• 0

(schijn) intelligentie een ramp?

Nu spritualiteit en andere minder grijpbare zaken aan de orde komen, waag ik me aan deze topic.

 

Als kind hoorde ik dat ik intelligent was en was daar trots op. Deed alles er aan liet niets na nog intellegienter te lijken. Daarin was ik behoorlijk geslaagd. Goed, ik had wel wat in mijn mars, maar meer dan dat ook niet. In de loop der jaren reisde en las ik veel. Zodat ik allengs behoorlijk belezen en bereisd werd. Maar dat is iets ANDERS dan intelligentie. Ik had ook ondekt, dat ik als ik echt intelligent was geweest vele problemen veel sneller en eenvoudiger had opgelost. Louter lexiconale kennis reikte niet.

 

Allengs had ik ook ontdekt dat als ik echt hulp van anderen nodig had, mij deze hulp vaak onthouden werd, omdat ik "intelligent genoeg" was om het zelf op te lossen.

 

Hebben van jullie ook last gehad van dergelijke schijn intelligentie? Zijn jullie ook (voortdurend) hierdoor in de steekgelaten?

 

Karel

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

 

Iets uitlegen is kennis overdragen, iets ongeduldig uitleggen is een dommoor kennis overdragen.

 

Karel,

 

Als die relatie er echt ligt, dan heb jij echt een groot probleem!, want dat betekent, dat jij erg ongeduldig bent én dat het grootste deel van de wereldbevolking tot de categorie domoren ( lager IQ) gerekend kan worden.

 

Hoezo arrogant ?

 

grtz.

marco

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

@Peter,

 

Natuurlijk valt er een weerwoord op alles te geven, hetzij zo jij hebt gelijk. Maar waarom word je ongeduldig eigenlijk????

 

Wat ik ook inderdaad niet kan vinden de Parkinson-prijs, http://www.google.nl/search?sourceid=navclient&aq=t&ie=UTF-8&rlz=1T4SUNA_enNL225NL225&q=Parkinson+laws

 

Waarom? Weet ik niet

 

- hij had een checklist van pakweg 2000 criteria en turfde die af. Overbleven, 1) Nederland, 2) Finland en 3) Ierland - Rusland had hij overgeslagen (want geen cijfers), wel vermeldde hij dat Rusland 74 ministeries had, en als je sigaret rookte dan kwam je al op het ambstgebied van 6 ministeries. 7 ministeries waren waarschijnlijk het ideale - want niet een land had er 7 - dus vermeed angstvallig het ideale. (Ijsland had er 3 ???). Het is heel boeiend, misschien zijn er andere leden die het kennen? Dat er vele nare dingen gebeurden weet hij aan de overheid,

 

Karel

 

 

Link naar reactie
  • 0

Natuurlijk valt er een weerwoord op alles te geven, hetzij zo jij hebt gelijk. Maar waarom word je ongeduldig eigenlijk????

 

Sorry, Karel, maar je plaatst een volslagen onlogisch iets en claimt min of meer dat dat bewijs is dat ongeduld en intelligentie aan elkaar gekoppeld zijn. Als je dat nog steeds vindt, dan hoor ik dat graag, maar dan liefst met een onderbouwing die enig hout snijdt.

 

Waarom ik ongeduldig wordt? Sorry, maar wat een domme vraag - hoe moet ik dat weten? Dat is een karaktereigenschap die ik nu eenmaal heb.

 

7 ministeries waren waarschijnlijk het ideale - want niet een land had er 7 - dus vermeed angstvallig het ideale.

 

Okay, zoek maar niet verder, ik weet wel genoeg. Als dit iets moet zeggen over 's mans inschatting met betrekking tot intelligentie...

Link naar reactie
  • 1

Marco,

 

Ik snap niet waarom je hier als stoorzender steeds met nietszeggende commentaren binnenkomt. Kun je ermee stoppen?

 

Karel

 

Karel,

 

Ik kan er mee stoppen en zal er ook mee stoppen. Het feit dat ik jou telkens prikkel is omdat ik me stoor aan de her en der door jou geplaatste "losse flodders" zoals ik ze maar zal noemen én,

 

omdat ik het gevoel heb dat jij dit forum gebruikt om jouw ego in het voetlicht te plaatsen.

Je ben heel intelligent, beslist, maar dat hoef je niet in die mate hier kenbaar te maken zoals je dat nu doet.

Het komt op mij over als een schreeuw om aandacht.

 

Ik zou graag zien, als ik dat nog even mag zeggen, dat je jouw kwaliteiten zou inzetten voor het echt beantwoorden/oplossen van vragen en dan op een dusdanige wijze dat het kort, krachtig en voor iedereen te begrijpen is.(ook voor mij ;))

 

Ik heb echt mijn best gedaan om je te begrijpen, maar op de een of andere wijze lukt me dat niet, dat irriteert me, maar ik blijf proberen.

 

Tot slot, ik hoop hier wat duidelijk gemaakt te hebben, doe er wel of niet iets mee, Bij deze zal ik stoppen met prikkelen, je zult geen last meer van me hebben

 

grtz.

marco

 

 

Link naar reactie
  • 1

Ik heb zelden een topic gezien waarvan het onderwerp "(schijn) intelligentie een ramp" gedurende de discussie zo krachtig bevestigd werd. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. Voor iedereen die deze oeverloze discussie leest is het wel duidelijk zo.

 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 2

Een IQ-test geeft niet aan hoe intelligent je bent,

 

ehm, volgens mij is IQ ongeveer de definitie van "intelligent".

 

Is het ook, en het is een maatlat, velen hanteren het, w.o. Prof. Lynn, ik begrijp ook niet hoe Soafiak het in zijn hoofd haalt zo neerbuigend tegen een medelid te praten en dan krijgt hij ook nog een reus voor. Hoog niveau en reuse intelligent.

 

Karel

Link naar reactie
  • 0

@Stef in Form,

 

Lees wat er staat. De krant van Wakker Nederland publiceert IQ107 (en haalt de prof. aan), de Prof. zelf publiceert IQ105. En alhoewel de krant van Wakker Nederland op mij vaak overkomt als een misdaadroman met een hoge bloeddruk, ga ik daarvan uit dat deze de cijfers niet heeft gemanipuleerd maar een andere (zo eerlijk mogelijke) wegingsfactor erop losgelaten. Het enige wat ik kan bedenken is dat zij de totalen, van een in NL aanwezig externe groep (waarvan de nationale IQ ook bekend is), aftrekt van de som der individuele IQ's en wat er overblijft deelt door het aantal overblijvende autochonen.

 

Karel

 

Als je zo intelligent bent, hoe kun je dan een dergelijke redenatie te berde brengen?

Je neemt dus de iq-score van een land (marokko) en gaat er klakkeloos vanuit dat diezelfde score ook geldt voor de grote groep allochtonen in (in dit geval) Nederland, waarvan een belangrijk deel hier is opgegroeid, hier onderwijs heeft genoten etc.?

 

En ja, opleiding en kansen, alsmede gezinsgrootte!!! hebben invloed op je iq.

Zie even invloed op iq zoek het betreffende artikel nog wel even bij de bron op, maar de essentie lijkt me duidelijk

 

Verder is de algemene teneur van een aantal poster hier een beetje: "ik ben intelligent en heb er nadelen van ondervonden, heb meelij want dat ligt niet aan mij"

Iemand ook nog de voordelen van zijn intelligentie te melden?

de ark is gebouwd door amateurs, de titanic door professionals

Link naar reactie
  • 0

@Frans74

 

Neen hoor Frans ik neem niets, ik probeer slechts te beredeneren waarom de krant IQ 107 (voor Nederland) publiceert en Lynn IQ105. Waar is dat verschil? Ik ben niet eens over de IQ begonnen, doch sprak slechts iemand (op grond van cijfers) tegen die beweerde dat we in Nederland dom zijn. Maar dat zijn we niet, integendeel, we zijn de intelligenste in Europa.

 

Wat betreft mijn intelligentie, ga ik juist er van uit dat ik niet denderend intelligent ben, maar dat ik dat (habitueel) probeer te lijken maar dat is niet opzettelijk. Ik heb me hier laten meeslepen met argumentaties, produceerde tegenargumenten - gebaseerd op verworven data-kennis - waardoor ik de indruk wek intelligent te zijn. Maar ik HERHAAL, HERHAAL feitenkennis IS geen intelligentie. Wat Norbert zegt is heel erg waar het BEVESTIGT het uitganspunt. Ik ben in mijn eigen vuik gezwommen. En dat is juist niet bepaald intelligent. Maar ik overleef het wel.

 

Karel

Link naar reactie
  • 0

Ouders van zogenaamd "hoogbegaafde" kinderen klagen altijd dat hun kinderen niet mee kunnen komen op school. Echt slimme mensen, mensen als Robbert Dijkgraaf en Vincent Icke, dat zijn mensen die naast een hoog IQ ook heel goed functioneren in de maatschappij. En die hebben toch ook op een gewone school gezeten. Intelligentie is geen belemmering, integendeel. Klagende ouders, dat is pas een belemmering.

 

Maar ik heb met mijn kinderen natuurlijk heel makkelijk praten :-)

 

 

Link naar reactie
  • 2

Bij IQ tests kunnen heel veel kanttekeningen geplaatst worden. Iemand kan met een IQ test van 13 minuten compleet vastlopen door stress en laag scoren. Wat als diegene ook nog ontzettend goed is in het leggen van verbanden tussen verschillende velden? Dat haal je er dan niet uit met de conventionele IQ tests. En laat diegene dan eens in plaats van 13 minuten, 13 dagen aan de slag gaan.. en die persoon komt met een resultaat dat 99,9% van de bevolking in 13 maanden niet kan produceren. IQ de definitie van intelligent? I think not.

 

Er is een overvloed aan literatuur waarin we kunnen lezen dat het brein helemaal niet verbluffend simpel is, en ook genoeg dat intelligentie ontzettend moeilijk te meten is. Daarom zeg ik altijd dat een laag IQ test resultaat niet per se iets zegt over de intelligentie, en een hoog resultaat meestal wel iets over intelligentie,... of hoezeer iemand bekend is met dergelijke opdrachten.

 

Karel, hoe "bepaal" je dat je kinderen niet bijster intelligent zijn? Want ze hebben hard gewerkt? Misschien was het vrij saai? Misschien ligt hun ambitie niet in zaken waarvoor hun potentiële intelligentie vervuld wordt? Misschien zijn ze heel intelligent maar verwerken ze niet makkelijk aanzienlijke hoeveelheden data? Of ze zijn niet erg welbespraakt?

 

Als je in Nederland op WO niveau studeert wil dat echter inderdaad niet veel zeggen over je intelligentie. Je kan hier rustig 6 jaar over een 4 jarige studie doen. Dingen over doen. Niet te spreken over kwaliteit van onderwijs. Op de VU zijn er zoveel studenten die psychologie doen dat ze heel vaak multiple choice toetsen doen. Is makkelijker nakijken. Ik snap dat wel, maar daarmee is je diploma minder waard.

 

Ouders van zogenaamd "hoogbegaafde" kinderen klagen altijd dat hun kinderen niet mee kunnen komen op school. Echt slimme mensen, mensen als Robbert Dijkgraaf en Vincent Icke, dat zijn mensen die naast een hoog IQ ook heel goed functioneren in de maatschappij. En die hebben toch ook op een gewone school gezeten. Intelligentie is geen belemmering, integendeel. Klagende ouders, dat is pas een belemmering.

 

"Hoogbegaafde", "echt slimme mensen", "goed functioneren in de maatschappij" ?? Er zijn toch echt hoogbegaafde kinderen die niet makkelijk vooruit kunnen op "gewone" scholen, wat de "echt slimme mensen" definitie is, ken ik niet, maar schijnbaar mensen met een hoger IQ en EQ volgens jou. Iemand met een hoog IQ maar ondergemiddeld EQ kan wellicht wel goed functioneren in de maatschappij, maar zal bijvoorbeeld moeilijk een partner kunnen krijgen of een goed sociaal leven kunnen opbouwen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

IQ de definitie van intelligent? I think not.

 

Het probleem ligt niet bij de definitie van IQ of intelligentie zelf, maar de manier van meten. Het wikipedia artikel hierover is zeer interessant, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Intelligentiemeting en http://nl.wikipedia.org/wiki/Intelligentie.

 

Mijn IQ is vroeger met een bepaalde test eens vastgesteld, en was absurd hoog. Dat kwam echter vooral omdat ik tijdens mijn schooltijd de IQ tests eigenlijk best wel leuk vond, en ze dan ook voortdurend maakte. Op den duur weet je elke vraag dan wel correct te beantwoorden.

 

Het valt me wel op aan de opmerkingen hierboven dat veel mensen niet eens precies weten wat er onder intelligentie wordt verstaan.

 

Edit: @Peter: Je was met net voor zag ik nadat ik m'n bericht had getikt. Gefeliciteerd met je 2000'ste bericht :).

Link naar reactie
  • 0

@Pawel

 

Natuurlijk zijn mijn kinderen behoorlijk intelligent, maar niet bijster en dat kan ik heus wel bepalen (zien). Ze zijn nooit uitblinkers geweest. Ze hebben zelf gekozen wat ze deden en hadden er lol in. Ik ben ook heel blij dat ik ze behoorlijk heb afgeleverd aan de maatschappij en dat ze (primair) gelukkig zijn.

 

Ons onderwijssyteem schijnt inderdaad achteruit gegaan te zijn. Maar ik herinner me ergens in de 60-er jaren in de krant gelezen hebben, dat slechts 5% van de Nederlandse bevolking in staat was een middelbare opleiding te halen. Door ongeloof bevangen pluisde ik een aantal Statistische jaarboeken door - maakte berkeneningen aan de hand van doorstromingen en haalde ....4,9%., Pawel ZO elitair was het onderwijs TOEN. Ik denk dat nadien getrokken en geduwd werd om het onderwijs te democratiseren en dat leidde wellicht tot niveauverlaging om b.v. tot 20% te komen (t.o.v. toen). Maar kennelijk is het uit de hand gelopen. Ik weet het niet en het kan me ook niet meer schelen ook.

 

Wat de IQ meting betreft - ik sta daar helemaal buiten - ik citeerde iets, wat zoal gebruikt werd (door gezaghebbenden).

 

Bednakt voor je bijdrage, Slaap lekker, Karel

Link naar reactie
  • 0

Maarten, ik heb wel wat meer gelezen over intelligentie en IQ dan Wikipedia artikelen verraden, maar bedankt. Als je mijn post goed had gelezen, then you´d see you´re preaching to the converted. Dat het moeilijk te meten is, is wat ik letterlijk schreef en met mijn voorbeeld aangaf. Ik quote mezelf maar even voor je:

 

Er is een overvloed aan literatuur waar we kunnen lezen dat het brein helemaal niet verbluffend simpel is, en ook genoeg dat intelligentie ontzettend moeilijk te meten is.

 

Bij IQ tests kunnen heel veel kanttekeningen geplaatst worden.

 

En nu jij:

 

et valt me wel op aan de opmerkingen hierboven dat veel mensen niet eens precies weten wat er onder intelligentie wordt verstaan.

 

Ik ben bang dat jij dat ook niet "eens" precies weet, want dat "wat er onder wordt verstaan" is een altijd levende discussie. En dat heeft ook indirect te maken met dat probleem van meten. Intelligentie wordt voornamelijk gekoppeld aan snelheid van denken, capaciteiten om redeneren, snelheid van leren, mogelijkheid tot abstract denken etc. In de discussies worden zaken in acht genomen als creativiteit, wat zeer zeker te maken heeft met intelligentie - helaas is aandacht voor creativiteit ver te zoeken op academisch niveau.. zeer, zeer betreurenswaardig. Misschien dat sommigen bij creativiteit denken aan een pottenbakcursus.

 

P.S. Ik raad om te beginnen van harte het boek "Psychology" van Peter Gray aan, voor iedereen die rondom dit onderwerp graag meer leest. Het is een zeer geslaagde introductie tot psychologie als wetenschap. Het is vooral lovenswaardig (imho) in de mate waarin het zowel lekker weg leest maar hier en daar wat diepere materie presenteert.

Link naar reactie
  • 1

Aansluitend en volledig on-topic wil ik graag het volgende voorstellen: Stem op Marieke Dekens* bij de Sprout Challenger 2008.

 

Niet alleen daagt ze het bedrijfsleven uit om hun vooroordelen tegenover hoogbegaafden te laten vallen, maar ze maakt bovendien geen gebruik van kurl.nl in haar signature om zo bijna 4000 mod edit: verwijzing niet langer actief mensen op haar te laten 'stemmen'!

 

Zeker gezien de verdeling van de stemmen in haar branche kan ze jullie steun wel gebruiken:

Romano Sandee: 2857 stemmen**

Annelies Arnoldus: 33 stemmen

Jesse Bartels: 31 stemmen

Marieke Dekens: 8 stemmen

 

* Nee, je stemt niet zonder het te weten als je daarop klikt

** Maximaal 5 stemmen per IP-nummer per dag

 

edit: een van Marieke's concurrenten heeft inmiddels de link naar kurl.nl uit zijn/haar sig verwiijderd, dus het ligt niet aan jou als je het niet kunt vinden

 

Link naar reactie
  • 0

IQ de definitie van intelligent? I think not.

 

Het probleem ligt niet bij de definitie van IQ of intelligentie zelf, maar de manier van meten. Het wikipedia artikel hierover is zeer interessant, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Intelligentiemeting en http://nl.wikipedia.org/wiki/Intelligentie.

 

Mijn IQ is vroeger met een bepaalde test eens vastgesteld, en was absurd hoog. Dat kwam echter vooral omdat ik tijdens mijn schooltijd de IQ tests eigenlijk best wel leuk vond, en ze dan ook voortdurend maakte. Op den duur weet je elke vraag dan wel correct te beantwoorden.

 

Het valt me wel op aan de opmerkingen hierboven dat veel mensen niet eens precies weten wat er onder intelligentie wordt verstaan.

 

Edit: @Peter: Je was met net voor zag ik nadat ik m'n bericht had getikt. Gefeliciteerd met je 2000'ste bericht :).

 

Maarten ik denk dat je intelligent bent en inderdaad kun je je "trainen" om een test goed te maken. Maar je raakt inderdaad de kern van de zaak - anderen vinden je wel of niet intelligent. Meestal zonder enig inzicht en gezag.

 

Slaap lekker, Karel

Link naar reactie
  • 0

Het valt me wel op aan de opmerkingen hierboven dat veel mensen niet eens precies weten wat er onder intelligentie wordt verstaan.

 

Ik ben bang dat jij dat ook niet "eens" precies weet, want dat "wat er onder wordt verstaan" is een altijd levende discussie. En dat heeft ook indirect te maken met dat probleem van meten.

 

Mijn excuses als het anders over kwam, maar ik ben het dus volledig met je eens. Met de bovenstaande opmerking doelde ik een aantal andere reacties binnen dit topic, niet op die van jou. Ik weet het inderdaad ook niet precies, maar heb me wel eerst even verdiept in wat de exacte definitie van intelligentie en IQ is. Aan de reacties voor jou blijkt dat niet bij iedereen die definitie helder is.

Link naar reactie
  • 0

Maarten ik denk dat je intelligent bent en inderdaad kun je je "trainen" om een test goed te maken. Maar je raakt inderdaad de kern van de zaak - anderen vinden je wel of niet intelligent. Meestal zonder enig inzicht en gezag.

 

Ik heb eigenschappen die bij het maken van een intelligentietest zeer goed van pas komen. De eigenschappen om een rijtje van 20 franse woordjes uit m'n hoofd te leren ontbraken echter. Ik was daar uren mee bezig, en dan kon ik er twee onthouden :).

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 253 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.