• 0

reclame maken voor vrijwilligerswerk?

Beste forumleden,

 

Ik heb plannen om een zaak op te zetten, maar ik wil mijn diensten voorlopig gratis aanbieden. Mijn partner heeft namelijk een beginnend bedrijf en we overzien het op dit moment niet om twee bedrijven tegelijk te starten (met alle belastingregels en bedrijfsvormen die erbij komen kijken). Daarbij weten we helemaal niet of dat wat ik wil gaan doen, zal gaan lopen. Dus het wordt voorlopig een soort vrijwillgerswerk.

Nu is mijn vraag: mag ik daar wel reclame voor maken en wellicht een website voor aanmaken zonder mij te registreren bij de KvK en de Belastingdienst?

Het plan is om alsnog te registreren als mijn diensten zich bewezen hebben en er een markt voor blijkt te zijn. Maar voorlopig is dat dus niet aan de orde en ik wil geen problemen achteraf.

 

Ik hoop dat ik het juiste subforum voor mijn vraag gekozen heb, anders hoor ik het graag.

Vriendelijke groeten,

IvanKalken

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

Dag Ivan en welkom hier,

 

Het lijkt mij prima dat je vrijwillig iets wilt doen en dat je dat ook kenbaar maakt. Houd er wel rekening mee dat het heel lastig uit kan pakken om later geld te gaan vragen voor iets dat je eerst gratis doet.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Eens met Hans. Aanvullend:

 

[*]de vrijwilligersactiviteiten hebben geen betrekking op een onderneming;

[*]de uren die je daarin stopt tellen niet mee voor het urencriterium;

[*]de voorbelasting is niet aftrekbaar voor dat deel van je activiteiten.

 

Ik zou jullie dan ook adviseren om het anders te doen, ofwel de activiteiten uitstellen tot de andere onderneming goed loopt ofwel de activiteiten in de op te starten onderneming opnemen.

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Ik ben erg benieuwd wat voor soort dienst je gaat verkopen. Is dat in de markt te zetten als 'vrijwilligerswerk'?

Ik kan me diensten voorstellen die zich daar niet zo voor lenen.

Een keer een site pro deo maken voor de lokale biljartvereniging is iets anders dan als vrijwilligerswerk een auto repareren, of juridisch advies geven.

En reclame maken voor iets wat je als probeersel gratis wil doen communiceert waarschijnlijk wel een beetje vreemd? (Vandaar zou ik echt wel eens willen weten wat je dan gaat doen. ;))

Daarnaast toon je met succes met je diensten gratis aanbieden aan dat mensen je diensten gratis af willen nemen, niet dat je een levensvatbare bedrijfsactiviteit hebt gevonden. Het lijkt me JUIST dat je wil weten of mensen bereid zijn te betalen voor wat je doet voordat je er een echt bedrijf van maakt.

Door het onflexibele systeem van belasting/kvk wordt het mensen dus heel moeilijk gemaakt om wat te proberen.

Ik heb ook wel verhalen gehoord van mensen die gewoon eerst officieus wat gingen doen - dus wel geld kregen maar dat niet aangaven bij de belasting, maar dat moet je niet doen hoor, dat mag niet ;)

Link naar reactie
  • 0

Belangrijkste is dat je bij het aanbieden van de gratis diensten aangeeft dat je het voorlopig gratis doet. En ook de reden, bijvoorbeeld omdat je de marktpotentie van een dienst aan het testen bent. Ik doe dat ook met een nieuwe workshop, die heb ik 3 keer gratis gegeven, en nu pas een kleine website aangemaakt. De volgende stap voor mij is dat ik een vrijwillige bijdrage geef, en in 2014 wil ik hem 'lanceren'.

 

Maar kan je iets meer vertellen over je plannen voor de nieuwe 'zaak'? Als het een winkel is is het lastig. Als je een dienst aanbied is het makkelijker. En als het enigszins past bij je huidige activiteiten past, kan je het ook onder dezelfde KvK naam doen (moet je alleen de inschrijving bij de KvK iets aanpassen, ev. VAR e.d., maar dat valt mee).

Startup coach | Pitchtrainer | Spreker | Presentator | www.arthurtolsma.nl

Schrijver van Startups & Downs. Fouten, successen en lessen van een ambitieuze ondernemer

Link naar reactie
  • 0

Wat fijn dat jullie zo snel met mij mee willen denken!

Over de nadelen (later geld vragen is lastig, geen voordeel van belastingen voor het werk dat ik nu al doe) had ik al nagedacht.

Ik had echter nog niet nagedacht over wat Annedien zei: "Daarnaast toon je met succes met je diensten gratis aanbieden aan dat mensen je diensten gratis af willen nemen, niet dat je een levensvatbare bedrijfsactiviteit hebt gevonden."

Verder heb ik inderdaad wel te maken met aansprakelijkheid, zoals TwaBla zei.

 

Wat ik wil gaan doen is het volgende: Ik ben kinderpsychologe en wil een eigen kindercoachpraktijk opzetten. Dat zal waarschijnlijk uiteindelijk in de vorm van een eenmanszaak worden. Ik heb geen pand nodig, want ik ga vanuit huis werken.

Mijn man is vorig jaar (naast zijn werk in loondienst) zijn eigen onderzoeksbureau gestart, dus die twee dingen zijn helaas niet verenigbaar in één bedrijf. De belastingaangifte van één eenmanszaak is nog goed zelf te doen, maar van twee lijkt ons een heel ander verhaal. Er komt een hele hoop bij kijken om nog een zaak op te zetten, en we vragen ons af of we die tijd en moeite meteen terug zullen krijgen.

 

De diensten van de kindercoach worden in het begin een soort "vriendendienst". Meedenken met ouders en hun kinderen door iemand met mijn opleiding en ervaring. Ik kan wel wachten tot het onderzoeksbureau beter loopt, maar eigenlijk wil ik gewoon vast aan de slag.

 

Groeten, Ilona

Link naar reactie
  • 0

Heb je het precies uitgezocht wat de gevolgen zijn als jij ook een eenmanszaak opzet? Hoe het zit als je niet aan het urencriterium voldoet? Of wat als je dat juist wel doet?

Is toch vrij gemakkelijk uit te zoeken door een ter zake kundige?

 

Wat je kunt doen is een pre-start pilot opstarten. Dat kan je pro deo aanbieden, mensen weten dan ook: ik doe mee aan een pilot. Dat ervaren ze toch als anders dan iemand die vrijblijvend even wil meedenken. Dat doet misschien ook wel afbreuk aan jouw mandaat en 'clout', hoe zeg je dat in 't Nederlands?

Ik kan me goed voorstellen dat er best vraag is naar wat jij doet. Ik weet niet of je de probeerfase ook nog wilt gebruiken om je aanbod vorm te geven of daar producten op te ontwikkelen of dat je echt puur je uren wilt gaan verkopen.

Dus een pilot kan zijn: 5 uur begeleiding met een rapport.

Of "maak een keuze uit KidTrack - een luchtige screening van jullie omgang met elkaar, in 3 sessies observeer ik wat jullie doen, geef ik aanwijzingen en evalueren we en maken we een toekomstplan"

(weet niet precies wat je beroep inhoudt maar kan me voorstellen dat producten ontwikkelen een leuke manier kan zijn om de markt in te stappen)

 

Dat heeft een hele andere uitstraling dan vrijwilligerswerk, en je kan mensen wel oproepen voor deelname aan de pilot. Zullen zat mensen benieuwd zijn én meer inzicht nodig hebben.

 

Denk ook aan wat voor signaal je afgeeft over hoe serieus je het zelf neemt en hoe serieus je de potentiële klandizie neemt, met je communicatie en aanpak. Beetje casual uitproberen op wat mensen zou ik niet doen, zet het hoe dan ook meteen ambitieus neer, dat zoeken mensen ook in een partij waar ze mee in zee gaan denk ik. (Veel onzekerheid)

 

Link naar reactie
  • 0

Helemaal eens met Annedien. Ter aanvulling:

Ik zou ook vragen om een wederdienst in natura. Jij geeft iets, je hoeft geen geld, maar je mag wel iets anders verwachten. Dat kan heel simpel 100% eerlijke feedback zijn over je diensten, zodat jij leert. Of bij succes een aanbeveling die jij op je site kan zetten. Of het doorvertellen aan 3 nieuwe mensen.

 

Qua aansprakelijkheid lijkt het me dat je niet veel hoeft te vrezen, maar ik ben heel nieuwsgierig naar de mening van een expert daarover. Het lijkt mij dat als je alleen advies geeft en het initiatief duidelijk bij de coachee legt, dat je dan nergens aansprakelijk voor bent. Maar hopelijk kan een expert hier meer over zeggen?

 

Sowieso zou ik altijd aangeven dat jij advies geeft, en dat het aan de coachee zelf is om te besluiten wat je doet. Ook al doe je het zonder betaling of contract, dan kan je misschien een paar 'spelregels' opstellen, dat is als coach altijd handig.

Startup coach | Pitchtrainer | Spreker | Presentator | www.arthurtolsma.nl

Schrijver van Startups & Downs. Fouten, successen en lessen van een ambitieuze ondernemer

Link naar reactie
  • 0

De belastingaangifte van één eenmanszaak is nog goed zelf te doen, maar van twee lijkt ons een heel ander verhaal. Er komt een hele hoop bij kijken om nog een zaak op te zetten, en we vragen ons af of we die tijd en moeite meteen terug zullen krijgen.

 

Ik wil mijn eigen vak niet omlaag praten, maar de belastingaangifte van twee afzonderlijke eenmanszaken is niet zo vreselijk ingewikkeld, zeker niet als je de eerste al een beetje snapt. En anders koop je ondersteuning in.

 

Natuurlijk komt er een hoop bij kijken om een zaak op te zetten, maar als je je talenten en inzichten voor niks aan het weggeven bent, ben je nog geen onderneming aan het opzetten, dus zul je dat later alsnog moeten doen.

 

Ik kan mij best voorstellen dat één startende onderneming meer dan genoeg stress in het huishouden brengt en dat je er daarom geen tweede bij wil hebben. Aan de andere kant, ik stel me voor dat de stress van zo´n startende onderneming grotendeels veroorzaakt wordt door financiële onzekerheid (komt er genoeg geld binnen en komt het op tijd binnen). Als jij je diensten voor niks weg gaat geven, zal dat geen structureel inkomen opleveren, dus eventuele financiele onzekerheid blijf je houden.

 

Kortom, ik begrijp je motieven niet helemaal. Wat belet je om, zoals je schrijft "gewoon aan de slag" te gaan?

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Beste Marcel,

Naar wat ik heb begrepen, is het niet mogelijk om met het standaard aangifte programma twee eenmanszaken in één huishouden te hebben. Ben ik verkeerd ingelicht?

Wat mij verder tegenhoudt is misschien vooral angst voor het onbekende... ;)

 

Wat de andere reacties betreft: wat een super ideeën! Die pilot en betaling in natura houd ik erin!

Ik ga mijn hele plan nog eens van voor tot achter kritisch bekijken.

Heel erg bedankt voor het meedenken allemaal!

Link naar reactie
  • 0

Met het programma van de belastingdienst is het ook niet mogelijk om een winstaangifte met een particuliere aangifte te combineren, dus moet toch al ieder via een eigen programma aangifte doen. Daarvoor hoef je het dus niet te laten.

 

Als het is omdat de werkdruk inclusief administratie te groot wordt kun je er wellicht beter voor kiezen om de tweede onderneming pas over een paar jaar te starten, in plaats van nu half op te zetten. Ook als pilot zit je met een administratie, hoe wil je anders kunnen evalueren of het inderdaad succesvol kan zijn?

 

Het voordeel van allebei tegelijk een onderneming opstarten, is dat ja alles wat je op dit gebied uitzoekt op twee ondernemingen kan toepassen - per onderneming ben je dus in de helft van de normale tijd klaar. Ik zou dus nog eens goed de uitgangspunten nalopen om te kijken of het inderdaad wel zo lastig is om nu gelijk vol van start te gaan. Zeker als vol niet meteen betekent dat ook je declarabele tijd al meteen ingevuld is: je zult eerst klanten moeten vinden.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 114 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.