• 0

8 ton belastingschuld, geen bedrijfsadministratie. Wat nu?

In 2012 een VOF opgericht met iemand anders. Eind van het jaar veel omzet gemaakt via webshops. In 2013 eerste 2 kwartalen over de miljoen omzet gehaald. Juni 2013 VOF stopgezet.

 

Vennoot bleek een oplichter (zelfs bij Tros Opgelicht geweest) dus had de omzetbelasting onjuist of niet ingevuld in het 1 en 2 kwartaal van 2013. In juni 2013 via belastingadviseurs in gesprek geraakt met de belastingdienst over hoe nu verder. Er was niet of nauwelijks administratie gevoerd door mijn vennoot. Er kon dus geen correcte aangifte gedaan worden want er was geen of nauwelijks administratie. Belastingdienst gaf aan dat de administratie eerst op orde moest komen. Ging om 17000 boekingen minimaal. Gigantische klus dus. Gesprek hierover inclusief een correcte boekhouding zou 15 januari 2014 plaatsvinden met de belastingdienst.

 

Overigens was ik zelf ernstig lichamelijk en psychisch ziek dus heb geen controle kunnen uitvoeren destijds.

 

Toch is december 2013 de FIOD erbij gekomen en is er een inval gedaan en word ik verdacht van belastingfraude. Dat terwijl we van de belastingdienst zelf nog tijd kregen om de administratie op orde te krijgen. Nu ben ik van mening dat ik moedwillig een misdrijf pleeg als ik een omzetbelasting aangifte doe die niet juist is maar tegelijkertijd wordt er volgens de wet wel van mij verlangt dat ik aangifte doe. Ik heb die aangifte niet gedaan omdat ik wist dat het strafbaar zou zijn die te doen als die onjuist was. Hoe denken jullie erover?

 

Er is van alles en nog wat gebeurd in die 2 jaar die ik hier onmogelijk kan beschrijven dus ik hoop dat jullie hierbij een beetje een idee hebben van mijn vraag en probleem.

 

[verandering: titel]

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0

Gewoon afwachten zei hij, ik was ernstig ziek dus er is nooit een verhoor geweest. Onderzoek is vorig jaar september afgerond. Vennoot is wel verhoord maar met de noorderzon vertrokken met alle administratie die er nog is. Mijn vraag is alleen. Je pleegt toch een misdrijf als je aangifte doet terwijl je administratie niet op orde is dus je wilt dat toch voorkomen. Het is toch eigenlijk een spagaat waarin je zit? Of zie ik dat helemaal verkeerd?

Link naar reactie
  • 0

Beste Hulpzoeker,

 

wat is de uitkomst van het onderzoek? Wat valt nog te reconstrueren van omzet en kosten m.b.v. bank en hostingpartij (backups) of andere beschikbare middelen? Wordt een aangifte voor de omzetbelasting nog altijd verlangd?

 

Groet,

 

Highio

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Nog niks gehoord over de uitkomst. Ligt bij de officier van justitie. Die kijkt of hij saneert of dat het een rechtzaak wordt. Heb alleen nog een emailbox. Bij de rekeningen kan ik niet. Hij heeft alles. Met de belastingdienst een deal dat ze "me niet verder gaan bemoeilijken". Is een vorm van kwijtschelding maar niet helemaal. Ze doen alleen niets.

 

Maar blijf dus met de vraag of ik ondanks dat ik weet dat ik een misdrijf pleeg ik toch die aangifte had moeten doen. De administratie was gewoon niet goed en hier kregen we de tijd voor tot 15 januari. Alleen kwam de Fiod dus al in december binnenvallen. Toen kon de administratie helemaal niet meer gemaakt worden want Fiod had alles in beslag genomen en ik was toen aangemerkt als verdachte. Ook niet aangehouden of iets toen hoor. Alleen gehoord dat ik verdachte was van belastingfraude.

Link naar reactie
  • 0

Gaat om omzetbelasting. Uiteraard is ook de inkomstenbelasting niet gedaan maar die is geschat dit jaar waar nog een beroep tegen loopt.

 

Dit lees ik op internet:

 

Het opzettelijk niet, onjuist of onvolledig doen van aangifte (of niet op tijd doen van aangifte) was een strafbaar feit. De straf voor het niet doen van aangifte was maximaal 4 jaar gevangenisstraf en / of een forse geldboete (maximaal belastingbedrag). Het onjuist of onvolledig indienen van een aangifte wordt de ondernemer (of particulieren) zwaarder aangerekend, gevangenisstraf maximaal 6 jaar (en / of geldboete vijfde categorie met maximum van het belastingbedrag). Er stond geen gevangenisstraf op latere betalingen.

 

Ex-vennoot deed de aangiften. 2012 is onjuist ingevuld en eerste kwartaal 2013 ook. Daar een boete voor gekregen. Verder is tweede kwartaal 2013 niet gedaan. Belastingdienst zei: zorg dat de administratie zo snel mogelijk op orde komt. Dat was een bijna onmogelijke opgave maar ik was heel ver toen de inval van de Fiod er was. Daarna is het er niet meer van gekomen.

Link naar reactie
  • 0

Bij een omzet van over het miljoen snap ik de schuld van 8 ton (omzet)belasting niet. Als het ook openstaande rekeningen betreft dan gaan jullie waarschijnlijk failliet voor zover dat al niet gebeurd is.

 

Groet,

 

Highio

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

maar.. denk je echt dat ons rechtssysteem zo in elkaar zit dat als jij een aangite moet doen nadat de FIOD de hele administratie in beslag genomen is dat jij dan de bak in gaat omdat je geen of onjuiste aangifte doet?

 

dat denk ik toch niet. sterker nog ik durf dat met zekerheid te zeggen..

 

Jij verkeerd in bijzondere omstandigheden waardoor wij jou onmogelijk kunnen helpen, op higherlevel helpen ondernemers elkaar met gewone veel voorkomende vragen.

 

meer dan geruststellen kunnen we je niet. wellicht komt er nog een fiscalist langs die iets meer erover kan zeggen maar je zult toch echt met je advocaat moeten afstemmen hoe je om moet gaan met deze aangiften. want ja als je eenmaal verdachte bent verandert er wel het een en ander in je situatie en moet je je anders gedragen dan een ondernemer die een reguliere aangifte moet doen.

 

Enige wat ik erover kan zeggen is dat als je nu nog een aangifte omzetbelasting over 2013 moet doen dan had je al lang en breed dwangbevelen gehad hierover, want als je 1 termijn OB niet aangeeft dan duurt het minder dan een half jaar voordat je in die dwangbevel fase zit. we zitten nu ruim 2 jaar verder. heel voorzichtig gezegd snapt de belastingdienst dus blijkbaar zelf al dat die aangifte niet gaat komen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Maar blijf dus met de vraag of ik ondanks dat ik weet dat ik een misdrijf pleeg ik toch die aangifte had moeten doen.

 

Natuurlijk dwingt de wet jou niet tot het plegen van een misdrijf. Maar je vraag klopt gewoon niet.

 

Wie belastingplichtig is voor de omzetbelasting (de VOF dus, als ik het goed begrijp - maar ik vind het wel een warrig en vaag verhaal eerlijk gezegd), moet de belasting op aangifte voldoen, dus:

- Zelf berekenen hoeveel omzetbelasting verschuldigd is (uiteraard volgens geldende wettelijke regels!).

- Dit bedrag uit eigen beweging betalen.

 

En dat is kennelijk niet gebeurd, dus zijn jullie in overtreding.

De consequenties in dit geval moet je met je advocaat bespreken lijkt mij.

Link naar reactie
  • 0
Je pleegt toch een misdrijf als je aangifte doet terwijl je administratie niet op orde is dus je wilt dat toch voorkomen. Het is toch eigenlijk een spagaat waarin je zit? Of zie ik dat helemaal verkeerd?
Je doet een aangifte op basis van de beschikbare informatie, dus hoe kan dat een misdrijf zijn?

Of de Belastingdienst dat accepteert is een ander punt in het hele warrelige verhaal.

Beter een kreupele aangifte dan helemaal geen aangifte.

 

Overigens ... Heb je destijds zelf al aangifte van fraude bij de politie gedaan? Je bent tenslotte firmant in de VOF.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Als je verdachte bent geworden, heb je zwijgrecht ook bij Belastingzaken maar je bent wel verplicht je IB formulier naar waarheid in te vullen. Je zult dit ook moeten aantonen mbv bankrek. en/of bonnetjes. - Bankrek. kan je opnieuw opvragen bij de bank. Kost hoop geld.

 

Als je niks meer weet vul je niets in. Je krijgt dan meteen blauwe-brief terug met de vraag waarom box 1 leeg is.

Maar je kunt altijd zeggen weet ik niet meer.

Ze gaan dan wel gokken hoeveel inkomen je is geweest en dat zal misschien wel 2 of 3x zoveel zijn waar je loonheffingen over moet betalen wat je waarsch. niet kunt dus huisuitzetting, inboedelbeslag, bankbeslag zullen dan plaatsvinden en je zult je bij Leger des Heils als dakloze moeten melden....

[ik ben nu ook bang om op straat te komen zonder inkomen of spullen kwijt te raken]

 

Belastingadviseurs willen meestal niet helpen je formulier in te vullen omdat de zaak stinkt.

Ze hebben geen verschoningsrecht en geen geheimhoudingsplicht zoals advocaten en dan kunnen ze dus ook straf oplopen volgens uitspraak van de Hoge Raad. Dit ging echter om twee jongens op een brommer. De chauffeur blijft staan de ander gaat verder op beroven. De chauffeur is toch medeplichtig.

 

Belastingkundig-advocaten vinden het weer te min om zo'n formulier in te vullen.

 

Als je flinke fraude hebt gepleegd kan je bajes verwachten. Zie je regelmatig in kranten.

Voor schuldhulpverlening kom je niet (of misschien pas na tien jaar) in aanmerking wanneer men

te veel geld heeft uitgegeven, fraude heeft gepleegd of strafbaarfeit heeft begaan.

 

Belasting betalen is kennelijk erg belangrijk anders gaat je leven ooit kapot.

Wist ik ook niet. Betere voorlichting op scholen etc. lijkt me belangrijk.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 110 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.