• 0

WGA Eigen risicodragen scheelt tienduizenden Euro’s

(Deze column is op 7 oktober 2009 gepubliceerd op het Sprout Expertpanel)

 

Bent u kleine werkgever, met een loonsom tot 730.000 ? Dan zult u de afgelopen weken vast gehoord of gelezen hebben dat het UWV de gedifferentieerde WGA premie per 1 januari 2010 fors verhoogt.

 

Nieuw is dat minister Donner recent heeft bepaald dat u eenmalig een maand langer - tot 1 november 2009 -de tijd krijgt om een keuze te maken tussen UWV en private verzekeraars voor de uitvoer van de eerste 10 jaar van de WGA. Dat komt vooral omdat het UWV dit jaar erg laat was met het doorgeven van de nieuwe premies, die UWV premies dramatisch stijgen (met meer dan 100%,) en er tot de oorspronkelijke deadline van 1 oktober niet of nauwelijks tijd was om tijdig actie te ondernemen.

 

“Leuk”, zult u denken. Maar wat is het eigenlijk en wat levert het eigenlijk op? Kranten staan bol van percentages en vette koppen dat het “wel 90 Euro (!) per werknemer per jaar” kan schelen. Alle kleine beetjes helpen uiteraard, zeker in krappe economische tijden, maar het is wel een gevaarlijke versimpeling: niet ieder bedrijf heeft namelijk baat bij eigen risicodragen, en voor bedrijven die er wel baat bij hebben zijn die tientjes besparing – hoewel mooi meegenomen - eigenlijk bijzaak,

 

De werkelijke besparing zit ‘m in het verschil in kosten bij onverhoopte toekomstige WGA-instroom: dan kan eigen risicodragen U een voordeel opleveren van vele tienduizenden euro’s!

 

Hoe zit dat?

 

Wat is de WGA?

WGA is een afkorting van de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, de belangrijkste pijler van de opvolger van de WAO, de WIA (de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)

De WGA is bedoeld voor werknemers die al langer dan 2 jaar 35% of meer arbeidsongeschikt zijn maar minder dan 80% of niet duurzaam. Essentie van de WGA is dat het glas halfvol is in plaats van half leeg: niet wat iemand niet meer kan, maar juist wat iemand nog wel kan is de basis voor reïntegratie inspanningen, zowel binnen als buiten het eigen bedrijf.

 

Marktwerking

Op de uitvoering van de WGA is gedeeltelijk marktwerking van toepassing: de eerste 10 jaar van de WGA (met 2 jaar loondoorbetaling vooraf dus in totaal de eerste 12 jaar van arbeidsongeschiktheid), wordt niet alleen aan het UWV maar ook aan private verzekeraars overgelaten.

Dit is de opvolger van de Wet P.E.M.B.A. (premiedifferentiatie en Marktwerking bij Arbeidsongeschiktheid)

 

Gedifferentieerde WGA premie en eigen risicodragen

Voor die beoogde marktwerking is de WGA-premie gesplitst in een basispremie voor het UWV voor de uitvoer na 10 jaar en een “gedifferentieerde premie” voor de uitvoer van de eerste 10 jaar. Iedere werkgever heeft de keuze om – in plaats van deze gedifferentieerde premie aan het UWV te betalen - de uitvoering van de eerste 10 jaar WGA over te laten aan private verzekeraars. Dit heet eigen risicodragen.

In de praktijk is het dus geen “echt” eigen risico dragen: er moet namelijk altijd een garantiestelling overlegd worden die feitelijk alleen door banken of verzekeraars verstrekt kan worden. Die garantiestelling is vooral bedoeld ter bescherming van de werknemer. Een onverhoopt faillissement mag immers geen invloed hebben op iemands uitkering bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

 

UWV versus verzekeraars

UWV en verzekeraars beconcurreren elkaar dus in de uitvoering maar gebruiken daarbij fundamenteel verschillende methoden voor het vaststellen van de premie.

 

Het UWV reserveert geen geld voor toekomstige uitkeringen: er is sprake van een omslagsysteem. Dat veroorzaakt nu ook de forse premiestijging per 01-01-2010: de premie verdubbelt van 0,27 naar 0,59%.

Daarnaast is er sprake van een individuele premie voor ieder bedrijf dat gebaseerd wordt op de schadelast (WGA uitkering) van het bedrijf zelf. Voor een bedrijf met een totale loonsom van € 300.000,- en één gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer met een salaris van € 30.000,- bruto kan dit gedurende 10 jaar WGA een extra gedifferentieerde premie opleveren van meer dan € 40.000,-

 

Verzekeraars stellen de premie collectief vast, op basis van de totale schade:premieverhouding en er wordt gereserveerd. Er is bij WGA instroom dus geen sprake van een fors stijgende individuele premie.

 

Kortom: bedrijven met toekomstige WGA instroom zijn bij private verzekeraars fors goedkoper uit omdat de schadelast gedeeld wordt over meerdere bedrijven. Zelfs als ook de tarieven van verzekeraars – door toenemenende schadelast – zullen stijgen blijft dit voordeel van vele tienduizenden euro’s behouden. Sterker nog: als de UWV tarieven sneller stijgen dan die van verzekeraars (en dat is heel aannemelijk, zie de volgende alinea) , neemt het verschil en uw voordeel zelfs toe!

.

Geen adders onder het gras?

Geen loterij zonder nieten helaas. Er is wel een keerzijde: verzekeraars passen selectie toe, pikken de krenten uit de pap. Alleen goede risico’s worden geaccepteerd. Dat betekent in de praktijk: geen WAO/WGA instroom in de afgelopen 10 jaar en geen langdurige verzuimgevallen die in de toekomst tot WGA instroom zouden kunnen leiden. Alle bestaande verzuimgevallen worden hard uitgesloten: eigen risicodragen is voor dit soort bedrijven dus geen optie.

 

De huidige aandacht voor eigen risicodragen en de tariefstijging van het UWV zullen het verschil tussen UWV en verzekeraars alleen nog maar groter maken: de goede risico’s stappen uit en de slechtere risico’s blijven over. Ik verbind hieraan geen waarde-oordeel: de marktwerking is een politiek besluit geweest en dit is de consequentie ervan. Doe er uw voordeel mee zolang het kan.

 

Pas op met ziek uit dienst!

Een echte klassieker: een werknemer op een jaarcontract of halfjaarcontract raakt ziek. Het contract wordt niet verlengd, de persoon gaat ziek uit dienst (of nog erger: wordt ten onrechte beter gemeld op datum einde contract)

Anderhalf jaar later komt er een brief van het UWV: er is sprake van WGA-instroom van dat ex personeelslid: uw gedifferentieerde premie stijgt de komende 10 jaar met ruim € 40.000,-

 

Het kan echter nog erger: U bent in de tussentijd eigen risicodrager geworden, zonder rekening te houden met deze ex-werknemer. Die bestaande schade is uitgesloten bij uw verzekeraar. Het UWV claimt bij u daarom 10 jaar lang de totale WGA uitkering en reïntegratiekosten, in totaal ruim € 150.000,-

 

Inlooprisico

wat gebeurt er tussen het moment van aankondiging dat u eigen risicodrager wordt ( voor 1 november), het moment van definitieve acceptatie door verzekeraar (in november) en het moment van daadwerkelijke ingang van de verzekering (1 januari 2010)?

Daarvoor is vooral van belang te weten dat U pas daadwerkelijk eigen risicodrager wordt als er een garantieverklaring van de verzekeraar overlegd is, en dat de verzekeraar het inlooprisico (langdurig verzuim ontstaan voor 1 januari 2010) meedekt.

Wie kiest voor een goede verzekeraar en/of adviseur loopt daarin geen risico’s

 

Toekomstige premie verzekeraars?

De meeste verzekeraars bieden nieuwe klanten een premiegarantie van 2 jaar. Dat is natuurlijk een lachertje: want nieuwe klanten hebben de komende 2 jaar überhaupt geen WGA instroom. Er is immers nu geen sprake van langdurig verzuim of dat is van dekking uitgesloten.

Mocht de premie van verzekeraars door extreme schadelast gaan stijgen dan is – voor bedrijven met en gunstig schadebeeld – in de toekomst ook de omgekeerde beweging mogelijk: weer terugkeren bij het UWV. Geen enkele keuze is definitief

 

Conclusie

Bedrijven met een loonsom tot € 730.000,- zonder WAO/WGA instroom, zonder huidig langdurig verzuim en zonder ziek uit dienstmeldingen van tijdelijke contracten in het recente verleden doen er nu verstandig aan eigen risicodrager voor de WGA te worden. Niet per sé vanwege het directe premievoordeel van 0,32% over de loonsom, maar met name doordat de financiële impact van toekomstige WGA instroom op vooral kleine bedrijven daarmee fors beperkt wordt.

Bedrijven met een hogere loonsom of bedrijven met twijfel over instroom en verzuimverleden doen er verstandig aan een deskundige adviseur te raadplegen. Iets wat ik overigens ieder bedrijf aanraad: hoewel de relatief beperkte premie soms anders doet vermoeden is al dan niet WGA eigen risicodragen een keuze met een potentiëel zeer hoge impact, en daarom zeker geen “”polisje” dat je even on-line afsluit bij de eerste de beste prijsstunter.

 

Tip tot slot

Heeft u een verzuimverzekering? Ga dan vooral niet voor de allergoedkoopste aanbieder voor WGA eigen risicodragen, of voor het collectieve aanbod van uw brancheorganisatie, maar verzeker het bij uw eigen verzuimverzekeraar. Dat verdient zich bij WGA instroom dubbel en dwars terug omdat de reïntegratieinspanningen tot 2 jaar en van 2 tot 12 jaar dan bij 1 partij liggen: er ontstaan dus geen belangenconflicten.

 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

Een echte klassieker: een werknemer op een jaarcontract of halfjaarcontract raakt ziek. Het contract wordt niet verlengd, de persoon gaat ziek uit dienst (of nog erger: wordt ten onrechte beter gemeld op datum einde contract)

Anderhalf jaar later komt er een brief van het UWV: er is sprake van WGA-instroom van dat ex personeelslid: uw gedifferentieerde premie stijgt de komende 10 jaar met ruim € 40.000,-

 

Dit verbaasde me nogal, waarna ik me er zelf wat meer in verdiept heb. Volgens mij is de bovenstaande informatie onjuist.

 

Verder draagt u voor werknemers met een Ziektewet-uitkering geen eigen risico (behalve als ook eigenrisicodrager voor de ZW bent): als ze na twee jaar ziekte een WGA-uitkering krijgen, dan komt deze uitkering niet voor uw rekening. Tijdens de eerste twee ziektejaren (of korter als het dienstverband eerder eindigt) heeft u wel gewoon alle re-integratieverplichtingen. Bron: www.uwv.nl

 

Een WGA-uitkering die volgt op een ZW-uitkering beïnvloedt niet de hoogte van gedifferentieerde premie (artikel 117b lid 3 onder c Wfsv) en behoeft niet te worden betaald door de eigenrisicodrager (artikel 82 lid 4 WIA). Deze uitkeringen worden namelijk betaald uit het sectorfonds.

 

Op http://www.puurpeno.nl/1133_financiele-risico%27s-bij-ziek-uit-dienst/ staat hier ook een artikel over, en is met name de discussie die er onder staat interessant.

Link naar reactie
  • 0

@Maarten: de ziek-uit dienst situatie ligt in de WGA inderdaad anders dan in de WAO.

 

Zie ook mijn onderstaande reactie op Sprout, die 1 op 1 (en dan met name het bedankje uiteraard :)) ook op jou van toepassing is

 

dank voor deze aanvulling! Er moet inderdaad sprake zijn van loondoorbetaling voorafgaand aan de WGA instroom om van invloed te zijn op de gedifferentieerde WGA premie. Een duidelijke verbetering ten opzichte van de WAO.

 

Overigens blijft het desondanks wel oppassen met "ziek uit dienst" van tijdelijke contracten: zo vergeten werkgevers nog wel

eens dat de ex-werknemer bij blijvende arbeidsongeschiktheid doorgaans wel recht houdt op (aanvullende) uitkeringen uit hoofde van arbeidsvoorwaardelijke regelingen zoals WGA gat, WGA excedent, premievrijstelling AO bij pensioen etc, maar dat daarvoor wel tijdig melding bij de betreffende verzekeraar moet worden gedaan. Een werkgever die een ziek personeelslid op einddatum tijdelijk contract afmeldde (zonder melding te maken van AO)werd daarom gedwongen de premievrije opbouw pensioen en de WGA gat-aanvulling op eigen kosten te betalen

 

De juridische procedure tussen verzekeraar en werkgever over wel of niet verzekerd zijn van deze kosten loopt nog: hamvraag daar is of verzekeraar uitkering wel mag weigeren als deze niet aan kan tonen door de veel te late melding geschaadt te zijn (met name omdat sinds de Wet Verbetering Poortwachter er toch geen reïntegratieinspanningen door die verzekeraar uitgevoerd zullen worden)

 

Toch wringt deze uitleg - hoewel naar de huidige letter van de wet correct - nog wel. Kritiekpunt op de oude WAO-situatie was dat je als ex-werkgever van een een zieke tijdelijke werknemer "gestraft" werd voor onsuccesvolle reïntegratie-inspanningen waar je noch weet van noch invloed op had.

 

Dat is binnen de WGA dus veranderd, maar wel met een even "kromme" rechtsongelijkheid als gevolg: wie als werkgever een personeelslid in vaste dienst de WGA in ziet stromen als gevolg van een volledig buiten de werksfeer staande ziekte of ongeval, krijg een fors hogere gedifferentieerde WGA premie als sanctie.

Wie als werkgever een bedrijfsongeval meemaakt van een werknemer op tijdelijk contract krijgt geen WGA sanctie. "Causaliteit" is hier dus geen enkel criterium. Vraag is of dat niet strijdig is met Europese wetgeving.

Het is in ieder geval wel strijdig met mijn gevoel van rechtvaardigheid

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Ik had de reacties op Sprout nog niet gezien helaas.

 

De discussie is interessant, maar de onduidelijkheid neemt bij mij helaas ook alleen maar toe. Ik ben daar blijkbaar niet de enige mee, als je de laatste reactie van Robert op Sprout ziet. Ik denk dat veel mensen met weinig personeel zich nu afvragen of ze iets moeten doen, wat het hun gaat kosten, welke risico's ze lopen en hoe ze deze het beste afdekken. Misschien dat je daar in je column nog iets over kan zeggen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

@Maarten: dat is natuurlijk weer het gevaar van een (te?) uitgebreide uitleg. Dit artikel is bedoeld voor alle " kleine" werkgevers, en dat definieert de Belastingdienst als iedereen met personeel die meer dan 1 euro en minder dan 730.000,- euro per jaar aan personeel in loondienst betaald, vast of tijdelijk, part time of full time, 1 of 30.

 

Mijn conclusie luidt:

iedere kleine werkgever die geen WAO/WIA instroom in de afgelopen 10 jaar heeft gehad en waarbij nu geen sprake is van langdurig verzuim, doet er verstandig aan om voor 1 november aan de belastingdienst aan te geven per 01-01-2010 WGA eigen risicodrager te willen worden.

 

Waarom?

2 redenen:

1) kostenbesparing: UWV premies 2010 zijn het dubbele van verzekeraars: 0,59% over de loonsom tegenover 0,27% tot 0,35% over de loonsom

2) geen extreme stijging gedifferentieerde WGA premie bij toekomstige WGA instroom: dit verschil kan - ten opzichte van eigen risico dragen - oplopen tot € 40.000,- over tien jaar

 

Hoe?

[*]dit formulier downloaden

[*]versturen aan de Belastingdienst voor 01-11-2009 (let op: garantieverklaring meesturen is niet nodig, zie onder)

[*]bij uw verzekeringsadviseur vragen om een offerte WGA eigen risicodragen (en uw goede pro-actieve eigen verzekeringsadviseur / bank / direct writer heeft u hier natuurlijk de afgelopen weken al lang uitvoerig over geïnformeerd. Niet? Dan bent u hard toe aan een betere....)

[*]de garantieverklaring van de verzekeraar toesturen aan de belastingdienst voor 31-12-2009: u bent dan er 01-01-2010 eigen risiciodrager. De belastingdienst stuurt u hiervan een bevestiging, maar aanvragen die na 05-10-2009 ontvangen zijn, ontvangen die bevestiging mogelijk pas in januari 2010.

 

Edit: op Sprout Expertlog voor Robert dezelfde reactie geplaatst.. best leuk dat simultaan-forummen ;)

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 214 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.