• 0

Vaststellen belastinglatentie op stille reserve bij verkoop BV

Goedendag Leden!

 

Ik (mijn holding BV) ben voornemens een bedrijf (BV) te verkopen. De taxatie is zo goed als af, maar ik stuit op 1 grote vraag; hoe bepaal ik de belastinglatentie van enkele onderdelen?

 

De onderneming heeft veel intelectuele eigendommen en een gedeelte is al in de markt en wordt jaarlijks een royalty over ontvangen. We hebben een schatting gemaakt van de toekomstige inkomsten uit deze royalties en dit contant gemaakt tegen 10% of 15% (ik weet nog niet welk % ik zal nemen), dit loopt gemiddeld nog 8 jaar door. In de fiscale balans is niets opgenomen van deze patenten, dus dit zijn allemaal stille reserves.

 

Tevens zijn er producten in ontwikkeling, die nog niet in de markt staan en waar nog geen patenten voor aan zijn gevraagd, deze zijn over minimaal 3 jaar klaar om vermarkt te worden en lopen dan ook weer 8 jaar door.

 

Het gaat om 4 stille reserves;

1) de gebouwen en het terrein, dit staat nog voor de aanschafwaarde en bouwkosten -/- afschrijvingen op de fiscale balans, maar dat is nu al ruim 25 jaar in eigendom en hier zit een stille reserve in.

 

2) Patenten waar een redelijke contantewaarden van toekomstige inkomsten is vast te stellen, loopt ong. 8 jaar door.

 

3) Producten waar nog patent op aangevraagd moet worden, begint pas inkomen te genereren over minimaal 3 jaar en zal dan nog ruim 8 jaar doorlopen.

 

4) De goodwill

 

Ik lees vaak dat er 20% belastinglatenties wordt berekent, maar in dit forum las ik ook dat 20% van de volledige waarde wel erg veel is en dat er meestal tussen de 0% en 17%, afhankelijk van de periode van belastinguitstel die hiermee wordt verkregen, berekend wordt!

 

Kan iemand mij hiermee verder op weg helpen?

 

Alvast bedankt,

Geer

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hoi Geer

 

Voor O.G. is de vuistregel altijd geweest dat een latentie werd opgenomen van 15 tot 17% van de stille fiscale reserve. Nu de afschrijvingsregels ingeperkt zijn, zal het effect in de praktijk veel lager liggen. Specialisten melden 5 tot 8%.

 

Voor het overige is een latentie van 17% prima gangbaar. Maar dus niet over de volledige waarde, maar over de stille fiscale reserve.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Ik (mijn holding BV) ben voornemens een bedrijf (BV) te verkopen.

 

Misschien lees ik het verkeerd maar als een BV verkocht wordt waarin stille reserves zitten dan komt dat tot uitdrukking in de prijs

van de aandelen. Het pand en de patenten worden niet los verkocht. Dus de stille reserves worden niet in de cijfers van verkochte BV of de holding gerealiseerd voor de vpb. Door de deelnemingsvrijstelling heb je dan niets met belastinglatenties van doen.

 

But experts...please correct me if I'm wrong here...

 

 

Link naar reactie
  • 1

Beste Gerardus,

 

Jouw specifieke vraag gaat over de belastinglatentie. Joost heeft daar al een antwoord op gegeven.

 

Als ik het goed begrijp wordt er een taxatie gedaan van jouw BV op basis van intrinsieke waarde waarbij wordt meegenomen dat bepaalde patenten en producten in de toekomst inkomsten gaan opleveren? Is dat correct?

 

Alex heeft namelijk een punt. Op het moment dat jij jouw BV verkoopt, dan wordt er een overnameprijs betaald die de uitkomst is van onderhandelingen. Als basis van de onderhandelingen kan een waardering dienen en hierbij is het naar mijn mening alleen maar van belang hoeveel cash er in de toekomst naar verwachting zal voortkomen uit deze BV. Het kijken naar intrinsieke waardes van panden etc kan in sommige gevallen een hogere waarde opleveren (en dan zou ik dus ook mijn mond houden tegen de koper ;)) maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de toekomstige geldstromen (free cash flow) contant gemaakt meer opleveren dan de intrinsieke waarde.

 

Uit jouw berichtje lijkt het een beetje alsof er een mix gemaakt is tussen intrinsiek en cash flow en dat is onaardig gezegd hetzelfde als het optellen van je telefoonnummer en je postcode en dat delen door je schoenmaat.

 

Misschien begrijp ik jouw bericht niet correct dus dan is dit misschien een ongevraagd advies, maar just to be sure: check ook even of de waarde bepaald via een discounted cash flow aanpak niet een betere opbrengst kan opleveren.

 

Succes! Manon

Link naar reactie
  • 0
Het gaat om 4 stille reserves;

1) de gebouwen en het terrein, dit staat nog voor de aanschafwaarde en bouwkosten -/- afschrijvingen op de fiscale balans, maar dat is nu al ruim 25 jaar in eigendom en hier zit een stille reserve in.

 

Wat overigens nog een punt van aandacht is:

De koper van de BV zal over de prijs in het economische verkeer van het pand in beginsel overdrachtsbelasting moeten betalen.

Dit betaalt hij dus naast de prijs voor de aandelen. Dit maakt de transactie 6% duurder voor de koper. (ofwel drukt de prijs

van jouw aandelen)

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Alleen als de B.V. wordt aangemerkt als een onroerend-goed lichaam. Dat is afhankelijk van de waarde van de overige bedrijfsmiddelen.

JM juristen & adviseurs

ondernemingsrecht:

samenwerkingsverbanden | overeenkomsten | (algemene) voorwaarden en reglementen | bedrijfsstructuren | bedrijfsoverdrachten.

Link naar reactie
  • 2

Overdrachtsbelasting zal niet spelen mits de onroerende zaken binnen de eigen onderneming worden gebruikt en niet worden geëxploiteerd (verhuurd). Worden ze wel verhuurd, dan moet je inderdaad gaan kijken naar de verhouding onroerende zaken/overige assets, tegen waarde in het economisch verkeer. De grens ligt bij 70% onroerende zaken, daaronder is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd bij de aankoop van aandelen.

 

De belasinglatentie heeft invloed op de waarde van de aandelen, en moet daarom berekend worden om tot de juiste prijs van de aandelen te komen. De exacte hoogte van de latentie wordt uiteindelijk bepaald door onderhandelen. Voor vastgoed is de latentie niet meer zo hoog, door de afschrijvingsbeperking en de doorschuifmogelijkheden (herinvesteringsreserve) bij verkoop. Er zijn zelfs mensen die 0% durven roepen in een onderhandeling, omdat de belastingheffing tot in eeuwigheid kan worden uitgesteld.

 

In feite is het een simpele contantewaardeberekening die de hoogte van de latentie bepaalt, maar de belastingtarieven spelen daar uiteraard ook een rol bij. Vroeger, toen het vpb-tarief rond 35% lag, kwam je vaak op een latentie van 20-25%. Nu de verwachting is dat het opstaptarief van 20% voorlopig nog wel voor de eerste 200k winst geldt, kun je met je latentie ook wat lager gaan liggen, en is misschien die 17% wel aan de hoge kant. Naast de belastingtarieven speelt uiteraard ook het geëiste rendement een rol: hoe lager het rendement, hoe hoger de latentie. De drie elementen waar je dus op in kunt spelen tijdens de onderhandeling zijn belastingtarief, geëist rendement en tijdsduur tot aan fiscale afrekening.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Allemaal bedankt voor jullie snelle reacies!

 

Voor dat ik mn conclusie trek nog even dit;

 

Joost, dus als ik uit ga van een belastinglatentie van 8% op OG en over de rest 17% bereken dan is dit dus een redelijk percentage.

 

Ronaldinho, jij bent dus van mening dat de belastinglatentie wel lager kan, als bij 35% vpb de latentie tussen de 20% en 25% werd genomen, dan is in verhouding bij 20% vpb de latentie tussen 12% en 14%.

 

Ik denk eraan om voor het onroerend goed 8% te nemen en voor overig 14%. Lijkt jullie dat een logisch en redelijk percentage?

 

Bedankt!

Link naar reactie
  • 0

Beste Gerardus,

 

Jij bent de verkopende partij, die een vraagprijs gaat neerleggen. Ik zou kort door de bocht gaan: geen rekening houden met belastinglatenties, laat de kopende partij maar zo slim zijn om dit argument in de strijd te gooien bij de onderhandelingen over de koopsom voor de aandelen. Want er zal ongetwijfeld nog onderhandeld moeten worden, de vraagprijs zal niet zomaar geaccepteerd worden, mag je veronderstellen.

Pas op het moment dat de aspirant-koper met een tegenbod komt waarin de latenties een rol spelen, pas dan zou ik in jouw geval hier verder op borduren. De kans is niet groot, maar misschien laat de koper zich niet begeleiden door een (goede)adviseur en heeft hij zelf te weinig verstand van zaken om dit argument in de strijd te gooien. Niet geschoten is altijd mis.

 

Succes met de onderhandelingen!

 

Groet,

 

Louis

www.visservaneck.nl.

Link naar reactie
  • 0

Weet iemand hoe je bij onderstaand voorbeeld de boekwaarde kan berekenen en hoe de boeking luidt van de latentie? ( meer gegevens zijn er niet beschikbaar en ik kom er niet uit, kan iemand mij hiermee helpen?)

 

Voorbeeld:

In het verleden heeft bedrijf X. onroerend goed, waarbinnen zij de exploitatie verzorgde, in eigendom verkregen. Tot op enig moment is commercieel anders afgeschreven dan fiscaal geaccepteerd. Hierdoor was de fiscale waardering van dit onroerend goed € 250.492 lager dan vennootschappelijk. Nadat de vennootschappelijke en fiscale afschrijving per jaar gelijk was getrokken, bestond er dus een waarderingsverschil, hetgeen toen heeft geleid tot het opnemen van een latentie.

Link naar reactie
  • 0

Beste WK09,

 

Allereerst welkom op Higherlevel!

 

Inhoudelijk: klopt mijn vermoeden dat dit een klantvraag is (van een Assistent Accountant)?

Zo ja dan moet ik je helaas teleurstellen: Higherlevel is niet bedoeld voor klantvragen, zie onze forumregels.

 

Mocht ik het mishebben, dan graag even bericht via PM of een modmelding .

 

 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 113 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.