• 0

Heeft het nog zin om als fotograaf aan de slag te gaan?

Ik heb even jullie feedback nodig, ik weet niet of dit de juiste plek is maar ik heb sinds een kleine anderhave maand een fotografieopleiding achter de rug. Al moet ik wel zeggen dat het niveau niet al te hoog lag maar dat terzijde. Ik heb de kennis en kunde grotendeels mezelf aangeleerd om als vakman aan de slag te gaan, alleen is er geen werkgever die mij aan wil nemen omdat het gebruikelijk is dat fotografen voorzichzelf werken.

 

Om de stap zetten om net als velen om als freelance fotograaf aan de slag te gaan is niet zonder risico, behalve dat je een zak geld nodig hebt om de apperatuur en software te kunnen betalen, moet je ook in de overvolle markt van fotografen zien uit te blinken. Als beginner lijkt mij dat een moeilijke opgave, wat kan ik het beste doen?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

In een verzadigde markt en geen budget, dan moet je hele goede kwaliteit en service bieden.

Helemaal bij fotografie gaat het om de "klik" met de fotograaf. Zorg dat dit goed is. Durf de "extra mile" te gaan voor je klant. Ga niet op een minuutje zitten maar geef wat extra's. Kan komt de mond op mond reclame vanzelf!

www.8D-games.nl Serious Games, Gamercials & Apps

Link naar reactie
  • 0

Hoe kun je als kleine beginner jezelf met een beperkt budget de markt in vechten waar zowel grote als kleine zelfstandigen vechten om de klant. Waarom zou je voor een beginner kiezen terwijl je net zo goed bij een grotere concurrent terecht kan die het ook nog eens tegen een zachter prijsje doet?

Neem bijvoorbeeld de sector waarin ik over een termijn in wil beginnen, fotografie. Gezien het budget wat ik heb zijn mijn marketingmogelijkheden vrij beperkt en heb ik ook niet het geld om de nieuwste apparatuur aan te schaffen. Al zou ik dit wel hebben is alsnog lastig om klanten te vinden, semiprofessionele fotografen heb je overal, en soms heb je ook nog amateurtjes met de meest professionele apparatuur die het voor bijna niets doen.

 

Ik weet niet in welke sectoren jullie actief zijn maar de meesten hier zijn ook geen grote jongens, maar hoe zorgen jullie voor nieuwe klanten zonder een vermogen kwijt te zijn aan dure marketingmedewerkers?

Eens met SimonV, in je vorige topic heb je heel veel tips gekregen, wat heb je ermee gedaan.

 

Je wil over een termijn beginnen, waarom ben je nog niet begonnen.

Is er al iets waar je je gemaakte foto's kunt laten zien?

 

Oook jammer dat je afgelopen zaterdag niet op HL Next Event aanwezig was.

 

Erg waardevolle tips zijn daar gegeven, o.a., je klanten zitten in een straal van 25km om je heen, wat heb je dan aan dure marketingmedewerkers. Bereik de klanten met mond tot mond reclame, website gevuld met goede content, facebook, visitekaartjes, flyers. etc.

 

In combinatie met je vorige topic kom je te negatief over, fotografieopleiding op niet al te hoog niveau, elke specialisatie is al bemand, ik hoop ergens een plekje te bemachtigen, camera valt van ellende uit elkaar, crappy consumenten dslr, kleine beginner, grotere concurrent, zachter prijsje, semiprofionele fotograven heb je overal, amateurtjes. Het zijn je eigen woorden.

 

Dit straal je uit naar je toekomstige klant toe, die komt dan ook niet, die kijkt wel uit. >;(

 

Gewoon starten, dan heb je al een plek, je foto's moeten je opleiding overtreffen, je bent of wel of niet gespecialiseerd, camera laten nakijken door een deskundige, anders een nieuwe kopen, desnoods een degelijke tweedehands dsrl, de grote concurent versla je in kwaliteit, service en prijs, in die volgorde.

 

Je noemt jezelf vakman, wees dan ook de vakman.

 

Link naar reactie
  • 0

Heeft het nog zin om als fotograaf aan de slag te gaan?

 

Dat ligt er aan welke discipline je zoekt in de fotografie. Bruidsreportages, portretten, evenementen zou ik niet meer aan beginnen, want er zijn tientallen mensen die hetzelfde werk ook gratis willen doen. Of voor een Nuts en een boekenbon. Niet alleen consumenten hebben er weinig meer voor over, ook bedrijven vragen schaamteloos om vrijwillige fotografen via websites en twitter. "We hebben geen budget, maar ons bedrijf is een prachtige referentie voor je." of "Kom je ook op ons feest? En zou je dan een paar plaatjes willen schieten?". Ik zeg nee, maar er zijn genoeg hobbyfotografen die zich vereerd voelen.

 

En het erge is: de klant ziet het verschil vaak niet eens. Dus ook niet als het met een budget camera gemaakt is. Bij reportages van feesten, partijen en evenementen is de kwaliteit ook niet zo belangrijk, als er maar veel foto's zijn en iedereen erop staat. Duizend in een dozijn snapshots.

 

Dus wat ga je doen om op te vallen? En dat opvallen moet je eigenlijk maar voor 20% zoeken in de foto, en voor 80% in het zakelijke. Waarom zouden ze je ervoor betalen? Een "betere" foto zegt niet zoveel. Ben je sneller, regel je meer, zorg je ook voor de lijst eromheen, of lever je iets unieks? Je moet niet teveel denken als fotograaf, maar vooral als ondernemer. In de praktijk ben je meer met klanten aan het praten dan dat je aan het fotograferen bent. En dat moet je wel liggen natuurlijk. Als iedereen altijd tegen je zegt: "je maakt altijd van die mooie foto's, je moet fotograaf worden" is dat een leuk begin, maar niet genoeg. Mooie foto's maken is nog wel te doen, maar het ten gelde maken ervan is andere koek.

 

Voor bedrijven lever ik (als nevenactiviteit) bijvoorbeeld hoge kwaliteit 360 graden productfoto's en dat kan geen enkele fotograaf hier in de regio, maar vooral ontzorg ik de klant door goede productsamples uit te kiezen, producten waar nodig bij te werken, de logistiek te regelen, alles administratief keurig op orde te hebben en razendsnel beelden van een paar jaar terug kan terugleveren uit het archief. Daarnaast denk ik actief mee over hun marketing. Hun succes is ook mijn succes. En zo heb ik toch toegevoegde waarde gecreëerd. Dat de foto's ook nog scherp zijn is in de ogen van de klant niet onderscheidend maar een basiseis.

 

Een goede fotograaf zijn is dus niet genoeg, een dure camera is niet perse nodig, maar een slim plan is vereist. Waar zie jij een gat in de markt en hoe ga je daar gebruik van maken?

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 1

Aan de basis van elke venture staat de persoon, wat voor spullen of specialisme die ook heeft.

En wat ik hoor is een beetje gepiep en machopraatjes ("Met zulke spullen ga ik me niet vertonen"),klaagt over zijn opleiding (het was toch jouw keuze om die af te maken?) en iemand die zichzelf 'vakman' noemt maar geen backups heeft gemaakt van z'n harde schijf zodat z'n foto's weg zijn. Hoe belangrijk vind je je werk dan? Hoe blij word je van creatief bezig zijn met fotografie? Of hoe graag jaag je op nieuws met je camera? Word je betoverd door het wapen dat je bij je hebt om momenten te 'schieten'?

 

Het klinkt allemaal wat pruttelend en puberaal. De vraag is volgens mij niet of je aan de slag zult gaan met fotograferen, maar of je volwassen gaat worden en hoe. En of je uit je dipje komt ;)

-

Edit: waar is de vraagsteller eigenlijk gebleven?

Link naar reactie
  • 0

Misschien een beetje laat en ik weet niet of de topic-starter nog wel mee leest, maar in mijn optiek moet je idd zoals hier al eerder gezegd is niet miepen over je opleiding of focussen op irrelevante zaken zoals een dure camera. Maar op waarde die jij voor de klant realiseert. Dat is veel meer als alleen of jij die perfecte fantastische foto kan maken maar ook, alle andere bijkomende zaken, als meedenken met de klant, flexibel zijn in je inzet, iets aanbieden waar de klant echt wat aan heeft, dus niet koste wat kost een hoog niveau in prijs en kwaliteit willen neerzetten maar ook mee willen gaan in een redelijk niveau in prijs en kwaliteit.

 

Verder heb ik nog 1 punt, waar ik als opdrachtgever meteen door overstag zou gaan. Ik heb regelmatig de behoefte om voor verschillende doeleinden een fotograaf in te huren maar heb dit nog nooit gedaan, omdat alle fotografen die ik tot nu toe ben tegengekomen perse eigenaar willen blijven van een foto. In fotografenland is het min of meer gebruikelijk dat een fotograaf eigenaar van de foto blijft en je als opdrachtgever een licentie krijgt om de foto vaan een specifiek doel te gebruiken. Ik wil hierover niet in een morele discussie gaan of dit goed of fout is, maar dit heeft er bij mij toe geleid dat ik een dergelijke fotograaf nooit een opdracht zal geven. Als ik ergens voor betaal, wil ik graag eigenaar worden van het product en wil ik dat de fotograaf mij het recht geeft de foto oneindig overal te mogen gebruiken. Wellicht als je een dergelijk concept aanbied en goed onder de aandacht weet te brengen voor je misschien een hele nieuwe doelgroep aan.

 

Dus kortom, denken, hoe kan ik de klant van dienst zijn. (Dit is niet altijd de beste foto maken)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Zeker doen! Ik zou me dan wel specialiseren op de zogenaamde profielfoto. Op facebook, linkedin en andere sites staan gewoon slechte foto's. hierbij zou ik samenwerken met datingsites. Mijn aanbieding zou zijn dat je regel matig foto's maakt van je klanten die ook weer gebruikt kunnen worden bij publicaties. Dus geen pasfoto's maar leuke profielfoto's. Daarnaast zou ik me richten op de seniorenmarkt. Hoe erg dat het ook klinkt, als mensen sterven hebben ze alleen nog een foto van 20 jaar geleden. Dus maak een afspraak met verpleeg- en rusthuizen, span samen met schoonheidssalons en visagistes. 18 euro voor 1/2 uur. 32,50 euro, inclusief make up en 45 euro voor complete styling, inclusief kapper. Voor hulp, even bellen....

Parleys is belangenbehartiger voor huurders van kantoren en winkels. Parleys strijdt voor de collectieve en individuele belangen van zakelijke huurders. Ons motto: Er is niet alleen een overschot aan meters kantoor en winkel, er is ook een tekort aan ondernemers..

Link naar reactie
  • 0

Ik heb geen verstand van fotografie,maar waar een wil is,is een weg.

Zelf heb ik ook een droom en die probeer ik toch uit te laten komen,van boekhouding,ondernemer en wat alles bij kom kijken ben ik druk aan leren,lezen en begrijpen.

Hoop dat je weg vind en toch ervoor kunt gaan in de fotografie.

 

Mss zijn dit wat tips,kleine eventen,bruiloften,kinderfeestjes,zwangere vrouwen die foto van buik willen,opening van ondernemers die net hun winkel of bedrijf openen.

Maar je kan ook auto clubs benaderen,zelf zit ik bij alfa Romeo club en daar wordt om de zoveel tijd foto shoots dagen georganiseerd en zullen vast andere clubs ook doen.

 

De zijn zoveel dingen,en hoop je ver zult komen om toch je droom verwezenlijken.

Heel veel succes.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 182 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.