• 0

eigen bedrijf en scheiding

Hallo,

 

Misschien heb ik niet de goede rubriek gekozen maar wist het even niet.

Helaas is het huwelijk tussen mij en mijn vrouw stuk gelopen. heel vervelend allemaal ook omdat we een eigen bedrijf hebben. Ik runde het bedrijf totdat het tussen ons mis ging en we hebben toen afgesproken dat zij het bedrijf voort zou zetten en ik een betaalde baan zou zoeken. Nu komt het probleem. We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en zijn beland in hevig gevecht over hoe we de waarde van het bedrijf moeten verdelen.Ik moet een bedrag krijgen, de helft van de waarde van het bedrijf. maar hoe stel je die vast? Wat is reeel? De boekwaarde van het bedrijf, het bedrag dat je er voor krijgt als je aan een derde zou verkopen. Of iets anders? Wij komen er niet uit. Ook de verstandhouding tussen ons die steeds verder verslechterd helpt niet mee. Zij wil minder betalen, ik wil meer krijgen. Adviezen van bekenden helpen ons ook niet verder, de een zegt dit de ander zegt dat. Wij willen wel een expert inschakelen maar wat voor soort expert kunnen we het beste raadplegen? het bedrijf is een eenmanszaak.

En wat is het effect voor de belasting. Moet ik door de betaling van de helft aan mij extra belasting betalen. Wij zijn nog in gemeenschap van goederen getrouwd maar als ik een belastingaanslag voor de afrekening krijg moet ik dat natuurlijk ook meenemen in mijn bedrag.

Ik hoop hier op goede adviezen om evt ook een gesprek met een adviseur in te gaan.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

Heet lijkt mij dat je er belang bij hebt om er in onderling overleg uit te komen. Een rechtzaak zal slechts geld uit de boedel onttrekken en daar zijn jullie beiden niet bij gebaat. Echter, in een scheiding zie je wel eens dat de redelijkheid in de strijd als eerste het onderspit delft.

 

Dus: wat biedt zij en wat is jouw eis?

 

Welke zaken zitten er in de eenmanszaak die jij wilt verdelen?

Link naar reactie
  • 0

Scheiden is heel erg vervelend, in de eerste plaats emotioneel en daarna pas financieel. Ga je te snel over tot de orde van de dag, kom je dat emotionele aspect in verborgen vorm later wel weer tegen als iemand met de hakken in het zand gaat. Probeer niet te snel te gaan, hoe verleidelijk ook.

 

Bij een scheiding zijn er -in de meeste gevallen- meer zaken aan de orde. Alimentatieverplichtingen, pensioenaanspraken en niet te vergeten in sommige gevallen, kinderen. Het zou jammer zijn als jullie als kemphanen tegenover elkaar staan op 1 punt om daarmee het grote geheel in de soep te laten lopen.

 

Als je als uitgangspunt hebt dat het bedrijf na de scheiding operationeel moet blijven, zijn er vaak grenzen die bepaald worden door bijvoorbeeld liquiditeit. Als je een 'clean cut' wilt zal er in 1 keer iets op tafel moeten komen, of anders zou je over een periode een regeling kunnen treffen, maar dan ben je voorlopig nog niet van 'elkaar verlost'.

 

Ik denk dat het in eerste instantie belangrijk is dat een vertrouwenspersoon het gehele plaatje kan zien, waarna je op onderdelen kan discussiëren. Het is thans iets meer gebruikelijk om een mediator in te schakelen, maar dat is meestel vrij prijzig en een mediator zal ook derden inschakelen voor bijvoorbeeld een waardebepaling. Is er iemand die jullie beiden vertrouwen die kan voorkomen dat jullie op onderdelen de loopgraaf ingaan? Zo ja, kan je aan een accountant denken die bijvoorbeeld met het uitgangspunt dat het bedrijf wel moet blijven functioneren, een waardebepaling en een liquiditeitsplan kan vaststellen.

 

Succes iig.

Link naar reactie
  • 0

Beste Frans,

 

Spijtig dat het zo gelopen is. Helaas is het realiteit dat dit vaker voorkomt. De onderneming is een onderdeel, het gaat om het totaalplaatje van alimentatie, pensioen, eigen woning en nog veel meer. Bij een ondernemer is dat wel wat ingewikkelder dan bij iemand in loondienst. De waarde van de onderneming is lastig te bepalen, het inkomen tijdens het huwelijk varieerde, de toekomstige draagkracht is onzeker, pensioen kan op verschillende manier zijn geregeld enzovoorts.

 

Je wilt meer geld voor het bedrijf omdat je er je ziel in zaligheid in hebt gestoken, maar wellicht is het in het totaalplaatje beter om er wat minder voor te krijgen in ruil voor wat anders. Laat daarom een doorrekenen hoe dat totaalplaatje er uit kan zien, dan kan veel emotie voorkomen.

 

Er zijn in Nederland diverse partijen actief die financieel scheidingsadvies leveren. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.scheidingsplanner.nl (voorbeeld, heb ik geen relatie mee), zij hebben ook een gratis boekje over de financiële gevolgen van een scheiding. Daarnaast kun je met Google nog veel meer specialisten vinden op dit vlak.

 

Op dit forum zijn er ook kundige fiscalisten en juristen, maar ik weet niet of een ervan zich gespecialiseerd heeft in echtscheidingen bij ondernemers. Ze zullen zich echter vast melden dat dit het geval is.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Balen man, bovenal voor jullie persoonlijk. Als ik aan mijn eigen scheiding terugdenk ben ik altijd blij dat er niets was om ruzie over te maken, behalve onze persoonlijke pijn; geen kinderen, geen huis, geen bedrijf, geen bezit. En toch kregen we het voor elkaar ruzie te maken over banale dingen als de magnetron en kampeerspullen. Dan is jou situatie 1000 keer erger. En er komt een tijd dat je terugdenkt en constateert dat het een goede stap is geweest en dat je er nu beter voorstaat dan toen, wat het ook kost.

 

Hoe je het ook wendt of keert, dit gaat geld kosten, dat is de consequentie van jullie stap. Maar geld is ook niet alles in het verhaal. Je persoonlijke leven, je geluk, je plezier, vrijheid mag wat kosten zou ik zeggen. Een sabatical van een jaar in New Zealand kost ook heel veel geld en toch zijn er mensen die het doen. Ik geef toe, er zijn heel veel leukere dingen te verzinnen dan de financiële consequenties van een scheiding, maar ook dit gaat je wat opleveren. Probeer de schade zo beperkt mogelijk te houden, maar staar je ook niet blind op het geld. Geld en kinderen worden vaak 'misbruikt' om de strijd over uit te vechten en daar uit komen meestal alleen verliezers. Principes worden plotseling uit de kast gehaald om een punt te maken, met nog grotere barrières die geslecht moeten worden.

 

Enkele goede adviezen zijn al gepasseerd; niets overhaast doen, overzie het gehele plaatje, laat de een snijden en de ander kiezen, zoek vertrouwenspersoon, of als die er niet is mediation. Als er helemaal geen basis meer is samen, zit er niets anders op dan dat ieder zijn/haar eigen adviseur in de arm neemt. Ai, nog meer kosten. Maar uiteindelijk zijn jullie beide gebaat bij een gemeenschappelijke oplossing.

 

Nog wat aanvullingen vanuit mijn perspectief: Accepteer je verlies, zorg voor voldoende ontspanning, zie in dat geld slechts geld is, blijf open staan voor reden en redelijkheid, probeer het probleem ook vanuit het perspectief van de ander te zien en laat je niet van de wijs brengen door de onredelijkheid van de ander, maar bepaal je eigen positie in alle redelijkheid en probeer dan daar zo dicht mogelijk bij te komen. Blijf in gesprek met elkaar!

 

Ron geeft aan dat er op dit forum kundige juristen en fiscalisten zijn. Ik ken er in ieder geval een die gespecialiseerd is in o.a. deze vraagstukken (vanuit juridisch perspectief met notariële ervaring). Zoek maar eens op Tjeerd van de Polder.

 

Veel sterkte, wijsheid en geduld!

 

Jos

Hoog-laagbed nodig? Kopen of huren, wij installeren bij u thuis!

http://www.wcon.nl

Link naar reactie
  • 0

oh ja, en nog even voor diegene waar het nog niet te laat is: Zorg nou dat je je zaken geregeld hebt voor het mis loopt. Het kan je een hoop ellende besparen. Je kunt niet alles voorzien in het leven en een beetje optimisme is prima, maar stop niet je kop in het zand. 1 op de 3 huwelijken gaan stuk en dit cijfer ligt aanzienlijk hoger bij ondernemers.

Hoog-laagbed nodig? Kopen of huren, wij installeren bij u thuis!

http://www.wcon.nl

Link naar reactie
  • 0

Dus: wat biedt zij en wat is jouw eis?

 

Welke zaken zitten er in de eenmanszaak die jij wilt verdelen?

 

Zij heeft geen concreet bod neer gelegd maar vind hetgeen ik wil hebben te veel. De balans geeft een bedrag aan goodwill aan maar weinig inventaris. Deze is al afgeschreven maar ik laat natuurlijk wel een bedrijf achter waar zij haar inkomen uit kan halen.

Link naar reactie
  • 0

Even los van de emotionele kant van de scheiding een opmerking over de waardebepaling van het bedrijf.

 

 

Ik begrijp dat je in het verleden juist zelf actief was in het bedrijf en dat nu je vrouw het bedrijf zelf door wil zetten en jij een baan gaat zoeken.

 

Heb je nagedacht over zelf de zaak voortzetten en je vrouw uitkopen?

 

Als je voor die mogelijkheid openstaat dan is er een andere oplossing mogelijk voor de waardebepaling van het bedrijf.

In de huidige situatie is het begrijpelijk dat jij meer voor het bedrijf wil dan je vrouw er voor wil geven.

 

Een mogelijke optie in het geval jij zelf verder zou kunnen gaan in het bedrijf is de zogenaamde Texas Shootout of Dutch auction.

 

Deze oplossing komt neer op het volgende.

Jullie schrijven beide op een stuk papier wat het bedrijf jullie waard is als je het zelf voortzet.

Dit bod doe je in een enveloppe die je vervolgens verzegeld.

 

Vervolgens gaan jullie met deze enveloppe naar een persoon die jullie beide vertrouw danwel een onafhankelijke positie inneemt, zou bijvoorbeeld een notaris kunnen zijn.

 

Deze persoon opent vervolgens de enveloppen. Wie het hoogst heeft geboden koopt de ander uit op basis van het gedane bod.

Door middel van deze veiling is de kans groter dat er een reële marktprijs door jullie geboden word en is meestal ook veel goedkoper dan gezamenlijk of ieder voor zich een specialist inhuren voor het taxeren van de waarde van het bedrijf.

Link naar reactie
  • 0
Zo ja, kan je aan een accountant denken die bijvoorbeeld met het uitgangspunt dat het bedrijf wel moet blijven functioneren, een waardebepaling en een liquiditeitsplan kan vaststellen.

Ja inderdaad moet het als totaal plaatje gezien worden. Waardebepaling is moeilijk want waar baseer je die op. Ik denk dat ik aan een specialist aan moet geven waarop die bepaald moet worden verkoopwaarde of....???? En laten ik en mij ex het daar nu niet over eens zijn. Onze mediator heeft ook geen duidelijkheid gebracht.

Link naar reactie
  • 0

Als wij taart hebben, mag de één snijden en de ander kiezen. Is het een optie dat jij de eenmanszaak voortzet? Dan kan zij snijden (een prijs noemen) en jij kiezen.

Wij hebben al afgesproken dat zij het bedrijf voortzet. Helaas hebben we voor dat besluit het niet over een waarde gehad. dom achteraf misschien maar er komt dan opeens zoveel op je af.

Link naar reactie
  • 0

Balen man, bovenal voor jullie persoonlijk. Als ik aan mijn eigen scheiding terugdenk ben ik altijd blij dat er niets was om ruzie over te maken, behalve onze persoonlijke pijn; geen kinderen, geen huis, geen bedrijf, geen bezit. En toch kregen we het voor elkaar ruzie te maken over banale dingen als de magnetron en kampeerspullen. Dan is jou situatie 1000 keer erger. En er komt een tijd dat je terugdenkt en constateert dat het een goede stap is geweest en dat je er nu beter voorstaat dan toen, wat het ook kost.

 

Hoe je het ook wendt of keert, dit gaat geld kosten, dat is de consequentie van jullie stap. Maar geld is ook niet alles in het verhaal. Je persoonlijke leven, je geluk, je plezier, vrijheid mag wat kosten zou ik zeggen. Een sabatical van een jaar in New Zealand kost ook heel veel geld en toch zijn er mensen die het doen. Ik geef toe, er zijn heel veel leukere dingen te verzinnen dan de financiële consequenties van een scheiding, maar ook dit gaat je wat opleveren. Probeer de schade zo beperkt mogelijk te houden, maar staar je ook niet blind op het geld. Geld en kinderen worden vaak 'misbruikt' om de strijd over uit te vechten en daar uit komen meestal alleen verliezers. Principes worden plotseling uit de kast gehaald om een punt te maken, met nog grotere barrières die geslecht moeten worden.

 

Enkele goede adviezen zijn al gepasseerd; niets overhaast doen, overzie het gehele plaatje, laat de een snijden en de ander kiezen, zoek vertrouwenspersoon, of als die er niet is mediation. Als er helemaal geen basis meer is samen, zit er niets anders op dan dat ieder zijn/haar eigen adviseur in de arm neemt. Ai, nog meer kosten. Maar uiteindelijk zijn jullie beide gebaat bij een gemeenschappelijke oplossing.

 

Nog wat aanvullingen vanuit mijn perspectief: Accepteer je verlies, zorg voor voldoende ontspanning, zie in dat geld slechts geld is, blijf open staan voor reden en redelijkheid, probeer het probleem ook vanuit het perspectief van de ander te zien en laat je niet van de wijs brengen door de onredelijkheid van de ander, maar bepaal je eigen positie in alle redelijkheid en probeer dan daar zo dicht mogelijk bij te komen. Blijf in gesprek met elkaar!

 

Ron geeft aan dat er op dit forum kundige juristen en fiscalisten zijn. Ik ken er in ieder geval een die gespecialiseerd is in o.a. deze vraagstukken (vanuit juridisch perspectief met notariële ervaring). Zoek maar eens op Tjeerd van de Polder.

 

Veel sterkte, wijsheid en geduld!

 

Jos

 

Bedankt Jos. ja het lijkt wel als je in zo'n situatie komt dat je opeens niet meer met elkaar kunt communiceren

Link naar reactie
  • 0

Even los van de emotionele kant van de scheiding een opmerking over de waardebepaling van het bedrijf.

 

 

Ik begrijp dat je in het verleden juist zelf actief was in het bedrijf en dat nu je vrouw het bedrijf zelf door wil zetten en jij een baan gaat zoeken.

 

Heb je nagedacht over zelf de zaak voortzetten en je vrouw uitkopen?

 

Als je voor die mogelijkheid openstaat dan is er een andere oplossing mogelijk voor de waardebepaling van het bedrijf.

In de huidige situatie is het begrijpelijk dat jij meer voor het bedrijf wil dan je vrouw er voor wil geven.

 

Een mogelijke optie in het geval jij zelf verder zou kunnen gaan in het bedrijf is de zogenaamde Texas Shootout of Dutch auction.

 

Deze oplossing komt neer op het volgende.

Jullie schrijven beide op een stuk papier wat het bedrijf jullie waard is als je het zelf voortzet.

Dit bod doe je in een enveloppe die je vervolgens verzegeld.

 

Vervolgens gaan jullie met deze enveloppe naar een persoon die jullie beide vertrouw danwel een onafhankelijke positie inneemt, zou bijvoorbeeld een notaris kunnen zijn.

 

Deze persoon opent vervolgens de enveloppen. Wie het hoogst heeft geboden koopt de ander uit op basis van het gedane bod.

Door middel van deze veiling is de kans groter dat er een reële marktprijs door jullie geboden word en is meestal ook veel goedkoper dan gezamenlijk of ieder voor zich een specialist inhuren voor het taxeren van de waarde van het bedrijf.

 

Bedankt voor de bijdrage. Geweldig idee. Zelf voortzetten kan nog maar is niet logisch. ik heb al een andere baan, best leuk. aan de andere kant vond ik het werken binnen mijn eigen bedrijf ook leuk. Heb er wel eens aan gedacht of de boel niet terug gedraaid zou moeten worden maar ja we hebben het al zo afgesproken en zo ik het al in werking. Maar er is nog geen overeenkomst over de afwikkeling van de scheiding. Ik weet dus niet of ik zo maar terug kan....

Link naar reactie
  • 0
Zij heeft geen concreet bod neer gelegd maar vind hetgeen ik wil hebben te veel. De balans geeft een bedrag aan goodwill aan maar weinig inventaris. Deze is al afgeschreven maar ik laat natuurlijk wel een bedrijf achter waar zij haar inkomen uit kan halen.

 

1. Wees blij met haar inkomen uit dat bedrijf. Dat scheelt weer in de alimentatie.

2. Als zij het te veel vind vraag haar dan om een tegenbod

3. Vraag haar wat zij zou willen ontvangen indien jij het bedrijf zou overnemen.

 

Fiscale gevolgen zijn er natuurlijk altijd, maar teveel om in dit stadium te noemen zolang je niet weet waar het op neer komt. Zakelijk valt het volgens mij wel mee en zal een betaling van haar niet leiden tot verandering van de winst ofzo. Het zijn voor jou immers geen inkomsten maar het is een boedelverdeling. Wat dat betreft is het vergelijkbaar indien jij haar bv. honderd euro zou vragen voor jouw helft van het schilderij boven de bank. Het grote punt is natuurlijk dat jullie het beide eerst eens moeten zijn over de waarde. Er kan wel voor een ton aan goodwill in de boeken staan, maar wie zegt dat dat bedrag ook nu nog klopt?

Waarop is die goodwill gebaseerd? Was het een overnamesom uit het verleden? Wat de gek er toen voor gaf hoeft nu niet meer geldig te zijn...

 

Kortom, als zij het niet eens is met jouw idee van de waarde, moet je haar vragen wat zij het waard vind cq. voor welk bedrag jij haar zou mogen uitkopen. Probeer er samen uit te komen en het juridische traject te vermijden. Succes!

 

Link naar reactie
  • 0

Zakelijk valt het volgens mij wel mee en zal een betaling van haar niet leiden tot verandering van de winst ofzo. Het zijn voor jou immers geen inkomsten maar het is een boedelverdeling.

 

Nou, dat gaat mij iets te snel. Als ik het goed begrijp heeft Frans een eenmanszaak. Het plan is dat deze eenmanszaak wordt overgenomen door zijn aanstaande ex. In dat geval wordt de onderneming in fiscale zin door Frans gestaakt en zal er sprake zijn van stakingswinst. Hoe meer Frans boven de boekwaarde van de onderneming vangt hoe hoger zijn stakingswinst. Wat er voor de onderneming betaald wordt kan dus wel degelijk leiden tot verandering van de winst.

 

Ik weet niet of het bovenstaande ook daadwerkelijk gaat gebeuren, de verstrekte gegevens zijn te summier om dat in te schatten. Ook zijn er teveel aannames en onbekende factoren (is de aanstaande ex in loondienst bij Frans of niet) om hier iets zinnigs over te zeggen. Maar er klakkeloos van uitgaan dat er een soort boedelverdeling plaatsvindt zou ik zeker ook niet aandurven ;)

 

Mijn twee centen: benader een fiscalist en laat deze de onderneming in beeld brengen. Op basis van wat hier uit komt kan er besloten worden om alsnog een externe partij in te schakelen om de waarde van de onderneming te bepalen. Maar ook deze zal behoefte hebben aan een goed beeld van de onderneming en de fiscale verwachtingen met betrekking tot de afwikkeling.

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Nou, dat gaat mij iets te snel. Als ik het goed begrijp heeft Frans een eenmanszaak. Het plan is dat deze eenmanszaak wordt overgenomen door zijn aanstaande ex. In dat geval wordt de onderneming in fiscale zin door Frans gestaakt en zal er sprake zijn van stakingswinst.

 

We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd

 

Ik zie niet hoe er in deze situatie sprake kan zijn van staking door de een en overname door de ander.

 

Ik vind het voorbeeld van het schilderij nog steeds van toepassing, beide zijn voor de helft eigenaar en net als bij de VOF aansprakelijk voor het geheel, want gemeenschap van goederen.

 

 

Als ze getrouwd zouden zijn onder huwelijkse voorwaarden dan zie ik wel wat in het afreken verhaal al kun je dan natuurlijk ook op andere manieren afrekenen.

Link naar reactie
  • 0

Nou, dat gaat mij iets te snel. Als ik het goed begrijp heeft Frans een eenmanszaak. Het plan is dat deze eenmanszaak wordt overgenomen door zijn aanstaande ex. In dat geval wordt de onderneming in fiscale zin door Frans gestaakt en zal er sprake zijn van stakingswinst.

 

We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd

 

Ik zie niet hoe er in deze situatie sprake kan zijn van staking door de een en overname door de ander.

 

Ieder van de huwelijkspartners is individueel subject voor de inkomstenbelasting. Bij een eenmanszaak geniet één van de partners fiscaal gezien winst uit onderneming. Deze winst kan ook bij gemeenschap van goederen niet bij de andere partner belast worden.

 

Als Frans ophoudt met ondernemer zijn staakt hij fiscaal gezien de onderneming. En bij staking is er stakingswinst, waarvan Frans ook zelf aangeeft dat er verborgen reserves zijn. Er zijn zogenaamde doorschuiffaciliteiten om de onderneming over te doen aan de aanstaande ex, maar dan moet deze de afgelopen 36 maanden mede-ondernemer zijn geweest (onmogelijk bij een eenmanszaak) of in loondienst zijn geweest (wat heel wel mogelijk is maar wat wij niet weten). In alle andere gevallen dient er afgerekend te worden met de fiscus, gemeenschap van goederen of niet.

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 166 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.