Jump to content
vogelen
Verberg

Advies start bedrijf productontwikkeling in loondienst

vraag

Ik ben helemaal niet goed thuis in business zaken..

 

Ik werk al ruim 10 jaar voor een bedrijf als productontwikkelaar. Ik heb wat nieuwe interessante ideeën, waarbij ik onlangs heb besloten voor mezelf te gaan beginnen. Ik moet hiervoor 3 jaar S&O onderzoek gaan doen, voordat er überhaupt geld verdient wordt. Een familielid wil het hele project financieren. Dit familielid wil verder geen zeggenschap, zodra het bedrijf inkomsten gaat generen is het de bedoeling dat ik het koop.

 

E.e.a. wordt eerdaags op papier gezet. Ik heb echter geen idee hoe ik dit moet gaan vormgeven. Het plan is nu dat mijn vrouw en ik in dienst van de bv van het familielid komen. Mijn vraag: Is dit ook het interessantst voor de aanvraag van wbso subsidie?

 

BVD!

 

[aanpassing: titel]

 

Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Vogelen

 

Ik denk dat eigendom van de zaak je grootste probleem wordt als je dit in loondienst van de bv van je familielid gaat doen.

 

Is je familielid ook bereid om te investeren in een onderneming van jou?

 

Door de ontwikkeling in loondienst bij een ander te doen, blijft de eigendom ook bij die ander. Totdat jij het koopt. Dan mag je betalen voor wat jij gebouwd hebt.

 

En als hij geen zeggenschap wil, waarom dan wel in zijn bv? Waar hij juist alle zeggenschap heeft!

 

De gezonde verstandhouding tussen investeerder en ondernemer is dat de investeerder geldt leent aan de ondernemer of dat hij de ondernemer voorziet van eigen vermogen in ruil voor aandelen.

 

Hoe zie jij dit?

 

Groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De reden om voor hem te gaan werken zal waarschijnlijk zijn dat jullie morgen kunnen beginnen bij wijze van spreken en hij alleen loon hoeft te betalen aan jou en jouw vrouw.

 

Best een risico dat hij neemt trouwens, eerst 3 jaar investeren voordat er geld verdiend wordt.

 

Echter: Ga even langs de notaris en start je eigen BV waar je op z'n minst aan mag werken tijdens loondienst. En regel dat even in een contract. Straks heb jij een heel mooi project opgezet en heb je er eigenlijks helemaal niets over te vertellen.


Benieuwd naar mijn business? www.liguido.nl - www.youngtech.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een productontwikkeling is een ding, het product vervolgens naar de markt brengen een ander ding dat regelmatig onderschat word.

Mijn vraag aan jou/jullie

Heb je al een idee hoe jij het ontwikkelde product aan de man wil brengen?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In navolging van de eerdere reacties: je hebt wat 'interessante ideeën', je vermeldt echter niet de status daarvan, behalve dat het uitwerken en onderzoek nog drie jaar niets gaat opleveren en dan zit je nu al te denken over in loondienst gaan bij familie, e.d.?

 

Dat komt op mij over alsof je met zevenmijlslaarzen over nogal wat zaken heenstapt.

 

Zoals Nico zich terecht afvraagt en ik ook: is er markt voor jouw ideeën? Is er een fatsoenlijke boterham mee te verdienen? Pas wanneer je daar wat betrouwbare cijfers en gegevens over hebt, kun je over de best passende rechtsvorm e.d. na gaan denken.

 

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor jullie reactie’s, wat fijn dat er zoveel mensen belangeloos meedenken. Ik zal proberen e.e.a. nog extra toe te lichten, en jullie vragen te beantwoorden, ik vind het best complex allemaal.

 

Om mijn onderzoekswerk goed te kunnen doen wil ik naast het pand gaan wonen. Ik ga mijn huidige woning verkopen, waarna ik een andere woning terug wil kopen. Met een grote lening, en zonder inkomen krijg ik hier natuurlijk nooit een hypotheek voor. Mocht het project niet naar verwachting verlopen dan hebben mijn vrouw en ik hebben allebei een universitaire opleiding gedaan waar veel vraag naar is, ik verwacht niet zonder werk te komen zitten.

 

Hierboven gaf ik aan familielid, het gaat om mijn vader. Deze is bereidt het project te financieren, en ik vertrouw hem volledig. Eea. gaat uiteraard wel tot in detail beschreven worden bij de notaris. Mocht er in de toekomst iets gebeuren dan kan er geen discussie over ontstaan.

 

Ik ga niet over een nacht ijs, ook al lijkt het misschien wel zo als ik mijn eerste post terug lees. Ik heb veel ervaring in de branche waar ik aan de slag wil gaan. Commercieel heb ik minder ervaring, mijn vader daarentegen heel veel. Deze gaat mij daarbij helpen. Van een van de ideeën heb ik een prototype ontwikkeld, dit heb ik aan enkele vertrouwde mensen voorgesteld. Iedereen reageert bijzonder enthousiast, het is in de branche totaal nieuw, en we verwachten een grote markt voor het product.

 

Ik heb een realistische begroting gemaakt, met een heel positief resultaat. Uiteraard ben ik me bewust van het risico wat mijn vader en ik lopen. Mijn vader wil niet dat ons gezin dit risico loopt, mocht het project niet lukken dan gaat de stekker eruit.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ok, dat klinkt al beter doordacht ;)

 

Dan terug naar de oorspronkelijke vraag: de BV van je vader zal een WBSO loonheffing moeten aanvragen op jouw en je vrouws uren/loonheffing. Daar is verder niets spannends aan, noch anders te doen, tenzij je de constructie ingewikkeld wilt maken met een eigen BV of werken vanuit een eenmanszaak of VOF. Waarbij opgemerkt dat het zeker niet per se meer WBSO voordeel oplevert.

 

groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dank voor je reactie. Ik wil tijdens deze eerste drie jaar alleen het minimum verdienen wat nodig is om van te bestaan. Is het zo dat we voor de wbso beter allebei in dienst kunnen komen en een klein salarisje verdienen, of zie ik dat te simpel?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Misschien toch al eens vanaf het begin ook nadenken over de geleidelijke overdracht van aandelen, anders wordt het gezien als een schenking, straks , over drie jaar. En dan is het wellicht heel veel meer waard, is het tóch van je vader, en kan die het heus niet zomaar overdoen.

je vader vertrouw ik wel, maar de BD.....

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 241 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept