jij als directeur in volledige loondienst (je bent tenslotte geen direct aandeelhouder in de CV). Dus de VAR DGA is hiermee niet op jouw van toepassing. Ook de VAR WUO is niet van toepassing omdat je niet ingeschreven staat als eenmanszaak. De CV kan geen VAR aanvragen omdat de CV een rechtspersoon is en de VAR alleen aangevraagd kan worden door natuurlijke personen. Tot zover de theorie.

 

En dan nu de praktijk. Jouw opdrachtgever raakt in paniek omdat jouw constructie niet in een hokje te vangen valt. Je werkt wel op contractbasis, maar bent geen freelancer, werkt wel zelfstandig maar bent in loondienst van een bedrijf.... Erg ingewikkeld voor een gemiddelde pencil pusher in een slechtzittend katoen/polyester pak met Micky Mouse stropdas. Omdat jouw CV als bedrijf werk in onderaanneming heeft van de opdrachtgever, treedt de Wet Ketenaansprakelijkheid in werking. In het kort komt het hierop neer dat mocht de CV niet in staat zijn de loonpremies van jouw salaris te betalen, de fiscus onheroepelijk op de stoep staat bij jouw opdrachtgever om daar de verschuldigde pecunia te innen. En dat is iets wat jouw opdrachtgever nu juist wilde voorkomen met een VAR. Begrijp je het nog? Mooi.

 

Je kunt op twee manieren jouw opdrachtgever tegemoet komen: In de eerste plaats in de vorm van een zogenaamde G-rekening. Dit is en geblokkeerd rekeningnummer bij jouw bank waar jouw opdrachtgever 30% van de factuurwaarde op overmaakt. Jij mag deze G-rekening alleen gebruiken om loonpremies naar de fiscus over te maken. Er zijn nog een paar andere zaken die je met de g-rekening mag doen, maar dat laat ik hier even buiten beschouwing. Het grote nadeel van een G-rekening is dat in jouw geval de verschuldigde loonpremies waarschijnlijk (veel) lager liggen dan je opdrachtgever aan gelden overmaakt op deze rekening. Je hebt dus geld over op deze rekening. Op zich niet erg, maar je kunt er niet aankomen en dat is dan weer jammer. Je kunt eens per jaar aan de fiscus vragen of het overschot aan tegoed op de G-rekening vrijgelaten mag worden, maar dat is een behoorlijk gedoe.

 

Een andere mogelijkheid zou de volgende kunnen zijn: Jouw opdrachtgever betaalt jouw facturen, minus 30%. Deze 30% worden eens per kwartaal alsnog op de rekening van de CV overgemaakt als een accountantsverklaring kan worden overlegd (let wel, dit moet echt wel een AA of RA accountant zijn!) dat over de periode dat jij voor die opdrachtgever gewerkt hebt, de CV aan haar betalingsverplichtingen heeft voldaan. Je kunt dit ook iedere maand doen, maar dan moet je ook iedere maand een accountantsverklaring overleggen, en dat kost dan weer een hoop geld.

 

Je ziet, zodra je even buiten de gebaande paden treedt, kom je meteen in het moeras van bureaucratie terecht. Wat mij betreft mag ons hele belastingstelsel en dan vooral de VAR op de schop. Maar dat is een hele andere discussie die elders op dit forum al gevoerd wordt.

 

Ik hoop je hiermee een beetje wijzer te hebben gemaakt! Succes met ondernemen!

 

------------------------------

 

@ Etno: Als Eelco via een Euro BV (Nederlandse CV met Engelse Ltd als beherend vennoot) bij de KvK staat ingeschreven, wordt hij niet als zelfstandig ondernemer gezien, slechts als gemachtigd personeelslid. Daarmee voldoet hij aan de IND eis dat Eelco een vaste diesntbetrekking moet hebben.

Link naar reactie
  • 0

Hi kleine baas,

 

Hartelijk bedankt voor je antwoord!!!

Mijn eerste prio is de IND, daarom dat ik op onderstaand bericht nog even in wil gaan. Vanochtend gebeld met Quadvlieg juristen (helpen bij oprichten EuroBV etc). Daar gaf men aan dat ik in de EuroBV constructie niet gezien zou worden als werknemer maar als ondernemer aangezien ik immers aandeelhouder ben. Ik hoor hier dus tegenstrijdige berichten over. Immers mijn advocaat immigratie zaken zei dat de IND het wel zou accepteren, Quadvlieg juristen zegt van niet, jij zegt van wel.....aaaaaaaaaaaghhh.......zou de belatingdienst uitkomst kunnen bieden?? Neem aan dat IND het besluit van de Belastingdienst volgt?

 

Groetjes

 

Eelco

 

 

 

@ Etno: Als Eelco via een Euro BV (Nederlandse CV met Engelse Ltd als beherend vennoot) bij de KvK staat ingeschreven, wordt hij niet als zelfstandig ondernemer gezien, slechts als gemachtigd personeelslid. Daarmee voldoet hij aan de IND eis dat Eelco een vaste diesntbetrekking moet hebben.

Link naar reactie
  • 0

Deblokkeren G-rekening is gedoe, zegt Kleine Baas en mag maar 1x per jaar.

 

Voor een klant van mij deblokkeer ik de G-rekening 4 a 6 keer per jaar en heb daar eigenlijk nooit geen problemen mee. Nou ja, behalve bij de 1ste keer, want toen werd er meteen een boekenonderzoek ingesteld.

 

Het formulier deblokkering G-rekening is te downloaden via de site van de Belastingdienst en in circa 15 minuten ingevuld. Dan uitprinten, handtekening eronder en opsturen naar de fiscus. De deblokkering is binnen een paar weken geregeld.

 

Het systeem van de G-rekening gaat trouwens verdwijnen. In plaats daarvan kun je het geld storten op een rechtstreeks rekeningnummer van de fiscus. Of dat een verbetering is, weet ik niet.

Link naar reactie
  • 0

Mijn ervaring met een G-rekening dateert alweer van bijna 2 decennia geleden, dat moet gezegd. Toen was het een onwijs gehassle. Goed om te horen dat het systeem verbeterd is. Misschien toch maar weer eens iets om over na te denken.

 

Maar het systeem gaat verdwijnen? Hoe gaat dat dan verder? De opdrachtgever maakt 30% over naar de fiscus op het fiscaal nummer van de vennootschap, en wat doet de fiscus dan met het overschot? Maandelijks terugboeken naar het rekening nummer van de vennootschap? Dat zou wel een behoorlijke adminstratieve lastenverlichting zijn..... voor de ondernemer!

Link naar reactie
  • 0

Hoi Eelco,

 

Ik ken de structuren waarover je spreekt en deze stuiten soms toch nog op onverwachte bij-effecten. Zoals eerder in dit draadje is aangegeven, is het mogelijk om er als "werknemer" te worden gezien. Je draagt dus sociale premies af en voldoen (in principe) aan de eis.

 

Echter: opdrachtgevers kijken vaak huiverig naar een dergelijke constructie. Met name aansprakelijkheidsstellingen kunnen een probleem opleveren indien je niet functioneert. Daarnaast hangt, ten onrechte!, er nog steeds een "exotische geur" om deze producten. Sommigen zijn kort door de bocht en zeggen: waarom heb je geen BV, soms een probleempje gehad in het verleden?

 

Daarnaast kennen dergelijk concepten nogal wat "verborgen kosten" over het algemeen.

 

Mocht je hier meer over willen weten stuur me dan een mailtje of bel me even.

 

Groet

Kees

Kees de Kruiff

In Memoriam

Link naar reactie
  • 0

Gents

 

Ah nu begrijp ik de verwarring over het wel of niet aangemekrt worden als 'ondernemer'

Als ik een Trust > Ltd > werkmij opricht wordt ik dus wel als werknemer gezien.

 

De IND kent deze rechtsvormen niet (bleek na een telefoontje) maar wist me wel het volgende te vertellen;

Als ik mijn eigen BV open en mezelf in dienst neem wordt ik in principe aangemerkt als werknemer (zo voldoe ik aan de inkomenseis) maar moet ik ook jaarrekeningen (laatste 18 maanden) overleggen om aan de duurzaamheidseis te voldoen.

 

Zou ik dit probleem ook hebben in een trust > Ltd > werkmij constructie? Ze kunnen in principe nog steeds zien dat ik de eigenaar ben van de Trust natuurlijk....

En in een anonieme trust > Ltd > werkmij constructie??

 

Hmm het wordt steeds gecompliceerder..... =)

Link naar reactie
  • 0

Hoi,

 

Ik heb een andere vraag. Ik ben woonachtig in Engeland en drijf dus ook vanuit Engeland 'handel'. Ik ben ook freelancer en vraag me nu het volgende af. Ik betaal mezelf een salaris uit de Limited (voor de Engelse wet ben ik dus een 'payee'). Nu sta ik op het punt een contract voor drie maanden af te sluiten voor een opdracht, maar geeft men aan niet met deze constructie kan werken, omdat men niet kan 'achterhalen' of ik mijn 'premies inkomstenbelasting' wel betaal.

 

Dat klinkt me raar in de oren, maar misschien zie ik iets over het hoofd. Ik heb een Engelse NI nummer en op basis daarvan betaal ik mezelf een salaris.

 

Iemand een idee?

Link naar reactie
  • 1

Hoi,

 

Ik heb een andere vraag. Ik ben woonachtig in Engeland en drijf dus ook vanuit Engeland 'handel'. Ik ben ook freelancer en vraag me nu het volgende af. Ik betaal mezelf een salaris uit de Limited (voor de Engelse wet ben ik dus een 'payee'). Nu sta ik op het punt een contract voor drie maanden af te sluiten voor een opdracht, maar geeft men aan niet met deze constructie kan werken, omdat men niet kan 'achterhalen' of ik mijn 'premies inkomstenbelasting' wel betaal.

 

Dat klinkt me raar in de oren, maar misschien zie ik iets over het hoofd. Ik heb een Engelse NI nummer en op basis daarvan betaal ik mezelf een salaris.

 

Iemand een idee?

 

Hoi Dschmeits

 

(sorry Iwan, klopt niet)

 

Ik neem aan dat het om een NL opdracht gaat? Daarvoor kennen we wel een VAR (ook al ben je buitenlander; is maar weinigen bekend overigens), namelijk de VAR-DGA (jij bent DGA van de LTD). Die vraag je als volgt aan:

 

De fiscus merkt jouw werkzaamheden aan als fictieve dienstbetrekking bij de NL opdrachtgever (een buitenlander kan immers een NL dienstbetrekking hebben). Dan heb je dus een loondienstverband met de NL opdrachtgever en ben je dus ineens NL belastingplichtig en de opdrachtgever dus LB plichtig voor jouw diensten. Het kan dus weldegelijk zijn dat de VAR-DGA uitkomst moet bieden.

 

Die kun je als niet NL ingezetene aanvragen via kantoor Buitenland in Heerlen. Hiervoor gebruik je het standaardformulier (http://www.belastingdienst.nl/download/485.html), maar dan dus zonder sofi-nummer en achter woonplaats duidelijk Verenigd Koninkrijk noteren en de naam van jouw LTD. Dus ook niet opsturen naar het adres op het formulier in Winterswijk, maar naar Heerlen, zie hieronder.

 

Let op: de verklaring dient per opdracht te worden aangevraagd samen met een kopie van de opdracht of overeenkomst. De verwerkingstijd van de Belastingdienst in Heerlen bedraagt 8 – 10 weken na binnenkomst aanvraag.

 

Contactdata:

Belastingdienst, Particulieren ondernemingen buitenland

Postbus 2865

6401 DJ Heerlen

Telefoon vanuit buitenland: 0031 555 385 385

 

groet en succes

Joost

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Joost,

 

Bedankt voor je reactie. Het gaat inderdaad om een opdracht in Nederland voor een Nederlandse opdrachtgever. Wat betreft het heffen van BTW (VAT), e.d. is alles prima gedocumenteerd, maar zodra het om inkomstenbelastingen gaat .. tja dan is er opeens niks te vinden :-). Of het is zoeken geblazen.

 

Goed om te zien dat ik toch op die manier aan een VAR kan komen! Ik hoop dat dit alles oplost in mijn geval.

 

Rest mij enkel nog de vraag of ik dan gewoon simpelweg een factuur kan sturen met de gewerkte dagen, tegen het gewerkte tarief, etc.? Of ben ik (en dat kan ik niet zo 123 opmaken uit je reactie) gelijk in Nederland verplicht om loonbelasting e.d. te betalen?? Volgens mij niet, maar nog een keer vragen kan geen kwaad.

 

Ik ga simpelweg uit van het feit dat ik binnen de EU netjes handel mag drijven en ook gewoon mijn Engelse vennootsschapsbelasting, e.d. betaal. Wat ik niet wil is dat mijn opdrachtgevers zien wat ik zelf verdien. Ik betaal me zelf namelijk een minimaal salaris en de rest wordt uitgekeerd in dividend, etc. Mijn loonbelasting draag ik uiteraard netjes af aan de Engelse fiscus. Voor zover ik weet is dit ik ook in lijn met de belastingsverdragen tussen de UK en Nederland.

 

Anyway. Ik ga maar weer eens aan het werk!

 

Groet,

Davy Schmeits

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 118 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.