Ga naar inhoud

realist

Legend
 • Aantal berichten

  806
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door realist

 1. Ik ben er ook door gebeld. Een vrijblijvende offerte sturen mag altijd. Ze sturen echt aan op misverstanden. Pas toen ik het woordje vrijblijvend erbij vermeldde, schikten ze enigszins in. Wilden toch een opname starten. Maar waarom, bij een vrijblijvende offerte? Da's al nattigheid 1. Ik zou van hun aanbod af kunnen binnen 14 dagen. Maar iets zegt me dat dat als consument is (colportatiewet), en niet als bedrijf. Da's al nattigheid 2. Iets waarvan ik helemaal geen zin in heb uit te zoeken hoe het precies zit, de twijfel is al genoeg. Bovendien moet je iets aankopen waarvan noch de prijs noch het product duidelijk is. Allemaal onder het mom van als het je niet bevalt, dan moet je bellen en dan kun je het zo weer annuleren. Maar wie moet ik bellen, zijn daar kosten aan verbonden, en zijn die mensen te bereiken? En heb ik rechtsgeldigheid bij een annuleringsbelletje? da's al nattigheid 4 en 5.
 2. Het bedrag bij debiteuren moet je (naar alle waarschijnlijkheid) wel inclusief de btw opnemen, want als hij de rekening nog moet betalen geldt dat ook voor de daarop vermelde btw. Heb je jezelf (schot voor de boeg hoor) misschien ook autokosten à 19 ct/km doorberekend? Dit drukt de winst, maar komt mits je het verder niet tegenboekt (nog) niet tot uiting in de balans. Dit bereik je door het bedrag ter grootte van die autokosten naar je prive over te maken. Of een post prive op te nemen (als ware het een crediteur) de jp autokosten aan prive en bij de daadwerkelijke overboeking: prive aan bank
 3. Vertaal dat eens in een uurtarief voor zelfstandigen. Want dat gaat die opdrachtgever niet regelen voor ondernemers... Uiteraard, ze bedoelde ik het ook. Echter....ga je ervan uit dat je evenveel verdient als iemand in loondienst, en je opdrachtgever begint te rekenen, dan moeten er flink wat percentages bovenop. Ik heb het meegemaakt, zowel bij mezelf als bij mensen in mijn omgeving, dat mensen dat niet altijd zo zien en dat daar dus weerstand tegen komt.
 4. Charlotte geeft al aan nog steeds voldoende uren te maken. Maar toch, de waarschuwing kan niet hard genoeg zijn: ik voeg daar aan toe ook eens naar de toekomst te kijken of die vele uren als zelfstandige gewaarborgd blijven. De opmerking van branko kan ik van harte onderschrijven. Werkgevers cq opdrachtgevers hebben toch een grote weerstand tegen alles vergoeden wat een werknemer ook vergoed krijgt. Daar is al veel over geschreven maar denk vooral aan: - vrije dagen - ziektedagen - vakantiegeld - btw - zvw - arbeidsongeschiktheidsverzekering - pensioen(?) - dagen die in de secundaire arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dit er zo veel kunnen zijn, dat het al op dag 0, dus voor je begint, een strijd zou kunnen worden om dit allemaal binnen te halen. Lukt je dit niet, bijvoorbeeld omdat je die strijd niet al aan wilt gaan, dan verdient een arbeidskracht dus meer. Dan is het wellicht ook nog oppassen hoe de arbeidsrelatie zal zijn, en of dit niet als een verkapt dienstverband te zien zou kunnen zijn. Bij een website, wellicht werken vanuit eigen huis, zal dit meevallen.
 5. Daar ben je uiteindelijk toch zelf bij wat je in zo'n opdracht zet. Als je die meer specifiek maakt, bijvoorbeeld een overeenkomst om een reeks lessen te verzorgen, heb je meer mogelijkheden, en is er ook iets minder vrijheid blijheid om af te zeggen voor de opdrachtnemer.
 6. Moreel vind ik het sowieso al over het randje, en ook wel heel doorzichtig. Terwijl de wet hierin heel duidelijk is, en maar goed ook. Even de website aflopend wordt ook duidelijk de link met CJIB gelegd, dus met 'boetes' zullen ook met name verkeersboetes bedoeld worden. Ik hoop dat de belastingdienst hier toch doorheen gaat prikken en de 'betaling' van deze diensten gaat splitsen in twee delen: - betaling van de (verkeers)boete via dit bureau, en dus niet aftrekbaar - betaling van het advies, en dat is wel aftrekbaar. incl btw, ook aftrekbaar. Vraag me sterk af wat voor advies er dan nog overblijft. Op deze manier kun je ook je horecabonnetjes voor 100% aftrekbaar maken, als je daar 'advies' voor vraagt en de adviseur betaalt je bonnetje.
 7. Tja, dan wordt het helemaal weer anders. Hoewel ik het met Ron eens dat ook de mondelinge overeenkomst geldt, ligt dit anders. Het is een mondelinge overeenkomst waarin je toestemt in het toezenden van een voorstel. En nu claim je dat dit voorstel je nooit bereikt heeft. Uiteraard is dit niet aangetekend verzonden,(nemen wij toch aan) dus nu breidt de bewijslast zich uit tot het ontvangen hebben van de brief. En die bewijslast ligt ....bij de energiemaatschappij. In een korte zoektocht naar bevestiging hierop kwam ik op 'absoluteadvocaten.nl' al snel in een chatsessie, en mevr mr. Marije Jansen bevestigde dit. Wat ik bij dergelijke overeenkomsten ook nog vreemd vind, is dat het eigenlijk nauwelijks een overeenkomst ís. In het voorstel staan nog eigenlijk álle belangrijke zaken aangaande die overeenkomst: - start van de levering - einddatum van de levering - prijs van de levering (vooral deze) - welke partij(en) het betreft - etc. (ontbindende voorwaarden, algemene voorwaarden...) In hoeverre is dan een vraag, telefonisch, of een partij (MKB collectieven) je zo'n voorstel mogen sturen, al meteen bindend als je niet binnen 14 dagen reageert. Dat zullen ze vast uitgezocht hebben, maar als ik er zo langer over nadenk is het ofwel een vreemd voorstel, ofwel het is vreemd daarop in te gaan.
 8. Wat is verborgen verkoop? Waarom ga jij zo'n vragenlijstje doornemen met een wlldvreemde? Gaan er dan geen alarmbellen af? Ik ben ook benaderd door zo'n partij, ik denk dezelfde, het was ook iets met MKB maar zo heten er meer. Maar omdat ze ook met Total werkten, vermoed ik dezelfde. Het was eerst gewoon een goed gesprek. Ja, een verkoopgesprek, maar dat geeft niet. Vroegen me of ze me een aanbieding mochten doen, nou dat mag altijd natuurlijk (ik zit tenminste net op een punt dat ik over wil sluiten). Maar er waren al twee zaken die ik duidelijk aangaf, en waar ze niet erg duidelijk antwoord op had. Maar geen nood....als ik dan het aanbod kreeg, kon ik er altijd even over bellen. Toen me duidelijk werd dat het geen vrijblijvend aanbod is, heb ik het afgekapt. Ik ga niet iets waarvan ik nu al vermoed dat het niet passend is eerst aannemen. Toch was me zeer duidelijk wat nog verkoopgesprek was, en wanneer het bandje werd ingestart. Dat geven ze ook aan 'dan start ik nu de geluidsopname in". Vanaf dat moment goed op je tellen passen. Ik vond het niet misleidend, ook al omdat je nog wel degelijk twee weken de tijd hebt om het aanbod af te slaan. Nog iets (en dat vermelden ze niet!): als zakelijke ondernemer zijn de overname boetes een stuk hoger dan bij particulier. De laatsten liggen op €125 per product (gas en licht samen dus €250) en partijen zijn vaak nog wel genegen dit te betalen. De zakelijke overnameboete ligt echter op €600 voor gas en elektriciteit. Als de nieuwe leverancier niet weet dat je een zakelijk contract hebt, en €250 vergoedt, mag je de resterende €350 dus zelf bijpassen. Eigenlijk is het veel belangrijker daar goed op te letten. Wwant laten we eerlijk zijn Plaurens, het is wellicht allemaal niet zo gegaan als je had gewild, maar heb je nou een financiële strop? Je bent overgestapt, zal toch wel meevallen?
 9. Dan moet je er wel nog even voetstoots van uitgaan dat de uren die je (vooraf0 inplant ook de uren zijn die je (achteraf) ook werkt.
 10. Op 12 juni reageert pierredutch op dit inderdaad al wat oudere topic: Yuki is nog steeds running business, ik ken het althans van (radio of tv?)reclames. Het heeft er alle schijn van dat Pierredutch reageert vanuit eigen ervaring, of ervaringen van mensen dicht bij hem. Daar is niks verouderds aan. Nee, je zegt niet dat dit niet mag, niet letterlijk. Maar je wijst Pierre wel tot twee keer toe op het feit dat het een ouder topic is.
 11. Waarom zou je een oud topic over zoiets specifieks geen nieuw leven in mogen blazen als je ook iets over deze leverancier te melden hebt? Wordt het meer op prijs gesteld als er een nieuw topic wordt geopend met (vrijwel) dezelfde vraag? Niet zelden wordt er immers in nieuwe topics juist verwezen naar antwoorden die te vinden zijn in oude topics. Uiteraard kan en zal er geen inbreng van sommige oude forumdeelnemers, zoals soms ook de topicstarter, verlangd kunnen worden
 12. Het gaat niet om jou, maar om TS. Die zou heel wel gehlopen kunnen zijn met bovenstaande gedachtegang. Je berispt anderen omdat die niet zouden mogen reageren omdat ze geen specialist zijn, maar komt dan zelf wel met tips.
 13. Schrijnend genoeg vinden ze bij de gemeente dat zelfs die volgorde andersom moet. Eerst hullie, dan de huisarts. Kom je nl een dag later, dan krijg je een dag later.' Wanneer beide bezoeken op dezelfde dag is mag dat nog net.
 14. Het communisme had ook bullshit jobs, net zo goed. Remember: niemand was er werkeloos. Zogenaamd. Niet iedereen zal even productief gewerkt hebben. De rest? Daar hebben we het hier dus over. In ons huidige en komende stelsel sociale zekerheid gaan we ook weer meer die kant op. Wegbezuinigde mensen die met een oranje hesje aan de straat staan te vegen. Nee, ik bedoel niet de delinquenten, maar zij die ernaast staan.
 15. graeber heeft het over de principes van het kapitalisme. Dat is wat anders, heel wat anders dan de uitwassen van het kapitalisme. Je zou inderdaad kunnen stellen dat het kapitalistische systeem met zich meebrengt dat alle diensten, en ook (nadrukkelijk) goederen zoals ik hierboven al schrijf, een waarde hebben op het moment dat ze verkocht worden. Anders worden ze niet verkocht. Dat is het principe van kapitalisme. Maar wanneer jij mensen zo gek weet te krijgen dat ze jou onzinnige producten (die workoutmachines onder je bed liggen bijvoorbeeld) en diensten kopen, dan creëer jij waarde. Voor jezelf vooral, maar dat maakt niet uit. Dat is een uitwas van het kapitalisme. Aan de andere kant is het mijn persoonlijke ervaring dat met name ook gemeente en provincies zich op grote schaal schuldig maken aan het inkopen van jobs waarvan nut en noodzaak nou niet echt voorop staat. Vooral de prijs is opeens veel, echt veel minder belangrijk als je te maken krijgt et de gemeente. Die hebben een potje, en een vraag. Omdat de overheid eigenlijk te vergelijken is met het stukje collectivisme in ons gemengde(Rijnlandse) systeem, kun je ook net zo goed stellen dat bullshit jobs in communisme/socialisme voorkomen. Kortom: ze komen in beide voor.
 16. Nee hoor: als je de werkelijke administratiekosten aan je klanten doorberekend maak je daarop geen winst, en zal het saldo inderdaad nul worden. Alleen als je meer administratiekosten doorberekend dan wat het eigenlijk kost (neem die verkeersboete waar maar liefst 8 euro adminkosten op zit!) dan is dat een verkapte winst. Dat blijkt dan uit het feit dat de doorberekende kosten de omzet verhogen, maar dat de werkelijke kosten het resultaat uit die omzet niet meer zoveel verlagen. in jp: (even excl btw) debiteuren 100 aan omzet ..........100 (waarin dus een tientje doorberekende adminkosten) en bij de kosten: administratiekosten 5 aan bank..........................5 (wat de werkelijke adminkosten waren) Voorbeeld was even zonder btw, uiteraard komt over dit soort bijna fictieve kosten ook nog btw.
 17. De lunch moet een 'meer dan bijkomstig zakelijk karakter' hebben. Bovenstaande geval is gewoon de dagelijkse lunch.
 18. Waarmee dit hoofdpijndossier netjes wordt afgeleverd aan het volgende kabinet. Dat er tot die tijd minder gehandhaafd wordt is dan al een hele stap. Grofweg zijn er drie groeperingen. 1. De mensen die de gedachtegang van de wet met voeten betreden lopen nog steeds risico, 2. De mensen die zonder enige twijfel zelfstandige zijn lopen weinig risico, maar de partij voor wie dit vervelend is, zijn de zelfstandigen, die tussen wal en schip driegen te geraken. Zelfstandigen die dat wel zijn, maar door hun (potentiële) opdrachtgevers niet met 100% zekerheid zo worden gezien. Ik denk dat het sterk afhangt van de politieke afkomst van de toekomstige staatssecretaris hoe dit ingevuld gaat worden. Wel denk ik aan het overboord gooien van wat er nu gevormd is, om met een schone lei te heroverwegen wat nou precies een "zelfstandige" is.
 19. De discussie gaat steeds meer in de richting van hoe men aankijkt tegen werk. In de Middeleeuwen werden zelfs alle diensten niet als werk gezien. Dat kwam vanuit het leenheer-horigenstelsel. Voor de productie, het bewerken van het land en het verzorgen van vee was een bepaald aantal mankrachten nodig, dat was leading. Alles wat 'over' was, kon worden ingezet als dienstknecht, dienstmeid, beveiliging etc. Het eerste werd gezien als werk, het tweede als luxe. De maatschappij heeft zich wel ontwikkeld sindsdien, maar het denkbeeld van wat echt productie is en wat niet is kennelijk nog niet helemaal meegekomen. Er zijn inderdaad minder noodzakelijk jobs in de diensten- en quartaire sector, en ja, misschien verhoudingsgewijs wel meer dan bij de primaire en secundaire sector. Maar helemaal zwart wit is dit niet. Wat bijvoorbeeld te denken van al die jobs in de maakindustrie die volkomen nutteloos zijn omdat er producten gemaakt worden waar eigenlijk niemand op zit te wachten?
 20. Nee, dit zijn geen bedrijfskosten maar gewoon een privé-uitgave. Ben wel benieuwd op welk forum je iets anders gevonden hebt. Bron?
 21. Daar ben ik niet zo zeker van. Daarnaast is het ook niet relevant. Overigens zou je voor het maken van de oefeningen ook een ander leerboek kunnen gebruiken. Nu we weten dat het om rij-examen ga i ook de andere kant op. In tegenstelling tot mijn betoog hierboven zijn bij een rij-examen de eindtermen (= wat men moet kennen) wel heel duidelijk en voor iedereen gelijk. (gelukkig maar zeg, phew). Boek is te hanteren zonder opgaven, opgaven (cq de code daartoe) zijn te maken zonder specifiek dát boek. Hoewel duidelijk met elkaar te maken kan ik een eind meegaan met de BD dat dit niet echt onlosmakelijk verbonden is met elkaar.
 22. Oneens: De vragen (opdrachten) in een vragenboekje of e-boek of CD/DVD of online kunnen best gerelateerd zijn aan een opleidingsniveau, maar dan hoeft het nog niet specifiek aan een bepaalde boek/publikatie gekoppeld te zijn. Zelfs niet wanneer het als naslag genoemd wordt. Een derde kan ook een vragenboekje (CD, DVD, website) over hetzelfde onderwerp en niveau samenstellen, dan zou deze wel aan de BTW volgens voorschift moeten voldoen. Dus uit concurentieoverweging zal ieder dat moeten, ongeacht of deze een leerboek (met 6% BTW) gepubliceerd heeft. Wellicht is dit de motivering van de fiscus. In theorie zou dit zeker voor te stellen zijn, maar geloof me, ik zit in het onderwijs. Alleen als de eindtermen landelijk zijn zit iedereen op het zelfde niveau en gebruikt men (meestal ongeveer) dezelfde woorden, begrippen en berekeningen. Overal waar dit niet het geval is, is het heel, heel belangrijk om precies de goede vraag te stellen. VWO klas 3 wiskunde volgens de ene methode (=boek) levert soms echt andere vragen dan vwo wiskunde klas 3 bij een andre methode. in het vervolgonderwijs, en iets zegt me dat dat hier het geval is, loopt dat alleen nog maar veel verder uiteen. Zeker als het niveau niet al te hoog is (MBO/MBO+) dan moet een vraag goed aansluiten bij wat in de stof terug te vinden is. Zomaar een opgave van internet plukken is goed te doen, maar alleen voor een docent die dat in één oogopslag, of twee, ziet. Ik doe het ook regelmatig. Om soms in tweede instantie erop te moeten terugkomen dat deze vraag toch niet te beantwoorden is. Dus een individuele leerling zal nooit zomaar iets van internet plukken en stellen: die oefenopgaven schaf ik aan en dan ga ik eens kijken of ik me daarmee voor kan bereiden op het andere boek dat ik van school moest kopen. Gratis al niet, betaald al helemaal niet. En dáárom volgt oefenopgave mi het boek altijd. Andersom zou het boek zonder oefenopgaven mogelijk zijn. Tenzij je dus bijv wat extra verwijzingen opneemt etc. Soms immers, niet altijd maar in de huidige leermiddelen steeds vaker, staat de stof ook niet meer alleen. Verklap je bewust nog niet alles, maar de basis. De uitwerking en toepassing van het geleerde komt dan pas om de hoek kijken bij het maken van de opgaven. In dat geval maakt ook de stof die geleerd wordt bij de opgaven, en vooral de uitwerkingen daarvan, deel uit van de verplichte stof. En is ook het boek zónder de opgaven niet meer voldoende. Vandaar dat men tegenwoordig spreekt van 'de methode' in plaats van 'het boek'. De methode is de manier waarop je een leerling van het instapniveau naar het eindniveau helpt. Manier van aanreiken van de stof, tempo, aantal herhalingen van het geleerde, samenvatten of laten samenvatten, aantal keren terugkomen op een onderwerp (om een stap verder te gaan), manier om het leren leren te laten ontdekken, etc etc etc hoort daar bij. Een boek, e-book, losse bladen, en opdrachten, maakwerk, herhaalwerk, denkwerk etc etc zijn daarbij slechts middelen, die één geheel vormen. De belastingdienst(in casu: de nieuwe medewerker) is kennelijk nog niet op de hoogte van deze transitie.
 23. Maar juist dat is een denkfout. Want wanneer je een 'totaalpakket' levert, bestaande uit meerdere prestaties (voor de BTW) dan moet je dit splitsen naar de verschillende tarieven. Dat is gewoon de wet. En dat is wat de BD nu vindt. Maar misschien zou je daar tegen in verzet kunnen komen, b.v. dus door te beweren dat de 'extra prestatie' opgaat in de hoofdprestatie. Je kan dus niet (volgens de wet) een fiets repareren (6%) en vervolgens ook gratis een TV leveren (21%) en vinden dat je eigenlijk gewoon een fiets gerepareerd hebt en dus 6% BTW over de ontvangen 500,- euro verschuldigd bent. Om maar een gek voorbeeld te noemen. Dus het ligt heel erg gevoelig (en ik vind het verhaal behoorlijk zwak - maar natuurlijk niet hopeloos). Overigens helemaal fantastisch dat je probeert TS te helpen. Ik ook trouwen, maar dan meer vanuit de fiscaliteit. ja, dat is inderdaad wel een heel gek voorbeeld. heel gek. Terwijl het zo gemakkelijk was: een fiets laten repareren resulteert doorgaans in een gesplitste bon: onderdelen a 21% arbeidsloon a 6%. Vergelijken we dat met een studieboek, dan is de situatie mi anders. Niemand heeft iets aan losse opdrachten. Zij horen heel erg bij het hoofdstuk dat is behandeld. Soms zijn stand alone opdrachten nog wel te maken en nuttig, maar het probleem is heel erg: waar hoort de opdracht bij, wat is het niveau van de student, wat heeft hij al gehad etc. omdat die zoektocht 1 op 1 nooit te maken is, horen opdrachten dus bij een stuk stof. Daarmee is het mijn bescheiden onderwijskundige en fiscale mening dat beide boeken een twee-eenheid vormen. maar zoals gezegd, kun je dat niet gewoon in je prijsstelling zo opnemen? Helemaal vrij ben je daar in beginsel niet in: de afzonderlijke prijzen moeten tegen reële marktwaarden gesplitst worden. Maar iedereen kan begrijpen dat je de kosten maakt bij het boek, dat je de online service in principe gewoon in het boek had opgenomen, maar om redenen van kunnen aanpassen, of direct feedback kunnen geven, online houdt. maar dat dat nauwelijks extra kosten met zich meebrengt.
 24. Ik vind eigenlijk de originele motivatie van de BD heel juist: het gaat om het boek, de oefeningen zijn additioneel. Is het boek nog los van de oefeningen te gebruiken? Maw, staan er niet tal van verwijzingen naar de oefeningen? (maak nu opdracht 2.1 tm 2.3....) Andersom zal al helemaal niet het geval zijn: de opdrachten zijn zinloos zonder het tekstboek. Dat maakt het mi één uitgave in twee losse delen. Zijn er veel mensen die alleen het tekstboek aanschaffen? En zoals ik al zei: misschien kun je iets doen in de tarievering. Gewoon voor één prijs aanbieden waarbij je gewoon het boek koopt (en dan o ja, de oefeningen staan online). Als je het niet van de BD gedaan krijgt.
 25. Laatste link(s) zegt alles: 21% voor e-boeken, maar 6% voor alles wat fysiek is. Slightly off topic is dit toch (weer) een mooie casus voor hen die maar blijven beweren dat de btw een consumentenbelasting is. Bovengenoemde zal toch op geen enkele manier de 15% (-punt) extra btw terug kunnen krijgen van zijn klanten, die, zoals ook in het artikel vermeld, aanhikken tegen die hogere prijs. Met als enige punt dan dat concurrentie ook tegen 21% moet leveren. Het hogere btw-tarief maakt het zelfs mogelijk de info voor die prijs op dvd of stick aan te bieden. Wat wel twee stappen terug is in de tijd natuurlijk.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.