Jump to content
annemiekerijke
Verberg

lenen van BV: hypotheek of gewone lening

vraag

ik ga wat groot onderhoud aan mijn huis doen voor 30.000 euro.

ik heb veel geld in mijn bv zitten, en wil dit geld aan mezelf uitlenen, van de bv. dit geld staat nu op een betaalrekening niks op te brengen.

 

de vraag is: moet het een hypotheek lening worden (aftrekbaar rente prive) of een lening (niet aftrekbaar toch? maar dan ook geen notaris kosten). Ik zie allerlei topics over lenen, maar niet waarom de een of de ander

 

ik reken als volgt: acte kosten zijn ong. 300-500 euro, prive te betalen (uit de lening)

5% rente bij 30.000 is 1500 euro rente per jaar, dus netto 900 indien aftrekbaar tegen ong 52%.

 

lijkt voordelig? klopt dit

Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Dag Annemieke

 

Geen notaris nodig en wel renteaftrek. Dat klinkt toch een stuk beter ;)

Gewoon een overeenkomst van geldlening opstellen waarin wel de zekerheid bedongen is dat jij ten gunste van je BV een tweede hypotheek op je huis vestigt als je de lening niet terug kunt betalen.

 

Renteaftrek is niet gekoppeld aan een hypothecaire inschrijving. Elke lening die aangegaan is voor aanschaf/onderhoud/verbetering eigen woning volstaat.

 

groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

en om die open deur ook maar even in te trappen wel de facturen van de verbouwing bewaren, als bewijs dat de lening is verstrekt om de verbouwing/verbetering van de woning te financieren zodat de aftrek vn de hypotheek rente is gewaarborgd. .. (geld altijd maar ik dacht ik gooi um toch maar even in de groep)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

...waarin wel de zekerheid bedongen is dat jij ten gunste van je BV een tweede hypotheek op je huis vestigt als je de lening niet terug kunt betalen.

 

Deze snap ik niet helemaal.

In de overeenkomst moet je dus opnemen dat zodra je in betalingsproblemen komt je naar de notaris gaat om een 2e hypotheek op je huis te laten vestigen?

Dat lijkt me een schijnzekerheid voor de BV, want dat is een belofte om iets te doen in een veel te laat stadium.

Of begrijp ik het niet helemaal goed?

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

Beste Jenson,

 

Waar Joost op doelt is een zogenaamde positive/negatieve hypotheekverklaring. Dit is geen schijnzekerheid omdat een curator bij een eventueel faillissement deze alsnog zou kunnen inzetten.

De 'posneg' verklaring bestaat uit een positief deel: hier geef je als leningnemer aan dat de BV onder bepaalde voorwaarden het recht heeft om (dan uiteraard wel via een notaris) hypotheek te vestigen op je woning. Dit hoeft dus zolang het niet nodig is (als het goed is nooit) vooraf nog niet bij de notaris te worden vastgelegd.

Daarnaast is er altijd ook een negatief deel: hierin geeft de leningnemer aan dat de woning zonder toestemming van de BV vooraf, niet verder bezwaard zal worden met een hypotheek.

Een voorbeeld van een dergelijk artikel in de akte (anderen aangaande rente, aflossing en opeisbaarheid zijn ook belangrijk):

 

"Schuldenaar verstrekt de volgende zekerheden:

 

a.   zolang schuldenaar de geldlening genoemd onder artikel (x), of het resterende gedeelte daarvan, met rente en eventuele kosten niet aan schuldeiser volledig heeft afgelost, verplicht hij zich om het thans aan hem toebehorend onroerend goed gelegen aan de (adres invullen), (bestemd voor eigen gebruik door schuldenaar), partijen genoegzaam bekend, zonder schriftelijke toestemming van schuldeiser geheel noch ten dele in huurkoop te geven, te ruilen, te schenken of op andere wijze te vervreemden, te verhuren, te verpachten of op enigerlei wijze in gebruik te geven, dan wel met hypotheek of andere zakelijke rechten te bezwaren. Vorenstaande is niet van toepassing bij ten tijde van het aangaan van deze overeenkomst reeds gevestigde hypothecaire of andere zakelijke rechten;

b.   schuldenaar verplicht zich om op eerste vordering van schuldeiser onder de gebruikelijke voorwaarden, te hare behoeve hypotheek te vestigen op het hier-voor onder a bedoelde onroerende goed, zulks ter zekerheid voor de voldoening van al hetgeen schuldeiser van schuldenaar te vorderen mocht hebben zulks tot het bedrag van genoemde schuld of het resterende bedrag daarvan (eventueel vermeerderd met 10% daarvan voor rente en kosten)."

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 27 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept