• 0

Exclusieve wijnhandel

Dag medeforumleden,

 

ik zal me allereerst even voorstellen. Ik ben Jos, 26 jaar en heb Hoger Hotelmanagement gestudeerd. Nu ben ik een erge wijnliefhebber en zou daar graag wat mee willen doen. Ik ben bezig een businessplan op te stellen. Mijn doel is (in eerste instantie naast mijn huidige werkzaamheden) een kleine wijnhandel te beginnen. Ik wil me specialiseren op de eclusieve wijnen uit de Bordeaux. Het zal wellicht niet iedereen wat zeggen maar denk aan de Chateau Petrus, Moutoun Rothschild Latour enzovoorts. Ik heb een aantal van dit soort wijnen in mijn bezit en ik kan her en der ook zulke wijnen aankopen. Mijn idee is om ze aan restaurants, particulieren (wijnliefhebbers met vaak een eigen wijnkelder) en als exclusieve relatiegeschenken in Nederland te verkopen. Wie weet als het wat uitgroeit dat ik ook wat meer in de 'gewone' wijnhandel ga zitten. Qua restaurants heb ik al een aantal restaurants kunnen vinden waar ik mijn exclusieve producten kan afzetten.

 

Een andere markt die ik graag zou willen aanboren is de Chineze markt. De vraag naar exclusieve wijnen is daar erg toegenomen. Er zijn maar een paar leveranciers in China die de markt domineren. Nu is het (in eerste instantie) niet mijn intentie om daar als nieuweling de markt te betreden. Wat ik zou willen doen is een partnership aangaan met een grote leverancier daar. ASC Wines is een grote speler daar op de markt. Om simpele huiswijnen aan te bieden lijkt me vrij zinloos. Waarschijnlijk hebben ze daar zelf goede connecties is. Maar om exclusieve wijnen te krijgen is moeilijker. Zij staan ook open voor business partnerships. Ik twijfel alleen hoe ik die mensen het beste kan benaderen. In principe kun je ze mailen, maar het lijkt me niet dat ik mijn lijstje naar ze mail met prijzen met de vraag of ze willen kopen of niet. Ik vind dit een beetje moeilijk in te schatten want de weinige exclusieve wijnen die ze hebben, worden vermeld met prijs op aanvraag. Er zijn een paar wijnen met een prijs. Om een als voorbeeld te nemen: Ik heb ooit een Latour uit 1996 aangekocht voor 180 euro. Gemiddelde verkoopprijs internationaal begint bij €550,- tot wel €1000,-. Bij ASC Wines wordt de wijn verkocht voor 6650,- CNY ongeveer €745,-. Het lijkt mij dus wel lucratief.

 

Ik lees al lange tijd mee op dit forum en heb er tot nu toe veel van opgestoken. Ik wil graag mijn ideeen met jullie delen en het verloop van het idee wat hopelijk uitgroeit naar een onderneming hier willen vermelden.

 

(Misschien moet dit topic naar ondernemingsplannen en businessplannen)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0

Dag Jos,

 

ook ik ben een wijnliefhebber. Helaas valt mijn keuze vaak op goede wijntjes uit een iets budgetvriendelijker segment ::)

 

De door jou genoemde wijnen zijn bij iedereen die iets van wijn weet wel bekend. Handelaren daarin weten exact hoe ze zijn geprijsd, wat de goede jaren zijn etc etc. Wijnen op leeftijd moet je met alle egards behandelen want ze zijn zo verpest. Wees alert voor mooie koopjes of leuke aanbiedingen, tenzij je echt goed weet hoe jouw leverancier er aan komt en hoe met de wijnen is omgegaan toen die in andere handen was. Een wijn van een paar tientjes die verknald is leidt tot beperkte schade. Een restaurant die een fles van 800 euro in het putje weg kan gooien komt niet meer bij je terug.

 

Als de flessen af-Chateau worden verhandeld gaat dat volgens mij altijd via een of meerdere wijnhuizen die een goede (oude?) relatie hebben met het Chateau. Die wijnhuizen weten de Chinezen denk ik wel te vinden. Of anders andersom wel.

 

Link naar reactie
  • 0

Dag Jos,

 

ook ik ben een wijnliefhebber. Helaas valt mijn keuze vaak op goede wijntjes uit een iets budgetvriendelijker segment ::)

 

De door jou genoemde wijnen zijn bij iedereen die iets van wijn weet wel bekend. Handelaren daarin weten exact hoe ze zijn geprijsd, wat de goede jaren zijn etc etc. Wijnen op leeftijd moet je met alle egards behandelen want ze zijn zo verpest. Wees alert voor mooie koopjes of leuke aanbiedingen, tenzij je echt goed weet hoe jouw leverancier er aan komt en hoe met de wijnen is omgegaan toen die in andere handen was. Een wijn van een paar tientjes die verknald is leidt tot beperkte schade. Een restaurant die een fles van 800 euro in het putje weg kan gooien komt niet meer bij je terug.

 

Als de flessen af-Chateau worden verhandeld gaat dat volgens mij altijd via een of meerdere wijnhuizen die een goede (oude?) relatie hebben met het Chateau. Die wijnhuizen weten de Chinezen denk ik wel te vinden. Of anders andersom wel.

 

 

 

Iedereen alvast bedankt voor de reacties. De flessen komen niet af chateau. Een aantal komen uit de wijnkelder van mijn grootouders. Toen mijn oma overleed heb ik deze overgenomen. Omdat ik er ook interesse in heb ben ik op een gegeven moment een beetje gaan verzamelen. Nu wil ik er (in in eerste instantie naast mijn werk) in gaan handelen. In principe zal het beginnen met her en der flessen aankopen. Denk aan faillisementsverkopen, hobbyisten die stoppen, erfenissen die verkocht worden. Mijn idee is dan om ze direct te verkopen aan restaurants, particulieren met wijnkelder enzovoort. Ik zou de mogelijkheid kunnen onderzoeken om de wijnen direct af-Chateau te verkrijgen. Heb een paar wijnhandelaren in mijn kennissenkring zitten. Het klopt inderdaad dat het erg belangrijk is hoe er met een fles is omgegaan. Echter is het natuurlijk ook zo dat, om wat voor reden dan ook, een wijn kapot is gegaan. Dit hoeft natuurlijk niet per definitie aan de leverancier te liggen. Dat het wel afschrikt ben ik met je eens.

 

Mijn oog is dus ook gevallen op de Chineze markt. Het klopt dat de Chinezen wel vinger in de pap hebben met Chateau's alleen is die relatie, wat ik heb gelezen, vaak niet erg goed. Het valt me ook op dat bepaalde Chineze zaken een bepaald Chateau onder contract heeft, wat betekent dat de rest dat niet mag schijnbaar. Het aanbod echter bij al die handelaren is volgens mij erg beperkt.

 

Het valt mee dat de prijzen van dit soort flessen vrij tranparant is. Via specialistische sites valt te zien wat verschillende huizen over de hele wereld er voor vragen. Als ik uitga van de laagste prijs en daar maximaal 60 a 70% van neem, als ik daar een fles voor kan aankopen zit ik na mijn idee goed.

 

De website van ASC Wines geeft je de mogelijkheid via een speciaal emailadres met ze in contact te komen. Zo kunnen er partnerships afgesproken worden. Hoewel het misschien beter is om er langs te gaan (laat ik over aan de expert) geef ik in eerste instantie de voorkeur om via email contact te leggen, om enigzins te kunnen polsen wat voor vlees ik in de kuip heb. Maar goed nogmaals, hoe ik het beste die toenadering kan zoeken laat ik aan de expert over.

Link naar reactie
  • 0

Dag medeforumleden,

 

ik zal me allereerst even voorstellen. Ik ben Jos, 26 jaar en heb Hoger Hotelmanagement gestudeerd. Nu ben ik een erge wijnliefhebber en zou daar graag wat mee willen doen. Ik ben bezig een businessplan op te stellen. Mijn doel is (in eerste instantie naast mijn huidige werkzaamheden) een kleine wijnhandel te beginnen. Ik wil me specialiseren op de eclusieve wijnen uit de Bordeaux. Het zal wellicht niet iedereen wat zeggen maar denk aan de Chateau Petrus, Moutoun Rothschild Latour enzovoorts. Ik heb een aantal van dit soort wijnen in mijn bezit en ik kan her en der ook zulke wijnen aankopen. Mijn idee is om ze aan restaurants, particulieren (wijnliefhebbers met vaak een eigen wijnkelder) en als exclusieve relatiegeschenken in Nederland te verkopen. Wie weet als het wat uitgroeit dat ik ook wat meer in de 'gewone' wijnhandel ga zitten. Qua restaurants heb ik al een aantal restaurants kunnen vinden waar ik mijn exclusieve producten kan afzetten.

 

Tussen een kenner en liefhebber zit misschien nog wel een groot verschil. De 'exclusieve' wijnen waar jij het over hebt zijn bij de grote nl wijnhandels absoluut bekend en worden daar veelal verkocht aan de particuliere klanten, restaurants, hotels etc..

Moelijk om een serrieus een stok tussen de deur te krijgen lijkt me.

Link naar reactie
  • 0

Een liefhebber ben ik zeker, ook heb ik redelijke kennis op dit gebied dooor verschillende horeca-opleidingen en mijn horeca achtergrond. Als ik kijk naar mijn leveranciers qua wijnen en de vertegenwoordigers van leveranciers die ik in de loop der jaren heb gesproken, valt het volgens mij nog wel tegen wat zij aan aanbod hebben. Ik denk dat er meer in particuliere handen is in Nederland.

 

Als ik kijk naar die Latour uit 1996, die heb ik particulier aangekocht voor €180,-. De gemiddelde prijzen op Wine-Searcher:

 

http://www.wine-searcher.com/find/latour/1996

 

En vervolgens de enige Nederlandse leverancier die daar op vermeld staat:

 

http://www.bestofwines.com/Our+wines/Complete+overview/Our+wines/Complete+overview/273-Chateau+Latour.html

 

Zij vragen €795,- voor die fles. Ik zou (lijkt me) die fles dan wel kunnen verkopen aan ze voor €450,-. Dit is 57% van het verkoopbedrag. Ik maar er simpelweg gezegd €270,- winst op. Als ik beter onderhandel moet er misschien nog iets meer uit te halen zijn.

 

In China wordt er zelfs €760,- voor gevraagd tot de duurste €1691,-

Link naar reactie
  • 0

De bedragen zou ik niet zo naar kijken. Waarom zullen ze het bij jou kopen? Elke grote leverancier kan in opdracht de beste wijnen leveren aan zowel de particuliere als de zakelijk klant. Daar moet je ook niet tegen willen opboxen in het begin. Ga inderdaad in een niche zitten. Koop een keer een fles, en probeer deze door te verkopen. Je zal het voornamelijk van je eigen netwerk en mond op mond reclame moeten hebben. Wijn is de afgelopen jaren een gigantisch marketingproduct geworden. Tal val nieuwe aanbieders zijn er bij gekomen. En als je iets in China wil gaan doen, zou ik dat zeker niet per mail doen. Schiet je helemaal niets mee op. Wat kun je hen leveren? Heb je een startkapitaal om te inversteren in een een order?

Link naar reactie
  • 0

Ik wil me inderdaad eerst gaan beperken tot de markt in Nederland. De opzet zoals jij die aangeeft is wat mij betreft ook de bedoeling. Flessen aankopen en proberen vervolgens weer te slijten. In eerste instantie inderdaad binnen mijn netwerk en vervolgens dit proberen uit te bouwen.

 

Als nevenactiviteit (of mogelijkheid in de toekomst, altijd blijven vooruitkijken ;D ) leek mij China gewoon uitermate interessant. De wijn is hier erg in opkomst en vooral de exclusieve wijnen zijn hier erg in trek. Ik ben het met je eens om persoonlijk contact te zoeken. Email leek mij in eerste instantie een handig hulpmiddel hierbij. Ik weet alleen eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Ik had zelf in gedachten mijn aanbod van exclusieve flessen te sturen en geef maar aan waar je in geinteresseerd bent. Eventueel zou ik op verzoek een bepaalde wijnen kunnen aanleveren. Ik zie mijzelf in het Nederlandse en Chineze geval meer als 'wijnmakelaar' dan echt een leverancier.

Link naar reactie
  • 0

Ja maar hoe realistisch is China momenteel? Omdat ze laatst negatief in het nieuws waren met wijn? Je weet wat je moet doen, koop een paar wijnen en probeer ze te slijten. Maak een mooi excel sheetje en schrijf daar alle gegevens op van klanten! Zo deed ik dat vroeger ook met mijn autowasbedrijf ;D

Link naar reactie
  • 0

Zij vragen €795,- voor die fles. Ik zou (lijkt me) die fles dan wel kunnen verkopen aan ze voor €450,-. Dit is 57% van het verkoopbedrag. Ik maar er simpelweg gezegd €270,- winst op. Als ik beter onderhandel moet er misschien nog iets meer uit te halen zijn.

 

In China wordt er zelfs €760,- voor gevraagd tot de duurste €1691,-

Maar waarom zou je zoveel onder de marktprijs gaan zitten? En voor welke prijs hebben zij al ingekocht?

Ik vraag me trouwens wel af hoe de vraag is in de markt, het zou best weleens fors tegen kunnen vallen.

De mensen die ik ken die wijn in dit segment drinken/hebben "regelen" dat soort wijnen, daarbij is het sport om die voordelig te kopen en deze kant op te laten komen. Daarnaast hebben die mensen allemaal ook een kelder (of huren die een) en laten een wijn dus ook prima zelf 10-15 jaar liggen.

Als je er nu enkele per maand kunt verkopen zet dat als ondernemer niet heel veel zoden aan de dijk. Voor een wijnhandelaar is het een leuke bijverdienste naast de "bulk" en daarmee ben je dan iets meer dan een dozenschuiver en kun je al die kennis nog gebruiken. Maar de restauranten kopen gewoon pallets wijn van een paar euro.

 

Maar als hobby is het natuurlijk schitterend en dan krijg je meteen goed feeling voor het ondernemerschap.

Wat misschien wel een leuke "vingeroefening" is om uit te rekenen welk rendement je moet halen op een fles. Vergeet daarbij niet de tijd die je kwijt bent aan de verkoop van een fles en dat je het bedrag dat je moet investeren in wijn uiteindelijk ook geld kost, door inflatie e.d. (en je zou het ergens kunnen investeren waar het ook geld oplevert).

Op een fles van €180 die een jaar blijft liggen, lever je (voor een rendement van 5%) al €9 "in". Een fles die je 10-15 jaar laat liggen moet al 1x over de kop om een beetje rendement te halen. Tel daarbij een gekoelde ruimte (kan >€1 per jaar per fles gaan) en je hebt je eigen begroting.

(Dit klinkt misschien wat "overdone", maar hierdoor zie je ook wat je bespaart met hobby schaal en welke kosten erbij komen als je professioneel zou gaan werken. De gratis kelder van je grootouders kan je ineens opbreken als je naar een pand verhuist en de bijkomende kosten dan erg gaan tegenvallen)

 

Ps. Als je ziet hoeveel wijnhandels er failliet zijn gegaan de afgelopen paar jaar, dan is het toch lastiger om met wijn je brood te verdienen.

Link naar reactie
  • 0

Zij vragen €795,- voor die fles. Ik zou (lijkt me) die fles dan wel kunnen verkopen aan ze voor €450,-. Dit is 57% van het verkoopbedrag. Ik maar er simpelweg gezegd €270,- winst op. Als ik beter onderhandel moet er misschien nog iets meer uit te halen zijn.

 

In China wordt er zelfs €760,- voor gevraagd tot de duurste €1691,-

Maar waarom zou je zoveel onder de marktprijs gaan zitten? En voor welke prijs hebben zij al ingekocht?

Ik vraag me trouwens wel af hoe de vraag is in de markt, het zou best weleens fors tegen kunnen vallen.

De mensen die ik ken die wijn in dit segment drinken/hebben "regelen" dat soort wijnen, daarbij is het sport om die voordelig te kopen en deze kant op te laten komen. Daarnaast hebben die mensen allemaal ook een kelder (of huren die een) en laten een wijn dus ook prima zelf 10-15 jaar liggen.

Als je er nu enkele per maand kunt verkopen zet dat als ondernemer niet heel veel zoden aan de dijk. Voor een wijnhandelaar is het een leuke bijverdienste naast de "bulk" en daarmee ben je dan iets meer dan een dozenschuiver en kun je al die kennis nog gebruiken. Maar de restauranten kopen gewoon pallets wijn van een paar euro.

 

Maar als hobby is het natuurlijk schitterend en dan krijg je meteen goed feeling voor het ondernemerschap.

Wat misschien wel een leuke "vingeroefening" is om uit te rekenen welk rendement je moet halen op een fles. Vergeet daarbij niet de tijd die je kwijt bent aan de verkoop van een fles en dat je het bedrag dat je moet investeren in wijn uiteindelijk ook geld kost, door inflatie e.d. (en je zou het ergens kunnen investeren waar het ook geld oplevert).

Op een fles van €180 die een jaar blijft liggen, lever je (voor een rendement van 5%) al €9 "in". Een fles die je 10-15 jaar laat liggen moet al 1x over de kop om een beetje rendement te halen. Tel daarbij een gekoelde ruimte (kan >€1 per jaar per fles gaan) en je hebt je eigen begroting.

(Dit klinkt misschien wat "overdone", maar hierdoor zie je ook wat je bespaart met hobby schaal en welke kosten erbij komen als je professioneel zou gaan werken. De gratis kelder van je grootouders kan je ineens opbreken als je naar een pand verhuist en de bijkomende kosten dan erg gaan tegenvallen)

 

Ps. Als je ziet hoeveel wijnhandels er failliet zijn gegaan de afgelopen paar jaar, dan is het toch lastiger om met wijn je brood te verdienen.

 

Qua prijzen zou ik er niet zo laag onder zitten maar het is alleen even omn aan te geven wat de prijzen zijn. De vingeroefening vind ik wel een erg goed idee. Dank daarvoor. Ik ben bezig met een ondernemingsplan. Ik had zelf ook in mijn achterhoofd, als het te omvangrijk word dat ook de mogelijkheid bestaat dat ik een winkelpand moet hebben. In principe wil ik eerst zo beginnen. Het idee van China was al weer een stap. Ik kijk namelijk altijd verder voor uit. Als het een succes is wat gaan we dan doen. Ik blijf de mogelijkheid onderzoeken en wie weet is dat een volgende stap

Link naar reactie
  • 0

Ik heb dit topic destijds met veel interesse gevolgd. Inmiddels is het meer dan een jaar later; heb je je plannen gerealiseerd?

 

Ik denk ook dat het wat zou toevoegen aan het forum als je zou vertellen in hoeverre je je businessplan en oorspronkelijke ideëen hebt gevolgd.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    2 leden, 212 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.