• 0

staatsgarantie en sanering

Wij moeten door de huidige economische situatie onze keukenwinkel sluiten. :'( klanten aantallen zijn niet meer voldoende door uitstel van aankopen en schulden lopen hierdoor langzaam op tot een niveau dat sluiting onontkoombaar is.Na veel zoeken naar overname partijen en investeerders is er helaas geen geschikte kandidaat gevonden.

Inmiddels worden de schulden en balanspositie berekend en komen wij waarschijnlijk in de sanering.

Nu hebben wij een lening bij de bank lopen en een krediet bij diezelfde bank om destijds de winkel te beginnen.

Deze lening is verstrekt met 100%staatsgarantie.

Kan iemand ons duidelijk vertellen wat dit voor ons inhoud en wat de mogelijke gevolgen hier voor ons zijn?

Omdat wij het bedrijf niet kunnen voortzetten is een BBZ krediet niet mogelijk.

Komt de schuld van ons nu bij de staat te liggen of hoe gaat dit?

Alle reacties zijn welkom.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

24 antwoorden op deze vraag

  • 0

Vervelend, dat je nu in deze situatie verkeert.

 

De bank heeft je destijds een financiering verstrekt, waarvan een gedeelte is afgedekt door een garantie van de Nederlandse Staat.

In de praktijk betekent dat, dat nadat alle zekerheden die meeverbonden zijn te gelde zijn gemaakt ,de bank aanspraak kan maken op het maximale bedrag dat aan die garantie is verbonden. Het bedrag dat dan uiteindelijk overblijft, blijft dan voor de bank op jullie in privé verhaalbaar. Het door de Staat opgehoeste bedrag blijft daarna door de staat op jullie verhaalbaar.

 

Zo zal het dus zijn dat de bedragen die uiteindelijk aan de bank en aan de staat verschuldigd zijn in de sanering worden meegenomen.

 

Van belang is dat je met de bankier in gesprek blijft, (ook al is dat emotioneel best lastig) en zoveel als mogelijk medewerking verleent om een zo hoog mogelijke prijs te krijgen voor de aan de bank gegeven zekerheden, om hierdoor de uiteidelijke schuldrest zo klein mogelijk te maken.

 

Een bank heeft geen verstand van bijvoorbeeld inventarisgoederen en zal ook proberen deze zo snel als mogelijk te verkopen aan de eerste de beste die langskomt. Als eigenaar weet je beter de waarde van deze zaken in te schatten en wellicht ook partijen te benaderen die bereid zijn, meer te geven dan wat de "gek ervoor geeft".

 

Bij gedwongen beëindigingen, zullen dikwijls ook de debiteuren gaan tegensputteren, als direct betrokkene weet je wat er speelt of gespeeld heeft, heb je een persoonlijke band, waardoor je beter en sneller dan de bank in staat om hieruit een hoger percentage binnen te halen.

 

Succes, en heb je nog vragen, stel ze rustig.

Link naar reactie
  • 0

Ik had ook een staatsgarantie maar nu blijkt dat deze "aflopend" is. Ik weet nu dus pas wat dat betekent. Hoe langer hij loopt, hoe minder de Staat garant staat. In mijn geval een paar 100 euro, en dan gaat de bank écht de moeite niet doen om dit te proberen te incasseren. Bank moet dan nl ook laten zien, nooit geen enkel steekje te hebben laten vallen.

 

Heeeeeeeeel belangrijk, is wat Sofiak zegt : Blijf in goed gesprek met de bank.....! Eerlijk en open, ze komen er toch achter wanneer je de boel beduvelt....

 

Ontzettend veel succes, weet wat je doormaakt, zit er midden in...!

Link naar reactie
  • 0

Beduvelen is ook zeker niet de bedoeling maar wij willen uiteraard wel dat de schuld zo laag mogelijk is. Nu kunnen wij een showroomkeuken verkopen (waar dus pandrecht op berust) die meer oplevert dan bij een veiling. Hier haal ik uiteraard een stukje levensonderhoud vanaf en de rest gaat naar de bank. Blijft er nog altijd meer over dan bij een gedwonge veiling.Zij blij en wij blij lijkt mij. Echter wil de bank nu eerst wel dat wij even een nieuwe combi pand akte tekenen waarin niet alleen de inventaris en goederen aan de bank behoort maar ook de toekomstige vorderingen. Hierdoor zou ik zelf dus een probleem hebben omdat ik aan het krediet niets meer kan onttrekken. Ik neig de keuken dus toch te verkopen.

Dank voor de reactie

 

Link naar reactie
  • 0

Helaas bij mij exact hetzelfde verhaal....! Bij verkoop hebben we meer centen dan bij een gedwongen veiling : één en één is nog steeds drie niet waar ? Gelukkig wil de bank ontzettend mee denken, maar natuurlijk staan ze wel op hun strepen....

 

Lees volgende aub, en dan zeker de reactie van Ruben over het pandrecht van de bank...

 

Succes, https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=50;action=display;threadid=20670;start=45#msg183449

Link naar reactie
  • 0

Heb net het verhaal van je topic gelezen wat je doormaakt. Herken het op dit moment als geen ander daar ik er middenin zit. Wat dat betreft denk ik dat we veel kunnen leren van elkaar. bedankt hiervoor.

Heb mij inmiddels ook opgegeven voor wsnp en dit is nu bij hun in behandeling. Meerdere "adviseurs" hebben inmiddels geadviseerd zelf een faillissement aan te vragen maar dat weiger ik. Zolang er nog 1% kans is om te overleven op wat voor manier dan ook ga ik er voor. Is het niet voor de komende 3 jaar dan is het wel voor erna.

aangezien ons bedrijf een vof is is een faillissement natuurlijk helemaal not done.

Merk inderdaad wel dat eigelijk zolang het bedrijf niet officieel beeindigt is bij de kvk dat niemand echt iets voor je kan beteken.

geen uitkering (bedrijf is niet beëindigt), geen BBZ (te weinig kans op overleving), geen goed bod (te onzekere tijden)

En de meeste die je wel willen helpen zitten gewoon te wachten tot je echt naar de kl... bent om dan hun slag te slaan.

Ik blijf de ontwikkelingen wel melden.

Link naar reactie
  • 0

inmiddels zijn er weer wat ontwikkelingen in onze keukenwinkel.

Wij hebben besloten dat een veiling van de keukens en inventaris op dit moment de minst slechte optie is dus hebben iom de bank een taxateur langs laten komen. Er is geen overname kandidaat met genoeg centjes en de omzet blijft pet.

Als ik 3 maanden de tijd krijg om zelf uit te verkopen zal dit wel meer geld zijn maar 3 maanden huur gaat er weer vanaf en een hoop ergenis en onzekerheid zijn ook wat waard.

Ik zit nog met wat vraagjes.

De bank heeft ivm de onzekerheid van ons bedrijf de krediet en zakelijke rekeningen geblokkeerd. Lopende omzetten worden dus op mijn prive voldaan anders kan ik geen leveranciers meer betalen. De bank doet dit nl niet. Op die manier hebben wij toch wat inkomen en kunnen wij blijven leveren. Bij een veiling wordt het geld dan automatisch op de zakelijke rekeningen gestort? (veiling is in opdracht van ons) of kan ik dit zelf aangeven? Ik ben namelijk bang dat als het op de zakelijke rekening komt dat de bank geen rekening houd met de omzet belasting en dit gewoon zelf incasseert om het overige gat te dichten. IVM VOF zal men dus prive bij mij aankloppen.

Bank betaalde namelijk ook geen omzetbelasting van de krediet rekening in de afgelopen maand..

 

Voor de bank verder iets wil doen wil men dat ik een nieuwe pandrecht akte teken met niet alleen pandrecht op goederen en (toekomstig) inventaris maar nu ook de vorderingen en toekomstige vorderingen.

DOE...... ben wel gek :P maar niet achterlijk. Krijg van hun geen garantie dat ik geld mag opnemen voor levensonderhoud en leveranciers wil men ook niet betalen zonder de nieuwe pandrecht akte. Teken dus niet.

Enige waar zij beroep op kunnen doen is een artikel in de overeenkomst

ik citeer: "Artikel 20. Zekerheidstelling

De cliënt is verplicht desgevraagd voldoende zekerheid te

stellen voor de nakoming van zijn bestaande verplichtingen

jegens de bank. Is een gestelde zekerheid onvoldoende

geworden, dan is de cliënt verplicht desgevraagd die

zekerheid aan te vullen of te vervangen. Een verzoek als

hiervoor bedoeld dient schriftelijk te geschieden en de

reden van het verzoek te vermelden. De omvang van de

gevraagde zekerheid dient in redelijke verhouding te

staan tot het beloop van de desbetreffende verplichtingen

van de cliënt."

 

Ben volgens hun verplicht dit te tekenen maar ik beroep mij op de eerste pandrecht akte dat die gewoon geldig blijft.

Wat zouden de gevolgen kunnen zijn als ik blijf weigeren?

 

Verder zou ik willen weten of ik voor dat de veiling is geweest mijn bedrijf al kan laten uitschrijven bij de KVK. Aangezien ik dit bedrijf ben gestart vanuit een uitkering heb ik hier ook weer recht op omdat het niet levensvatbaar is binnen 18 maanden na startdatum. Als ik mij dus laat uitschrijven heb ik in ieder geval een uitkering tot ik een nieuwe job heb en dat is altijd meer dan nu. ook thuis moeten wij tenslotte leven en mijn vrouw kan niet zelf alles ophoesten.

Mocht ik toch nog omzet binnen halen na beeindiging kan dit altijd worden gebruikt om teveel ontvangen uitkering terug te betalen. Of zie ik dit verkeerd? ???

 

Nou heel verhaal weer. Hoop dat iemand iets meer weet hierover.

Link naar reactie
  • 0

De bank heeft ivm de onzekerheid van ons bedrijf de krediet en zakelijke rekeningen geblokkeerd. Lopende omzetten worden dus op mijn prive voldaan anders kan ik geen leveranciers meer betalen. De bank doet dit nl niet. Op die manier hebben wij toch wat inkomen en kunnen wij blijven leveren.

 

Ik zou erg oppassen met het gebruik van zakelijk geld in prive. Je bank zal het er wellicht niet mee eens zijn dat je inkomen onttrekt uit je bedrijf. Ik zou zeker iemand inhuren die je verder kan begeleiden, want ik vermoed dat de bank niet zo blij is met wat je nu doet.

Link naar reactie
  • 1

Maarten,

 

Een woord vooraf: Ik heb het al eerder gezegd, maar zeg het weer! Het is van groot belang met de bank "on speaking terms" te blijven, en dat zal best lastig zijn of worden, omdat de bank zich in situaties waarin jij verkeert zich heel formeel zal gaan opstellen, zeker als daar een staatsgarantie bij betrokken is. Vanaf het begin laten blijken dat je er alles aan zult doen om de schuld aan de bank zo veel als mogelijk te verlagen en dat de bank jou daarvoor nodig heeft.

 

De bank zal zijn positie gaan bepalen, in het geval er direct geliquideerd gaat worden becijfert de bank het gat tussen opbrengst en verplichting en dat zal groter zijn naar mate minder betrokkenheid van de ondernemers zelf. En dat veet de bank.

 

Om te zorgen dat alle opbrengsten, ook de toekomstige, op de rekening gestort (gaan) worden zal in het geval die er nog niet is, een pandakte debiteuren ter tekening voorgelegd gaan worden. Op zich behoeft een dergelijke akte geen probleem op te leveren, want het is alle partijen er aan gelegen om het uiteindelijke tekort zo laag mogelijk te houden. Mijns inziens behoort daar wel een nadere afspraak bij gemaakt te worden. Van elke transactie zal een bedrag mbt de Omzetbelasting gereserveerd moeten worden en een bedrag om privé rond te komen. De bank is er niet mee gediend dat: a) de fiscus lastig gaat worden en b) ook niet met een ondernemer die geen droog brood te verteren heeft.

 

Indien deze afspraken niet te maken zijn, dan is te overwegen de transakties contant af te wikkelen en na aftrek OB/privé te storten op de bankrekening. Een bankrekening elders openen is niet altijd handig, omdat je daarmee de afspraken schendt en je de bank een stok om te slaan in handen geeft. Je schrijft dat je lopende omzetten over je privérekening laat lopen, dat is ook een mogelijkheid, maar houdt er rekening mee dat indien die rekening bij dezelfde instelling loopt die jou het krediet heeft verstrekt, diezelfde bank de saldi van beide rekeningen zal compenseren, dus zal het lood om oud ijzer zijn.

 

Kortom:ga in gesprek, laat de bank op papier zien wat het verschil is tussen gedwongen liquidatie en een liquidatie, waarvoor jij, stel voor twee of drie maanden, de tijd krijgt om je kennis en netwerk in te zetten. Onderdeel van die afspraak: het OB- en privéverhaal én acceptatie van die pandakte.

 

Indien je die pandakte niet tekent, dan gaat de bank zich heel formeel opstellen en dan zijn de "rapen pas echt gaar" (bankiers zijn net mensen!) en doe je jezelf ernstig tekort, omdat er dan helemaal geen afspraken meer te maken zijn.

 

Inderdaad, gestart vanuit een uitkeringssituatie bestaat de mogelijkheid om weer rechten te doen gelden op die uitkering na beëindigen ondernemerschap. Alleen dient dan middels afschrift KvK aangetoont te worden dat er inderdaad geen sprake meer is van ondernemerschap.

Volgens mij kan je je bedrijf op dit moment nog niet laten uitschijven, omdat er nog steeds formeel sprake is van bedrijfsactiviteiten. Je zou met de uitkerende instantie kunnen overleggen hoe nu te handelen, maar mijn ervaring leert dat ze dat daar ook niet weten.

Of.

Je zou bij de KvK de VOF kunnen laten omzetten naar een eenmanszaak op naam van je partner, dan kan je in iedergeval aantonen dat je niet meer bedrijfsmatig betrokken bent. Naar de bank toe zal dat m.i. met wat aanpassingen in documenten te verteren zijn, je blijft immer toch hoofdelijk aansprakelijk. Ik kan van hieruit niet alle consequenties van zo'n omzetting overzien, maar lijken me gezien voorgenomen korte duur te overzien, wel met accountant overleggen.

 

Achteraf moet aangetoond worden welk inkomen er uit de onderneming genoten is dat dan weer op de ( teveel genoten) uitkering gekort wordt, dus het gaat om inkomen, niet om omzet.

 

Nog even een nabrander, maar ik denk dat je dat al wel ervaren hebt!

De bankmensen die betrokken zijn bij het afwikkelen van een krediet blinken niet uit in prettige sociale omgang. Zij hebben maar één belang, het krediet zo snel als mogelijk afwikkelen met een voor de bank zo laag als mogelijk verlies. Het is een rationeel proces en daarom zo ontzettend lastig als direct betrokken ondernemer.

Nogmaals laat duidelijk merken dat zij jou nodig hebben om dat verlies voor de bank zo klein mogelijk te houden.

 

Hoe zit trouwens met de overige crediteuren ? afspraken gemaakt ?

 

succes en sterkte.

 

Vraag bij je eerstvolgende gesprek ook of de bank bereid is, het totale kredietbedrag "rente en kostenvrij" te maken, voor zover dat al niet gedaan is. Dikwijls zijn ze daartoe best bereid, als ze zien dat je er alles aan doet en het totale kredietbedrag toch niet te realiseren is.

Link naar reactie
  • 1

Ok, ik ga je alleen vertellen wat er bij mij gebeurt is, en wat ik dus uit ervaring weet... Pin me er dus niet op vast, er zijn hier ontzettend veel echte deskundigen....!

 

Ook mijn rekeningen werden geblokkeerd, en je kunt dus geen betalingen meer doen. We hebben het PIN apparaat losgekoppeld en alle omzet contant laten afrekenen. Niet altijd handig, maar ja. Via deze omzetten heb ik de belangrijkste rekeningen betaald (via rekening van familie, ook zeer omslachtig..). Wel alles strikt in boekhouding bijgehouden !!!!

Alle leveranciers gevraagd dmv brief/fax om betalingsuitsel, zodat er wat lucht ontstaat.

 

Binnen 2 dagen stond er een kerel van de bank bij me binnen en binnen 24 uur zat ik op het hoofdkantoor... Dit mag dus echt niet ! Omzetten behoren via de rekening te lopen ! Uitleg waarom ik dit deed; alle poen die nu op mijn / jullie rekening binnenkomt, is automatisch voor jullie, aangezien mijn rekeningen geblokkeert zijn. Mijn crediteuren pissen dan naast de pot ! Het ligt puur aan je bank en aan je gesprekspartner daar of men dit wil en kan begrijpen. Let in ieder geval op : bank kan wel zeggen dat men het begrijpt, maar om zichzelf in te dekken neemt men i.i.g. een officieel standpunt in, dat dit dus tegen de regels is. Ik heb ook na dit zeer goede gesprek een stevig brief van hun advocatenkantoor mogen ontvangen.

 

Maak in ieder geval voor jezelf de keus of je nu stopt of niet. Want ik begrijp dus dat je nog steeds leveranciers betaald om geleverd te kunnen krijgen ? Het is heel belangrijk die keuze te maken. Wanneer je hebt besloten te stoppen, stóp dan ook, hoe moeilijk ook. Er is best veel te vinden over traject te volgen tijdens beëindiging. Ik wil je zoveel vertellen, maar iedere situatie is anders, en ik wil je geen verkeerde dingen voorschotelen, dus ben een beetje voorzichtjes met mijn uitspraken. Hoop dat je hier begrip voor hebt. Deel wel mijn ervaringen met je, OK ?

 

Heb toevallig net met KvK aan de lijn gehangen. Blijkt toch moeilijk in elkaar te zitten.... Wanneer je dus, net als wij nog zakelijke transactie's moet voeren, kun je je niet uitschrijven bij de KvK, tenminste men DENKT :P daar van niet, ivm juridische redenen. Je treedt nl nog steeds op als vertegenwoordiger van je bedrijf.

Máár..... wanneer je NIET uitgeschreven bent bij KvK, kun je dus geen bijstand of uitkering aanvragen ! En dus zitten jij/ik onze liefhebbende echtgenote's (....) en bloedjes van kinderen vanaf nu zonder inkomen !

 

Lang leve de wereld van de Nederlandse regeltjes ! >:(

 

Morgen heb ik nog gesprekken met de gemeente en CWI hierover, en misschien maandag nog met de advocaat van KvK. Hou je iig op de hoogte.

 

Marcel

 

Link naar reactie
  • 0

O.K. hier heb ik tenminste wat aan. ;)

 

Ik heb ook aangegeven dat ik best bereid ben om te tekenen maar dan wil ik wel op papier zien dat ik de mogelijkheid heb om een privé opname te doen voor levensonderhoud en dat de bank bereid is om pro forma facturen te betalen uit het krediet die ten doel hebben een zo hoog mogelijke opbrengst genereren om het krediet verder in te lossen. Ik kan orderbevestigingen laten zien met inkoopfacturen dus kunnen zij ook uitrekenen wat hun winst is. Echter aangezien ik niet meer verzekerd ben bij een kredietverzekeraar moet ik vooruit betalen. Mocht er een partij besluiten beslag te laten leggen om wat voor reden dan ook dan is er dus een nog groter probleem. a) klant geen keuken b)leverancier geen geld c)belastingdienst geen geld. vandaar de keuze om het via mijn privé te laten lopen zodat de klant en de leverancier en de belastingdienst hun centjes en spullen krijgen. De winst gaat gewoon keurig naar de krediet rekening. Begrijp dus niet waarom men dit niet wil afspreken.

 

Dank voor de tip mbt omzetten naar eenmanszaak zal dit voorleggen bij mijn accountant.

 

mbt leveranciers zijn er met een aantal afspraken gemaakt zodat ik in ieder geval kan leveren zij het vooruit betaald maar dat is begrijpelijk. Bij deze leveranciers staat nu geen schuld meer open. Andere leveranciers neem ik voorlopig niets meer af en zullen helaas nog even moeten wachten. Zij leveren toch ook niet meer zonder dat eerst alles is betaald en willen ook niet meedenken omdat er al genoeg keukenzaken omvallen op dit moment. Men is wel op de hoogte dat er een saneringsvoorstel zal komen.

Link naar reactie
  • 0

Ja marcel,

 

Ik heb inmiddels de beslissing genomen om te stoppen echter er lopen nog orders (een keuken heeft immers 8 weken levertijd) en deze wil ik gewoon leveren. De consument heeft er tenslotte geen boodschap aan en wil gewoon zijn keuken hebben waar hij zich helemaal het apezuur voor heeft gewerkt.

Wat jouw betreft heb je misschien wat aan de tip van Sofiak. Jouw bedrijf bestaat wel langer dan 18 maanden maar ik neem aan dat je hiervoor ook een aantal jaren in loondienst hebt gezeten. Misschien dat je op basis hiervan een uitkering zou kunnen aanvragen. Anders zou ik nog eens bellen met het zelfstandigen loket wat BBZ kredieten verstrekt. Zij kunnen ook een bijstands uitkering verlenen of aanvulling hierop ivm bedrijfsbeeindiging. Veel is het echter niet.

Link naar reactie
  • 0
Ik heb inmiddels de beslissing genomen om te stoppen echter er lopen nog orders (een keuken heeft immers 8 weken levertijd) en deze wil ik gewoon leveren. De consument heeft er tenslotte geen boodschap aan en wil gewoon zijn keuken hebben waar hij zich helemaal het apezuur voor heeft gewerkt.

 

Kijk, dit zijn nu mensen naar mijn hart ! Hoe klote het ook gaat, proberen ervoor te zorgen dat niemand anders de dupe wordt van jouw sores ! Alleen maar respect....

 

Helaas heb ik jaren geleden een BBZ gekregen, welke ik nog aan het afbetalen ben. Loop ook daar inmiddels fors achter, dus ik ben bang dat ik daar niet veel verder kom.... :-[

 

Over dat arbeidsverleden wist ik nog niet, ga ik morgen gelijk achter aan wanneer ik die tante van de gemeente spreek...

Link naar reactie
  • 0

Maarten,

 

Niet altijd zullen alle afspraken door een bank op papier gezet worden, dat klinkt raar, maar is wel realiteit. Een bank is een zeer formeel instituut en soms passen afspraken niet in hun systeem, maar willen ze ze wel maken.

 

Soms moet je vertrouwen op hetgeen mondeling wordt toegezegd, daarom is het ook belangrijk dat je altijd iemand meeneemt die zonodig achteraf e.e.a. kan bevestigen.

 

Het advies van Down ( ervaringsdeskundige) is ook een belangrijke, Wat wil je ? stoppen of doorgaan ?

Uit jouw reactie maak ik ook op dat je nog volop nieuwe activiteiten ontplooit, terwijl je financier op de noodrem heeft getrapt en blijft trappen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

zojuist contact gehad met de accountant.

Schijnt inderdaad mogelijk te zijn om vof om te zetten naar eenmanszaak zodat ik een uitkering kan aanvragen. :)

Geeft ons in ieder geval wat ruimte en rust om de zaak af te handelen en weer een goede baan te gaan zoeken.

Bank zal er ook geen probleem mee hebben omdat ik dan ook geen inkomen hoef uit het krediet. Schuld blijft toch op beide naam staan dus dat verandert niets voor hun.

 

Link naar reactie
  • 0
Niet altijd zullen alle afspraken door een bank op papier gezet worden, dat klinkt raar, maar is wel realiteit. Een bank is een zeer formeel instituut en soms passen afspraken niet in hun systeem, maar willen ze ze wel maken.

 

Soms moet je vertrouwen op hetgeen mondeling wordt toegezegd, daarom is het ook belangrijk dat je altijd iemand meeneemt die zonodig achteraf e.e.a. kan bevestigen.

 

Ook voor mij is dit een zeer prettige bevestiging van wat ik al wist..... Voor de ondernemer die de dupe is, en graag (zoals ik) iets op papier wil zien, niet even makkelijk om mee om te gaan....

 

Ze hebben gezegd dat...... maar intussen krijg ik een hele stevige brief van die dure advocaat....!

Link naar reactie
  • 0

Gesteggel over de vorige pandakte die ik weigerde te tekenen heeft weer een vervolg

Voor de veiling van onze showroom moet nu een nieuwe pandakte bepaalde goederen worden getekend.. Op zich geen probleem maar kan iemand mij uitleggen in jip en janneke taal wat er in deze paragraaf eigenlijk staat? En dan bedoel ik met name endossabel handelspapier?????

 

De Pandgever zal op verzoek van de Bank het endossabel handelspapier en de kwitanties die op de Vorderingen betrekking hebben, voor zover die stukken voor de Vorderingen mochten zijn uitgeschreven of afgegeven, aan de Bank overhandigen. Daarbij zal het endossabel handelspapier voorzien zijn van een onbeperkt endossement aan de Bank of order.

 

De Bank is bevoegd in en buiten rechte nakoming te eisen van de Vorderingen, betalingen in ontvangst te nemen, daarvoor te kwiteren, de Vorderingen door opzegging opeisbaar te stellen, met de Schuldenaar zowel minnelijke als gerechtelijke akkoorden aan te gaan en alle overige rechten aan de Vorderingen verbonden, uit te oefenen, zonder dat de Pandgever haar te dier zake enig verwijt zal kunnen maken. De Bank wordt vrijgesteld van de formaliteit van het protest van het endossabel handelspapier. De Bank is niet verplicht rechtsmaatregelen tegen de Schuldenaar te nemen.

De Bank is te allen tijde gerechtigd het pandrecht op een of meer Vorderingen te beëindigen; alsdan is de Pandgever gehouden de Bank op haar verzoek in de plaats van zodanige Vorderingen andere, naar het oordeel van de Bank genoegzame, zekerheden te verstrekken.

De Pandgever is verplicht alle documenten, die voor het bewijs der Vorderingen nuttig of noodzakelijk zijn, aan de Bank ter hand te stellen en ook overigens de Bank alle medewerking te verlenen.

 

De rest is mij wel duidelijk.

 

Dank voor de uitleg

Link naar reactie
  • 0

Endossabel handelspapier= overdraagbaar handelspapier.

Een stuk papier dat aangeeft wie de eigenaar van e.e.a. is. Op de achterzijde ( dos) wordt een aantekening gemaakt dat de eigenaar alle rechten geen uitgezonderd overdraagt aan iemand anders in dit geval een bank. Deze aantekening (endossement) is onherroepelijk.

In dit geval zou het kunnen betekenen, ( maar ik heb geen inzicht in alle stukken) dat jij een overeenkomst sluit met een veilinghuis, dat gaat veilen. Op die veilingovereenkomst dient dan een endossement te komen, jij maakt een aantekening op de achterzijde waaruit blijkt dat jij onherroepelijk alle rechten uit die overeenkomst overdraagt aan de bank. Hierdoor verplicht de bank het veilinghuis de opbrengst op de rekening van de bank te storten, jouw rekening dus.

 

Waar het feitelijk op neerkomt, dat jij door ondertekening alles uit handen geeft en de bank aan alle touwtjes trekt, of kan gaan trekken mbt eigendom/verkoop van alle goederen ( inventaris/voorraden) zoals vermeld op die pandakte. Achteraf kan je het niet ongedaan maken en kan je niet klagen dat de opbrengst telaag is geweest.

 

Daarnaast dien jij als pandgever,op verzoek van de bank alle stukken overhandigen waaruit blijkt hoeveel jij uit die veiling hebt ontvangen en/of nog moet ontvangen.

 

Dus alles wat jij ter wel of niet veiling brengt , komt ten goede aan de bank, dient dus op jouw bankrekening gestort te worden, de bank wil dat ook gestaafd zien met kwitanties e.d. Op zich is daar niets mis mee, want ook jij hebt er belang bij dat de opbrensgt op jouw rekening gestort gaat worden om je verplichtingen te verlagen

 

Wel afspraken maken vwb OB en privé

 

Overigens, laat de bank haar werk goed doen, door te eisen dat zij jou haarfijn dus in klare taal, uitleggen wat de bank hiermee wil bereiken en wat dit alles voor jou en de bank betekent.

 

Link naar reactie
  • 0

Zo hier zijn wij weer,

 

We leven nog al is het wel in onzekerheid.

 

Winkel is verkocht, schuld kan worden opgemaakt en minnelijk traject proberen te bewandelen.

Hier heb ik echter nu wel een probleem wat ik even wil voorleggen.

Ik heb al wat tips en advies van Sofiak ontvangen.(mijn dank hiervoor) maar alle tips zijn welkom.

 

Vandaag heeft de insolventiebemiddelaar telefonisch medegedeeld dat zij van Atradius een belletje hebben gekregen dat de faillissements aanvraag in gang wordt gezet. Ondanks dat zij een brief hebben ontvangen waaring enig geduld wordt gevraagt door Zuidweg en Partners insolventie. Het vinden van twee steunbetuigingen zal voor hun niet zoveel moeite kosten.

Er is nog niets schriftelijk gebeurd dus het zou ook bluf kunnen zijn (voorlopig)

In de praktijk zou dit beteken dat het minnelijk traject hiermee wordt afgesloten als het faillissement wordt toegekend door de rechtbank. WSNP is dan dus de volgende stap :'( :'( Als je het stuk zo leest van Ruben van den Oord wordt je hier ook niet vrolijker van.

Ik heb gevraagt wat wij hier nog tegen kunnen doen maar er wordt droogjes gezegt dat wij alleen maar kunnen afwachten maar waarschijnlijk gaat men het wel aanvragen.

Ik neem niet aan dat ik niets kan doen en vraag hierbij dus aan een ieder die dit leest

WAT KAN IK NU NOG ZELF DOEN Het mag niet zo zijn nu wij weten wat de totaalschuld is geen tijd meer krijgen voor een voorstel. Of is het soms toch beter om mij failliet te laten verklaren/ Denk het niet daar ik een VOF ben en dan ben ik dus ook thuis aan de beurt.

Wat kan ik nog doen om wat tijd te krijgen van Atradius. Moet ik zelf de druk opvoeren bij Zuidweg of zelf bellen met Atradius?

Alle tips zijn welkom.

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

In de praktijk zou dit beteken dat het minnelijk traject hiermee wordt afgesloten als het faillissement wordt toegekend door de rechtbank. WSNP is dan dus de volgende stap

Sterker nog: zodra je faillissement aangevraagd is, zal de rechtbank je in de gelegenheid stellen toepassing van de WSNP te vragen. Als je aangeeft dat te willen, wordt daarmee de behandeling van de faillissementsaanvraag uitgesteld.

#ICT #Legal #manufacturing #sustainability

Link naar reactie
  • 0

zo dan hier zijn wij weer even met op verzoek een up-date.

 

Allereerst wens ik iedereen een gezond en goed 2009 toe met alles wat men maar mag wensen.

Wensen heb ik ondertussen niet meer op een na. Een eind aan dit gezeik.

 

Wij zijn dus inmiddels 3 maanden geleden met Zuidweg en Partners in zee gegaan om ons te helpen bij het schuldsaneringstraject. Inmiddels zijn wij dus 3 maanden verder en er is praktisch niets gebeurt. Er is een brief uitgegaan naar de meeste crediteuren met de vraag enige geduld te betrachten en dat er een voorstel tot afbetaling van de schulden in de maak is. Dit voorstel is er dus nog steeds niet. Wel heb ik alle gegevens naar Zuidweg gestuurd met inkomen (ik heb weer een baan bij een keukenbedrijf) toeslagen vaste lasten ect ect . Auto wordt verkocht kortom alle gegevens zijn bekend.

Zuidweg wacht echter tot men alle bevestigingen heeft op papier en dat men de juiste software heeft. Bij de belastingdienst kan dit dus wel even duren.

 

Doe ik er zelf wel wat aan?

Ja, zeker wel. Inmiddels heb ik zelf een aantal accoorden bereikt met crediteuren tegen finale kwijting van het bedrag. Dit is gelukt omdat ik in de keukens ben blijven werken en ik dus geld voor hun kan verdienen. In totaal praat men toch weer over een bedrag van bijna €10000,- aan kwijtschelding. Betekend toch weer dat het minnelijk traject iets meer kans heeft om te slagen bij een voorstel naar de overige crediteuren.

Ik had hier echt veel meer hulp verwacht aan Zuidweg maar het enige wat zij doen is wat papieren invullen en volgens een blauwdruk werken en als hier iets vanaf wordt geweken doordat ik iets vraag of doe dan kan het niet of wil men het niet.

Maar ja voor omgerekend een salaris van nog geen €60 per zaak per maand kun je ook niet veel verwachten dus.

 

Normaal gesproken vraagt men bij een accoord een bedrag aan wat vooruit wordt betaald door bijv stads kredietbank en daarna betaal je dit in 3 jaar terug aan de bank. eind goed al goed. Niet dus........

Aangezien mijn salaris uit een deel vast loon bestaat en een deel provisie kan er geen bedrag worden aangevraagd volgens hun omdat het inkomen niet zeker is. Zou ik zeggen doe dan een voorstel op basis van vast inkomen met vooruitbetaling door stadskredietbank met na 3 jaar de uitkering van de provisie tot een maximum bedrag van X. Werkt dus niet zo.

Men wil gewoon alles hebben en graaien wat men pakken kan en elke euro die binnen komt gaat naar de crediteuren.

OK zij hebben hier ook in principe recht op maar zo kom je natuurlijk nooit tot een accoord en ik ben dus ook niet bepaald gemotiveerd om extra te gaan werken om eerder en sneller te kunnen inlossen.

Eigenlijk is er dus geen verschil met WSNP en minnelijk traject behalve dat er geen bewindvoerder is en dat verhoogd dus het eindbedrag iets. Mochten er toch verschillen zijn die van invloed kunnen zijn op de afwikkeling hoor ik ze graag van iemand.

Nog even terug komend op het VTLB en minnelijk traject.

Is er iemand die nog een tip heeft om toch eventueel eerder in te kunnen lossen en dit dus eerder te kunnen beeindigen zodra er een accoord is of moet ik er gewoon vannuit gaan dat ik 3 jaar mag bloeden en geen nagel heb om aan mijn reet te krabben. Ik heb nog wel wat in een oude sok liggen wat men gelijk mag hebben als ik hiermee eerder van de sanering af ben.

 

Inmiddels is er ook een voorlopig vrij te laten bedrag bekend waar je niet vrolijk van wordt.

€97 per week mag ik de boodschappen , buskaartje, kadootje kleding ect ect van doen en oja de belastingheffingen moeten natuurlijk ook nog worden betaald. Leuk vooruitzicht dus......... Dit is dus onder voorbehoud daar er weer het een en ander veranderd in 2009 aan belastingen en ww premies daarna doet Zuidweg pas weer wat. Kan mij dat verotten.. doe dan een voorstel en geef aan dat er nog een kleine wijziging komt door de nieuwe premies. Gossie dat is een idee.

Terwijl ik dit bericht tik wordt ik ineens opgebeld dat men volgende week de nieuwe software 2009 heeft voor het VTLB en dat er een voorstel wordt aangeboden bij de crediteuren. he he er gebeurt eindelijk weer iets daar.

Wel heeft men aangegeven dat alles wat zij verzamelen in het dossier wel voor mij ter inzage ligt maar men wil dit niet doorsturen. Lekker als je geen auto hebt. Het gaat GVD om mijn zaak en bestaan maar men wil de correspondentie met de crediteuren niet doorsturen. Weet iemand of ik dit mag opeisen of moet ik het gewoon zelf gaan halen?

Bij mijn weten kan ik dit toch gewoon opeisen dat men mij een kopie toestuurd?

Laat ik maar blij zijn dat er tenminste weer wat gebeurd.

 

Kortom tot nu toe niet echt veel positiefs over Zuidweg en Partners. Overal moet je achter aan en alles moet je zelf regelen en ik kan mij voorstellen dat er ondernemers zijn die zo in de put zitten dat zij dit dus niet meer zelf kunnen. Hiervoor zijn er dus ook bedrijven die dit voor je kunnen doen zoals Ruben en Sofiak echter zij kosten uiteraard geld en dat is iets wat men niet meer heeft anders waren de bedrijven niet in de schuld gekomen denk ik dan weer. Beslissing blijft dus moeilijk en aan het eind van het traject weet je pas of je er goed aan hebt gedaan.

Voordeel van Zuidweg is wel dat hun salaris wordt gedekt door de gemeente waar men afspraken mee heeft en dat zijn er heel veel en dus heb je zelf geen kosten. Je moet echter wel verdomd goed in je schoenen staan en wakker blijven en overal als een bok op een haverkar op blijven zitten wand anders is de kans op een accoord erg klein en beland men dus in de WSNP of ben je failliet verklaard. De kans bestaat dan dat Zuidweg ineens je bewindvoerder wordt en heeft men dus een belang bij WSNP.Ik praat nu natuurlijk voor mijzelf maar soms denk ik wel eens dat ik net zo goed zelf de aanvraag WSNP had kunnen doen 3 maanden geleden wand dan had ik er zelf geen omkijken meer naar gehad en regelt de bewindvoerder de rest. Waarschijnlijk wist ik dan nu waar ik aan toe ben en kun je weer een hoofdstuk afsluiten.

 

Zo tot zover weer een update en ook ik zal mijn belevenissen hier bijhouden voor anderen. ik hoop dat ik op deze manier anderen die ook in de problemen zitten en dat zijn er best veel als ik het zo lees een klein beetje kan helpen.

 

wat betreft mijn vraagjes hoor ik graag nog het een en ander van de mensen op HL.

Link naar reactie
  • 0

Beste Maarten,

 

ik kan je maar één ding leren en vertellen momenteel.... Ook ik heb geleerd geduld te moeten hebben. Als ondernemer kwam er een (klanten) probleem voorbij, en deed je op alle mogelijke manieren je best dit zo goed en zo snel mogelijk op te lossen. Helaas werkt het nu niet zo.

Of.... toch eigenlijk wel : het traject wat je volgt vergt ontzettend veel tijd, drie maanden is niets en zijn zo voorbij.

 

Het eerste akkoord wat ik heb aangeboden, dateert van begin november. Afgelopen week kregen we nog het hele pak teruggestuurd, met een kanttekening : "wat is het dossiernummer ??" Dit betekent dus na 8 weken (!) nog een reactie ! Zo kom ik natuurlijk nooit tot een unaniem akkoord !

 

Wat me wel opvalt in je verhaal, is dat je zelf al wat akkoorden hebt bereikt. Keurig gedaan natuurlijk ! Vraag ik me alleen af, of je deze dan ook al betaald hebt of niet ? Hoop het niet eerlijk gezegd...

 

Ruben en ik hebben gelukkig vanaf het begin een basis van grote zelfwerkzaamheid afgesproken. Dit complete traject was natuurlijk ook nieuw voor mij, maar door de juiste sturing in de goede richting ben ik intussen zelf een halve jurist geworden. Je zult het niet geloven, maar ik sla de (botte) advocaten die mij op een groffe manier te woord staan, tegenwoordig net zo goed met juridische termen om de oren. Het volgende telefoontje gaat meestal een stuk subtieler....!

 

Ik kan je verder alleen maar veel succes wensen en weet dat je niet alleen staat in je strijd. Wil je nog iets specifieks weten, je weet me te vinden !

 

Groet, Marcel

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    0 leden, 556 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.